výběr "entry level" zrcadlovky

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

berraneck píše:panove dekuji! takto jsem se jiz dlouho nezasmal! vase diskuze mne opravdu bavi, uz z toho duvodu, ze sem si vzdycky myslel, ze zrcadlovku si kupuje ten, kdo tomu aspon trochu rozumi, ale vase posty mne utvrzuji v necem naprosto opacnem..serte na tlachani a bezte raci fotit! preji dobre svetlo. B. PS: objektivy optimalizovane pro APS-C jdou ve vetsine pripadu nasadit i na FF tela, akorat vetsinou brutalne vinetuji. no ale treba nikkor DX 12-24 se da pouzit od 18mm uplne v pohode i na FF tele, bo to vykresli..toz tak
No to jsi nam rekl novinku.
A byla opravdu k tematu. Diky. :roll:
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Chtěl bych si koupit svou první DSLR (EVF mi již jaksi přestává stačit) a dostal jsem myslím slušnou nabídku na Canon EOS 350D. Protože to bude moje první DSLR, tak jsem v tomto docela lama a mám pár dotazů:

1) je EOS 350D v této době alespoň trošku rozumná volba?
-> na vyšší třídu 40D apod. nedosahuji jak fotograficky, tak finančně. Proto jsem zvažoval ještě EOS 400D (výrazně dražší a proto uvažuju o 350D) a nebo D40x od Nikonu - který je prý ale výrazně "okleštěný" a hlavně absence motorku je prý z důvodu kompatibility na nic.
-> dle parametrů jsem si našel rozdíly mezi 350D a 400D. Ale z praktického hlediska je ten rozdíl nějak fatální - pro začínajícího uživatele DSLR?

2) 350D mám možnost koupit se setovým objektivem 18-55. Chtěl bych ale i delší ohnisko (něco jako 55-200 atp.) a nevím jaký objektiv dokoupit. Bohužel jsem výrazně limitován financemi, takže mi prosím doporučte nějaký levnější. Co jsem tak v rychlosti koukal, tak by se mi zamlouval třeba takovýto TAMRON,
ale popravdě nevím, zda-li je pro EOS 350D vhodný? (jaké objektivy jsou vhodné pro třídu DSLR jako je 350D?)

3) jak je to se stabilizací? uvažoval jsem i o tomto Nikonu D40x se dvěma setovými objektivy, z čehož má ten druhý (55-200) označení VR a je prý vybaven systémem redukce vybrací. Existuje pro Canon 350D nějaký takový objektiv nebo stabilizaci řeší Canon nějak odbobně jako jiní výrobci (stabilizací senzoru). Asi hloupá otázka, ale zatím jsem se odpověď na tuto otázku nikde nedočetl.

EDIT: tak jsem se pořádně podíval na stránky Canonu a zdá se, že stabilizaci "řeší" objektivy (s IS označením), které spadají do té dražší kategorie. Je tedy případná absence stabilizace velikým problémem? (na své současné EVF jí také nemám, ale kolega, co má EVF se stabilizací si jí nemůže vynachválit)

EDIT:
4) i když to zatím nebude na pořadu dne (kvůli financím), zeptám se hned. Chtěl bych si pak dokoupit ještě blesk do "sáněk". Nemohu si dovolit žádný profi, ale chtěl bych, aby měl alespoň výklopnou hlavu a aby na něj šel nasadit nějaký difuzér. Jaký byste mi doporučili a proč?

Děkuji za všechny rady, ale docela na to spěchám, protože ta nabídka na tu 350D tu nebude věčně....
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

No priprav se ze s tim co jsi napsal ti nezbyva nez investovat, bo prislusenstvi a objektivy na dslr jsou draha vec. :-(
1) 350D je plne dostacujici fotak, u dslr je podstatnejsi jake mas objektivy nez telo. Troufam si rict ze v soucasnosti neni telo dslr ktery by vylozene brzdilo kvalitni objektiv. Hlavni je jestli ti padne 350D do ruky, ona je ehm... dost (skoro az moc) mala. Pokud ti ale padne pak zadny problem, na limity u ni urcite nenarazis. :wink:
2+3) ty objektivy s delsimi ohnisky jsou proste problem, levne kvalitni nesezenes. On i ten zakladni setak neni zadny zazrak, ale i snim se daji delat dobre fotky, jen to chce lepsi svetelne podminky a trosku si s tim vyhrat. Ten tamron cos tam uvedl je proste uplne nejlevnejsi socka, takze fakt necekej zazaraky.
Ad stabilizace - ta je skutecne u canonu resena stablilizovanymi objektivy a je hlavne dulezita na delsi ohniska. Specialne u toho objektivu cos psal nahore (a vlastne vsech levnych a dlouhych) je problem s malou svetelnosti - musis pouzivat delsi casy - coz samozrejme dramaticky zvysuje riziko rozostreni snimku. Nechapej to spatne i levne objektivy jsou pouzitelne ale proste k tomu potrebujes denni svetlo, za sera ci kdyz je treba hodne pod mrakem tak si moc neskrtnes. (cestou je zvysit iso ale i to ma sve limity).
Z tech levnych zoomu bych bral neco jako Sigmu 70-300 APO DG ktera neni vylozene spatna ale stoji kolem 7,5k. Pokud se ti to zda moc pak klidne bez obav kup ten tamron, nebo jeho canoni ekvivalent. Mozna bych z tech nejlevnejsich doporucoval zvazit 55-200 od Sigmy. nevypada spatne a bude taky hodne levna. (5,5k)
Bohuzel praktickou zkusneost s temhale objektivama nemam. :(

4) ad blesk - existuje hodne neoriginalnich systemovych blesku - Sigma a Metz napriklad ale s kompatibilitou to je obcas na stiru. tady ti vsichni doporuci Canon Speedlite 430Ex, kterej je z tvyho pohledu priserne drahej ale je to vlastne jedinej opravdu proverenej a slusnej blesk kterej cloveku staci na celou "karieru" u Canoniho Dslr. Vyssi rady jsou uz spis profi a nizsi nemaji smysl. Cena je ca 7k

//edit pro smitha: Uz se to na ocguru objevilo a jsou tam celkem zajimavy nazory, tak tam koukni.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

hoja

1) 350D je jako první tělo docela slušná mašinka. určitě rozumná volba.
30/40d už je takový poloprofi. myslám že jako první DSLR by to nebyl až tak dobrý nápad.
D40x je dnes opravdu cesta nedobrá. fotoaparát jako takový má parametry slušné, ale je opravdu okleštěný a má špatné volby příslušenství, hlavně objektivů. přesně jak jsi uvedl.

400D je novější - má lepší a rychlejší ostření, lepší displej, a 2 mpx navíc. to je asi tak všechno co v reálu využiješ. pokud nefotíš sport nebo zvířata, můžeš se s klidným svědomím na 400D vyprdnout. 350ka se ti odmění lepší výdrží baterie.

cenový rozdíl nových strojů ale uplně fatální není. z důvěryhodného obchodu se dá koupit EOS 350D kolem 15000 s kitem, a 400D při právě běžící akci od canonu za nějakých 18 000 též s kytem.

Názor na výběr z těchto dvou mám stále i já rozporuplný.
a)350ka je levná, a bude sloužit určitě dobře mnoho a mnoho let....
zbylo by i víc peněz na objektiv a příslušenství.

b)400D je prostě novější kus, podporuje dost nových věcí, má rychlejší ostření, a až přijde její nástupce, nebude tak morálně zastaralá jako 350D. Poskytne větší možnosti výřezů.

tedy vybrat je opravdu složité. ještě dnes se kroutím i já, kterou vzít.

2)ten objektiv nebude dobrý. tamron se sigmou jsou sice dobré, ale za jiné ceny. opravdu se vyplatí spíš šetřit a zatim nic nemít. limitace nelimitace. šetřit....

3)podle toho co fotíš. někdy vyjde líp koupit světelnější objektiv bez stabilizace, protože jsou situace kdy stabilizace absolutně není schopna pomoct - jde o pohybující se objekty v záběru. tam pomůže lepší světelnost. a ta pomůže i jako stabilizátor. ideální by bylo obojí, ale to je pekelně drahé. takže tak nebo tak - šetřit na světelnější objektiv.

pokud je 350ka za dobrou cenu a je věrohodná, tak bych jí bral.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

mezi 350D a 400D nejsou žádné zásadní rozdíly a pokud chceš ušetřit tak jdi klidně do 350D.

co se týče teleobjektivu, tak z levných bych doporučil i Tamron AF 70-300 mm F/4-5,6 Di LD Macro, stojí cca 4500kč a za tu cenu bych řekl, že je poměrně slušný (jeden teď budu prodávat :-D ).

a externí blesku, jak už psal sx02, tak bych doporučil Canon SpeedLite 430EX, ale počítej s tím, že blesk tě bude stát 6-7k.

//edit:
sx02 píše://edit pro smitha: Uz se to na ocguru objevilo a jsou tam celkem zajimavy nazory, tak tam koukni.
zajímavé... ale zmatky jsou v to neuvěřitelné :-D
crashPC píše:400D je novější - má lepší a rychlejší ostření, lepší displej, a 2 mpx navíc. to je asi tak všechno co v reálu využiješ. pokud nefotíš sport nebo zvířata, můžeš se s klidným svědomím na 400D vyprdnout. 350ka se ti odmění lepší výdrží baterie.
ostření je záležitost především objektivu, takže tohle nehraje roli
8 vs 10Mpix je poměrně malý rozdíl.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

smith: ostření je záležitost jak objektivu, tak fotoaparátu.

jasně - vylepšení jsou malinká. ale semhle trošku, a ještě támhle, a nejdenou když se to sečte, ti to nabídne slušný výhody. ale jen pokud je dokážeš využít a jestli nějaký 2-3000Kč ti za to stojej.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

crashPC píše:smith: ostření je záležitost jak objektivu, tak fotoaparátu.
to sice jo, ale rychlost ostření je záležitost hlavně objektivu a použitého motorku ... mám Sigmu 70-200 s HSM a nedovedu si představit, že by to šlo ještě rychlejc :-D
crashPC píše:jasně - vylepšení jsou malinká. ale semhle trošku, a ještě támhle, a nejdenou když se to sečte, ti to nabídne slušný výhody. ale jen pokud je dokážeš využít a jestli nějaký 2-3000Kč ti za to stojej.
tak mezi 350D a 400D jsou jen opravdu malé rozdíly, ale o tom jsme se tu už bavili ... já bych třeba do 400D asi nešel kvůli absenci stavového displeye
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

No on je tam trošku větší finanční rozdíl, protože já tu 350D kupuju z druhý ruky, zatímco 400D jsem zatím viděl prodávat jen jako novou a to je tam finanční nárůst větší.

Protože to vypadá, že by to s tou 350D mohlo vyjít - mám dotaz. Až se na ní půjdu podívat, na co se mám kouknout, co mám vyzkoušet? Abych nejlíp vyzkoušel, zda-li je na ní vše jak má být?

Napadlo mě udělat si fotku do krytky a pak na monitoru NTB zjistit, zda-li tam není nějaký vadný pixel na snímači. Stejně tak do nějakýho souvislejšího barevnýho pozadí.

Jinak nevim, protože o samotné konstrukci této DSLR toho moc nevím a tudíž nevím, kde má slabá místa.

Poraďte prosím, co všechno byste udělali při nákupu DSLR z druhé ruky?
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

hledal přílišné odřeniny
poslechl zvuk závěrky
udělal testovací tak dvě fotky - jednu černou/bílou a druhou z běžného života
a to je asi tak vše.

vadný pixel dnes není moc velkej problém. až možná žádnej problém, proto bych hledal čistě funkční vady fotoaparátu a objektivů.

Nová mašina je nová mašina no... Já do staré nejdu.
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Zkus taky rychlost a spravnost ostreni - mela by byt vicmene okamzita - znatelne nizsi nez u kompaktu.
Vyzkousej kvalitu a zaostreni objektivu - nejlepe pri clone F8 - to podava setak nejlepsi vykony.
KillerShot
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od KillerShot »

Uvazuji take o koupi zrcadlovky ale nevim ktera z techto dvou by byla lepsi. Dik za nazory.
Sony Alpha DSLR-A100KB Black Kit
nebo
canon eos 400D
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

KillerShot píše:Uvazuji take o koupi zrcadlovky ale nevim ktera z techto dvou by byla lepsi. Dik za nazory.
Sony Alpha DSLR-A100KB Black Kit
nebo
canon eos 400D
Eh... to je nadlouho. Uvazuju ze si koupim ponozky mam si koupit cerveny nebo cerny? :roll:
(zkus se nekdriv trosku rozepsat.... kolik mas penez/co chces fotit aspon )

Edit: pro Smitha - no na ocg uz konecne k necemu dospeli. Zda se ze skutecne hlavni problem bude ve vzdalenosti zaostreni - zatimco 18-70 ma minimalni zaostreni nekde u 35cm a ca od 3m to bere jako nekonceno, tak ta 70-200 ostri teprve od 1,8m. (a tedy na te fotce je narozdil od 17-70 na zacatku ostrici drahy)
Cili vsechno v normalu ale pro me rozhodne novinka a opravdu zajimavy problem. :thumbsup:
KillerShot
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od KillerShot »

Tak zatim mam asi tak 20 000 tisic. Fotit bych asi nejvic delal z dovolene a pak uricte i neco jineho( vselijake momentky)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

sx02: hooodně zajímavý. až přehnaný. totiž mě nenapadá jak si vybrat ten správný objektiv když... :-)
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

sx02 píše:Edit: pro Smitha - no na ocg uz konecne k necemu dospeli. Zda se ze skutecne hlavni problem bude ve vzdalenosti zaostreni - zatimco 18-70 ma minimalni zaostreni nekde u 35cm a ca od 3m to bere jako nekonceno, tak ta 70-200 ostri teprve od 1,8m. (a tedy na te fotce je narozdil od 17-70 na zacatku ostrici drahy)
Cili vsechno v normalu ale pro me rozhodne novinka a opravdu zajimavy problem. :thumbsup:
jj, je to hodně zajímavé... tak aspoň v tom máme konečně jasno :)
Surgical
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Surgical »

Nevím, v digi zrcadlovkách je stále etalonem Canon...
ALE: vcelku bych nikdy nebral foťák z druhé ruky....nikdy nevíš, jak s ním bylo zacházeno, v jakých podmínkách foceno, kolik má uzávěrka doopravdy naběháno atd. (vnější vzhled není vždy v tomhle ohledu směrodatný). Navíc, jde o záruku, jedna nezáruční oprava ti cenově hravě smaže rozdíl mezi novým a secondhandovým zařízením.

Jinak pro body Canona 350 i 400 je pro trochu rozumnější práci prakticky nutností batterygrip. Vyvážení, ergonomie úchopu a ovládání jsou pak někde totálně zcela jinde....naštěstí se prodávají kity i s ním. Setové objektivy moc výhodné nejsou, pro základy práce postačí, ale při upgradu na něco rozumnějšího jsou takřka neprodejné a pokud už od začátku uvažuješ o něčem lepším, pak doporučím hned od začátku vzít jen body s batterygripem a za "výhodné" setové objektivy aspoň trochu ušetřit.....
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Surgical: mám jiný názor.
1) foťák z druhé ruky - občas seženeš věrohodný foťák od člena rodiny nebo blízkého kamaráda.
Jinak souhlasim. i tak je nová mašina nová mašina s plnou zárukou.

2)battery grip - mám opravdu dost malé ruce. krom navýšení hmotnosti a výdrže (obě jsou podle mě + ) mi grip nepřináší vůbec nic.

3) Setový objektiv v setu mívá cenu kolem 1500-2000 u Canonu a to si myslím že je výhodné. Takže neprodejnost objektivu není to co by každého tížilo. Nechat si ho jako uplnou nouzovku není špatné. žádný laik nemá šanci poznat.....

rrofl!!! snížili mi cenu mého Canonku...
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00046019 :lol:
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

tak seťák je v prakticky neprodejný, kdo by ho taky kupoval ... ale většinou tělo+seťák stojí stejně jako samotné tělo... takže není moc co řešit.
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Smith píše:tak seťák je v prakticky neprodejný, kdo by ho taky kupoval ... ale většinou tělo+seťák stojí stejně jako samotné tělo... takže není moc co řešit.
Presne tak, kdyz jsem kupoval fotak tak telo stalo o 500 min nez se setakem. (a k setu byla navic 1gb karta zdarma..).
Cili pokud je tam rozidl rekneme do 500-700 tak se imo vyplati koupit i se setakem. Nikdy clovek nevi na co se muze hodit.
Ten muj uz dobre poslouzil kamaradovi kdyz si koupil 30D a nemel na objektiv a mit k nemu polarizak, tak jsem ho vzal letos na skaly, protoze furt lepsi znicit sklo za 1500 nez za xx tisíc.

Ad neprodejnost - neni to tak uplne pravda - u Skody maji za vitrinkou v bazaci novyho za 1500 a predpokladam ze za nejakejch 800 by ti ho vzali vzdycky. :wink:

Killershot: Mno ted si preber co s jak realne chces investovat protoze:
1) Sony A100 je fotak s velkym potencialem, bohuzel krapet nevyrovnanej. Je na nej malo objektivu. Na druhou stranu z nej lezou bez uprav libivejsi fotky nez canonu a setak k nemu dodavany je jednak pouzitelnejsi (vetsi rozsah) ale i kvalitnejsi. V soucasnosti je jedna vicemene vybehovy model.

2) Pokud bys chtel casem prikupovat skla, pripadne chtel investovat vic - pak samozrejme je lepsi canon - je predse jen nekde jinde, a rozsiritelnost a skala prislusenstvi je neporovnatelna. S nim vpodstate neslapnes vedle

3) zvazil bych mozna neco od olympusu (E-510) - pokud bys nechtel moc dal investovat tak v soucasny dobe predstavuje celkem jasnyho favorita kvalita/cena. Nevyhodou je mensi hledacek a krapet vyssi sum. Vyhodou je stabilizace, pomerne kvalitni setaky. (asi nej z tehle tri)

Mimochodem na momentky neni zrcadlo to nejlepsi. Ses napadnej, lidi se kvuli tomu xichti, musis furt neco nastavovat, nebo nez to vubec vybalis tak pohotovost je v haji.
POkud jde o momentky, tak tam je lepsi kompakt.
PzKpfw VI Tiger
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PzKpfw VI Tiger »

Mi 350D přijde pohotovy dost, Když ho máš "spící" tak fotí hned při zmáčkutí spouště a když ne, tak údajně by měl být schopny fotit 0,2sec po zapnuti. To sem nezkoušel, nemam tak rychly ruce, ale jde to hned.
S tim nastavovaním je trochu problém, protože ty auto režimy podlě mě nepodávají takovou kvalitu, jak když si to uděláš sám.
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“