Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: M42 objektivy na DSLR

Příspěvek od no-X »

To je zajímavé :-) Ještě se taky na "levné macro" doporučuje Industar 50-2 50/3.5 (kopie Tessaru), který mívá velmi slušnou středovou ostrost a který se dá sehnat do dvou stovek.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

no-X píše:který mívá velmi slušnou středovou ostrost
kdyby jen středovou, je to perfektní sklo :wink: . Ale díky té velikosti se sním hůř pracuje :(
All I know is that I know nothing.
Obrázek
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

Další "testy"
A200 + 12mm mezirkoužek + redukce na M42 + sada mezikroužků M42 + TC 2x M42 + Helios 44-2
cca F8
Obrázek

Vzdálenost od přední čočky cca 20cm
cca F8
Obrázek

A200 + 12mm mezikroužek + redukce na M42 + TC 2x M42 + sada mezikroužku M42 + Helios 44-2
F2
Obrázek

Vzdálenost od přední čočky cca 8cm, nejdu už použít interní blesk, neb si stíním objektivem = ISO musí nahoru ...
F2
Obrázek
AMD RYZEN 5 3600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700XT 8G, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD , Sennheiser HD 4.40 BT, Dell Alienware Low-profile RGB Mechanical Gaming Keyboard AW510K Dark Side of the Moon, Logitech G502 Proteus Spectrum
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Já si chci v nejbližší době zase smontovat to mé monstrum, ale tentokrát to udělam s padesátkama. Jsem zvědav, které zvětšení bych ztoho mohl dostat :)
Obrázek
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Tak hlásím 4 přírůstky :-)

Carl Zeiss Jena Biotar T 58/2 - hliníkový, původní design, identický s těmi předválečnými, ale vyrobený po válce: je mnohem menší, než poválečné pre-setové Biotary a trochu menší, než pre-setové Tessary, má plně manuální kruhovou clonu ze 17-lamel(!!!) a vypadá úžasně; časem přihodím fotky. Podle prvního zkušebního cvaku z okna se mi nezdá tak ostrý, jako pozdější verze. Bude třeba rozchodit zatuhlé ostření (zatuhává stejně, jako novější verze) :-)

Carl Zeiss Jena Tessar T 50/2.8 - hliníkový, pre-set, 12 lamel clony, kupodivu není vůbec zatuhlý, ostření nemá prakticky žádný odpor, ale ostrostí mě příliš nenadchnul. Nevím, jestli je to kusem, náhoda, nebo za pověstnou ostrost Tessarů může až redesignovaná verze ze 60. let

Carl Zeiss Jena Tessar T 40/4.5 - hliníkový, 10 lamel clony (plně manuální), zatuhlý. Měl by být velice ostrý, ale to bohužel nezjistím, protože je to první M42 objektiv na který jsem narazil, který není možné dostat na SD14, protože jeho zadní části příliš vyčnívají dovnitř těla a překáží jim IR-filtr :-(

aus Jena Pancolar 55/1.4 - 8 lamel clony, trochu olezlý přední antireflex, ale zdá se, že vliv by to mělo maximálně v protisvětle. Jelikož je to thoriový objektiv, je zežloutlý, ale úplně jinak, než Takumary: Ty jdou spíš do hněda - Pancolar je agresivně žlutý a snižuje to průchodnost světla, takže půjde na ozdravný pobyt pod UV lampu. Zdá se ale, že má velice pěkný bokeh a pro vysokou ostrost stačí jen trochu zaclonit: při f/2.8 je na tom asi jako Biotar při f/7.1 :-)
vasek1
Nováček
Nováček

Příspěvek od vasek1 »

PROSÍM O RADU. JSEM TADY NOVÝ. Poprvé jsem zkoušel Helios 44 na Sony A 350 a nevím jak řešit následující problém. Helios 44M, má na sobě "čudlík", který musí být zatlačen, aby chodila clona, v Sony A 350 nedojde k jeho zatlačení. Nevíte někdo, prosím Vás, jak tuhle situaci řešit?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Máš tři možnosti:

1. redukci s přírubou, která drží pin stisknutý
2. toto: http://chris.stingray.free.fr/Tuto/Modi ... 44M-4.html
3. pin zalepit vteřinovým lepidlem (objektiv ale už za plnou cenu asi neprodáš)

---

ed.: tady jsou skla z předchozího postu :-)

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

jůůů, pěkná stříbrná rodinka :). Raděj ani nechci vědět, kolik si za ně dal :oops: . A bacha na pancolar, až ti začnou padat vlasy, znamená to, stop s focením :)

vasek1 - 44M-4 nemá přepínač, a jen režim auto. Jak tu už padlo, stačí vypodestlat kolíček. Otevři ho, a nečim ten kolíček vypodestel. Já ho mám u svého heliose pomocí kusu kartonu, do ktrého jsem propíchl dírku špenlikem. A to pak navlékl na kolíček, jak korálky :lol: . A funguje to krásně :wink:

S tim vteřiňákem pozor. Zaprvé, furt na to působí tlak, tak by ti jednoho dne mohl kolíček vystřelil, a bordel pěkně do foťáku. Ale hlavně, vteřiňák je na podobné věci příšerné lepidlo. Lepí rychle, to ano. Ale jdou zněj výpary, které ti ledasco popatlají, ale sem i tam rozleptají. Takže dál s tim od optiky... Druhý den by jsi zjitil, že objektiv mužeš vyhodit... Nedej bože, aby byl přes noc zůstal na těle :oops:
Obrázek
vasek1
Nováček
Nováček

Příspěvek od vasek1 »

DÍKY, za vyčerpávající odpovědí. Vypodložím kolíček, vteřiňáku se bojím.V.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Já jsem vteřinový lepidlo použil v kombinaci s fénem, kterým jsem na objektiv foukal směrem od čočky, takže všechny výpary šly pryč a slepeno bylo během deseti vteřin :-)

JvtDeSiGn: No, je to všechno (teda krom pancolaru) z aukra :-) Takže proti ebayi tak poloviční až třetinové ceny :-) Fakt mě ale štve ta čtyřicítka, chtěl jsem jí kvůli ohnisku, v dost situacích mi 35 přijde dost široká a 50mm zase úzká :-) Něco mezi 35 a 50mm... Nevíš o něčem podobné? Mě napadá jen MIR 1B 37mm, ale to se od 35mm prakticky neliší :(
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

ale ty výpary pak ztoho jdou během dalších 2 dnů, docela se divim, že si stim problém neměl :)

ohnisko, tim MIRem by sis asi moc nepomohl. Pak by si mohl vzít 20mm od zeisse, a kněmu TC 2x :oops: . Ono stim ohniskem, já sem línej člověk, takže když 35mm je málo, tak místo toho, abych přehodil sklo, udělám krok vpřed :-D
Obrázek
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

JvtDeSiGn píše:20mm od zeisse, a kněmu TC 2x :oops:
Obrázek
Zapomněl jsem dodat, že to nechci na abstraktní tvorbu :-)
JvtDeSiGn píše:Ono stim ohniskem, já sem línej člověk, takže když 35mm je málo, tak místo toho, abych přehodil sklo, udělám krok vpřed :-D
To je dobré řešení, občas ho taky provozuju (když mě bolí nohy, nosím s sebou 50/1.4, 52/1.8, 55/1.4 a 58/2 :-D ), ale někdy to moc nejde. Skončil bych v rybníku, v bažině, spadl z mostu... taky mám oblíbené místo na jednom kopci, ze kterého je jakž-takž výhled na Lipno, jenže je docela strmý, takže kdybych chtěl udělat pár kroků blíž, šlo by to s pěkným výhledem doslova z kopce :-)
busy
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od busy »

jednoznačne to chce pre teba zoom :P
.........:::::::::: shit happens ::::::::::...........
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Díky, už jsem dnes zvracel (z toho telekonvertoru :cry: ). Btw. telekonvertor bych dokázal akceptovat snad jen v kombinaci s nějakým tripletem (dohromady to po stránce optického diagramu dává design velmi podobný 100-200mm teleobjektivům a dokonce to může i zlepšit optické vlastnosti), ale to je tak jediná situace, kdy má telekovertor se starými skly nějaký přínos :-)
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

no-X píše:Díky, už jsem dnes zvracel (z toho telekonvertoru :cry: ).
to chce klid, já si pro změnu nedovedu představit, že bych používal (jen) pevná ohniska :-D ... i když on ten rozsah 17-40/4 není zrovna velký :-D
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
busy
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od busy »

ja si tiež neviem predstaviť používať len pevné. Používam 14-54 a 70-300 a pevnú vlastne len makro 35 a v dohľadnej dobe plánujem 35-100/2 , ale tak každému vyhovuje niečo iné
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Taky jsem si to nedokázal představit, dokud jsem to nezkusil. Od té doby leží Sigma 17-70 ve skříni. A to mám myslím docela slušný kus. Ta pevná skla nabízejí vyšší světelnost a lepší bokeh... kdybych měl něco takového hledat mezi high-end zoomy, koupil bych si maximálně dva a konec. Výhodou M42 je, že si jich člověk může dovolit hodně, a pak jen vybírat, které vyhovují nejlíp. K tomu mezikroužky za dvě stovky a makroobjektiv je na světě. Jen je tomu třeba nepropadnout, protože můžete skončit jako já a chtít vyzkoušet VŠECHNY :oops:
busy
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od busy »

no jasné určite je ich kvalita výborná. Preto by som chcel zuiko 35-100 F2. Svetelný, úžasný bokeh, takmer dokonalý objektív ktorý sa vyrovnáva pevným ohniskám, len tá cena :(. Hlavne u nás okolo 70-80tis ale dá sa z USA aj okolo 2000USD čo je síce stále dosť ale tak oveľa lepšie ako u nás
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Zajímavé - M42 a P6 Zeissy se dají u nás sehnat až o polovinu levněji, než kdekoli v zahraničí a přesto toho stále využívá naprosté minimum lidí :)
busy
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od busy »

no to rozhodne neplatí o týchto objektívoch. Neviem ako je to u ostatných značiek ale olympus zuiko sa dá v USA zohnať za polovičné ceny čo u nás a v nemecku či poľsku za dvojtretinové
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“