webwalker píše:Sorry ale nemohu potvrdit. Ano ventilátory při startu díky hydrodynamickým ložiskám "zacvrdlikají" podobně jako HDD (pod osu rotoru se musí otáčkami nahnat mazivo), ale při přehrávání videa na YouTube a HBO GO mi u této karty zůstaly ventilátory stát.
- no tak tomuto sa hovorí profesionálne protirečenie v jednej vete.
A úprimne to moc nevylepšuješ, ešte keby to necháme v rovine, že si si to nevšimol, že si to testoval v rýchlosti a pod., to by sa dalo pochopiť. Ale pokiaľ vieš že tie vetráky hrkajú tak prečo to nezmieniť v recenzii nech si už každý rozhodne či to je ochotný počúvať alebo nie u karty ktorá ma fan stop, teda sa u nej by design predpokladá že sa budú vetráky stále zapínať/vypínať (a ešte sú v dvoch kusoch) a nie len pri zapnutí PC.
Tú dalšiu časť už hádam nemyslíš vážne? Veď jasne že to v akej teplote a teda otáčkach sa bude karta hýbať závisí od niekoľkých faktorov, teplota prostredia, chladenie skrinky, zátaž a aj kusovosť toho jak chladí tá ktorá karta podla nanesenej pasty, skutočnej spotreby GPU podľa toho aký kus to je a pod.
Pointa je že čo vieme je že karta vypína vetráky a že pri 57 stupňoch ich zapína, rovnako tak si si mohol všimnúť že karta ovláda vetráky aj v úrovniach kedy sa tie ešte nedokážu točiť a zacyklia sa v rozbiehacom cykle. Preto táto karta vydáva tie pazvuky aj po skončení zátaže jak prechádza do fan stop, pretože vtedy ide zase pod tú úroveň - 12%-10%-8% atď a v tejto fáze to neustále cvaká.
Keď toto všetko spojíš dokopy tak ti z toho jasne vyjde, že pri určitej zátaži sa bude tá karta stále cyklyť v rozbiehacom cykle fanov, čo by nevadilo, keby tie nehrkaly jak hovado pritom. V mojom prípade je to napr. tá zátaž youtube videa 1080p@60FPS, pri ktorom stúpne spotreba z 15W na 30W. Ale to je len jeden príklad, každá zátaž ktorá vygeneruje tú spotrebu +15W bude mať rovnaký výsledok, ak má niekto lepšie chladenie, nižšiu teplotu v miestnosti, lepší kus, tak povedzme na to bude potrebovať +25W, ale tá pointa sa nemení, že táto nebezpečná oblasť tam existuje na každej karte za "správnych" podmienok. A celé to stojí predovšetkým an tom "geniálnom" nápade dať na kartu s fan stop funkciou vetráky ktoré hrkajú pri rozbiehaní.
Inak len pre info, kartu mám od decembra a v zime keď som mal v miestnosti 21-22 stupňov sa to ešte neprejavovalo, až teraz jak sa zvýšila teplota v miestnosti na 25 stupňov tak už som sa dostal do toho že tá teplota pri určitej zátaži osciluje okolo tých 57-58 stupňov a výsledok viď vyššie. Aj preto že ju už mám 4 mesiace tak ju nemôžem vrátiť Alze a kúpiť inú. Reklamovanie nepomôže samozrejme, takže som teraz zostal so shit kartou za 650 € z čoho som úžasne nadšený. A varujú predtým receznie? No to víš...