To si chcel akože Corsair kábel zapojiť do zdroja, ktorý nie je Corsair ? To je jedna z vecí, ktoré by si nikdy nemal robiť, miešať káble a zdroje od rôznych výrobcov.
To mi je jasne, len si mi tu podsunul corsair kabel a nepochopil som ako si to myslel. Mal si dodať : kup si corsair zdroj a ktomu tento kabel V každom prípade nech nebudeme OT tak tuto debatu ukončíme, idem hľadať zdroj, vďaka za rady
Zdravím, tak se mi dnes povedlo "ulovit" na Alze 5090 Gaming Trio, což jsem vůbec nečekal. Review jsem nikde nenašel, tak se zeptám tady - je ta karta v něčem "prakticky" horší než Vanguard/Suprim? O Suprimkách se tu psalo, že je někde stahují, což není zrovna pozitivní a Vanguard má velmi podobný design PCB jako Suprim ne?
Celkom dlho tam svietili tie Trio aj Liquid verzia.
Aj ja budem mať Trio za pár dní a vôbec by som sa tej karty nebal. Samozrejme to nieje TOP, teploty a hlučnosť budu určite vyssie ako pri Vanguard ci Suprim ale pár videí na Youtube jasne dokazuje ze pri rozumnom UV/OC sa ta karta správa uplne normalne co sa týka teplôt, spotreby a rpm.
Vzhľadom nato jaka je situacia ma vyšla relatívne dobre čiže jej horšie prevádzkové vlastnosti odpustím.
Tak dostal sa ku mne aj 5090 Astral a teda je to obrovské sklamanie.
Hneď prvý problém bol aby sa karta vôbec zjavila v Armoury Crate (something something bloatware) a dala sa updatnúť/meniť RGB.
Druhý problém je taký, že niečo (fan) v karte vydáva "klepotavý" zvuk, ako keby fan búchal o papier napríklad, je to dosť tiché ale keď dám ucho k case tak je to počuť. Skúšal som sa hrať s fan curves ale vždy bolo ten zvuk počuť (nie nemám vo fanoch žiadny externý objekt). Edit: K tomuto bodu - neviem prísť na to, čo ten zvuk vydáva ale fany grafiky ani chassisu to niesú. Vychádza to ale určite niekde od GPU, približne v strede.
Tretí problém je brutálny coil whine hlavne pri 230+ fps.
Čo sa týka výkonu tak je to viacmenej 1:1 so Suprimom, margin of error.
Chladenie má za mňa určite lepší Suprim, obe karty teploty cca 65-67C ale Astral mal RPM cca 1800-2000 a Suprim medzi 1500-1800.
Z týchto dvoch kariet je určite objektívne lepší Suprim a Astral je oproti nemu veľmi veľké sklamanie.
Pres OpenRGB se s tema svetylkama nic neda delat? Aspon u 4090 rady to slo - clovek by doufal, ze by takove veci nemuseli menit...
Zkousel jsi porovnavat quiet biosy? I ten aktualizovany od Astralu je porad hlasitejsi nez Suprim pri podobne teplote?
Jeste by bylo fajn, kdyby nekdo dalsi sehnal Gigabyte Aorus Master (na vzduchu), protoze dle HUBu je godlike a dle GPUReportu trash, takze vyber si...
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Takze zvukove normalizovane je chladic na pul cesty mezi Astralem a Palit Gamerock - not great, not terrible. Ale quiet bios je out of the boxt docela fajn - 73 stupnu pri 1340 RPM (dle TPU velmi nizky namereny hluk). Akorat nevim, jestli oni fakt meri nejhorsi scenar, kdy to vali na 575W, nebo to testujou v nejake gamese, kde se to sotva dostane na 500, coz by mohlo zvyhodnovat slabsi chladice.
Asi budu dal cekat na Suprim nebo Astral. Je zvlastni, ze tyhle modely maji u nas papirove snad nejhorsi dostupnost, kdyz by clovek cekal, ze kvuli nejlepsi marzi je vyrobci budou produkovat v nejvetsich poctech...
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Co je to praxe? Pust Furmark nebo alespon Steel Nomad v loopu na 10 minut, potom napis svoje teploty a RPM.
Protoze jestli testujes v random hre, co si vezme sotva 500W, tak to moc reprezentativni neni. Vzdycky nejhorsi scenar az na power limit.
Vsak práve preto ma zaujíma to čo aj teba... Ako to testuju. Ale podľa co tam píšu tak tepelnú analýzu robia v hre, netusim v jakej a netusim ani koľko v tej chvili karta žerie čiže udaje môžu byť irelevantné. Pokial to testuju v hre kde to papá cez 550W tak teploty su vyššie ako by som na TUFku čakal.
Měl jsem doma Gigabyte RTX 5090 AORUS Xtreme Waterforce. Karta vydávali neustálý zvuk jakoby prskání, praskání. Prostě asi vzduch v pumpě. Ani po hodině se to nezměnilo, radiátor jsem měl na stropě. Nakláněl jsem skříň ze strany na stranu. Nic nepomohlo. K tomu se přidalo klepání jednoho ventilátoru na radiátoru. Coil Whine - vysoký tón. Moje předešlá 4090 Gainward byla fakt tichá proti tomuto.
Řeším teď i zdroj. Nejlepší volba pro 5090 je ATX 3.1, že? ATX 3.0 nebrat? Ptám se, nechci vyhořet
Co mě napadá ASUS ROG STRIX 1200W ATX 3.1, NZXT C1500 ATX 3.1 a Seasonic Prime PX-1600, který je ATX 3.0 a navíc má připojení přes 2x8pin. To asi není dobrý nápad, že?
najlepsi zdroj pre toto bude corsair hx1500i, sice priplatis, ale vyhorenia sa bat nemusis.
Robil som si hodiny a hodiny skumania a z testov a recenzii a neviem coho este bude tento zdroj najlepsia volba
To je ATX 3.0, že? A taky má 2 x 8pin - 12VHPWR. Já ho jednou zkoušel, ale můj testovaný kus byl možná vadný. Pri zátěži se ze zdroje ozývalo cvaknutí. Bylo to každé 1-2 minuty. Ale jinak byl tichý.
Neřešil jsem u 4090, jestli to byl ATX 3.0 nebo 3.1 zdroj. U tý 5090 už raději budu opatrnější. Koukal jsem na stránky Corsairu a prodávají tam kabel, u kterého píšou, źe je to 12V -2x6, ale taky tam u toho píšou , že je to 12VHPWR. Takže vůbec nevím, co bych dostal, kdybych objednával ten kabel.. Jestli 12VHPWR nebo 12V-2x6. Taky na svých stránkách píšou, že vlastně 12VHPWR=12V 2x6. jsem zmatenej