Radeony R9 2xx - testy, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
Maor
Začátečník
Začátečník

Re: Radeony R9 2xx - testy, recenze, zkušenosti

Příspěvek od Maor »

můžu to někdy zkusit nastavit. ASIC mi hlásí 81, tak by to nižší napětí ustát mohlo.
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

81% ? gold kousek, no takhle...oni to ustojej i ty nejhorší kusy, jak jsem ukazoval názorně Krtkovi na videu ale celej problém je, že karta dřív sníží napětí než sníží takty(i obráceně) = spadne to. Ono by se to asi dalo v pohodě vyřešit SW cestou, nějakou větší úpravou AB...ale na to já nemám. AB dokážu třeba odstranit OCP, nebo vypnout LLC...u některých karet, proro jsem přesvědčenej že by bylo možný SW cestou kartě vnutit systém "nejdřív snížit takty potom Vcore" to mě taky nutilo to zkoušet tak dlouho, jelikož vim, že ty karty to zvládnou...používám to, jen prostě režimy musim přepínat manuálně pomocí hot keys, přez AB a musim to udělat až/ještě ve 3D. Proto mě tolik točí když vim jak by to mohl fungovat ale kvuli takový prkotině nefunguje a fungovat nemúže. Vyzkoušel jsem kvuli tomu hafo biosú ale žádnej tohle nedokáže. Jedině prostě počkat jestli někdo udělá nějakej slušnej custom ale když to nezvládnul asus... beru to prostě jako vlastnost.
nonestaciti
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nonestaciti »

Inak ja som asi jediný, čo má pamäte Hynix a nedostanem sa cez 1350MHz aj keď dám jadru +150mV , je ešte nejaký spôsob ako to zlepšiť, iný bios ?
GAMING PC: CPU : IB i5 3570K@4400MHz auto-voltage (cpu-z Load 1,128V, Idle 0,925V) + Noctua NH-C12P SE14 RAM : 4x4GB 1866-1T,9,10,9,28-1.475V CML8GX3M2A1600C9W MB : MSI Z77A-GD65 ( bios A80/10.8 ) GPU : MSI R9 290X Gaming 4G FAN MOD 2x 120mm AC PWM SSD : Corsair 120 F3-GT, Kingston SSDNow V300 240GB 7mm PSU : Corsair RM-850(W) CASE : Fractal Design ARC XL RAT : Razer Copperhead Blue SCR : LG L226W OC: 60Hz@75Hz SPOTREBA CASE : Idle 55W, IBT 165W, Prime 155W, Crysis 3 361W
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

AUX power jsi posouval?
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

@RAD-x jako ASIC parádní, ale karta na prd. bez zvýšení napětí 1108MHz, paměti elpida a při těžbě hází chyby jakmile dám intenzitu nad 13. Teď mi dokonce cgminer začal řikat, že karta je SICK...
Přes profily v AB je to myslim OK, já před hraním stejně musím přepínat na eyefinity, takže v tom nevidím problém. Případně by mohlo jít udělat si na spouštění her jednoduchý prográmek, který by přepnul profil a pak zapnul hru. Pak po skončení hry by zas profil vrátil.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

2RAD-x:
ty pouzivas winOLS pro editaci biosu? :D to me nenapadlo
i7-12700K, 2x16GB DDR5-4800MHz, ASUS B660-I, 1TB WDS100T1X0E
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
HP ENVY x360 13" Ryzen 3 4300U
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

oneb1t píše:2RAD-x:
ty pouzivas winOLS pro editaci biosu? :D to me nenapadlo
Takovej trochu dražší ale v podstatě jo, má to k sobě přidružený ruzný další iterpretační softy, na to mě navedli lidi z OCN, je to vcelku zábava...problém je, že už nemám paměť jako za mlada a tak složitější věci musim stále screenovat a pak hledat, porovnávat... nekonečnej boj ale už sem tim rozlousknul pěknou řádku problémú.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

ja sem myslel ze sou ty biosy od nejaky generace podepsany a kdyz nesedi checksum tak to nepovoli nahrat ale nijak dal sem to nezkoumal proto je zajimavy ze se v tom muzes takhle hrabat a jde to pak nahrat :D
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

oneb1t píše:ja sem myslel ze sou ty biosy od nejaky generace podepsany a kdyz nesedi checksum tak to nepovoli nahrat ale nijak dal sem to nezkoumal proto je zajimavy ze se v tom muzes takhle hrabat a jde to pak nahrat :D
Jako všechny ostatní biosy, pokud měníš na korektní hodnoty, neni v tom problém...
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

takze ten checksum je jen z delky a ne z obsahu jo?
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

U biosú nevim, nikdy jsem se nesetkal s žádným problémem prostřednictvím toho interpretáku kterej používám, tim neřikám že ten problém neni...jen že jsem se s nim nesetkal, samo na ECU softech je s tim problém pořád, pokud nemáš zacvakáno ale tim už dlouho nežiju...dělám jen na svý auta a to jsou tak starý ECU že .... jinak třeba GTX780 která má něco v driverech co kontroluje ten bios, jestli je OK, neni žádnej problém...to rozšťouráš uplně na paskvil a stejně to funguje, o tý ochraně jsem jen četl, já osobně si jí nejsem vědom. U R9 290(X) jsem neměl nikdy problém, pokud jsem změnil korektně hodnotu, o který jsem si byl jistej co to je a co tam vkládám za hodnotu, samozřejmě spousta úprav skončila blackscreenem, nejčastěji když jsem hýbal strmostí fanu...nijak extra jsem to nezkoušel, využil jsem automatický funkce lieárního zvednutí a prostě jsem to celý posunul kam jsem zhruba potřeboval, nic nevymýšlíš, jen to celý zvedneš třeba o 10%...hodně praktická věcička v ECU světě, tady někdy taky :) to zkus rozšťourat tim winOLS, já ten soft neznám ale neni dúvod proč to nezkusit jestli to máš doma.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Je i neni +- 20W u high end karet jde na vrub kusovosti. Každopádně extrém to neni. Jen oproti GK110 je menší takže to teplo hůře odevzdává a hůře se chladí. Problém to ve finále ale také není (pomlčme o nepovedeném referáku).

Spíš spousta lidí má furt zafixováno "aby to nebylo jak R600!" ale R600 už byla dávno překonána heh, dnešní high end GPU papaj tak o 1/3 více easy. Pro AMD je Hawaii naopak krokem kupředu, po mnoha letech high end GPU které se povedlo a nemá žádné potíže (až na blackscreen karty s Elpida pamětmi protože elpida paměti (co se týče GDDR5 v DDR3 jsou zas dobrý) jsou shit).

Pro zákazníka trochu horší jen v tom ohledu že AMD s nim nastolila stejnou strategii jako NV, ala herní karty jsou výpočetně okuchané oproti profesionálním. Hawaii Radeony maj okuchané výpočty dvojité přesnosty, až Firepro je maj na full power. Do do té doby u AMD nebylo zvykem. Vzhledem k tomu že fanoušci značky to přešli jak ticho po pěšině a ani nikdo jinej si nestěžoval, tak se spíš potvrdilo že to stejně nikdo nepoužíval.
nonestaciti
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nonestaciti »

Krteq - na AUX som skúsil len +10mV , bolo to bez zmeny, viac som nedával lebo neviem koľko je tam bezpečné dať. Ak dám pamätiam 1400MHz tak to už hodí v záťaži náhodne blackscreen, artefatky kvôli pamätiam je problém dosiahnuť. To že mám Hynixi mi ukazuje GPU-Z ale aj tá jedna utilita čisto na to určená, už neviem ako sa volá. Môže byť problém to že MSI gaming nemá na pamätiach žiadne železo, len čisto ofuk ?

Inak jadro sa mi držalo na 1000MHz aj s -100mV podvoltovaním v 3D, ale pri prechodoch a v 2D to padalo. ASIC mám 76,2%.
GAMING PC: CPU : IB i5 3570K@4400MHz auto-voltage (cpu-z Load 1,128V, Idle 0,925V) + Noctua NH-C12P SE14 RAM : 4x4GB 1866-1T,9,10,9,28-1.475V CML8GX3M2A1600C9W MB : MSI Z77A-GD65 ( bios A80/10.8 ) GPU : MSI R9 290X Gaming 4G FAN MOD 2x 120mm AC PWM SSD : Corsair 120 F3-GT, Kingston SSDNow V300 240GB 7mm PSU : Corsair RM-850(W) CASE : Fractal Design ARC XL RAT : Razer Copperhead Blue SCR : LG L226W OC: 60Hz@75Hz SPOTREBA CASE : Idle 55W, IBT 165W, Prime 155W, Crysis 3 361W
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

spíš bych to viděl v tom, že ty paměti víc nedaj, pokud bys jim nepohnul s časováním a napětím. Ty paměti jsou všechny certifikovaný na 6GHz(Hynix i elpida) ale musely by se podle toho nastavit.
Jestli to ovšem v biosu půjde.
@oneb1: nejhorší byly biosy k 6900, půlka biosu šifrovaná, aby do toho nikdo nemohl zasahovat. Zas od toho upustili. Kontrolovat checksum nějak plošně je moc složitý, výrobců GPU je hodně a každý si dělá svůj bios pro svůj neref návrh. Navíc by se blbě vydávali aktualizace.
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Krteq píše:Pak ať mi tu nikdo netvrdí, že Hawaii je nejžravější GPU :lol:

Megatest 23 grafických karet od GeForce GTX 460 po Radeon R9 295X2 - Příkon, chování PowerTune a Boost
Zvlášť pěkný je to srovnání FPS / watt. Jak by to asi vypadalo, pokud by si páni vývojáři dali na tom biosu záležet...hádám tak o 10% lépe? já myslím, že oni ve snaze tu kartu co nejvíce slevnit to vzali u referenční verze trochu za špatnej konec... škoda že to ovlivnilo takové množství modelú. BTW zkoušel si někdo hrát s nějakou nereferenční verzí, která používá jiný napájení?
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Krteq píše:Pak ať mi tu nikdo netvrdí, že Hawaii je nejžravější GPU :lol:

Megatest 23 grafických karet od GeForce GTX 460 po Radeon R9 295X2 - Příkon, chování PowerTune a Boost
Muze mi někdo vysvětlit. Proc porovnavaji OC verze AMD karet proti nonOC nVidia kartam :? 280 OC proti defaultni GTX760 a 280X OC proti defaultni GTX770 a parametry karet nejsou kompletni :? Nakonec na konci uvedou karty s cenovkami s odkazy na shop, které na defaultu nejedou.

Priklad uvedena GTX770 s boostem na 1085Mhz a v uvedenych odkazech a cenovkach je GTX770 s boostem na 1189Mhz :? Jako opravdu ?
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

dle toho, co mají k dispozici, tak bych je ospravedlnil...Ne každý má OC edice Geforce běžně k dispozici (občas totiž ti nějaké vzorky jako redaktorovi zůstanou :wink: ). A referenční se nyní už téměř neprodávají.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

To je sice hezký, ale pokud testuju produkt na 1085MHz a v cenách uvedu produkt s výkonem o 10% vyšším (1189MHz), tak to jako zrovna 2x objektivní není. :| Když už nic, tak tu referenci měli přetaktovat na těch 1189MHz.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | INNO3D RTX 4070 Ti | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Je to neobjektivni. Takhle z grafu to vypada, ze ma AMD vetsi vykonostni naskok nad kartama ze stejny tridy, jenze dabel je v detailu a pouzili se v nekterych pripadech OC edice proti referakum. Pruser i je, ze parametry karet z CPU-Z nemaji kompletni a nakonec dolu dali do cen a odkazu karty, který netestovali a jejich vykon je jiny. Je to tu trochu OT, ale ten test je naprosto zavadejici. Bud testuju OC edice proti sobe, nebo dam referaky, nebo to OCnu. Ne ze nahodim OC edice proti referakum a pak vykon vypada jak vypada. Samozrejme pro objektivitu to plati i o ty OC edici GTX780Ti, která samozrejme všechno drtive prejela.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“