GeForce RTX 3080(Ti) - info, recenze, zkušenosti
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Re: GeForce RTX 3080(Ti) - info, recenze, zkušenosti
Vsync off ti žádnej stutter nezpůsobí, pouze tearing. Stutter nemá co dělat s metodou refreshe ale samotnou hrou/systémem. Jakákoliv forma syncu většinou stutteru nezabrání, v některejch krajních situacích se dá říci že by mohla lehce pomoci ale víš co...
Naopak vsync ON ti stutter způsobit může (zvedá i inputlag), jamile se totiž FPS propadnou pod vsync tak FPS jdou ihned na polovinu. Tzn ten škub tam bude docela citelnej. Enhanced sync, fast sync a pod kraviny jsou cool ale "Jen to prostě nesmí dropnout, no..." je výstižná věta protože to u náročnějších věcí prostě dropne a ten stutter tam bude.
Já jsem prostě celej život hrál vsync off, min inputlag a na tearing jsem asi zvyklej. Teď s adaptive sync monitorem to jedu na 120hz s FPS lockem na 120 protože více nemá smysl a naopak kdž jsi v situaci kdy GPU dokáže renderovat více než je limiter tak to snižuje inputlag protože pedbuffer je prázdnej. I s vsync off jsem si v moderních časech dával framelimitter přes afterburner protože to tak bylo nejlepší.
Naopak vsync ON ti stutter způsobit může (zvedá i inputlag), jamile se totiž FPS propadnou pod vsync tak FPS jdou ihned na polovinu. Tzn ten škub tam bude docela citelnej. Enhanced sync, fast sync a pod kraviny jsou cool ale "Jen to prostě nesmí dropnout, no..." je výstižná věta protože to u náročnějších věcí prostě dropne a ten stutter tam bude.
Já jsem prostě celej život hrál vsync off, min inputlag a na tearing jsem asi zvyklej. Teď s adaptive sync monitorem to jedu na 120hz s FPS lockem na 120 protože více nemá smysl a naopak kdž jsi v situaci kdy GPU dokáže renderovat více než je limiter tak to snižuje inputlag protože pedbuffer je prázdnej. I s vsync off jsem si v moderních časech dával framelimitter přes afterburner protože to tak bylo nejlepší.
- Paul
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
FPS jdou na polovinu jen při double bufferu, většina her má triple takže tam framerate klesne prostě tak jak klesne (třeba na 58), ne na 30 (v případě 60hz refreshe).
Osobně bych hrát s vypnutým vsyncem nemohl, tearing je na TV šíleně hnusná věc (a já hraju na TV).
A jsou různý "typy" stutteringu...když nesedí framerate s refreshem obrazovky, tak se vyskytuje tearing, ale i "něco jako" stuttering, ve smyslu že prostě pohyb kamery při otáčení (hlavně při hraní na gamepadu např) není plynulej. Ani bejt nemůže, když refresh neladí s frameratem.
Osobně bych hrát s vypnutým vsyncem nemohl, tearing je na TV šíleně hnusná věc (a já hraju na TV).
A jsou různý "typy" stutteringu...když nesedí framerate s refreshem obrazovky, tak se vyskytuje tearing, ale i "něco jako" stuttering, ve smyslu že prostě pohyb kamery při otáčení (hlavně při hraní na gamepadu např) není plynulej. Ani bejt nemůže, když refresh neladí s frameratem.
Ryzen 5800X3D, Gigabyte Aorus X470 Gaming, 2*8GB FlareX@3200, nVidia RTX 3080Ti, 500GB SSD Evo 970, 2TB Crucial MX500, 120GB M4 SSD, 2 * Samsung F1 1TB SATAII, A4-Tech A7, Panasonic ST50 55" Plasma, NEC 24WMGX3 24", Win10 64bit Home, Steam Deck
If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Tripple buffer je ještě o 1/3 větší inputlag. To bych zase já nemohl. Vidíš každej na to má jinej názor. Někdo považuje za nekoukatelné mít teaering, já považuju za nehratelné mít 30+ms inputlagu.
- Sasakr
- Začátečník
Jop, přesně tohle jsem myslel. Možná judder je správný slovo? Stutter se používá i pro půlsekundový záseky... shader comp., travelsal atd. Je ale taky třeba říct, že s vyšší frekvencí monitoru a frameratem je veškerej judder a tearing podstatně menší, než když je to 60 Hz panel.Paul píše: ↑pát 9. úno 2024, 20:22A jsou různý "typy" stutteringu...když nesedí framerate s refreshem obrazovky, tak se vyskytuje tearing, ale i "něco jako" stuttering, ve smyslu že prostě pohyb kamery při otáčení (hlavně při hraní na gamepadu např) není plynulej. Ani bejt nemůže, když refresh neladí s frameratem.
- Alfajk
- Začátečník
-
nevlastnite nahodou nekdo EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING https://www.evga.com/products/specs/gpu ... 2750e3531a ? Koukal jsem, ze je to docela specialita a nejake rozsahlejsi recenze nebo obecne informace/benchmarky zrovna na tenhle kousek s 12GB vram nejsou
Ta moje karta zere a topi vic, nez by se mi libilo, vykon je dobrej, ale spotreba me trochu trapi. Je lepsi jit na undervolt pres curve editor v afterburneru, nebo ji nechat default a uskrtit power limitem?
Ta moje karta zere a topi vic, nez by se mi libilo, vykon je dobrej, ale spotreba me trochu trapi. Je lepsi jit na undervolt pres curve editor v afterburneru, nebo ji nechat default a uskrtit power limitem?
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
- havli
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Rozhodně přes curve editor. Snížení power limitu na Ampere kartách moc nefunguje.
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Tuhle kartu jsem chvíli měl ale v 10GB verzi. Nebyla moc good, celkem žrala, undervolt byl nutností ale i tak nebyla moc efektivní protože 1st gen GDDR6X. Undervolt dělej přes curve, nikdy ne omezovánim power limitu, to neni cesta.
- Alfajk
- Začátečník
-
aha, ok, jestli ten graf dobre ctu - co znaci ta tenka sediva cara (bez kosticek)? A dale stupnice voltage - jak je vazana na frekvenci? Nejvyssi prvni bod (ctverecek) frekvence definuje napeti pro tu danou frekvenci a pokud jsou takto v rovine tak i napeti, ktere se na stupnici dale (smerem doprava) sice zvysuje, ale realne nestoupne? Pri tomto nastaveni jsme se dostal nekam k 280-320W, v prumeru 300 cca, ale jsem pod default boost frekvenci
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
- keistown
- Žlutá karta
-
Pokud mi teda neco neunika: Ten graf se cte "obracene", tvoje krivka je nastavena tak ze se to zastavi na 1800 MHz a bude to krmit neco nad 800 mV, kdezto pokud je ta krivka pod tim default, tak by tam bylo cca 925 mV. (Asi to chapes spravne).
Ja mam 3080 TUF OC a mam tu hranu nebo jak to nazvat dotazenou na 1770 MHz a 775 mV, asi to nemam uplne idealni ale neresim.
Kdyz pak testujes tu spotrebu tak zalezi v cem, nejaky veci jako Quake RTX to stejne vybombily az na 300W i s undervoltem ale bezny render by to mel v ty moji kombinaci vytizit zhruba 220-250 Wattu.
Ja mam 3080 TUF OC a mam tu hranu nebo jak to nazvat dotazenou na 1770 MHz a 775 mV, asi to nemam uplne idealni ale neresim.
Kdyz pak testujes tu spotrebu tak zalezi v cem, nejaky veci jako Quake RTX to stejne vybombily az na 300W i s undervoltem ale bezny render by to mel v ty moji kombinaci vytizit zhruba 220-250 Wattu.