ATi Radeon HD 5750/5770 - Taktování a vše okolo

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Re: ATi Radeon HD 5750/5770 - Taktování a vše okolo

Příspěvek od Krteq »

Slayer píše:Kterým softem zvedat napětí? Ani MSI afterburner ani AMD GPU tool mě nenechají zvednout napětí ani o ň :( Že by to bylo nějak zamknuté přes drivery ?
Pokud je to model s nereferenčním layoutem PCB, může být použit jiný napěťový regulátor bez I2C interface a napětí pomocí SW měnit prostě nepůjde.
Tomme
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Tomme »

Ahoj, ja mam http://www.xgcdb.com/pub/gc/sapphire_ra ... dition.jpg (na obchodech sem ji nenasel), podle obrazku ma nejmensi pasiv z 1GB karet. Takty mam 960/1360 (na defaultnim napeti) a teploty jakz takz. Dale dodam vic, az dosahnu maxima, ted sem prakticky zacal.

MSI Afterburner me nepusti na jadru vic nez je 960MHz, nebo je nekde jinej problem?
Jeste bych se chtel zeptat, jestli necemu pomuze to konstantni napeti.

EDIT, Hmm, cerna smrt a deset restartu, pak chvile ticha a nastartovalo se to, tak sem to shodil na 950/1340 a budu pokracovat dneska do/odpoledne ;)
Doufam, ze se ta sracka neunavila moc.
regjurm
Nováček
Nováček

Příspěvek od regjurm »

Zdravím,Včera jsem si pořídil tuto kartu:GIGABYTE HD 5770 (GV-R577UD-1GD)http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=72416 a byl jsem nemile překvapen vysokým hlukem ventilátoru už na ​"volnoběhu​" ,když je karta podtaktována na nějakých 160 MHz a DDR na 300 MHz.Přitom teplota jádra je 30°C.V programu GPU Z jsem zjistil že ventilátor běží na 2400 RPM už při 20% ručního nastavení v Catalystech.100% ot je přitom cca 3400RPM.viz screen zde:http://www.czechcomputer.cz/uploadimg/U ... 870442.jpg
Nemůžu žádným způsobem dostat ot.vent. na nižší hodnotu.Přeinstalace ovladačů​-nové​/starší,flašnutí nového BIOSu i úprava nastavení PRM přímo v BIOSu,prostě nic nepomáhá.Ventilátor stále hučí na 2​/3 svého rozsahu otáček me to pěkně s... :angry2: :angry2: Chtěl bych tedy se zaptat dalších majitelů této grafiky jestli mají stejný problém,abych mohl kartu případně reklamovat.

Předem děkuji za vaše odpovědi​/rady
MJ
Pavel.P.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Pavel.P. »

Manuální regulátor napětí, tak jsem to řešil u jiné GK od GigaByte.

...
regjurm
Nováček
Nováček

Příspěvek od regjurm »

Pavel.P. píše:Manuální regulátor napětí, tak jsem to řešil u jiné GK od GigaByte.
Zdravím,jiná možnost není?Je vůbec normální,aby ten ventilátor při nezatíženém,podtaktovaném GPU o teplotě 32°C běžel na 2/3 svého výkonu?Předtím jsem měl HD 5760 a o té jsem nevěděl ani že ji mám.Naopak do 45°C běžel ventilátor tak pomalu,že jsem ani nevěděl že tam je.
Pavel.P.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Pavel.P. »

Tak ono ty chladiče, co tam dává gigabyte jsou celkem naddimenzované a při nízkých otáčkách podávají velice dobrý výkon, tudíž bude stačit zregulovat hluk na takovou úroveň, která bude vyhovovat a přitom slušně chladit :-) Jde z toho udělat krásný graf... :-)

Mně GPU nepřekročí teplotu 68 °C v létě při těch největších horkách a v PC mně jde slyšet jen HDD.

...
Navazka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Navazka »

Sice nemám Gigabyte, ale Sapphire VaporX (tedy velice kvalitní chlazení), ale to snad nevadí. Ventilátor na GPU se v klidu otáčí rychlostí necelých 1800 otáček (40%), ale není vůbec slyšet, takže regulaci neřeším. Při plném zatížení se otáčí rychlostí kolem 2500 otáček, ale stále není slyšet. Takže mé doporučení zní (je-li to možné), abys kartu od Gigabytu vrátil a vzal Sapphire VaporX, není-li to možné, pořiď si mechanický regulátor a sniž otáčky nebo si pořiď kvalitnější chlazení.
Tomme
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Tomme »

Nevim co mas za bednu, ale neverim tim, ze na dvoutisicichpetistech otackach za minutu ti neverim, ze to neslysis, nebo aspon ze tam neni zmena. Minimalne je slyset, jak vzduch narazi na pasiv.
regjurm
Nováček
Nováček

Příspěvek od regjurm »

regjurm píše:Zdravím,Včera jsem si pořídil tuto kartu:GIGABYTE HD 5770 (GV-R577UD-1GD)http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=72416 a byl jsem nemile překvapen vysokým hlukem ventilátoru už na ​"volnoběhu​" ,když je karta podtaktována na nějakých 160 MHz a DDR na 300 MHz.Přitom teplota jádra je 30°C.V programu GPU Z jsem zjistil že ventilátor běží na 2400 RPM už při 20% ručního nastavení v Catalystech.100% ot je přitom cca 3400RPM.viz screen zde:http://www.czechcomputer.cz/uploadimg/U ... 870442.jpg
Nemůžu žádným způsobem dostat ot.vent. na nižší hodnotu.Přeinstalace ovladačů​-nové​/starší,flašnutí nového BIOSu i úprava nastavení PRM přímo v BIOSu,prostě nic nepomáhá.Ventilátor stále hučí na 2​/3 svého rozsahu otáček me to pěkně s... :angry2: :angry2: Chtěl bych tedy se zaptat dalších majitelů této grafiky jestli mají stejný problém,abych mohl kartu případně reklamovat.

Předem děkuji za vaše odpovědi​/rady
MJ
Díky všem za rady,ještě bych přivítal,kdyby se vyjádřil nějaký majitel této grafiky.Pokud toto je vlastnost tohoto výrobku,asi bych to řešil tím regulátorem.S vrácením/výměnou nevím jestli mi to vezmou,objednával jsem to přes net v AlfaComp,ale osobně jsem si ji vyzvednul,tak nevím jestli se na to platí možnost vrácení do 14 dnů...Zajímavé je,když upravím v BIOSu pomocí ATI RBE,nebo MSI Afterburner ot.vent.Třeba i na 0 RPM nebo 0% tak i na té nule si to furt hučí na těch 2400 RPM.Jak píšu výše skuste někdo kdo máte přímo tuto grafiku napsat vaše postřehy.Dikec
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) regjurm dne čtv 6. led 2011, 23:49, celkem upraveno 1 x.
_marduk_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od _marduk_ »

sam mam gigabyte 5770 s tym vajcovym chladicom, ale otacky mi v gpuz neukazuje
tiez je na 50% dost hlucna
ale je pravda, ze sa uchladi na 35% vykonu chladica a vtedy je ticha
AMD Ryzen 7 2700X/SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 | Gigabyte B450 AORUS PRO | Kingston HyperX Predator 16GB 3333MHz | MSI Radeon RX 6700 XT MECH 2X | Samsung 970 Evo Plus 500GB | WD60EFAX | WD80EFAX | Seasonic Focus GX 650W | SilentiumPC Signum SG1M | Razer DeathAdder V3 | Genius SlimStar 130 | Genius SP-HF 1250B | Dell S2721DGFA | Sony WH-1000XM4
regjurm
Nováček
Nováček

Příspěvek od regjurm »

_marduk_ píše:sam mam gigabyte 5770 s tym vajcovym chladicom, ale otacky mi v gpuz neukazuje

Dík za odpověď.Škoda,že tam ty otáčky nemáš,toto potřebuju přesně vědět.A máš ten GPU-Z přepnutý na tu druhou záložku nahoře "SENSORS"
Pavel.P.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Pavel.P. »

Je to vlastnost karty, jinak by byl nový bios, který to řeší:
http://gigabyte.com/products/product-pa ... =3283#bios

...
regjurm
Nováček
Nováček

Příspěvek od regjurm »

Pavel.P. píše:Je to vlastnost karty, jinak by byl nový bios, který to řeší:
http://gigabyte.com/products/product-pa ... =3283#bios
Ten jsem tam už nahrál,pořád stejné...
_marduk_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od _marduk_ »

regjurm píše:
_marduk_ píše:sam mam gigabyte 5770 s tym vajcovym chladicom, ale otacky mi v gpuz neukazuje

Dík za odpověď.Škoda,že tam ty otáčky nemáš,toto potřebuju přesně vědět.A máš ten GPU-Z přepnutý na tu druhou záložku nahoře "SENSORS"
aby som bol presny mam tuto

Kód: Vybrat vše

http://gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3282#ov
a naozaj mi v zalozke sensors neukazuje otacky
mozno by ten bios vyssie pomohol, aj ked neviem ci pojde na tento model
AMD Ryzen 7 2700X/SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 | Gigabyte B450 AORUS PRO | Kingston HyperX Predator 16GB 3333MHz | MSI Radeon RX 6700 XT MECH 2X | Samsung 970 Evo Plus 500GB | WD60EFAX | WD80EFAX | Seasonic Focus GX 650W | SilentiumPC Signum SG1M | Razer DeathAdder V3 | Genius SlimStar 130 | Genius SP-HF 1250B | Dell S2721DGFA | Sony WH-1000XM4
Navazka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Navazka »

Tomme píše:Nevim co mas za bednu, ale neverim tim, ze na dvoutisicichpetistech otackach za minutu ti neverim, ze to neslysis, nebo aspon ze tam neni zmena. Minimalne je slyset, jak vzduch narazi na pasiv.
Věřit nemusíš, nicméně je to fakt. Chlazení VaporX je opravdu dokonale tiché. A case mám Fractal Design Define R2 (odhlučněná).
regjurm píše:S vrácením/výměnou nevím jestli mi to vezmou,objednával jsem to přes net v AlfaComp,ale osobně jsem si ji vyzvednul,tak nevím jestli se na to platí možnost vrácení do 14 dnů...
Samozřejmě, že v tomto případě také platí 14-ti denní lhůta na vrácení bez udání důvodu. Já být tebou, tak tu kartu vrátím a vezmu Sapphire VaporX, tu neuslyšíš ani v zátěži.
regjurm
Nováček
Nováček

Příspěvek od regjurm »

aby som bol presny mam tuto

Kód: Vybrat vše

http://gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3282#ov
a naozaj mi v zalozke sensors neukazuje otacky
mozno by ten bios vyssie pomohol, aj ked neviem ci pojde na tento model[/quote]

S tím BIOSem,to taky nevím,já bych spíše začal přeinstalací ovladačů.Pokud si ten BIOS nesedne s tou kartou tak budeš mít asi na monitoru tmu.Pokud máš integrovanou grafiku na desce,tak bych to možná prubnul,v případě neúspěchu by to snad šlo flešnout zpět přes tu integrovanou grafiku a přes tu nahrát původní BIOS do té mrtvé...ALE TO JE JEN MÁ DOMĚNKA!!!
Já ten BIOS,kvůli těm vysokým ot,přehrával snad nejmíň 20x.Vždycky jem v editoru BIOS změnil nastavení ot.ventilátoru a přehrál původní...Při jednom flešnutí se mi kously wokna :shock: monitor sčrnal a konec :sad: .Vydržel jsem s nervama a po 10 min se oběvila dole lišta,po dalších 10 min okno s průběhem předrávání BIOSu,ale do konce chybělo tak 15%,a win hlasil že prog.neodpovídá...PO 20 minutách kdy se nic nedělo jsem se staženou prdelí zmáčknul tlačítko RESTART.Už pěkně dlouho jsem neviděl tak NÁDHERNÉ logo Windows... :-D :-D
regjurm
Nováček
Nováček

Příspěvek od regjurm »

Navazka píše:
Tomme píše:Nevim co mas za bednu, ale neverim tim, ze na dvoutisicichpetistech otackach za minutu ti neverim, ze to neslysis, nebo aspon ze tam neni zmena. Minimalne je slyset, jak vzduch narazi na pasiv.
Věřit nemusíš, nicméně je to fakt. Chlazení VaporX je opravdu dokonale tiché. A case mám Fractal Design Define R2 (odhlučněná).
regjurm píše:S vrácením/výměnou nevím jestli mi to vezmou,objednával jsem to přes net v AlfaComp,ale osobně jsem si ji vyzvednul,tak nevím jestli se na to platí možnost vrácení do 14 dnů...
Samozřejmě, že v tomto případě také platí 14-ti denní lhůta na vrácení bez udání důvodu. Já být tebou, tak tu kartu vrátím a vezmu Sapphire VaporX, tu neuslyšíš ani v zátěži.

Já nemám odhlučněnou bebnu,je ta karta tichá i když otevřeš case?
Navazka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Navazka »

Ano, je tichá i když otevřu case.
regjurm
Nováček
Nováček

Příspěvek od regjurm »

Navazka píše:Ano, je tichá i když otevřu case.
Ptám se,protože mi připadá,že má stejný chadič jako ta moje mrcha,akorát v jiné karoserii...Tak to asi nasvědčuje tomu,že ta moje Grafika má nějakou závadu v napájecím obvodu ventilátoru.
Každopádně dnes se chystám na výměnu,buď vezmu toho Vapora nebo tady tuto:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0000000Z9P
Gigabite dává 3.roky záruku a to je pro mě velké plus,když ji po 2 letech prodám mohl bych kvůli té záruce ještě dostat solidní peníz...

Nebo počkám ještě týden,už přichází na náš trh nové grafiky s jiným referenčním chladičem(s tím vajcem) a ten je prý o něco tišší...
Slayer
Nováček
Nováček

Příspěvek od Slayer »

Taky mám otevřenej case a potvrzuju tichost Vapor-X verze. Ani v zátěži jí neslyším a to mam celkově relativně tichou sestavu (CPU chlazen Noctuou s jedním 120mm větrákem na 1300 ot.)
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“