Info o (ne)dostupnosti a nákupu řady RTX 50X0
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO
- Thellwin
- Administrátor
Re: Info o (ne)dostupnosti a nákupu řady RTX 50X0
Koukám, že skoro všude zmizely z nabídky 4080(S). Takže když si chceš koupit kartu v téhle cenové a výkonové hladině, tak vlastně nové nejsou skladem a staré už v podstatě, až na pár kousků za nehezké ceny taky ne. Alza řadu 4080 úplně vyřadila z nabídky.
Goldnoob team proud member!
- yut
- Začátečník
-
Ještě včera se daly na Allegru koupit 4080S za 27k. Holt to člověk musí mít rozmyšlený o něco dopředu. Nicméně ani 4080 nedává smysl, protože 5070Ti za 3 týdny = 4080 a nějakýmu davovýmu šílenství nemá smysl podléhat. Naopak se člověk mezitím dozví, co všechno ješte nefunguje, jak má.
- Sobo
- Středně pokročilý
Pro srandu: RTX 5090 buying experience
https://www.youtube.com/watch?v=oqq1Y6UC1ZA
Gamer's Nexus na to meli dedikovane 3 lidi z tymu a nepovedlo se jim sehnat ani jednu kartu na recenzi. Jsem fakt zvedavy, kdy Smarty dokaze dodat ty preordery na 5090. Abych to jeste nakonec stejne nekoupil jinde a nezrusil, kdo vi.
https://www.youtube.com/watch?v=oqq1Y6UC1ZA
Gamer's Nexus na to meli dedikovane 3 lidi z tymu a nepovedlo se jim sehnat ani jednu kartu na recenzi. Jsem fakt zvedavy, kdy Smarty dokaze dodat ty preordery na 5090. Abych to jeste nakonec stejne nekoupil jinde a nezrusil, kdo vi.

So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
- nadiva
- Začátečník
-
4080(S) je na heuréce jedině tahle za 49.000.-: https://www.kaufland.cz/product/488731368/?utm_term=
5070Ti (8960) bude na půlcestě mezi 4070TiS (8448) a 4080S (10240), tak jak 5080<4090, tak 5070<4080 dle nového paradigmu. Čistá 5070 bude dokonce pomalejší než 4070S:P
Nová doba, 5080 má třeba zdaleka nejslabší nárust výkonu za 15 let:
odteď se kupuje softvér a éj áj, né hardvér.
5070Ti (8960) bude na půlcestě mezi 4070TiS (8448) a 4080S (10240), tak jak 5080<4090, tak 5070<4080 dle nového paradigmu. Čistá 5070 bude dokonce pomalejší než 4070S:P
Nová doba, 5080 má třeba zdaleka nejslabší nárust výkonu za 15 let:

odteď se kupuje softvér a éj áj, né hardvér.
CPU: AMD® 5950X GPU: NVIDIA® 4070TiS
- iambenny
- Začátečník
Komentáře k výkonu se řeší jinde. 

- mirda
- Začátečník
Do té rozvahy o nákupu to patří imho.
@nadiva link na tu tabulku?
edit: nvm
@nadiva link na tu tabulku?
edit: nvm
Prstí svoji 4090 za 35klacíků.
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Hlavně bych řekl, že to je celkem zbytná věc, tak bych si prostě počkal...
Ale kdo chce podporovat šmejdy - scalpery, tak prosím. 

Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- nadiva
- Začátečník
-
@mirda samozřejmě, první tabulka: https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/c ... mance_for/
druhá tabulka: https://tech4gamers.com/rtx-5080-worst-80-series-gpu/
Alza: ráno nastavili limit na 1 zákoše na nedostupné 5xxx. celej den byl v oběhu 4080S, jsem se divil, že až teď ji někdo shrábnul:) GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER GAMING OC 16G 30602.-
Smarty/JRC se nehlo, a pořád drží ceny nedostupných Prime/Windoforce na zaváděci ceně 30000.
TSBohemia dnes zdvounásobila počet modelů, vysoké ceny zůstali
Datart byl doplněn do seznamů prodejců na Nvidia "Kde koupit", vysoké ceny zůstali, zahlédl jsem tam 1 bílej kus na prodejně
Bazoš pomalu obývá, vzhledem na dodávky až v březnu, se v klidu vyprázdní, anebo se lidem ulomí klávesy F5:)
druhá tabulka: https://tech4gamers.com/rtx-5080-worst-80-series-gpu/
Alza: ráno nastavili limit na 1 zákoše na nedostupné 5xxx. celej den byl v oběhu 4080S, jsem se divil, že až teď ji někdo shrábnul:) GIGABYTE GeForce RTX 4080 SUPER GAMING OC 16G 30602.-
Smarty/JRC se nehlo, a pořád drží ceny nedostupných Prime/Windoforce na zaváděci ceně 30000.
TSBohemia dnes zdvounásobila počet modelů, vysoké ceny zůstali
Datart byl doplněn do seznamů prodejců na Nvidia "Kde koupit", vysoké ceny zůstali, zahlédl jsem tam 1 bílej kus na prodejně
Bazoš pomalu obývá, vzhledem na dodávky až v březnu, se v klidu vyprázdní, anebo se lidem ulomí klávesy F5:)
CPU: AMD® 5950X GPU: NVIDIA® 4070TiS
- TankGeorge
- Začátečník
-
Proč si prostě nepočkáte? Nic nenasvědčuje tomu, že bude refresh dřív, jak za rok. Nová výrobní technologie se taky v dohlednu nerýsuje a bude OFC ještě dražší. AI bublina trochu zabublala, tak nemusí všechny čipy tolik vyžírat profi sféra. Za nějaké 3-6 měsíců se to může vrátit do reality a stejně budete mít klidně až 2 roky do další řady. Co vlastně chcete hrát? 5 let starý Cyberpunk? RTX 4090 jsem kupoval 6měs po relasu za 40tis. a na té ceně pak byla skoro rok. Dávat přes 30tis za 5080ku je úlet.
Ryzen 7800X3D + Kingston 2x32GB 6000/36 + RTX 4090 sociální Gainward + ROG B650E-E
LG OLED CX 55" + Fractal Design Define S2
LG OLED CX 55" + Fractal Design Define S2
- radekhgt
- Začátečník
Amen
Pekne napísané. Bohužiaľ doba je taká ze ked človek niečo chce, musí to byt hneď. A najhoršie je ked to mat nemôže. Vtedy sa dejú veci ktoré idu za hranice chápania.
Sam som bol ochotný v deň launchu kúpiť 5090 za 3000€ pritom to ani nepotrebujem a co je horšie, manželka je v 4-mesiaci čiže výdavky musia smerovať inde. Stačí vychladnúť

Pekne napísané. Bohužiaľ doba je taká ze ked človek niečo chce, musí to byt hneď. A najhoršie je ked to mat nemôže. Vtedy sa dejú veci ktoré idu za hranice chápania.
Sam som bol ochotný v deň launchu kúpiť 5090 za 3000€ pritom to ani nepotrebujem a co je horšie, manželka je v 4-mesiaci čiže výdavky musia smerovať inde. Stačí vychladnúť

CPU: Ryzen 7 9800X3D + RYUJIN II 360 ARGB GPU: MSI RTX 5090 Gaming Trio OC MB: Asus ROG STRIX X670E-A RAM: Kingston FURY DDR5 32 GB 6000 MHz CL36 RGB PSU: Super Flower Golden King 1kW LCD: LG OLED42C2
- Epidot
- Středně pokročilý

13600k+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston Fury Renegade 3600, ASUS TUF RTX 5070Ti, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, 960Evo 500GB, Kingston A2000 500GB, Intel 660p 2TB, Crucial M550 256GB, Intel X25-M 80GB, Intel S3520 150GB, Fractal Torrent, Corsair RM1000x('24), Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA Classic, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200, Modecom Eclipse 60
- martin23
- Nováček
-
- Trek
- Začátečník
Co se týče 5090, tak v Německu celou dodávku FE vykoupil bot, protože unikl link shopu kterej to fulfilloval před launchem.
Jinak 5090 se vyprodaly skoro za 4900 Eur přímo z Asus webu (přímo výrobce napálil bomby), čili je to jak jsem přesně říkal, ceny nad 100k, nečkal jsem že až tak agresivně ke 130k (a nečekal jsem že výrobce to nabombí).
Tím se definuje cena pro skalpery, strašně moc se voplatí to skalpovat, protože ceny půjdou třeba až ke 150k za 5090.
Každopádně jsem rád, že jsem neprodal 4090, čiluju si. JInak komu se podaří koupit 5090 bude mít velký dilema jestli neprodat i když není normálně skalper.
Video od derbauer https://www.youtube.com/watch?v=3zdBHgquvDg
Jinak tedy tržní cena 5090 v Německu je 7000 Eur, viz https://youtu.be/3zdBHgquvDg?t=680
čili až 180k, blížíme se tedy k hranici 200k za tuto kartu.
Jinak 5090 se vyprodaly skoro za 4900 Eur přímo z Asus webu (přímo výrobce napálil bomby), čili je to jak jsem přesně říkal, ceny nad 100k, nečkal jsem že až tak agresivně ke 130k (a nečekal jsem že výrobce to nabombí).
Tím se definuje cena pro skalpery, strašně moc se voplatí to skalpovat, protože ceny půjdou třeba až ke 150k za 5090.
Každopádně jsem rád, že jsem neprodal 4090, čiluju si. JInak komu se podaří koupit 5090 bude mít velký dilema jestli neprodat i když není normálně skalper.
Video od derbauer https://www.youtube.com/watch?v=3zdBHgquvDg
Jinak tedy tržní cena 5090 v Německu je 7000 Eur, viz https://youtu.be/3zdBHgquvDg?t=680
čili až 180k, blížíme se tedy k hranici 200k za tuto kartu.
- petrajs
- Začátečník
-
Vzpomínate na dobu, kdy lidem přišlo 30-40k za high end jako totální úlet? 
Tahle řada by se měla zapsat do učebnic ekonomie na téma monopolu.

Tahle řada by se měla zapsat do učebnic ekonomie na téma monopolu.
- Trek
- Začátečník
Jo to byly ty Asus Mars a podobný rare edice karet. Bohužel dnes herní karty prosákly do profesionální sektoru, data science apod. a nemá smysl to moc omezovat. Nvidia to může být jedno, prodá dnes za jakoukoliv cenu.
Jinak asi se zas bude vyplácet kupovat hotové sestavy a brát karty z toho.
- Raikkonen
- Začátečník
-
petrajs - Když necháme stranou AI a jiné pracovní využití, kam sposta těch grafik taky míří, tak prostě už dospěla generace, pro kterou je PC gaming normální, nevzdali se ho, nezavrhli to jen jako "dětinskou" zábavu nebo pro mimoně. A když mají dostatek financí, tak si chtějí udělat radost nejen výkonnou grafikou, aby to hraní bylo zážitek a ne slideshow s nízkými detaily jako často zažili v mládí. Konzole touhle proměnou prošly už dříve, už dávno nejsou cílené jen pro děti a teenagery. Stejně tak dříve komiksy, deskovky, fantasy atd.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Je to tak, cuda jede na obojim ve většině věcí stejně, a jaká je druhá NV karta s Cudou co nese 32GB VRAM? ADA5000, která stojí 4000 dolarů, sice má standardní radiál a 250W tzn snadno se osazuje do serverů/workstation/multiGPU setupů, ale... 5090 ti nabídne mnohem větší hrubej výkon, tzn i za 5000 dolarů se 5090 prodaj, dokud se tenhle compute trh nenasystí. Tohle je ta smutná realita.Trek píše: ↑ned 2. úno 2025, 14:12 Jo to byly ty Asus Mars a podobný rare edice karet. Bohužel dnes herní karty prosákly do profesionální sektoru, data science apod. a nemá smysl to moc omezovat. Nvidia to může být jedno, prodá dnes za jakoukoliv cenu.
Kdyby mainstream a low-end karty měly hodně VRAM, byly by nekoupitelné i ty.
- petrajs
- Začátečník
-
Jakože nám dospěla generace, která ráda platí za gpu dvojnásobek, než by musela, kdyby existovala konkurence?Raikkonen píše: ↑ned 2. úno 2025, 14:29 petrajs - Když necháme stranou AI a jiné pracovní využití, kam sposta těch grafik taky míří, tak prostě už dospěla generace, pro kterou je PC gaming normální, nevzdali se ho, nezavrhli to jen jako "dětinskou" zábavu nebo pro mimoně. A když mají dostatek financí, tak si chtějí udělat radost nejen výkonnou grafikou, aby to hraní bylo zážitek a ne slideshow s nízkými detaily jako často zažili v mládí. Konzole touhle proměnou prošly už dříve, už dávno nejsou cílené jen pro děti a teenagery. Stejně tak dříve komiksy, deskovky, fantasy atd.
- Trek
- Začátečník
Moc nevěřím tomu, že v Německu dávali za 5090 7000 Eur hráči, to šlo do firem.
- Raikkonen
- Začátečník
-
Myslel jsem to tak, že se zvětšila skupina lidí kupujících highend (hlavně dospělí). Stejně tak se zvětšila skupina kupující mobilní highend (iPhony stále rostou). A protože lidi kupují stále více a jsou stále více ochotní dávat větší peníze za spotřební elektroniku, roste i cena. Starší generace ti spíš řekne buď že je to zbytečné, nebo předražené a stačilo by něco levnějšího. Pro mladší když na to mají ale koupě smysl dává, to je ten posun.
Trek - Jasněže 5090 už cílovka hráči nejsou. Ale už jen ty cenovky dalších modelů a že jich je tolik ve vyšších cenových kategoriích značí, že zájem je a výrobcům to dává ekonomický smysl. Kdyby hráči nekupovali, nebo jen minimálně, tak téměř vše gpu nad 500USD by šlo jen do profi a byl by v téhle kategorii možná tak jeden model právě pro ty "nadšence" jako kdysi.
Trek - Jasněže 5090 už cílovka hráči nejsou. Ale už jen ty cenovky dalších modelů a že jich je tolik ve vyšších cenových kategoriích značí, že zájem je a výrobcům to dává ekonomický smysl. Kdyby hráči nekupovali, nebo jen minimálně, tak téměř vše gpu nad 500USD by šlo jen do profi a byl by v téhle kategorii možná tak jeden model právě pro ty "nadšence" jako kdysi.