Dnes jsem vyměnil CPU 3800X --> 5800X3D, pastu jsem dal Arctic MX-6. Na starém CPU jsem měl při hraní Starfield v Akila City, kde je to na CPU asi nejnáročnější cca 82 stupňů, teď s novým CPU je to 91. Těch 91 mám i při stress testu v Prime95, případně tady v tom online testu https://cpux.net/cpu-stress-test-online. V podstatě teplota hned vyskočí na těch 91 a drží se tam celou dobu. Mám 240 all in one CPU chlazení (typ v podpisu), při zátěži v okruhu pomalu stoupá teplota chladiva, takže chladič na CPU doléhá. Spotřebu mi to v Prime hlásí cca 110W na CPU. V idle na desktopu se teplota CPU motá okolo 40-45 stupňů. Teplotu měřím přes Afterburner, případně přes Corsair iCue, kde sleduji i teplotu v okruhu. Skříň mám na celkem špatně větraném místě pod stolem, takže teploty mám vždy o něco vyšší než je vidět v recenzích.
Dle starších příspěvků to vypadá, že u toho 5800X3D jsou takové teploty v normě, ale stejně se mi to moc nepozdává. Myslíte, že by pomohlo vyměnit 240 vodníka za 360? Vzhledem k tomu, jak rychle to ale vyskočí na těch 91 stupňů mi přijde, že bych si moc nepomohl. Možná tak v nějaké hodně dlouhé trvalé zátěži by teplota chladiva stoupala pomaleji...
Jinak výkonově mi to pomohlo o dost, 3800X tu mou 4080 krmit nestíhal skoro nikde, takže fps šly nahoru celkem brutálně... V Akila City, kde to hodně leželo na CPU limitu skoro o 50%