no a? povídej? má disk nějaké slabiny, co ten klíčový zápis menších souborů, jak se ti to jeví?Václav Sedlář píše:jinak už půl dne jedu na ssd s win 7 64b ...
SSD DISK - Výběr
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- lordmystic
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Výběr disku SSD 120GB
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
mno zatím dostává disk záhul zápisem-instaluju jednotlivé programy a například takový visual studio má 4 GB...už mám většinu sw nainstalovanýho a ok...mám volno kolem 70GB...disk jako nový bez os má 107GB (dle instalátoru win...)
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
první minitest (než se mi stáhne aktualizace do winn..):
Spuštění wordu 2010 na notebooku: 14s, na pc: 1s
Spuštění wordu 2010 na notebooku: 14s, na pc: 1s
- Bufo
- Začátečník

-
Vaclav: mozno to nema nic spolocne s tvojim problemom, ale nahodou som nasiel forum, kde (v roku 2007!) riesili problem, ze system nevidi SATA disk s ich9r a problem bol nakoniec v tom, ze ten ich9r bol nastaveny na AHCI, ale 2hy radic, ktory tam mal bol nastaveny na ide. Ked dal oba na AHCI, fungovalo to.
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
oba jsou na ahci...tady jde o to, jestli jsem něco "neodpálil" protože zezačátku ssd na ich9r vidět byl...a problém upřesním-chyba se neprojevuje tak, že ssd není vidět, ale tak, že při detekci ssd se řadič zasekne-jako by čekal na přihlášení toho ssd...ale zkusím to přepnout na ide..uvidíme
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
dotaz, mám O & O Defrag (kvůli dvou dlaším klasickým diskům) a je tam možnost automatického TRIM...mám to povolit, nebo nechat na windowsech 7 (dle návodu na stránkách pct když vložím do cmd ten dlouhý řetězec, tak to vrátí nulu,takže OK)

- -HoNY-
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak mě napadá, BIOS jsi flashnul na desku poslední?
Jakou edici Windows 7 používáš?
btw: přetaktování je doufám zrušené. Zkus ještě zakázat sérivý a paralelní port, IEE1394, přídavný řadič na desce. Pokud mě paměť neklame, AHCI se u desek od Gigabytu povoluje v BIOSu na dvou místech je tam někde ještě legacy a enhanced režim.
Jakou edici Windows 7 používáš?
btw: přetaktování je doufám zrušené. Zkus ještě zakázat sérivý a paralelní port, IEE1394, přídavný řadič na desce. Pokud mě paměť neklame, AHCI se u desek od Gigabytu povoluje v BIOSu na dvou místech je tam někde ještě legacy a enhanced režim.
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
1) ano-bios je poslední (F6,asi rok starý...novější není)
2) Win 7 64b prof. (msdnaa, legální)
3) přetaktování nemám,jen je myslím v biosu zapnutá nějaká gigabyte vychytávka na turbo nastavení
4) ahci je opravdu zapnuté a opravdu je i u ch9r i u gigabyte řadiče nastave ahci...seriový a lpt porty nemám,ieee1394 jsem nezkoušel vypnout...
Edit1: Zjištěno, že na ssd je nejnovější FW 2.1a..na foru corsair je tepr 2.0
Edit2:
AS SSD test po celodení instalaci SW (před restartem, samotný AS ssd program byl na druhém hdd):http://nurv.rajce.idnes.cz/Testy_SSD_Co ... test_1.jpg
2) Win 7 64b prof. (msdnaa, legální)
3) přetaktování nemám,jen je myslím v biosu zapnutá nějaká gigabyte vychytávka na turbo nastavení
4) ahci je opravdu zapnuté a opravdu je i u ch9r i u gigabyte řadiče nastave ahci...seriový a lpt porty nemám,ieee1394 jsem nezkoušel vypnout...
Edit1: Zjištěno, že na ssd je nejnovější FW 2.1a..na foru corsair je tepr 2.0
Edit2:
AS SSD test po celodení instalaci SW (před restartem, samotný AS ssd program byl na druhém hdd):http://nurv.rajce.idnes.cz/Testy_SSD_Co ... test_1.jpg
- -HoNY-
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Mohl by jsi zkusit flashnout ten firmware? Momentálně nemám po ruce žádné SSD, které bych otestoval na ICH9 (bratr má ASUS P5K Delux s P35), ale v netbooku mi dávalo poloviční výkon.
Jinak výsledky dopovídají něčemu mezi mou nadopovanou benchmarkovací sestavou s Core i7 a ICH10R a hit.manovým 25nm Vertex 2. Coź bych řekl, že je naprosto OK. Moje sestava imho 10 % nadhodnocuje.
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 1#p8141621
Jinak výsledky dopovídají něčemu mezi mou nadopovanou benchmarkovací sestavou s Core i7 a ICH10R a hit.manovým 25nm Vertex 2. Coź bych řekl, že je naprosto OK. Moje sestava imho 10 % nadhodnocuje.
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 1#p8141621
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
no jo, ale toto jepřeci jen lepší: http://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/cer ... ssd_mb.png...
ale možná to je tím, že nejsem napojen na ich9r...
firmware-chceš abych udělal downgrade?
na foru corsairu někdo psal, že intel řadič detekoval ssd až po 45s...tak to zkusím...a taky tam psali že jako první bootovací zařízení má být ssd, jenže já jsem měl dvd (jinak bych se nedostal na instalaci...)
ale možná to je tím, že nejsem napojen na ich9r...
firmware-chceš abych udělal downgrade?
na foru corsairu někdo psal, že intel řadič detekoval ssd až po 45s...tak to zkusím...a taky tam psali že jako první bootovací zařízení má být ssd, jenže já jsem měl dvd (jinak bych se nedostal na instalaci...)
- -HoNY-
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Downgrade to nedovolí. Výkon je nízký kvůli tomu Gigabyte/JMicron řadiči.
- DS2
- Nováček

-
Vzhledem k tomu, že je ohledně rychlosti problém očividně v integrovaném řadiči Gigabyte/JMicron (nestudoval jsem specifikaci desky, jen ze zdejšího popisu předpokládám, že je to tedy JMicron integrovaný dodatečně jako samostatný chip na desce Gigabyte), zmíním jedno řešení, které může pomoci a které jsem už nejednou použil, jen při jiné příležitosti (např. když řadič mi nedetekoval nový disk z důvodu bugu ve starém firmwaru apod.). Jaký je tedy postup. Je dobré se do nějakého readme k poslednímu BIOSu desky podívat, kterou verzi firmwaru integrovaného řadiče BIOS obsahuje. Ne vždy je to totiž ta posledí, jelikož JMicron mohl klidně vydat už další tři verze, ale Gigabyte zatím žádou nezahrnul do binárek BIOSu, jelikož poslední BIOS je rok starý. Jakmile budeš vědět verzi JMicron firmwaru obsaženém v BIOSu desky, podívej se na web JMicronu a hledej stejný typ řadiče a jaká je pro něj poslední verze firmware. Pokud je novější, je na čase si udělat vlastní BIOS pro desku, do které integruješ binárky nového firmwaru (prostě vyhodíš z binárek BIOSu starou verzi firmwaru a nahraješ do nich novou, kterou si stáhneš na webu JMicronu). K tomuto slouží pro AWARD utilita cbrom (Combine BIOS ROM), který ti jednak vypíše a identifikuje (poznáš dle názvu) binárku v BIOSu, kterou je třeba nahradit a zároveň ti umožní nahrát tam novou. Takto upravený BIOS se pak jednoduše naflashuje a aktualizuješ tak svépomocí OPROM řadiče. K programu zde: http://www.rebelshavenforum.com/CBROM.html ... dodávám, že je to jedno možné řešení, které zde ještě nezaznělo, ale zároveň upozorňuji, že je to čistě alternativní postup a nikdy nikdo nemůže zaručit, že deska se po takové akci ještě probudí. Pokud ne, obvykle za to může rozdílná velikost nových a starých binárek, které deska z nějakých důvodů nepobere. Nicméně, pokud se modifikují pouze binárky řadiče, ještě se mi nestalo, že bych narazil na problém. Je třeba si dát jen pozor ještě na jednu věc. Výrobci řadičů, které se integrují také na desky, nabízejí na svých webech obvykle dvojí verze firmwaru, jedny pro chipy na klasické přídavné karty a druhou právě pro výrobce boardů, kteří je pak integrují do svých BIOSů. Mohou tam být drobné rozdíly, takže na to pozor, zejména pokud je ke stažení více variant, je pak třeba vybrat tu správnou.
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
taty je spíš záhadou, že to nejdřív v pohodě detekovalo ten disk...ale pak po pokusech s nahrání ovladaču při instalaci se to nějak zbláznilo-zásek a po tém už to nedetekovalo...myslíte, že se něco odpálilo, nebo pomůže reset biosu?
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
tak další zjištění-při přepnutí z ahci na ata se disk detekuje...protože detekci dělá přímo bios desky, a ne ahci bios...mám to nechat na ata v ich9r, nebo jet přes ahci na gigabyte

- _marduk_
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
nechcem do toho nejak moc vrtat, ale v clanku na pctuningu par dni dozadu sa spominalo, ze ichr9 cipety maju s ahci problemy, a tie externe radice nie su moc spolahlive, t.j. mal si brat na to ohlad a vymenit aj dosku
ked si chcel sdd
ked si chcel sdd
AMD Ryzen 7 2700X/SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 | Gigabyte B450 AORUS PRO | Kingston HyperX Predator 16GB 3333MHz | MSI Radeon RX 6700 XT MECH 2X | Samsung 970 Evo Plus 500GB | WD60EFAX | WD80EFAX | Seasonic Focus GX 650W | SilentiumPC Signum SG1M | Razer DeathAdder V3 | Genius SlimStar 130 | Genius SP-HF 1250B | Dell S2721DGFA | Sony WH-1000XM4
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš mi prosím napsat, kde to je napsáno? Já jsem prošel dikuze u posledních několika článků a nic takového jsem tam nenašel....jinak ahci funguje, jen ne s ssd...a hlavně fungoval i na začátku....až po asi 56 pokusu to přestalo fungovat...
- balaam
- Začátečník

Výběr levnějšího SSD
Zdravím,
rád bych si koupil levnější SSD (2-2.5 tisíc), nějakou malou kapacitu (k SSD kupuji i 1TB klasický HDD) a do oka mi padl http://www.alza.cz/intel-x25-v-40gb-ssd-d223886.htm... Na Intely jako SSD mám nejlepší reference... Vím, že cena za 1GB není nejlepší a že zápis u tohohle konkrétního disku je horší, ale jde mi hlavně o čtení (boot OS)... Doporučil by mi někdo lepší SSD v této cenové hladině?
rád bych si koupil levnější SSD (2-2.5 tisíc), nějakou malou kapacitu (k SSD kupuji i 1TB klasický HDD) a do oka mi padl http://www.alza.cz/intel-x25-v-40gb-ssd-d223886.htm... Na Intely jako SSD mám nejlepší reference... Vím, že cena za 1GB není nejlepší a že zápis u tohohle konkrétního disku je horší, ale jde mi hlavně o čtení (boot OS)... Doporučil by mi někdo lepší SSD v této cenové hladině?
Desktop: CPU:Intel Core i7 920, MB: Asus Sabertooth X58, GK: Sapphire AMD R9 270X 2GB, 12GB RAM, 1.7TBHDD, Zdroj: Corsair GS800 - 800W, Win. 8 Professional 64b. NAS: WD 2TB.
- -HoNY-
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Výběr levnějšího SSD
Pokud to vyjde (dohodne se výrobce s prodejcem), tak bude u nás k dostání 64GB GOODRAM SSD PRO (Toshiba HG 3 = Kingston V+100) za 2600 Kč.
- _marduk_
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
je to tuVáclav Sedlář píše:Můžeš mi prosím napsat, kde to je napsáno? Já jsem prošel dikuze u posledních několika článků a nic takového jsem tam nenašel....jinak ahci funguje, jen ne s ssd...a hlavně fungoval i na začátku....až po asi 56 pokusu to přestalo fungovat...
http://pctuning.tyden.cz/hardware/disky ... at?start=6
nad obrazkom instalacie win7
AMD Ryzen 7 2700X/SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 | Gigabyte B450 AORUS PRO | Kingston HyperX Predator 16GB 3333MHz | MSI Radeon RX 6700 XT MECH 2X | Samsung 970 Evo Plus 500GB | WD60EFAX | WD80EFAX | Seasonic Focus GX 650W | SilentiumPC Signum SG1M | Razer DeathAdder V3 | Genius SlimStar 130 | Genius SP-HF 1250B | Dell S2721DGFA | Sony WH-1000XM4
- -HoNY-
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
ICH9 != ICH9R