FAQ: Teplovodivé pasty - aktualizace 1.5.2022
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- Dithius
- Pokročilý
Re: FAQ: Teplovodivé pasty - aktualizace 1.5.2022
XTM70 ma nebo nema tu "silikonovou slozku"?
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury 96GB @6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- Mafian277198
- Začátečník
Asi má, ale určitě obsahuje míň olejíčku, takže by teoreticky mohla vydržet roky narozdíl od ostatních. Já to vyměnil z důvodu, že Kryonaut neni vhodnej na žravý komponenty (páč tam hodně rychle vysychá, naopak na nežravý věci je dobrej, maj malou plochu, takže stačí kapka uprostřed a je to ideální a díky nižším teplotám tam vydrží v poho taky roky).
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Fury Renegade 32GB (2×16GB) DDR5 6.4GHz CL32|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Foto PC
- mouldy
- Pokročilý
Nalejme si čistého vína, mnoho z nás stejně mění komponenty mnohem častěji, než stihne pasta zdegradovat.
Každopádně budu na to myslet a udělám za pár měsíců retest se svou "A paste for waste" Blitzeis pastou.
Každopádně budu na to myslet a udělám za pár měsíců retest se svou "A paste for waste" Blitzeis pastou.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || Sapphire RX7900 XTX@3GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || ROG STRIX 1000W GOLD || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell S3422DWG
- Dithius
- Pokročilý
ja se ptal protoze to davam jinym lidem pod Chladice... tak at vim.
A ja stejne asi musim prepastovat Waterblock na me RX 6950 XT.
7900 XTX zere moc a je porad draha, kor Vodni blok k tomu a 9070 XT vykonejsineni nez XTX.
Takze ja trebas preckam asi az k UDMA az vyjde.
A ja stejne asi musim prepastovat Waterblock na me RX 6950 XT.
7900 XTX zere moc a je porad draha, kor Vodni blok k tomu a 9070 XT vykonejsineni nez XTX.
Takze ja trebas preckam asi az k UDMA az vyjde.
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury 96GB @6200MHz CL30-38-38-28-68-48-1T (GearDown Disabled); GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD: Kingstone KC3000 2048 GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Thermaltake Core P5; Rad: Alphacool NexXxoS Monsta 560mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + acetal top; No exp-reservoir; OS: Custom Fedora 41 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Jop, to je sice pravda, ale něco musíš dávat klientům. A cokoliv jsem zkoušel tady na místní doporučení, tak jsem byl akorát nasranej jak krátce to vydrželo fungovat.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- Chafer99
- Začátečník
-
Ty pasty by měly nějakou dobu vydržet. Pokud za pár měsíců vyschne, jaký má taková pasta smysl?
- Dithius
- Pokročilý
Aby trhala cisla v recenzich.... v desetinach stupnu...... a pak zdegradovala nebo s vysim teplem casem odtekla ale prvenstvi ti zustava....
Jako ja zacinam uvazovat ze klientum co nebudou mit high-end nebo vyzsi mainstream proste budu davat Karbonove vlozky.
Jenze problem je ze ja delam udrzbu beznym lidem a pak znamym. Tam jim karbonauta zas dat nemuzu protoze to je proste drahe i pro nektere lidi co proste potrebuji pouzivat svoje starsi stroje trebas dalsi 2 roky.
- mouldy
- Pokročilý
Propána.
Do sestav, které jsem montoval a řešil pro "cizí" asi nebudu strkat neprověřenou pastu. Ale u mě v PC, kde mám AIO a přepastování mi zabere asi 15 minut si můžu tesotvat, co budu jen chtít.
O nějakém logickém myšlení a selském rozumu tady nemusíme vést diskuzi ne?
Do sestav, které jsem montoval a řešil pro "cizí" asi nebudu strkat neprověřenou pastu. Ale u mě v PC, kde mám AIO a přepastování mi zabere asi 15 minut si můžu tesotvat, co budu jen chtít.
O nějakém logickém myšlení a selském rozumu tady nemusíme vést diskuzi ne?

Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || Sapphire RX7900 XTX@3GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || ROG STRIX 1000W GOLD || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell S3422DWG
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
To nikdo nerozporuje, jen je problém, že většina těch nových světoborných past je půl roce na hovno....
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- Dithius
- Pokročilý
Mouldy klid.
Ano my co tady protacime komponenty jsem v cajku.
ale jak pisu tady proste muze byt problem, ze zakazka, byt mala ti dela zakazku -> reputace.
Ja kvuli tomu ze narazim na pojeb pastu, ackoliv je dle recenzi perfektni tak proste po tom co pyse python, po pul roce zdegraduje a PC zacne throtlovat?
Nebo nezacne throtlovat ale zacne byt hlucnejsi.....
Neveril bys jak nekteri lidi spadaji do kategorie "netopyr" a vadi jim i 800 RPM natoz 1000 RPM.
A takovi lide se najdou i mezi temi, co jim to prides dat do pucu a oni reknou nekomu dalsimu ze jsi to udelal dobre.
Ale pak se zacne trem lidem srat PC a muzes za to ty protoze jsi chytil crypl batch.
Ani nevis jake jsem mel stesti ze jsem v dobe Ryzenu 7000 stavel prave i non-X3D nebo 6 jadrove 7600stovky Ryzeny misto Intelu. S degradujicim I/O die.
Kdyz se ti posere neco takoveho zakladniho jsi opet v prdeli.
Ja se tu neptam z duvodu ze bych mel problem s vykonymi pastami u me v PC. tam to vymenim, Ikdyz rozdelavat Vodni blok na Grafarne se mi taky moc nechce.
Ano my co tady protacime komponenty jsem v cajku.
ale jak pisu tady proste muze byt problem, ze zakazka, byt mala ti dela zakazku -> reputace.
Ja kvuli tomu ze narazim na pojeb pastu, ackoliv je dle recenzi perfektni tak proste po tom co pyse python, po pul roce zdegraduje a PC zacne throtlovat?
Nebo nezacne throtlovat ale zacne byt hlucnejsi.....
Neveril bys jak nekteri lidi spadaji do kategorie "netopyr" a vadi jim i 800 RPM natoz 1000 RPM.
A takovi lide se najdou i mezi temi, co jim to prides dat do pucu a oni reknou nekomu dalsimu ze jsi to udelal dobre.
Ale pak se zacne trem lidem srat PC a muzes za to ty protoze jsi chytil crypl batch.
Ani nevis jake jsem mel stesti ze jsem v dobe Ryzenu 7000 stavel prave i non-X3D nebo 6 jadrove 7600stovky Ryzeny misto Intelu. S degradujicim I/O die.
Kdyz se ti posere neco takoveho zakladniho jsi opet v prdeli.
Ja se tu neptam z duvodu ze bych mel problem s vykonymi pastami u me v PC. tam to vymenim, Ikdyz rozdelavat Vodni blok na Grafarne se mi taky moc nechce.
- Chafer99
- Začátečník
-
Jako degradace pasty je podle mně jeden z nejdůležitějších faktorů... a dost se divím, že lidi kteří se o to zajímají, spíš řeší nějaké desetiny stupně...

- mouldy
- Pokročilý
Zkrátka je potřeba od začátku rozlišovat požadavky daných uživatelů, které má každý jiné.
Chci napastovat procesor a už na něj léta nesáhnout, budu vybírat high durability pastu, pokud mi nevadí si CPU občas přematlat, můžu si zkoušet pasty, u kterých hrozí, že budou za pár měsíců zralé na výměnu.
Proto jsem psal, že vítěz z duelu bude zřejmě pasta Savio TG-04, která by měla teoreticky vydržet déle.
Chci napastovat procesor a už na něj léta nesáhnout, budu vybírat high durability pastu, pokud mi nevadí si CPU občas přematlat, můžu si zkoušet pasty, u kterých hrozí, že budou za pár měsíců zralé na výměnu.
Proto jsem psal, že vítěz z duelu bude zřejmě pasta Savio TG-04, která by měla teoreticky vydržet déle.
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
A naměříš rozdíl do 3C
A to se vyplatí.

- iambenny
- Začátečník
Igor otestoval maloobchodní vzorek nové
Thermal Grizzly Duronaut - dopadla výborně. Vhodná i na GPU.
Starší Kryonaut už nemá smysl kupovat.
V ČR jsem ji zatím našel jen na Alze
https://www.alza.cz/thermal-grizzly-duronaut-6g-d12782008.htm
6g balení je docela výhodné (v kontextu jedné z top past)
Edit: Lol, to jste to rychle vykoupili, ty 4ks co tam byly zmizely jak pára nad hrncem. 2g jsou stále skladem.

Starší Kryonaut už nemá smysl kupovat.
V ČR jsem ji zatím našel jen na Alze

6g balení je docela výhodné (v kontextu jedné z top past)
Edit: Lol, to jste to rychle vykoupili, ty 4ks co tam byly zmizely jak pára nad hrncem. 2g jsou stále skladem.

- Dithius
- Pokročilý
Tak Der8auer ukazal Duronauta na prototypu vodniho bloku pro RTX 5090.
Z toho videa jde videt ze se tezce rostira vysledky mel docela krasne.
Samo neni to dlouhodoby test, ale zvazil bych ho pod Water Blocky.
BTW ja mel na Ryzenu 9 5950X na kratkodobou zkous MX-6 po dobu co jsem byl bez 7800X3D protoze jsem switchnul na 9950X a MX-6 byl vsude jen ne rovnomerne na sve plose. Po sundani Chladice jsem videl i napisy Ryzen na CPU. To se cele "vylilo". Takze budu nucen prejid na Duronauta asi?
Z toho videa jde videt ze se tezce rostira vysledky mel docela krasne.
Samo neni to dlouhodoby test, ale zvazil bych ho pod Water Blocky.
BTW ja mel na Ryzenu 9 5950X na kratkodobou zkous MX-6 po dobu co jsem byl bez 7800X3D protoze jsem switchnul na 9950X a MX-6 byl vsude jen ne rovnomerne na sve plose. Po sundani Chladice jsem videl i napisy Ryzen na CPU. To se cele "vylilo". Takze budu nucen prejid na Duronauta asi?
- iambenny
- Začátečník
Duronauta zalistovali už i na Mironetu: https://www.mironet.cz/ProductList/show ... y+Duronaut
Levnější jak na Alze.
Výsledky podobné jako TG-04, ale lépe se nanáší. Za podobnou cenu, kdo bere 6g balení tak o dost lepší.
Levnější jak na Alze.

- Vacclaf
- Nováček
-
Rád bych se s vámi podělil o svou skušenost s pastou Arctic MX-06 (8g).
Mám “herní” notebook Acer Nitro 5, CPU-i5 12gen a GPU Nvidia RTX 4060 (140W).
Základní, výrobcem nanesená pasta dle mně nefungovala a když jsem krátce po koupi sundal chladič, pasta byla místy ztvrdlá a drolila se. Pořídil jsem Arctic MX-06 a nanesl na všechny součástky, co potřebujou chladit. Nanesení jsem provedl “ťupkováním” prstem v gumové rukavici. Nanášela se opravdu dobře, ačkoli je hustá.
Oproti základní, výrobcem nanesené pastě šly teploty dolů asi o 5 až 10st. Berte mně s rezervou. Nejsem recenzent.
Asi po 4 týdnech se ale teploty začaly pomaličku zvedat. Tak o stupínek za 1-2dny. Až jsem musel výkon škrtit v nastavení windows.
Asi po 6-8mi týdnech jsem chladič sundal, abych vyměnil pastu. Na napájeci kaskádě CPU, na pamťových čipech GPU byla pasta pořád stejně plastická, stejná jako při nanesení. Na CPU a na GPU však po pastě Arctic zbyl jen doslova! špinavý mastný flek, který připomínal malůvky co dělá mráz na skle.
Novou pastu jsem nanesl včera. Nyní mám na CPU i GPU pastu Savio TG-04(2g). Nanéstu tuto pastu byl pro mně trest, ale nakonec jsem trošku přitlačil a povedla se mi plynulá vrstva na obou čipech. Oba čipy jsou totiž leštěné. Bylo to jak mazat plastelínu na sklo.
Moje první dojmy z pasty Savio jsou … WOW!!! Ale jak to bude po 6ti až 8mi týdnech??? Uvidíme.
Jo, před asi čtvrtletím jsem si pořídil pastu, která mněla dle specifikací obsah 99%stříbro. Tuto pastu jsem používal, dokud nedošla, což bylo vloni. A najít solidní náhradu je dnes těžké.
Závěr k Arctic MX-06? Pro CPU či GPU co fakt topí to není.
Pozn. Nejsem recenzent, vycházím z vlastní zkušenosti.
Mám “herní” notebook Acer Nitro 5, CPU-i5 12gen a GPU Nvidia RTX 4060 (140W).
Základní, výrobcem nanesená pasta dle mně nefungovala a když jsem krátce po koupi sundal chladič, pasta byla místy ztvrdlá a drolila se. Pořídil jsem Arctic MX-06 a nanesl na všechny součástky, co potřebujou chladit. Nanesení jsem provedl “ťupkováním” prstem v gumové rukavici. Nanášela se opravdu dobře, ačkoli je hustá.
Oproti základní, výrobcem nanesené pastě šly teploty dolů asi o 5 až 10st. Berte mně s rezervou. Nejsem recenzent.
Asi po 4 týdnech se ale teploty začaly pomaličku zvedat. Tak o stupínek za 1-2dny. Až jsem musel výkon škrtit v nastavení windows.
Asi po 6-8mi týdnech jsem chladič sundal, abych vyměnil pastu. Na napájeci kaskádě CPU, na pamťových čipech GPU byla pasta pořád stejně plastická, stejná jako při nanesení. Na CPU a na GPU však po pastě Arctic zbyl jen doslova! špinavý mastný flek, který připomínal malůvky co dělá mráz na skle.
Novou pastu jsem nanesl včera. Nyní mám na CPU i GPU pastu Savio TG-04(2g). Nanéstu tuto pastu byl pro mně trest, ale nakonec jsem trošku přitlačil a povedla se mi plynulá vrstva na obou čipech. Oba čipy jsou totiž leštěné. Bylo to jak mazat plastelínu na sklo.
Moje první dojmy z pasty Savio jsou … WOW!!! Ale jak to bude po 6ti až 8mi týdnech??? Uvidíme.
Jo, před asi čtvrtletím jsem si pořídil pastu, která mněla dle specifikací obsah 99%stříbro. Tuto pastu jsem používal, dokud nedošla, což bylo vloni. A najít solidní náhradu je dnes těžké.
Závěr k Arctic MX-06? Pro CPU či GPU co fakt topí to není.
Pozn. Nejsem recenzent, vycházím z vlastní zkušenosti.
- Mikymoto
- Nováček
-
... obsah 99%stříbro?
To byl rovnou stříbrnej plátek ne?
To byl rovnou stříbrnej plátek ne?
- iambenny
- Začátečník
Duronaut a TG-04 je aktuálně top na long term a GPU. 

- Vacclaf
- Nováček
-