Tak jsem si otestoval svoje SSD a ve vysledku nelze rici niz jineho, nez ze jsem abso-kurva-lutne zhnusen... Posudte sami.
WD SN850 2TB (system): 13 TBW, 50% zaplneno, stary 15 mesicu
WD SN850 2TB (hry): 4 TBW, 55% zaplneno, stary 8 mesicu
Benchmark nesel udelat. Nejdriv to hodilo read error asi v jedne tretine, po opakovanych pokusech to uz na zacatku melo sotva 800 MB/s a nemel jsem na to nervy.
Samsung 960 Pro 1TB: 36 TBW, 75% zaplneno, stary 64 mesicu
Crucial MX500 2TB (data): 17 TBW, 80% zaplneno, stary 61 mesicu
Kingston KC400 512GB: 3 TBW, 25% zaplneno, stary 68 mesicu
Takze nejstarsi disky Samsung 960 Pro (MLC) a Crucial MX500 (TLC) naprosto bez ztraty kyticky, Kingston KC400 (pry snad MLC) uz je o neco horsi vzhledem na ten maly "najezd", ale jeste jakz takz. Samsung slouzil nekolik let jako system, pak dostal pred ~16 mesici format a tedka ma na sobe cast Steam knihovny. Crucial mel ze zacatku nejake hry, posledni rok uz jenom data v podobne filmu (tocim tam 4K HDR filmy) etc.
No a dostavame se k pomyslne "tresnicce na dortu" - Western Digital SN850 2TB (TLC), rovnou ve dvou kusech. Dle beznych recenzi jedno z nejlepsich SSD, v realite evidentne stoji pekne za hovno. Hlavne ten druhy (stary 8 mesicu ciste na hry) vypada, ze je tak nejak pred klinickou smrti. Par mesicu dozadu se mi stalo, ze se mi CoD freezlo a crashlo - stalo se to, protoze ten disk se totalne nukenul ze systemu takovym zpusobem, ze ho nevidel ani bios... Musel jsem kompletne vypnout a znovu zapnout pocitac, aby se zase objevil. Pak jel normalne, dle dvouhodinoveho skenu pres WD Dashboard je v pohode - tak urcite... Tedka mi v AS SSD neni schopny dat vic jak 800 MB/s sekvence, pritom cache by davno mela byt v pohode uz po par minutach, ne? HD Tune jsem na nem jel nekdy odpoledne a tedka o pulnoci jsou rychlosti furt takhle dementni?? Taky nechapu, proc ten sken (nastaveny na nejvyssi presnost a 8MB bloky) jel 45 minut na prvnim SN850 a celou hodinu na tom druhem, kdyz u ostatnich s Gen4 NVME to tady vidim tak za 15 minut...
Co rici zaverem... Western Digital si davam na blacklist - uz od nich nikdy nic dalsiho nechci mit v pocitaci. Ale co s tim SN850 na hry? Ten se fakt chova naprosto abnormalne - da se to na zaklade te mapy z HD Tune nejak reklamovat? Protoze ciste health sken je cely zeleny, a kdyz disk neni pod zatezi, tak tech 7/5 GB/s v CDM i vytahne. Takze je otazka, jak by se k tomu Alza / WD postavili... Nejaka doporuceni?
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs