Mining na GPU aneb vše okolo těžení kryptoměn na GPU

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
blekota je boss
Začátečník
Začátečník

Re: Mining na GPU aneb vše okolo těžení kryptoměn na GPU

Příspěvek od blekota je boss »

Mám nevyužitou 4090 tak sem si říkal, jestli ji nepoužít na mining. Sem v tom uplnej zelenáč. Koukal sem na starší článek tady na pctuningu od obra. Nainstaloval jsem Nicehash, podvoltoval grafiku na 0,87V (míň už z nějakýho důvodu nejde i když nastavím křivku..) power limit na 80% a nechal to běžet. Rád bych ji dostal pod 300w s co největší efektivitou, (teď žere kolem 370w)můžete někdo poradit jak ji odladit? Jsou spešl biosy? Záleží na frekvenci paměťi? Taky si nejsem jistej, jestli ten Nicehash je nejvhodnější, píše mi to odhad cca 1,5 euro/den což mi přijde jako hrozná bída... Rád se nechám poučit, jak na to.
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

Když jsem těžíval na RX580 Ethereum: najít optimální frekvenci pamětí, při které to vykazuje maximální hashrate, protože od určité úrovně začně exponenciálně růst počet chyb a hashrate začne klesat. Když najdeš optimální frekvenci a případně časování, tak pak snižovat napětí na kartě, dokud to nekrešne. Ladil jsem to tenkrát celej den. No a to bylo víceméně celé. Maximální hashrate s minimální spotřebou. Ale Nicehash průběžně mění algoritmy a tam bude možná každý potřebovat trochu jiný nastavení pro optimální fungování každýho, ne?
PC: Gigabyte B550M DS3H, Ryzen 7 5700x3D; 2×16 GB DDR4 3600 Mhz, XFX RX580 8GB XXX, WD SN7100 1TB
TV: Samsung NU8002
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Mrkni co teď nejvíc sypa a na to to odlaď, NiceHash je sice super v tom, že je pro "BFU" ale jak píše Sasakr tak mění algo a to bude pokaždý jinak.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
LukášST
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LukášST »

https://minerstat.com/hardware/nvidia-rtx-4090
https://hashrate.no/gpus/4090
https://whattomine.com/gpus/79-nvidia-geforce-rtx-4090

Tehdá u RX 4xx i 5xx vč 5800T .. byly spešl biosy na mining, dovolili vyšší frekvenci, nižší napětí jádra apod.
Později na RTX3060Ti/3070 to šlo bez změny BIOSu poladit podle univerzálních návodů nebo screenů na netu.
Ale každá karta unikát a zaleželo na výrobci pamětí, tam se to dokázalo pak lišit o vyšší jednotky v nastavení taktů abys dosáhnul stejnej hashrate.
blekota je boss
Začátečník
Začátečník

Díky za odpovědi, takže pokud si grafiku odladím, jaký způsob těžení je pak nejvíce rentabilní? Resp jaký SW používáte? Koukám na výdělečnost z roku 2021 uvedenou v článku viz: https://pctuning.cz/article/tezte-btc-d ... cle-header
Můžete mi objasnit jak se tenkrát dostal přes 300,-/den na rtx3090?
Vím, že je jiná doba a nezapočítává energie, ale cca 10x víc než dnes? Něco mi asi uniká..
LukášST
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LukášST »

Halving.. rostouci obtiznost tezby..
Tudiz se stejnym vykonem za rok vytezis mnohem mene.
Napr. https://etherscan.io/chart/difficulty
Proto s 1gpu driv netezil nikdo a byly rigy na 6gpu a farmy s desitkama, stovkama a i vic rigy :)
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

Tak u Etherea žádnej halving neproběhl, tam se přešlo z proof of work na proof of stake. Takže Ethereum už těžit nelze. Ethereum tehdy mělo dobrý kurz, náročnost v síti nebyla taková, aby člověk nedosáhl na zajímavé odměny a elektřina byla levnější. A dnes je to holt už o ničem.

A není pravda, že s 1 GPU nikdo netěžil. Naopak, vyplatilo se to úplně v klidu i mně s jednou ušmudlanou RX580
PC: Gigabyte B550M DS3H, Ryzen 7 5700x3D; 2×16 GB DDR4 3600 Mhz, XFX RX580 8GB XXX, WD SN7100 1TB
Spirit
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Spirit »

Suhlasim absolutne so Sasakr ;)
Naposledy upravil(a) Spirit dne sob 2. bře 2024, 17:52, celkem upraveno 1 x.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Ja jsem si za posledni 3 roky tezenim po vecerech vytezil cca 1000euro.Dlouho jsem jel jen GPU a s pomoci morepower tool jsem snizil min voltaz na 0.650v a jedu 0.650v@1100mhz.Teplota hotspotu do 60°C pri 1100RPM a spotreba podle algoritmu 100-130w.V posledni dobe cca pul rok se vyplati tezit i na cpu monero.Na 7800X3d se snizenym power limitem na 65w mi vydelava vic nez GPU.
Tezil jsem celou dobu na nicehash a tam clovek dostava zaplaceno v Bitcoinech.Takze kdyz to ted vyletelo nahoru, tak jsem si za ty prachy koupil 4080super.Takze ji mam "zadarmo".

Jinak nejefektivnejsi je to vzdy max podvoltovany at uz CPU nebo GPU.Sice clovek nevydelava tolik, ale zase to zere o dost min.
Naposledy upravil(a) HEAD dne sob 2. bře 2024, 20:49, celkem upraveno 1 x.
Chafer99

Příspěvek od Chafer99 »

Sasakr píše: sob 2. bře 2024, 15:38 Tak u Etherea žádnej halving neproběhl, tam se přešlo z proof of work na proof of stake. Takže Ethereum už těžit nelze. Ethereum tehdy mělo dobrý kurz, náročnost v síti nebyla taková, aby člověk nedosáhl na zajímavé odměny a elektřina byla levnější. A dnes je to holt už o ničem.

A není pravda, že s 1 GPU nikdo netěžil. Naopak, vyplatilo se to úplně v klidu i mně s jednou ušmudlanou RX580
S jednou ušmudlanou R9-380 se dalo vytěžit 2-3 ETH denně (jenže tehdy měl hodnotu 1 USD).
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Kod tehdy těšil by v cajku, ale kdo nastoupil pozdě, tak se mu to tak nějak zaplatilo... Mě se zaplatil ten HW kterej jsem ještě v horečce prodal, takže něco WTH mám, ale nechám to ležet...

Tohle je to stejný, jak když jsem kupoval SSD a GPU za desítky BTC. :D
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
blekota je boss
Začátečník
Začátečník

HEAD píše: sob 2. bře 2024, 17:42 Ja jsem si za posledni 3 roky tezenim po vecerech vytezil cca 1000euro.Dlouho jsem jel jen GPU a s pomoci morepower tool jsem snizil min voltaz na 0.650v a jedu 0.650v@1100mhz.Teplota hotspotu do 60°C pri 1100RPM a spotreba podle algoritmu 100-130w.V posledni dobe cca pul rok se vyplati tezit i na cpu monero.Na 7800X3d se snizenym power limitem na 65w mi vydelava vic nez GPU.
Tezil jsem celou dobu na nicehash a tam clovek dostava zaplaceno v Bitcoinech.Takze kdyz to ted vyletelo nahoru, tak jsem si za ty prachy koupil 4080super.Takze ji mam "zadarmo".

Jinak nejefektivnejsi je to vzdy max podvoltovany at uz CPU nebo GPU.Sice clovek nevydelava tolik, ale zase to zere o dost min.
Jaký SW používáš na podvoltování tý 4080super? Afterburener mě nepustí pod 0,87V ikdyž nastavím křivku jak chci..
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Tezil jsem na 6800XT a snizil jsem min napeti v morepower tool.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Tak jsem zkusil 4080Super na tezbu a neni to o moc lepsi nez 6800XT.Max podvoltovana a min power limit karta zere 150w a vydelava jen o trosku vic nez 6800XT.
fobos
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fobos »

Vie mi niekto poradit, ako obmedzit vykon grafiky pre Nicehas miner ? v praci minujem na 1060 a seka mi cely win, tak by som potreboval priradit Nicehashu dajme tomu 80% vykonu gpu, ale netusim ci a ako sa to da
Thomas CPU Killer 2.0
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Thomas CPU Killer 2.0 »

Nejlépe lze nastavení GK obecně upravovat např. přes MSI Afterburner
GamePC: ASUS Rampage Formula X48 (BIOS 0401) @v-droop, Intel Q6600 G0 @4,00GHz(1,52V real), 4x1GB Corsair XMS2 @1066MHz 5-5-5-12, Sapphire 4870 512MB DDR5 @890/4300 (1,4V real), 2x Seagate 320GB 16MB @Raid0, SB X-fi Extreme Music, LCD ASUS 22" Cooling: Laing D5, CPU@Thermalright XWB-1, Mosfet@wroom, NB@swiftech mcw30, VGA@EK Fullcover ****** Spotřeba: Idle@320W Load@650W ****** 3D Mark Vantage 10588 ! ******
WorkPC:Foxconn 690G, Sempron LE-1100@800MHz (0,8V), 2x1GB Buffalo 667MHz, ATI X1250, 2xSamsung 320GB@RAID1, SupremeFXII, LCD Samsung 26" T260HD, Logitech MX1000 ****** Spotřeba: Idle@38W Load@46W ******
Notebook: HP nx8220@ P-M 740,2GB, 40GB HDD, DVD-Combo
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

A netěží to spíš ještě na CPU Monero? Když jsem kdysi zkoušel Nicehash, tak by default využívá všechny zdroje, tj. jak GPU, tak CPU. Těžba Etherea na GPU mi nikdy neznemožňovala úplně normálně pracovat s počítačem (s výjimkou her, pochopitelně. To byl okamžitě crash).
fobos
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fobos »

nie beží tam len gpu klient

cpu klient ked spustim, tak tam to Windows nijako nebrzdi a uvolnuje mu CPU zdroje podla potreby OS, aby ho nijak neobmedzovalo, u GPU sa to ale nedeje a seka mi prakticky vsetku pracu vo Win

v AB to nenastavim, ked znizim power limit znizi ho celej karte, ale ja to potrebujem len pre konkretne Nicehash
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Pouzivej lolminer pro GPU.S nim se mi ve win nic neseka a muzu klidne koukat i na filmy.
fobos
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fobos »

Praveze ten lolMiner tam bezi a seka to cele ako rit
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“