Textový LCD displej

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
st.slama
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od st.slama »

to Lami
Ty si myslis ze neviem napisať do googla hd16202.
Ale nasiel som toto
Lami
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lami »

st.slama píše:Ty si myslis ze neviem napisať do googla hd16202.
Ale nasiel som toto
No, rikal jsi ze nemas datasheet a nasel jsem ho na jednom z prvnich odkazu co vyhodil Google... :?
Ten link ale vypada fakt dobre, musim to prozkoumat... Skoda ze neumim nemecky, budu se s tim muset prokousat s pomoci babelfishe nebo jen pomoci obrazku :-)
VIA Nehemiah @ 1GHz fanless, 512MB DDR 266, VIA Epia MS1000E, VIA UniChrome AGP, Hauppage PVR-350, Maxtor 300GB, DVD-RW, Gentoo Linux ;-)
cruzz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cruzz »

TomV píše:
iwhy píše:http://www.madhacker.org/rs232.htm Tu je nejake riesenie
Řešení to je, dokonce už poměrně známé, ale je staré. Mnohem zajímavější se mi jeví použití toho integrovaného převodníku MAX3325 od Maxima, který by měl v pohodě fungovat i v katalogovém zapojení a poskytuje solidní zjednodušení, oproti procesorovým řešením. Otázka je, kdo ho k nám distribuuje a za kolik; v katalozích GESu a GME jsem o něm nenašel ani zmínku. Nicméně je to něco, co na rozdíl od procesorových řešení upájí i méně zruční kutilové. :)
nekde jsem videl cenu asi 2,3$. Akorat jak ted na to tak koukam, tak mi neni uplne jasny to ukazovke zapojeni co tam je. Kdyz to porovnam s nakym datasheetem displeje, tak mi ty piny nejak nesedi :?
Don't pray for easy lives; pray to be stronger people. Don't pray for tasks equal to your powers; pray for powers equal to your tasks. Then the doing of your work shall be no miracle, but you shall be a miracle and your destiny is not a matter of chance, it is a matter of choice; it is not a thing to be waited for, it is a thing to be achieved.
cruzz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cruzz »

Dneska sem si cvicne zkusil zapojit to LCD podle navodu na Pct. Chystam se v nejblizsi dobe zkusit variantu do serioveho a USBcka (na oboji sem nasel nejaky navod a nevypada to zase tak slozite :) ). Narazil sem ale dneska na problem, zapojeni mam dobre (nekolikrat jsem ho testoval), displej by mel byt snad taky OK (jiny na overeni nemam, ale snad je tenhle v pohode), ale nejak moc mi to nefacha :( Respektive facha, ale:
zobrazuji se mi vetsinou jenom dve radky znaku (mam displej 4x20 a text je vetsinou jen na 1. a 3. radce, na 2. a 4. nic neni)- kdyz pisu vetsinou, tak se mi nekdy povede tam neco zobrazit, ale vetsinu casu je text jenom na 1. a 3. radce. Zobrazuji se mi docela nesmysly, bud se nektera slova zkomoli totalne (ruzne paznaky, zavinace apod. misto pismen), nebo se jednoduse pismena opakuji. Napr misto aby se objevilo AHOJ, objevi se vetsinou AHHOOJJ. Znaky docela dost problikavaji, proste docela nesmyslny veci. Zkusil jsem Smartie, moc se v nem nastavit neda, krome LPT portu a dvou cisel ktery nevim k cemu jsou tak nic, ale bohuzel zadny efekt. Potom jsem zkusil jaLCDs a taky nic moc, sice se mi povedlo ze se nezobrazuji dva stejne znaky za sebou, ale porad mi vetsinu casu (jenom obcas se tam neco objevi) nefunguje 2. a 4. radek, text problikava a hodne rychle skroluje zprava doleva. Potom jsem zkusil spustit jaLCDs s parametrem -slow a uz to vypada podstatne lip. Obcas jenom sem tam nekde problikne jeden znak, funguji vsechny radky a zobrazi se to co ma. Zkousel jsem i nastavit pro LPT jine IRQ a vysledek byl ze se zobrazily jine paznaky nez predtim, takze asi i to ma nejaky vliv. Zapomnel jsem dodat ze to zkousim na svem pokusnem PC (u svyho na praci bych si nerad odpalil pri pokusech porty :) ), coz je nejake P100, dost sunka a mam obavu ze za to divne chovani displeje tak drobet muze. V biosu se toho kolem LPT moc nastavit neda :( Nesetkal jste se nekdo s necim podobnym? Cim by to mohlo byt? Dik vsem za radu :)
Don't pray for easy lives; pray to be stronger people. Don't pray for tasks equal to your powers; pray for powers equal to your tasks. Then the doing of your work shall be no miracle, but you shall be a miracle and your destiny is not a matter of chance, it is a matter of choice; it is not a thing to be waited for, it is a thing to be achieved.
Lami
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lami »

Nekdo si mozna vsimnul ze jsem shanel OLED displej - tak uz ho mam a po delsim zapaseni se mi ho podarilo i zapojit. Jeste ale dela chyby (jsou videt i na fotce). Nedela porad ty same chyby, vodice jsou zapojene dobre (promeroval jsem asi 3x, vcetne mereni napeti pri ruzne nastavenych jednotlivych pinech). Na datovych vodicich mam 3.3V (ostatnbi 5V), ale nezlepsilo se to i kdyz jsem mezi LPT a displej dal opakovac (budic sbernice). Predpokladam, ze mu nesvedci to docasne zdratovani (viz fotky). Nebudu to provozovat na LPT, ale chtel jsem predvest ze to funguje, at muzete pripadne nakupovat a pajet o 106 ;-). Skutecne zapojeni se trochu lisi (je jednodussi, neni tam napajeni podsviceni), kdo by mel zajem at si rekne.

Ale mel bych jeste dotaz - na tom jsem ztratil spoustu casu - neexistuje nejake alternativni zapojeni? Pripojil jsem to podle zde zminovaneho zapojeni a nebehalo to. Pomoci toho opakovace, sady LEDek a programku co umi nastavovat jednotlive bity LPT jsem dosel k funkcnimu zapojeni pinu k displeji. Ktere je teda UPLNE jine, pasuje jen cast datove sbernice a navic posunuta asi o 3 bity. Je pravda, ze tu nekdo psal, ze to zapojeni je nejake divne. Tusite o tom nekdo neco? Jak ma vypadat dobre?

Takze nekolik fotos (click), hlavne je pekny ze je videt ze vsech stran (na rozdil od klasickych LCD) - kvuli tomu jsem ho ostatne kupoval. Je dobre videt i kdyz se da pod kourove plexi.

Obrázek Obrázek Obrázek

Objednat za prijatelnou (spise vynikajici!) cenu se da tady: http://www.coolcomponents.co.uk/index.p ... category=D
Platby berou pres PayPal (pry jde platit kreditkou i bez PyP uctu). Prijde to normalni postou, me to prislo asi do tydne, postovne je asi 2 libry (jinde priblizne 2-nasobne presahuje cenu displeje). Bohuzel, maji jen 16x2 :-(
VIA Nehemiah @ 1GHz fanless, 512MB DDR 266, VIA Epia MS1000E, VIA UniChrome AGP, Hauppage PVR-350, Maxtor 300GB, DVD-RW, Gentoo Linux ;-)
filletzz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od filletzz »

takže dneska mi konečně přišel displej z gme, začal sem ho zapojovat podle toho schématu, ale na tom je zobrazeno že ten displej má 16 pinů, to má ten můj taky, ale první dva sou bez označení, na třetim je napsáno 1 a na poslednim 14, tak nevim jak to mám zapojovat, prosím někoho kdo by věděl ať napíše jakej pin je kterej
Obrázek
MacBook Air 13" Mid 2013 + iPhone 4s
cruzz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cruzz »

A co to treba napred nacpat do Googlu a najit datasheet, ze? :roll:
http://www.hebeiltd.com.cn/lcm.datasheet/ATM1602B.pdf
btw. kde zes to kupoval? v GME? ja to v jejich katalogu nenasel...
no a kdyz mas datasheet, tak vis co kterej pin je, ne? 8-)
filletzz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od filletzz »

takže na displej už mám všechno spájený, když zapojim displej do zdroje, tak normálně svítí první řádek, stáhnul sem jaLCDs, nainstaloval ovladače na LPT, a když chci zapnout jaLCDs tak to píše : DLPORTIO.SYS device driver not loaded. Port I/O will have no effect.
přitom v system32 mám knihovny dlportio.dll tak nevim proč to nejde, ten jaLCDs se pak spustí, ale když si nastavim co chci zobrazit tak se to nezobrazuje, už nevim co mám dělat :(

EDIT : takže sem tam naházel ty knihovny znova a už to nepíše žádnej error, ale i když si v jaLCDs nastavim co tam chci zobrazovat, tak to stejně nic nezobrazuje, jenom pořád svítí první řádek
Bubaaak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bubaaak »

jak jsi to teda zapojil? ja jen ze mi snad brzo prijd eten samej , tak at vim jak to ma bejt :wink:
filletzz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od filletzz »

Bubikk píše:jak jsi to teda zapojil? ja jen ze mi snad brzo prijd eten samej , tak at vim jak to ma bejt :wink:
no je to 16, 15 a pak 1 - 14
cruzz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cruzz »

filletzz píše:
Bubikk píše:jak jsi to teda zapojil? ja jen ze mi snad brzo prijd eten samej , tak at vim jak to ma bejt :wink:
no je to 16, 15 a pak 1 - 14
co mas vlastne na tom displeji zobrazeneho? Pokud je tam myslim na prvni a treti radce cela radka tmavych obdelnicku, tak by to melo byt zapojeny spravne, takze chyba bude v nastaveni, nebo softwaru. Myslim ze jaLCDs pouziva adresu LPT jenom 378, takze mrkni treba do biosu jestli tam nemas jinou adresu, na nekterych deskach se da navic v biosu nastavit vic ruznych LPT rezimu, tak zkus i tohle. Divny je co ti hlasil ten Dlport, zkus ty knihovny smazat, odinstalovat, resni kompa, nainstaluj je znova, pak resni kompa a pak teprve nainstaluj jaLCDs. Muzes zkusit i jiny program, docela dobry je Smartie http://lcdsmartie.sourceforge.net/
Tam se da nastavit i jina adresa LPT, funguje to i na COMu. Akorat si musis tam z tech stranek stahnout jinej ovladac portu. Kdyztak zkus co sem ti napsal a pokud to porad nebude fachat, tak napis co to dela nejak podrobnejc...

edit: koukal jsem do toho datasheetu a ten tvuj displej ma stejne vyvedeny piny jako ten vzorovej, jako delali na Pct, takze to zapojeni je stejny. Este me napada, zkus zakroutit tim trimrem, ja sem tam poprvy taky nic nevidel a az sem teprve pridal proud, tak to tam hned vyskocilo :)
Jinak, sry sem koukal, ze je to dvouradkovy displej, takze ty cerne obdelnicky by mely byt teja jen na 1. radce samozrejme :)
Naposledy upravil(a) cruzz dne sob 25. bře 2006, 19:46, celkem upraveno 1 x.
filletzz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od filletzz »

jj svítí tam jenom první řádek plnej černejch obdélníčků (ten displej je 2x16)
tak vyzkoušim to cos jsi napsal a uvidim :)
jinak ty problémy s těma knihovnama by bejt neměly, už to nepíše tu chybu
Lubitel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubitel »

no tie dva riadky znamenaju, ze LCD je napajany a nezhorel :)
stale moze byt problem v datovom prenose, ale to by si musel mat viac blbych spojov, alebo mozno iba jeden, ale na najnevhodnejsom mieste.
Odkial si stiahol tu kniznicu ci co si to spominal?
lebo idealne je pouzit driver, ktory najdes na strankach, kde sa da jaLCD stiahnut.
kym to slape, tak je dobre
ked to zhory, je to v hajzli
filletzz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od filletzz »

no tu knihovnu to už nevim, někde sem našel složku dlportio a v ní byly ty knihovny, no dneska už na to kašlu, zejtra se to pokusim rozchodit

EDIT : takže teďka to zase zkoušim a normálně svítí ten první řádek tmavejch obdélníčků a když zapnu jaLCDs tak se rozsvítí i druhej řádek tmavejch obdélníčků, takže to vypadá že to spolupracuje s LPT portem, ale problem je někde v softwaru nebo knihovnách

ale je zajímavý že ty dva řádky svítěj i když jaLCDs vypnu, zhasnou až když vytáhnu z displeje napájení a dám ho tam znova tak pak svítí zas normálně ten jeden řádek
Bubaaak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bubaaak »

taak pred chvilkou sem dobastlil :) ale ajk to dopadne nevim,protoze to byl displej z nejakyho kontroleru (dataplus 9000) s radicem HD44100 .. datasheet jsem k nemu nenasel ,akorat sem zmeril ze napajeni ma tam jako to je na schematu, tak jsem to podle toho zapojil... ted prehodi mmonitor na stary komp a skusi mto tam... jeste se ozvu :-D
DJDuly
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJDuly »

Zdar lidi, mám problém, když zapnu jaLCDs tak zahlásí chybu nějakýho souboru, když zapnu smarti tak taky zahlásí že nemůže najít dlportio.sys.Kde ho mám vzít a kam ho skopčit?! Asi už to tu taky bylo tak sorry že stim zase otravuju.... :oops:

DÍK
<< Modding is not my hobby, modding is my life >>
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

DJDuly píše:Zdar lidi, mám problém, když zapnu jaLCDs tak zahlásí chybu nějakýho souboru, když zapnu smarti tak taky zahlásí že nemůže najít dlportio.sys.Kde ho mám vzít a kam ho skopčit?! Asi už to tu taky bylo tak sorry že stim zase otravuju.... :oops:

DÍK
Nemas nainstalovane lynx drivery pro LPT. (port95.exe) Stahnout a nainstalovat.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Bubaaak
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bubaaak »

takze.. ten mu jdisplej sem nerozbehal, ale nevim jestli na tom starym kompu funguje lptcko.. protoze COM porrty na desce jsou spaleny, takez tam mam pridavnej radic, ale ten muze mit to LPT zase jinak naadresovany..

dneska jeste propisknu zapojeni a skusim to na novem kompu :)
DJDuly
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJDuly »

Tak mám ještě jeden problém, zapojim displej do napájení tak se mi rozsvítí 2 řádky ale přiupojim ho na lpt, zapnu jaLCDs a nic, pořád jen ty 2 řádky. Zapojení sem zkontroloval a chybu sem nenaše. Skoušel sem i jiny programi ale pořád stejný. Nevíte kde bych moh mít chybu??l Ten driver už sem si taky nainsaloval. Asi mám odpálený lpt :(
<< Modding is not my hobby, modding is my life >>
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

2 DJDuli : zkontroluj v BIOSu, jestli máš nastavenej režim paralelního portu jako ECP + EPP... Pak taky, jestli máš soft dobře nastavenej, co se týče adresy portu. Ostatně zkontroluj i tu adresu, systém to mohl z nějakýho důvodu změnit. Pro LPT1 je standardně 3F8h.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“