AMD Southern Islands (HD 7xxx) - informace, testy, recenze

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: AMD Southern Islands (HD 7xxx) - informace, testy, recenze

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Asi tak, já jsem na Corsairu HX750 natahnul I7 920 první revize na 4,2Ghz, k tomu první revize a vůbec u nás první prodaná Gainward GTX480, vše OC a overvolt ještě přes víc než je třeba jen za cílem vytahnout maximální spotřebu stroje. Nakonec jsem se vyšplhal na 810W na zásuvkovém Watmetru a zdroj ani nezvedl otáčky fanu. Fakt s těma zdrojema to poslední dobou lidé přehánějí, pokud je to kvalitní značka, nemusí se to niak hrotit. Mam tu sestavy Se SandyBridge s GTX570 jedoucí na 500W OEM Seasonicu a dává to v pohodě.
ICEBRETON
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICEBRETON »

DOC_ZENITH píše:...
Nezapomen dat vedet jak si vede anizotropni filtrace :)
NTB: ProBook 4740s
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

No DOCu problem je jinde. Samo kvalitni zdroj ma velke rezervy a da i vic. Treba TX650 klidne dava 750W ,ale nejde to tak provozovat dlouhodobe ,protoze to neni na takovou zatez dimenzovano. Treba ten Seasonic SS F3 500W degeneruje diky kondikum a pak se ti zvysuje zvlneni a snizuje vykon i ve vyrobcem danne zatezi. Diky tomu ,jak zdroj ztraci rocne vykon az 10% ,maji kvalitni zdroje velkou rezervu a tim i delsi zaruku ,jelikoz jsou schopny dodavat vyrobcem deklarovany vykon po celou dobu zaruky (a dele). Treba muj CM SPG 700W je dimenzovany az na 1000W ,ale diky osazenym soucastkam da jen max. 850W a zvlneni a efektivita jde pri prekroceni urcite hranice do kytek. Provozovat to takhle ,tak to uz zavani smradkem.
BudyCZ
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BudyCZ »

Tu spotřebu jsi zřejmě měřil ( i když nevědomky) i s monitorem?
Mobo: ASUS B550-EXTREME / CPU: AMD Ryzen™ 9 5900X @ DEFAULT / Cooling: AMD Wraith Prism RGB LED / RAM: G.SKILL 32GB 3600MHz CL17 (2x16GB) / GPU: PowerColor RX 6800XT 16GB @ DEFAULT / HDDs :2x2TB SAMSUNG 980PRO, 2x2TB SAMSUNG SSD = 8TB SSD / PSU:Corsair HX1000i 1000W / CASE: Phanteks Enthoo Evolv X Tempered Glass stříbrná / Panel: 43" ASUS ROG Strix XG438QR 4K UHD HDR
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

Hladis píše:Optimum je 650-700W Gold ,ale obyc Bronze S12II 620 - TX650 staci naprosto bohate. AX750W Gold je uz pro fajnsmejkry.
Ano na to optimum prave narazam. Nechapem ludi co vyd*bu prachy do CPU, dosky + min dvojnasobok za grafiku a na zdroji setria :roll:
Taky IB + 7970 pre fajnsmekry neni? :)
Ale kazdy, ako uzna za vhodne.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

BudyCZ píše:
Tu spotřebu jsi zřejmě měřil ( i když nevědomky) i s monitorem?
Ne, byl to čistě PC.

Hladis - Vim, ale CPU + deska ve full loadu tak 125W, GTX570 tak 200W a to mam 325W... + v normali situaci nikdy nejsouz oba ve full loadu. 325W real peak odber Seasonic 500W proste dlouhodobe dava.
ICEBRETON píše:
Nezapomen dat vedet jak si vede anizotropni filtrace :)
Filtrace? Zatím skvěle.... ale o tom později, dej mi ještě tak 2 hodiny.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

No a mrkni se na stitek. Ten zdroj dava na +12V 400W. To je dulezity se vzdy podivat a vetsina toho vykonu prave taha +12V. To uz mu davas slusny zahul na to jaky soucastky tam jsou. Ten zdroj ti s GTX470 utaham jak kote. Staci abys tu GTX570 trochu OCnul a hodil na to Crysis 2 nebo nejaky OCCT a uvidis ten mazec. Jeste ten Seasonic F3 kdyby byl takhle mucenej kazdy den ,tak si koledujes o pruser. Tohle mam uz odzkouseny :) Hlavne to co nevidis je i mira zvlneni..... To ti taky moc neprida. Ten zdroj je dobrej ,ale potrebuje modifikovat ,aby tohle tahal pres zaruku bez kiksu. No ale jsme uz mirne OT.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Filtrace? Zatím skvěle.... ale o tom později, dej mi ještě tak 2 hodiny.
Jsem zvědav :)
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

DOC_ZENITH píše: Filtrace? Zatím skvěle.... ale o tom později, dej mi ještě tak 2 hodiny.
To zní dobře, ale proklepni to pořádně, HD6900 na první pohled vypadala taky ok (až na ten shimmering), ale na spoustě površích to byl stále addidas :-D
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
arcalimo00
Nováček
Nováček

Příspěvek od arcalimo00 »

Pane Hladis prosim tento zdroj http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=81454 byto zvladl s x4 955?
Co sem vsude koukal na spotrebu tak nikde nepresahne 500W s celou sestavou kdeje i7..
Snad meto nezkratuje co mylsite reknete ze pujde a ja ji objednam.

(ano vim cpu je slaby planuje se ib)
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Kyselinka »

Ak s nim pojdes aj do IB+7970, tak neobjednavaj.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

arcalimo00 píše:Pane Hladis prosim tento zdroj http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=81454 byto zvladl s x4 955?
Co sem vsude koukal na spotrebu tak nikde nepresahne 500W s celou sestavou kdeje i7..
Ano, už sem odpovídal! ten zdroj to dá s prstem v nose a rezervou. To bys to musel fakt brutálně taktovat, ale z normálním OC jak grafiky tak procesoru to bude stíhat úplně v pohodě i když je to jen "levnejší" Corsair.
Se koukni kolik při hraní žere moje sestava s GTX580: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 9#p8263819 - i v Samovi nepřesáhnul peak 400W!
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
jcdenton12
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jcdenton12 »

sice je hrozne OT rozoberat nakup zdroja vo vlakne o HD7xxx ale nevadi

to ze ti to pri tebou testovanej hre dalo dajakych smiesnych 340w je tvoja vec
to, ze to vie vyletiet vyssie je ale zial smutna realita

netreba testovat v dajakych smiesnych hrach, ale v niecom, co to skutocne vytazi
niekto je zastancom foldingu (GPU+CPU) no mne sa osvedcil bitcoin mining
moj xeon x3440@3.55GHz (1.28v) a HD4850 1GB (750/990) mi na zastrcke ukazali 380w
cize s gtx580 to asi budu ine cisla :D
o tom ze u mna to taha seasonic S12 380w, ktory uz ma asi 4 roky radsej pomlcim :|
...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Neee! CX Corsairy jsou strašnej Shit. Seasonic nebo Chieftec to utahne. Corsairy jsou ok ale vyšší HXka a TXka ne tyhle CX.
Ache píše:
DOC_ZENITH píše: Filtrace? Zatím skvěle.... ale o tom později, dej mi ještě tak 2 hodiny.
To zní dobře, ale proklepni to pořádně, HD6900 na první pohled vypadala taky ok (až na ten shimmering), ale na spoustě površích to byl stále addidas :-D
OK, takže mam co jsem vesměs chtěl. A mohu říci, že problémy s filteringem považuji za fixed. Napřed jsem si nahrál jednu mapu v UT (mam upravenou hru s extra hi-res texturama) a mam tam jednu texturu co je doslova extrémě náchylná na shimmering. A světe div se, shimmering nebyl vůbec. Oproti starejm Radeonům nebe a dudy. Nicméně, pak jsem si ještě na chvíli zahrál Crysis abych se dostal k naší kritické textuře ala lesklá kovová normal mapa/bumpmapa a tady jí máte:

http://i.imgur.com/qvK9H.jpg

Tak co na to řikáte? Já si myslim že bomba, AF filtering je naprosto skvělej.

Co se mojí karty týče, jednalo se o mizrnej kus. Napájecí kaskáda strašně pískala, ale nehorázně, dělala větší hluk než samotnej chladič a ještě k tomu extra vysokej tón, extra iritující. Takže se mi kartu ani nechtělo testovat více než bylo nutné.

Co se OC týče, moje karta měla default 1,17v. To stačilo abych mohl nastavit v Catalystech max a karta rock stable jak ve spoustě recenzí. Další zvednání ale, i s přidáním voltáže nebylo tak slavné. Nakonec jsem se zastavil na 1200Mhz jádro při 1,25v. Další zvedání voltáže už místy způsobilo zasahování powertune i při +20%, to zatím neni jak vypnout, ale i 1,3v nebylo rock stable pro 1225Mhz, ve Furmarku už byly vidět artefakty i a přes Powertune se mi kartu ve Furmarku podařilo dostat do stavu kdy se sama safe-shutdownovala do blackscreenu ala odpojené napětí od jádra. Co se pamětí týče, ačkolv jsem v rukou měl jen poslední betu afterburneru co nedovede zvedat jejich voltáž, tak jely co šlo nastavit. Tudiž jsem byl na 7120Mhz rock stable a více jsem nemohl pouze protože Afterburner nedovedl víc nastavit.

Dále pak výkon je fakt dobrej, dobrej na první drivery. Jen narychlo Heaven 1.0 test.

Default takty:
1280x1024 (bohužel jsem neměl jinej monitor, ale stejně.)
noAA AF16x max quality -: 106,1 fps.
FSAA 8x (klasickej multisampling) -: 67,8 fps.

OC na 1200/7120:
noAA -: 132,7 fps.
FSAA8x -: 88,7 fps.

Tady jen porovnání s mou GTX480, bez OC výkon zhruba jak GTX570, po OC které bylo 850Core 4300mem je výkon zhruba +- 5% nad stock GTX580.

Default:
noAA -: 72 fps.
FSAA8x -: 43,4 fps.

po OC:
noAA -: 86 fps.
FSAA8X -: 51,6 fps.

Co se týče pure geometrické prostupnosti a výkonu v teselaci, je GIGANTICKEJ. Schválně v 1280x1024 no AA, aby bottleneck nebylo nic jiného než samotná teselace a geometrie (za tohle na mě fanATIci dříve řvali, očekávám že rázem budou aplaudovat). GTX480 na defaultu min fps u draka 49. Po OC 61. HD 7970 před OC 81 po OC 102 minimální FPS u Draka v teselačně nejnáročnější scéně. Jen tak bokem Radeon 5870 má v té samé scéně 25fps. Samo sebou vše jsem testoval s komplet vypnutými optimalizacemi jak filteringu tak teselace, vše co se teselace týče by application a texturing na max kvalitu. Tudiž výkon krásnej.

Dále pak je hodně cejtit 128TMU a ATI (hurá) evidentně už dělá TRAA přes TMU ne přes shadery (jinak si nedovedu vysvětlit ten výkon). Co to zanemá kor v kombinaci kdy karta má 128TMU? To že v heavenu v místech s tunou trávy když těsně nad ní prolétává kamera se (obě karty po OC) GTX480 plazila někde 35-37fps, a 7970 nespadla nikdy pod 80.... prostě nebe a dudy.

Jedinej problém co jsem s kartou měl, a je to problém SW charakteru, je že (alespoň v Crysis, ale bude to všude) mi nefungovalo TRAA ( u ATI se mu říká Adaptive AA kdyby někdo nevěděl ). Respektive CCC (ani Radeon PRO software) nedokázaly vůbec ovládat AA, díky bohu AF ano (na podzim 2009 chvíli nefungovalo ani to), prostě ovládání vůbec nefungovalo, vše bylo furt by aplication, a ještě že hra samotná si umí AA zapnout, ale zapne vždy jen klasickej multisampling, nikdy ne adaptive AA, protože to hra, asi jako 99% ostatních nezná. V heavenu to bylo protože ten to zapíná. Tenhle problém je v driverech od půlky roku 2009 nikdo jej nikdy nevyřešil ani jsem nenašel že by to někdo řešil nebo obešel ČI SE O TO VŮBEC ZAJÍMAL, haloo, majitelé ATI karet, jak zprovoznim TRAA? Jestli někdo ví, řekněte mi, rád bych to udělal.

Nicméně shrnuto a podtrženo (budu ignorovat že jsem měl blbej kousek s podprůměrnym Oc jádra a co strašně pískal). Je karta super. Nemá slabinu a to je velice důležití, i Camyn mě (a toto je v recenzích vidět) slabá místa kde ho Geforce drtily. 7970 moc ne. Má dobrej výkon pixel shaderu, solidní GPGPU výkon, obrovskej fillrate a tunu TMU, velkou prostupnost + tunu paměti. I výkon v teselaci a geometrická prostupnost je doslova MONSTRÓZNÍ, prostě nemá žádné slabé místo, je celkově silná a silná všude. Dokonce kvalita AF e fixed a troufám si tvrdit že komplet.

Tak ať mi někdo netvrdí "před 2 roky jsem koupil 5870 za xxx a furt neni ani o 50% slabší". 'Sorry, je. Tahle karta s hnusnym filteringem a více jak 4x slabšim výkonem v tesealci si opravdu pomalu zaslouží důchod, ne že bych jí někdy měl rád protože to byla jen R600 na stereoidech a ještě se zabugovanym AF (proto jsem taky šel do Fermi protože krom spotřeby byla ve všem lepší), ale Tahiti a GCN architektura ukazuje že ATI poprvé od roku 2006 vydala high end kartu co nemá žádné (krom ceny ale to je diskutabilní a proměnné) -. Nemam jí po HW stránce co vytknout. Drivery hmm... no, co mam za momentálně jedinej problé už jsem napsal. Ale po HW stránce jí dám 10/10. Po SW stránce 7/10.

Edit: Jo a ještě k chladiči. Kartu jsem měl na stole, nebylo to v bedně, atd. Ale nepřišla mi niak extra hlučná. Ano referenční GTX580 bude asi v průměru o něco tišší ale nic extra hrozného, něco jako referenční GTX480 když jí ofukujete ještě fanem. Nic co by se nedalo snést. + Karta tlačí ven tunu horkého vzduchu a udržuje se na 80-85, ne 90-95 jak konkurence. Chladič neni špatnej, jen něco hold musí chladit. Jeho akustiku bych přirovnal k 6970, v tom ohledu si nemaj co vytknout.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

DOC_ZENITH píše:Neee! CX Corsairy jsou strašnej Shit. Seasonic nebo Chieftec to utahne. Corsairy jsou ok ale vyšší HXka a TXka ne tyhle CX.
Tak sorry, sem neveděl, že ta CX série už není taková kvalita jako ty starý HX a TX ( uvnitř Seasonic nebo CWT - všechno nippon a pod... prostě kvalita)
DOC_ZENITH píše:OK, takže mam co jsem vesměs chtěl. A mohu říci, že problémy s filteringem považuji za fixed...
Dobrý! To by mě zajmalo jak hrozný bylo to pískání, protože kus co dává stabilně na pamětech bez zvedání napětí 7GHz bych bral hned! - u týhle karty je to dost důležitý parametr. :)

s tou hlučností mě docela překvapuješ... hele na jaké teplotě se pohybovala ta tvoje GTX580? oni ty karty jsou docela kusový a já vim, že mam lepší kus, ale na druhou stranu HD6970 byla ještě tišší (i když ten ventilátor zněl "víc levně").

Ale to AF vypadá na screenu slušně. já si snad taky budu mít možnost tu kartu proklepnout (no v nejhorším tu máme klasiku vrácení do 14-dnů, ještě sem to nikdy nevyužil, tak třeba u týhle karty si to dám :-D )

Já fakt s přechodem na HD7970 z GTX580 problém nemam. Výkon někde stále není (TRAA) dostatečný, a pokud budu mít kus co bude zvádat vysoké OC (hlavně pamětí), tak i ten skok ve výkonu za to stát bude.

Hele, jak to dává Metro v 1920x1200 se vším na max? Stačí intro úsek včetně přestřelky - to je stejně jeden z nejnáročnějších úseků :)
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ache píše:
arcalimo00 píše:Pane Hladis prosim tento zdroj http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=81454 byto zvladl s x4 955?
Ano, už sem odpovídal! ten zdroj to dá s prstem v nose a rezervou. To bys to musel fakt brutálně taktovat, ale z normálním OC jak grafiky tak procesoru to bude stíhat úplně v pohodě i když je to jen "levnejší" Corsair.
Se koukni kolik při hraní žere moje sestava s GTX580: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 9#p8263819 - i v Samovi nepřesáhnul peak 400W!
Je to tezce OT a dotaz dejte do prislusny sekce. Reknu jen ze Corsair CX nebrat ani nahodou. V prislusny sekci to muzem rozebrat.
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

Kdypak dorazí něco jako HD7970M?
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

docente, ty vis teda lidi navnadit. Kdybych mel jistotu 7GHz na pametich jdu do toho(jadro 1100Mhz da snad kazdy kousek,coz staci s prehledem) , taky jsem jeste HW nevracel v 14 denni lhute, je to trochu proti memu vychovani :lol:
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Na HD 7970 údajně zvedly nové drivery výkon v Unigine Heaven skoro o 20%:

http://forum.beyond3d.com/showpost.php? ... count=2413
Maor píše:Kdypak dorazí něco jako HD7970M?
Vzhledem k tomu, že Picairn předváděla AMD teď na CES za zavřenými dveřmi, tak to asi v nejbližších týdnech nebude... Možná konec února?
Nejlepší moderátor ve výslužbě
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

durod píše:docente, ty vis teda lidi navnadit. Kdybych mel jistotu 7GHz na pametich jdu do toho(jadro 1100Mhz da snad kazdy kousek,coz staci s prehledem) , taky jsem jeste HW nevracel v 14 denni lhute, je to trochu proti memu vychovani :lol:

Tady máš důkaz jak se dělá správný marketing :-D
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“