Problémy, rady a tipy při přetaktování AMD CPU

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
ninjin_cz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ninjin_cz »

@n@n@s píše:A dá se to nějak zrušit??? Docela bych se toho zbavil :x aby ten počítač vypadal docela normálně :) ale zatím v poho až na Hot CPU Tester tam mi to hodilo chybu při zkoušce HDD :( doufám že je to jen nějaká programová chyba a že s tím jinak nic není 8-) Zatím dík.... :wink:
to netusim, co mas za desku, resp. bios? mohla by tam bejt nejaka volba, ktera by to deaktivovala, zkus prohledat setup
<ot>jinak pokud si chces otestovat disk, zkus treba speedfan, ten precte data ze smartu a pak je zanalyzuje na webu.. nebo treba HDDLife, nebo HD Tune ti taky zobrazi, jak jsou na tom disky se zdravim</ot>
AMD Ryzen 7 5800X3D + SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 || ASRock X570 Phantom Gaming 4 || G.SKILL 2x16GB DDR4 3200MHz CL16 || SAPPHIRE PULSE AMD Radeon RX 7900 XT 20GB
Kingston KC3200 1TB + HP EX900 1TB || Corsair RMx Series RM650x 650W || Fractal Design Meshify C TG || iiyama ProLite XUB2792QSU-B1 27"
@n@n@s
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od @n@n@s »

EfineSS jaké máš teploty s tvým taktem a chladičem Freeze 64?? :o A ta chyba v tom testu je:
"File Exception error: Al or part of the path is invalid: CPU 0: an unnamed file contains an invalid path."
MB: DFI LanParty NF4-D | CPU: AMD Athlon 64 3200+ 2,0Ghz @ 2,5Ghz Def. Vcore | RAM: Kingstone 4x512Mb 400DDR2 | HDD1: Seagate B. 250Gb SATA2 | HDD2: Seagete B. 320Gb | DVDRAM LG GSA-H20L | VGA: WinFast GeForce 6800GS 256Mb PCI-E 510/1150Mhz | Zdroj: Forton BlueStorm II 400W | Mouse: Logitech G5 | 19" LCD Benq FP93G X | Genius 5.1 HomeTheater Black
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

Zalezi na teplote okoli.. Kdyz vezmu v uvahu, ze teplota v mistnosti je 22C, procak ma v zatezi cca 44C, Freezer bezi na 1500 ot/min..
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
sacrifice
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sacrifice »

mne tiez bez freezer na 1500 otacok pri 2400 Mhz default V a mam teplotu do 42 pri hrani, prime do 50 :razz:
AMD X2 3800+ AC Freezer 64 PRO | MSI K8N Neo4 F | A-DATA 2 x 512 MB RAM PC500 | Asus EN7900GT 256 MB + Zalman VF900-Cu |
WD 2500KS 250 GB SATA II + Silentmaxx | Chill Innovation CP-450A2 | Thermaltake Shark Silver | Samsung 710T DVI
@n@n@s
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od @n@n@s »

Proč když jsem zvýšil výkon na HT=3x Frekvence=250Mhz Ram=179Mhz nelze ho snížit na původní hodnotu HT=4x Frekvence=249 Ram=208Mhz???? :x :? Nevíte?? :cry:
MB: DFI LanParty NF4-D | CPU: AMD Athlon 64 3200+ 2,0Ghz @ 2,5Ghz Def. Vcore | RAM: Kingstone 4x512Mb 400DDR2 | HDD1: Seagate B. 250Gb SATA2 | HDD2: Seagete B. 320Gb | DVDRAM LG GSA-H20L | VGA: WinFast GeForce 6800GS 256Mb PCI-E 510/1150Mhz | Zdroj: Forton BlueStorm II 400W | Mouse: Logitech G5 | 19" LCD Benq FP93G X | Genius 5.1 HomeTheater Black
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Mám docela zásadní dotaz, byť se někomu může zdát hloupý. Je obvyklé (resp. možné), aby nedostatečně napájené CPU vyvolalo vypnutí celého PC?
Zkoušel jsem na svém PC (viz. podpis) 220x11 při 1,375 a zdálo se že v poho. Pak jsem zkusil 225x11 taky při 1,375V a nejdřív se mi PC vypnulo v Memtestu v druhém passu a napodruhé už v prvním passu. Tak jsem při 225x11 přidal napájení na 1,400V a proběhlo mi 6 passů v Memtestu v bez chyby. Teď mi to jede už cca. 2 hodiny v 2x Prime a zatim taky bez chyby.
Nebo se jedná o závadu hardwaru? popř. co by to mohlo být?
@n@n@s
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od @n@n@s »

Je to napětím :wink: , taky taktuji a dělá to když nezvládne nízké napětí napájet příslušný nastavený výkon... vypnutí proběhne po zatížení procesoru na 100% :twisted:
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

@n@n@s píše:Je to napětím :wink: , taky taktuji a dělá to když nezvládne nízké napětí napájet příslušný nastavený výkon... vypnutí proběhne po zatížení procesoru na 100% :twisted:
Takže opravdu může nízké napětí do CPU vypnout PC jo? Fakt? SUPER SUPER :) :) :) Taky se Ti to už teda stalo jo? No tak to mě docela potěšilo... já už jsem se začínal bát, jestli se mi něco neodebírá do věčných lovišť.
No ale mě se to stalo v Memtestu (ten co je v BIOSu DFI LP) - ten taky dokáže zatížit CPU na 100% aby byl důvod k vypnutí?
@n@n@s
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od @n@n@s »

JJ stalo se mi to... :-D test jako test většinou to zatíží na 100% jakýkoli aby byli rychleji zpracovány výsledky.... 8-) Jsou dvě možnosti buď se počítač vypne nebo se sekne jo a zkoušel jsi měřit teplotu CPU?? může to vypínat i teplota ale spíš nedostatek napětí.... Jak se na ten takt dívám je tam malé napětí již od pohledu.... moje základka naštěstí v defaultu dává 1.4V taže se dá zvednout takt na 2.5Ghz bez zvýšení napětí a přitom athlon 64 je podle prospektu na 1.375V tudíž tvá hodnota... šak do 1,5V je napětí podle výrobce bezpečné... tak se neboj přidat na 1.425V měl by být stabilní.... :wink: zajímá mě na kolik to vyženeš :twisted: mě se podařilo 2.82Ghz :twisted: ale nechci zatím trápit chipset musím koupit chlazení.... :roll:
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Sice se mi Tvoje odpovědi líbí (protože mi dávají naději, že snad nemám nějak pomrvený HW), ale přesto ty popisuješ tyto svoje zkušenosti s A64 Single-Core (co máš v podpisu) nebo s A64 X2 Dual-Core?
Já jen, že před X2 jsem měl taky Venice (3000+) a u něho jsem na té samé desce co mám teď nezaznamenal žádný takovýto problém a to jsem se ho snažil "žhavit" o dost víc než X2 (taky šel líp).
Zaráží mě ale, že kámoš má tu samou sestavu jako já (až na drobné odchylky) a jemu se to nevypíná - maximálně mu to vytuhne...
Tak nevim
Martin Chumchal
Nováček
Nováček

Příspěvek od Martin Chumchal »

Nevím jestli píšu tam kam mám ale mám problém s přetaktováním svého PC. To se skládá ze základní desky: DFI nF4x Infiniti-nForce4 4X , paměti Corsair DIMM 512 DDR 400MHz CL 2.5 , grafické karty: Asus Extreme N6600 Silencer 256MB, PCI-E a procesoru: AMD Sempron 64 3000+ BOX, 754- tady je ten kámen úrazu. V biosu sem se ještě tak zdatně neorientuju a tak sem si přečetl dnes všechny rady a tipy s přetaktováním mého procesoru. Postupoval sem tak jak se má. V základu má procesor zmíněných 1810MHz a tok bych ho rád přetaktoval. V biosu jsou nastaveny parametry: FSB-DEFAULT, HT FREQUENCY - 4X pochopil sem, že to je ten násobič. Poté sem násobič zvětšil na 5 a FSB na 400=2000MHz no a uložil sem dané parametry.Napsalo mi když se počítač načítal: DETECTING ARRAY a dál se už nejde dostat, oparační systém se nenačte!.Zpět musím nastavit na původní parametry:FSB- DEFAULT a HT FREQUENCY- 4 A vůbec při každém zásahu do FSB mi to napíše: DETECTING ARRAY . toť vše děkuji za pomoc :roll:
jcdenton12
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jcdenton12 »

Martin Chumchal píše:Nevím jestli píšu tam kam mám ale mám problém s přetaktováním svého PC. To se skládá ze základní desky: DFI nF4x Infiniti-nForce4 4X , paměti Corsair DIMM 512 DDR 400MHz CL 2.5 , grafické karty: Asus Extreme N6600 Silencer 256MB, PCI-E a procesoru: AMD Sempron 64 3000+ BOX, 754- tady je ten kámen úrazu. V biosu sem se ještě tak zdatně neorientuju a tak sem si přečetl dnes všechny rady a tipy s přetaktováním mého procesoru. Postupoval sem tak jak se má. V základu má procesor zmíněných 1810MHz a tok bych ho rád přetaktoval. V biosu jsou nastaveny parametry: FSB-DEFAULT, HT FREQUENCY - 4X pochopil sem, že to je ten násobič. Poté sem násobič zvětšil na 5 a FSB na 400=2000MHz no a uložil sem dané parametry.Napsalo mi když se počítač načítal: DETECTING ARRAY a dál se už nejde dostat, oparační systém se nenačte!.Zpět musím nastavit na původní parametry:FSB- DEFAULT a HT FREQUENCY- 4 A vůbec při každém zásahu do FSB mi to napíše: DETECTING ARRAY . toť vše děkuji za pomoc :roll:
htt frequency je frekvencia htt :lol:
teda 4xFSB a nemala by prekrocit 800
skus 3x250
detecting array pise ak nezvlada doska OC
co si s htt na 1000 prehnal
...
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

2: Martin Chumchal: Precti si poradne ty clanky o pretaktovani.. :wink:

HTT
- Sbernice hypertransport slouzi ke komunikaci CPU s chipsetem
- U CPU s.754 je frekvence HTT 800MHz, u s.939 1000MHz
- Frekvence HTT je nasobkem (1x-5x) "FSB" frekvence CPU, ktera je 200MHz (400MHz efektivne)

Tvoje CPU/chipset spolu komunikuji HTT o frekvenci 800MHz (4x 200MHz).. Pokud taktujes, zveda se pouze "FSB" frekvence, HTT nasobic se naopak snizuje, abyses drzel frekcence 800MHz..
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Zjistil jsem jednu takovou zajímavou věc a zajímalo by mě, jestli něco takového taky pozorujete?
Vím že v X2 CPU jsou dvě jádra a každé z nich je unikát a každé jde jinak taktovat a každé jinak topí atd... Ale očekával bych, že když např. jedno jádro víc topí v IDLE, tak bude víc topit i v LOADu. Jenže já právě pozoruji přesný opak. Moje Core#0 je v klidu teplejší než Core#1. Zatímco v zátěži je Core#0 chladnější a Core#1 teplejší. To teplejší jádro je ale také výkonnější. Běží-li 2x Prime, tak vždy Core#1 má příslušnou sadu testů hotovou dřív. Nebo když spustím SuperPI s afinitou na jedno a pak na druhé jádro, tak Core#1 je vždy o něco rychlejší. Zvláštní že?

Jak to mám právě s teplotama jednotlivých jader viz: ZDE

//edit: Vrátím se ještě k tomu, co jsem tu řešil dříve (viz. pár postů výše). Co si mám myslet o tom, když nechám běžet 2x Prime téměř 8 hodin a celou dobu bez chyby. Teploty jak ve SmartGuardianu tak v CoreTemp uplně v pohodě a najednou se mi po bezmála osmi hodinách počítač vypne.

Tohle chování mě dost děsí (já už chtěl poč. prohlásit za téměř rock stable a pak tohle). Čím by to mohlo být (můj HW viz. podpis)?

Jediný co mě ještě napadá je, jestli by to nemohly způsobovat výkyvy v napájení ze sítě (mám sice UPSku, ale starou a blbou)?

//EfineSS: Slouceny dva posty, priste pouzij funkci EDIT, diky..
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

hehe a nevypiná ti náhodou Enermax? mě to dělal když měl pocit že už toho bylo fakt dost =)

on jinak totiž uchodí takové výkyvy sítě jako malokterý jiný zdroj
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

fanik píše:hehe a nevypiná ti náhodou Enermax? mě to dělal když měl pocit že už toho bylo fakt dost =)

on jinak totiž uchodí takové výkyvy sítě jako malokterý jiný zdroj
Co myslíš tím "že už toho bylo fakt dost"? 8 hod v 2x Prime už může být dost + k tomu normální kancl. práce (word, outlook, opera, notepad atd)???

Já mám (resp. měl jsem) taky podezření na zdroj, ale ten už mám taky druhej (ten samej Enermax) a dělá to pořád. Nejde o nějakeou nekompatibilitu Enermaxe s DFI třeba?
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

Zdroj, pokud neni vadny, musi stihat naprosto v pohode.. Pri jake frekvenci a napeti ti PC "pada"?
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Spadlo (vypnulo) to při 225x11 při 1,400V po 8 hod bezchybného běhu ve 2x Prime. Při 230x11 při 1,450V se to restartovalo asi po 4 hod bezchybného provozu ve 2x Prime. Na default jsem to zatím nezkoušel dost dlouho.

Chlazený bych řekl, že je to dobře, protože jsem myslím ani teplotami měřenými přes DTS nepřekročil TCaseMax (přiblížil jsem se tak na 1 - 2 st. tzn. max 60 - 61 C přes DTS, v SmartGuardianu jsem na teplotách 38 - 41C)

No že bych měl dva vadné zdroje Enermax za sebou se mi nechce věřit, ale možný je všechno. V kompu mám 2 katody... (ty asi taky žerou dost ne?)
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

já to nemyslel tak že ten zdroj nestíhá =) ...on stíhá levou zadní, spíš jde o nějakou "pojistku"

neznám všechny ty featury u zdrojů (těch lepších - enermax atd.), které se starají o bezpečný provoz, zkus to prime s nějakým horším zdrojem, který nemá takovou výbavu.

mě ten zdroj prostě kompletně vypnul celej počítač, taky cca po 8-10 hodinách prime a s ec to jelo klidně 3 dny až se z ec začalo skoro kouřit
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

No jo, jenže já moc nemám na čem to vyzkoušet. Doma mám už akorát toho 350W Fortrona (viz. podpis PC2), kterej je pár týdnu starej a tak nevim jestli má ty Tebou zmiňované vychytávky (mohl by) a hlavně mi přijde že by s tou mojí sestavou měl asi dost trouble a mohl by padat kvůli tomu, že to prostě nezvládá. Žádnej zdroj kolem 450W a více nemám.

No a když Ti to takhle dělalo, jaký si z toho vyvodil důsledky? Co si s tím dělal?
Považoval si sestavu za funkční a nebo si to nějak řešil (reklamace některých dílů - kterých) - a popř. jak?

Co s tím mám dělat? Pomohla by výměna za jiný (silnější) zdroj? Ale jaký???

Já jsem právě doufal, že pořízením takového zdroje jako je Enermax Liberty 500W předejdu jakýmkoli problémům a zdá se, že jsem si je naopak přivodil :(
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“