The Elder Scrolls V: Skyrim

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
PaulCZE
Začátečník
Začátečník

Re: The Elder Scrolls V: Skyrim

Příspěvek od PaulCZE »

Vždy záleží na individuálním pojetí hry hráčem. Jak jsi zmínil ve svém předešlém příspěvku o typologii hraní, těch zhruba 90% hráčů bude hrát tu hru s přístupem "Play the game-Beat the game-Move on". Z této pozice mám plné pochopení pro zhodnocení hry jako směsice arkádových mechanik. Právě v tom zjednodušení je obsažena podmanivá hratelnost. Čímž se dostáváme k pointě, kterou jsem zmínil v první větě. Inu, nezabývám se teorií kategorizace her, ale pokud bych uvažoval způsobem, který jsi uvedl v druhém souvětí svého příspěvku výše, došel bych k závěru, že Demon's Souls, Dark Souls I & II & III i Bloodborne, jedny nejlepších hardcore RPG her, jsou též arkádou, když hráč může dokázat projít celý jeden herní průběh s obtížností NG7, charakterem na 1. lvl, se základní zbraní + s požadavky NO HIT & NO DEATH playthrough, jelikož záleží pouze na jeho skillu.

Skyrim, když už nic jiného, je hrou pro pohodové hraní s faktem zadostiučinění z pokroku v herním světě. Osobně jsem našel ve Skyrimu mnoho výzev, jednou, komplexnější, bylo správné navržení jednotlivých typů buildu na původní nejvyšší lvl, tedy 81. Opět - individualita hráčova očekávání, motivace a zpětné vazby.

Troufnu si konstatovat, že Skyrim vybudoval svoji oblibu mezi hráči právě na základě arkádové zjednodušenosti, díky které šlo prozkoumávat prostředí bez zbytečných zdržení a příjemné úrovně pokroku. Skyrim je jednou z her, které potřebují mnoho času. Na cokoliv.
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

No tak eště ty mody kluci.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Vzdyt jich tu je vypsana tuna.
Octopuss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Octopuss »

skaven321: jsou combat mody, který zvýšení obtížnosti dělají přiměřeně inteligentně.
Taky jsou mody (SKSE only myslím, a nevím, jestli to platí i pro SE), co opravují nějaký bugy ve hře, který způsobovaly, že potvory například neměly perky, který k jejich skillům patřily atd.

Mně teda Skyrim extra easy nepřijde (hrál jsem vždycky na normal), ale zase nemám zkušenosti s mágem....
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Skyrim jde udelat tak, ze je to HC zalezitost a jde zlepsit i AI potvor. Pokud to nekomu pripada jako snadna arkada, tak neni problem to modama zmenit tak, ze k postupu je potreba pouzivat vse co je k dispozici a da se to udelat az tak, ze prvne clovek musi lovit zvirata a skillovat na nich, nez muze zabit prvni bandu banditu. Teoreticky je takovy HC postup realnejsi, jelikoz hrac zacina jako naprosta nula a nema realne hned vybit cely tabor banditu s prstem v nose a draka skolit s jednou rukou za zady.

Proc byl Skyrim tak uspesnej ? Atmosfera a moznosti. Pribeh tam nehraje moc roli a to nehral poradne ani u predchozich TES. Neberu taky Vanila verzi bez modu, ta byla hnusna uz pri vydani. Namodovanej Skyrim byl ale ve svy dobe pastva pro oci a dost lidi spis nez ze by hrali hru, tak si hrali s modama. Ja myslim urcite stravil vic vasu modovanim nez hranim.
sam_217
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sam_217 »

Jsem se tomu po pár letech zas vrátil, vyhrabal jsem svou náročně omodovanou instalaci s Hladis ENB a teď mě napadlo a nadchlo zkusit to celý předělat na Skyrim SE, protože za tu dobu už vzniklo SKSE64 a spoustu modů se přeportovalo na SE verzi...
Ale Hladisi...chybí mi tvé ENB...

Na původní edici mě štvou dlouhý loadingy a očividná "kostrbatost hry". Ten novej 64bit D3D11 engine je prostě znát v loadingu atp...

Btw k tomu příběhu - imo má i TES docela dobrej lore... nemálo času (asi patřim mezi ty trošku magory) jsem strávil čtením knih ve skyrimu, který mě vedly na youtube a vypravovací kanály o TES lore...
+ atmosférou Skyrim mi přijde hrozně připomíná Hru o trůny :D ale to je fakt možná jen osobní pocit...
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@default Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 64GB Patriot Viper Steel 3600MHz@CL18-22-22-42 // 9070XT Pulse // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // LianLi O11 XL // SSR-850FX

PC2: Lenovo Legion 5 17ACH6H - Ryzen 7 5800H / 16GB / RTX 3070 mobile 130W TDP
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

No ja poradne ani to ENB pro starej Skyrim nedodelal. Mel jsem rozpracovany mod na nasviceni, aby to vyradilo vanila system nasviceni a jeste jsem mel rozpracovany dodelani texture packu, kdy uz byla hra vesmes naprosto kompletne pretexturovana, ale nejak to skoncilo, ikdyz vse stale mam. SE jsem uz nemodoval, musel bych to cely slozite predelavat a to se mi nechtelo a nasviceni v SE se mi moc nelibilo.
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

Dnes sem dohrál znova skyrim :D musel jsem prubnout tu SE verzi. S ENB jsem dlouho experimentoval a nakonec to odehrál od půlky s origo 0.372 configem kvůli FPS.

Dohraný to mam tak na 99%, chybí mi jen dosbírat ty unusual gems, jinak mam všechny daedra artefakty, dragon priest masky, ve všech městech titul a barák (a v něm ženu a děti :D ), svítí mi jen Dark brotherhood quest (to je radiant takže s tim nic neudělám) a Companions misc (stejný). Všechny skilly na 100, level 82. To bylo trochu otravný ale je fajn že ta hra je dostatečně dlouhá na to :D nejhorší je armor a 2H zbraně

Co mi ale tak nějak došlo je to, že mě vlastně ta hlavní dějová linie moc nebaví, asi tak od tý fáze co se člověk vrátí z Thalmor Embassy, má to takovej endgame feel celý. Navíc mam pocit že třeba College of Winterhold a questy kolem toho zaberou víc času než dohrát příběh :D a DLC Dovahkin jsem dřív neměl, to je za mě pecka. Akorát trochu OP to co tam jde nabrat za síly.

Kdybych měl vybrat jeden mod, kterej byl pro mě stěžejní, tak Apocalypse - Magic of Skyrim. Přidá to tak 100+ kouzel, je to balancnutý a zábavný (trochu op jsou možná některý iluze). Ale na původní Skyrim toho bylo víc no, sice jde spousta věcí konvertovat ale kdo se s tim má srát.

Kdybych to měl rozehrát znova, tak okamžitě valim z Helgen do Riften, vyboostim alchemy, enchanting, pickpocket, sneak, smithing jak nic na kilo a potom třeba bards college.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

No ja ted aktualizoval skyrim+nejnovejsi skse64(mel jsem aktualizace vypnuty) a hra mi pada ve vararove.Takze budu muset vsechno zase delat znova.Mel jsem vic jak 500modu.Ja se z toho poseru :-D
Xnovic
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Xnovic »

500 modů.. To než to dáš dohromady, tak vyjde TES6.. Má to ještě vůbec smysl? :-)
CPU:Ryzen 7 9700xMB:ASUS TUF B850-PlusChladič:ARCTIC Liquid Freezer III - 360 A-RGBRAM:Kingston HyperX Black 2x16Gb 6400MHzVGA:RX 9070 XT Sapphire Nitro+Case:ASUS ROG Strix HeliosHDD:Samsung 960 Evo 500GB+2TB WD Red+2TB SSD AData+4TB Seagate Zdroj:EVGA Supernova P2 1000W
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ja si obas rikam, ze bych mohl aspon ty mody pro puvodni hru dokocit, ale stale se do toho nemuzu dokopat. Nez se dokopu, bude asi taky venku novy TES. :D
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Ono je to o to horsi, ze vse fungovalo jak ma.Vsechny NPC vybrany jednotlive ze vsech modu a u vsech fungovala fyzika a zadny bugy jako treba spoj krku a hlavy.Nove animace + vsechny armory s fyzikou :sad:
btw morrowind vs oblivion vs skyrim namodovany na max
https://www.youtube.com/watch?v=ZMF3xZ93rj8
rbclass
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od rbclass »

s tym DOF v Skyrime si to zabil

trochu OT: co za technika odrazov sa tam pouziva ? viem ze ked sa porovnaval RT reflexie a SSR..tak najvacsi problem bol pri SSR,ze ked dany objekt zmizol z obrazu,stratil sa aj v odraze. V tom morowinde ale vidim odrazy aj objektov,ktore su mimo zorne pole..
sam_217
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sam_217 »

@Hladis a nevíš, jak je to s použitelností tvých texture packů na SE verzi? Prej je to kompatibilní, jen v některých případech změnili trochu meshe, takže někde něco může vypadat divně.
+ je to ENB pro SE tak jiný? Bych zde právě nejvíc čekal nějakou vzájemnou kompatibilitu těch presetů...

Případně jestli někdo jiný zde zkoušel Hladisův pack na SE verzi? Nebo mám být první? :D

Já osobně mám postavu lvl 54 (Legend obtížnost) ale hraju to od lvl 20 asi se Syrim Redone modem. Právě ten pro mě byl klíčovej pro SE verzi, jelikož jsem nahrál asi 300 hodin na této postavě, s tím SkyRe mě to baví víc. Používá to Skyrim Skill Uncapper a celej strom dovedností je předělanej, takže máte perky pro např destrukční kouzla až pro lvl 150...a já mám teprve 90.

Ale právěže začíná být konečně zábava, díky upravením skill levels v zónách atp, kdy na Legendární obtížnost to ze začátku bylo fakt děsně těžký a teĎ po té době konečně NPC na jistejch úrovních dám konečně kouzlem na např 2-5 ran a ne na 50 jako dřív... zabití draka už netrvá 10 min, ale chvíli, prostě zaslouženej progress a ne nesmyslně nastavená Legend obzížnost vanilla, kde bylo skoro celkem irelevantní, jak se člověk zlepšoval, NPC v zónách se zlepšovali s váma takže obtížnost byla stále nesnesitelná a prudérní.

Nejhorší ale bude ten přechod, kterej nevim jestli se vůbec podaří... modů rozhodně nemám 500 jako píše např HEAD, ale některý věci jako UFO, Convenient horses jsou prostě teĎ jiný. UFO se neportlo vůbec, takže nutno použít jinej follower overhaul, skočil jsem po EFF. Convenient Horses autor udělal i pro SE, ale asi v době, kdy SKSE64 ještě nebylo v dohlednu použitelný, takže celej ten mód pro SE je jinej, nemá MCM menu a některý vlastnosti se změnily. Takžen např nekonečná nosnost invetáře koně je fuč... a to je pro mě dost problém, když jsem koně využíval jako workaround k problému, kdy jsem si ukládal loot v koupených domech či v Ledohradu a jelikož těch itemů jsem tam klidně měl 100 a stále to nebylo všechno, tak skyrim prostě CTD...
S tím koněm to nebyl problém, asi je to nějak jinak udělaný, nefunguje jako "Cell", takže jsem pak nakonec zvolil unlimited carry weight a všechny věci vesele nosil s koněm...

Nevíte někdo z hlavy, abych to nemusel hledat (už jsem to jednou našel) nějaký ten cfg tweak aby se mi hra nezbortila vždy když do nějaký truhly v domku narvu moc předmětů?
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@default Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 64GB Patriot Viper Steel 3600MHz@CL18-22-22-42 // 9070XT Pulse // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // LianLi O11 XL // SSR-850FX

PC2: Lenovo Legion 5 17ACH6H - Ryzen 7 5800H / 16GB / RTX 3070 mobile 130W TDP
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ten pack je nekompatibilni, jediny kompatibilni pro SE jsem zkousel landscape textury. SE pouziva predevsim jinaci, (modernejsi) format textur a jiny meshe. ENB z vanily taky neni jakkoliv pouzitelny na SE. Kdyby to kompatibilni bylo, tak to na SE nahodim, ale bohuzel a musel bych cely puvodni pack predelavat a to je strasny opruz. Vanila vypada tak jak jsem chtel a jelikoz to neslo prenest na SE, tak jsem se na SE vytento.

SE je potreba namodovat uplne od nuly znovu. Nejde tam jen tak prenaset veci z vanily.
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

rbclass píše:s tym DOF v Skyrime si to zabil

trochu OT: co za technika odrazov sa tam pouziva ? viem ze ked sa porovnaval RT reflexie a SSR..tak najvacsi problem bol pri SSR,ze ked dany objekt zmizol z obrazu,stratil sa aj v odraze. V tom morowinde ale vidim odrazy aj objektov,ktore su mimo zorne pole..
já tomu teda prd rozumím, ale to jsou klasický cubemapy, jako se ve hrách používají už hodně dlouho ne? To snad dřív bylo v každé hře takovéhle odrazy.. sice byl odraz i toho co není v zorném poli, ale voda neodrážela úplně vše, pouze to co bylo v cubemap
PS5 Pro | LG OLED CX55
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Skyrim pouziva cubemapy. Ty odrazeji jen co je v cubemape, tedy veskery dynamicky objekty to ignoruje a odrazy jsou uplne mimo realitu.
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

Tak jsem si to myslel dobře. Mě by spíš zajímalo, proč dnes hodně her cubemapy nepoužívá vůbec a spoléhá jen na SSR. To občas vypadá fakt špatně.. Na statický objekty použít cubemapy a na zbytek SSR, nebo to jinak nakombinovat.. pořád by na té vodě něco bylo a ne že vše zmizí jakmile se podívá hráč "špatným" směrem/úhlem a zbyde jen hnusná plocha divný barvy bez odrazů.
PS5 Pro | LG OLED CX55
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Pouzivaji, jen se pouzivaji na druhorady predmety nebo pro nizsi nastaveni detailu, kde to nevadi a nezere to pak vykon. Kde to ale jde hodne videt, tak se pouzije SSR, jako treba vodni plochy, louze, atd.... Louze po desti ti s cubemapou bude odrazet uplny nesmysly a geometricky uplne blbe. viz. http://images.nvidia.com/geforce-com/in ... s-off.html Ostatne i ve Skyrimu se ve vode "odrazi" i staticky predmety dost spatne. Vse resi prave RT.
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

No já myslel spíš dát na vodní plochu alespoň nějakou základní cubemapu a k tomu SSR. Snad i v Zaklínačovi 3 to bylo tak, že pokud jsem koukal na vodní plochu a neměl v zorném poli nějaké předměty, tak na vodě nebyl vůbec žádný odraz ani cubemapy pevniny a to bylo opravdu strašný. Pár her to takhle nešťastně ještě mělo, teď si nevzpomenu které..
Naopak zase RDR2 to takhle řešený má, že na vodě jsou cubemapy světa a do toho ještě SSR dynamických objektů a nevypadá to pak tak tragicky, když SSR mizí.

Že tohle řeší RT vím, jen mi přijde škoda, že s hojným používáním SSR se všichni začali spoléhat jen na to a výsledek je mnohdy horší než použití těch cubemap na vodní plochu, přitom to jde, když se chce, viz RDR2.. ostatně stejně jako ty PCSS, celkem dobré GI s dynamickým počasím a denní dobou atd. , co jinde "nejde" :-D

nezbývá než doufat, že RT odrazy budou brzy standard jako jsou dnes SSR
PS5 Pro | LG OLED CX55
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“