nVidia GF100 - spekulační thread

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Zamčeno

Jaký bude podle Vás průměrný výkon karet s GF100 v plných recenzích?

Anketa končí za úte 2. bře 2010, 16:43

přibližně 10% nad Radeonem HD 5870 (± 2%)
49
23%
přibližně 20% nad Radeonem HD 5870 (± 2%)
41
20%
přibližně 30% nad Radeonem HD 5870 (± 2%)
43
21%
přibližně 40% nad Radeonem HD 5870 (± 2%)
17
8%
přibližně na úrovni Radeonu HD 5970 (± 2%)
28
13%
porazí Radeon HD 5970 přibližně o 10% (± 2%)
13
6%
porazí Radeon HD 5970 o víc jak 10%
18
9%

Celkem hlasů: 209
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: nVidia GF100 - spekulační thread

Příspěvek od godlike »

Me by osobne zajimalo,jaky frekvence byly puvodne planovany pro GTX 480?Jestli 800MHz a vic s 512SPs,tak by vykon byl dobrej.Ale zrejme kvuli obrovskymu TDP,ktery zrejme atakovalo 300W,museli jit s frekvencni a poctem SPs dolu.Tudiz se dostali na priznivejsich 250/225W.Porad me vrta hlavou ta dualni karta.Jesli by jeste skrouhli vypocetni jednotky a frekvenci,ze by bylo mozny se dostat do 375W.
Nepodarek Fermi budou chtit rychle zapomenout a vzhuru na Fermi2 s 28nm procesem. ;-)
Krteq píše:kapacity TSMC. 60 000 ks je podle mne i tak nereálných.
Pravda bude nekde uspostred.Zlutaci jeli na 3 smeny a dostali premie za prescasy od NV. :)

//Thellwin - upraveno, neřeš OBRa
Mac...
Federmann
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

godlike: "Nepodarek Fermi budou chtit rychle zapomenout a vzhuru na Fermi2 s 28nm procesem."

Federmann píše:
Sobo píše:Heh? ... Co tam sakra dělali? Ale aspoň teď GTX 470 půjde koupit (snad už konečně zafunguje výroba TSMC),
GTX470/480 je více méně propagační karta, která se dostane do prodeje v červnu a bude mít obrovskou sběratelskou hodnotu. Její výroba je silně ztrátová a vyrábět se moc nebude. TSMC má výrobu v pořádku a jede perfektně, není důvod se na nic vymlouvat NV dělá přece i jiné 40nm čipy.

To že NV postavila mega čip je jen její problém a ne problém TSMC. Jenom bych se opakoval, co píši za poslední dva roky. NV chybí vývoj, chybí jí čas, chybí jí zkušenosti, dělá mnohem méně a pomaleji než AMD a to se musí někde projevit. AMD táhne vývoj spolu s IBM a to se taky musí projevit…
Nvidia dělá ukvapené kroky, přechod na 28nm bude další v řadě a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat. Ale nechme se překvapit.
Herkis
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Herkis »

Krteq píše:60 000 ks je podle mne i tak nereálných.
Proč by měl být ten počet nereálný?
Sobo píše:Proto počet karet založených na Fermi není možné z množství HD5xxx extrapolovat.
Proč to není možné odvodit?

Jestliže AMD dokázala prodat 2 mil. DX11 karet za 3 měsíce, tak ty čipy musela u TSMC vyrobit. Kdyby je vyráběla 6 měsíců (!), tak to je cca 330 tis. za měsíc. Jestliže je plocha GT100 3x (!) větší než průměrný DX11 čip AMD, tak to je cca 110 tis. za měsíc. Jestliže je výtěžnost GT100 3x menší než u AMD (ta určitě nebyla větší než 60%), tak to je cca 35 tis. funkčních čipů za měsíc. Jestliže se vyrábějí už více než 2 měsíce, tak jich mají více než 70 tis. Tak co je na počtu 60 tis. ks nereálného?

A to jsem vzal v úvahu čísla, jež jsou ty nejnepříznivější. Je fakt, že by v tomto případě neměla Nvidia z TSMC žádné jiné čipy než GT100, ale i to je reálné.

Z toho také vyplývá, že 1700ks pro ČR by mohlo být i reálné (narozdíl od AMD tu přece máme svého PR Nvidia). :)

Samozřejmě, jsou to vše jen spekulace, ale označovat to hned za nesmysly nebo nereálné věci může jen člověk, který vidí "rudě" nebo který není schopen provést na kalkulačce pár jednoduchých výpočtů (jde to i zpaměti, ale tam je nutné mít alespoň část 2. stupně základní školy :-D ).

Edit: 1700 ks pro ČR a SR. Tímto se všem Slovákům na fóru omlouvám, že jsem je vynechal. :D
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Je to nerealne z toho duvodu,ze pri poctu 60000ks(nebo kdovi kolik) pro cely svet,jich neskonci v CR 1700ks.O to asi jde ne?Na lukrativni trhy jako US by 60000ks bylo jako plivnuti do more a prodali by se tam behem jednoho dne.Mozna i hodin.Jak rikam,i pri 100 000ks jich v CR budou desitky.
Mac...
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Herkis: opomínáš že NVidia nenechává na 40nm vyrábět pouze gf100. A celkově ty tvé počty jsou velice zajímavé...
Herkis
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Herkis »

godlike: Já jsem reagoval na hlášku, že 60tis. ks je nereálné. Co se týká ČR, tak si asi nezaregistroval uvedení GTX275, kdy byly celosvětově silně nedostatkové, ale v ČR byly skladem.

nevidany: neopomínám, napsal jsem to tam
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Jestliže AMD dokázala prodat 2 mil. DX11 karet za 3 měsíce, tak ty čipy musela u TSMC vyrobit. Kdyby je vyráběla 6 měsíců (!), tak to je cca 330 tis. za měsíc. Jestliže je plocha GT100 3x (!) větší než průměrný DX11 čip AMD, tak to je cca 110 tis. za měsíc. Jestliže je výtěžnost GT100 3x menší než u AMD (ta určitě nebyla větší než 60%), tak to je cca 35 tis. funkčních čipů za měsíc. Jestliže se vyrábějí už více než 2 měsíce, tak jich mají více než 70 tis. Tak co je na počtu 60 tis. ks nereálného?
Kde?
Vidím tam něco jako "průměrný čip". Doufám, že mi nechceš tvrdit, že to je započítání poměru Hi-end čipů vůči mnohonásobně většímu objemu mainstream-lowend čipů?

Edit:
Nechci se hádat, to nemá vůbec cenu stejně jako počítat kolik je NV schopna vyrobit čipů gf100 když neznáš objem výroby ostatních čipů. Stejně jako nevíš kolik % produkce NV nasměruje na Evropu a vůbec na ČR.
Ohánět se takovými čísly je pak velice nešťastné. Jediné co můžeš snad alespoň trochu porovnat je množství Radeonů jenž bylo připraveno na Launch a kolik jich bylo dostupno v tu dobu na trhu v ČR.
Další věc- Ati v tu dobu neměla na trhu konkurenci a mohla si dovolit vpadnout s "takřka libovolným" počtem karet na trh a měla jistotu, že se prodají. Zatímco NVidia vstupuje do trhu kde již pravděpodobně podobně výkonné karty jsou- pochybuji že kvůli nejistému souboji v segmentu Hi-end sníží produkci jader pro notebooky, tegru2, ION2 kde má odbyt dobrý. Vyrábět na sklad se při dobré konkurenci nevyplácí, zvlášť když předběžně budou její karty podobně výkonné při vyšší spotřebě a nesrovnatelně větším jádru.
Naposledy upravil(a) nevidany dne pát 12. bře 2010, 22:30, celkem upraveno 1 x.
hnizdo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hnizdo »

Nicmene ted uz vidime, ze zakladni volume je obrovsky. Pokud nvidia zvedla vyteznost snizenim SP, mohla dosahnout podobne vyteznosti jako ati i s ohledem na to, ze ma pul roku vyvoje procesu k dobru oproti ati.
Takze ted uz se musime strasne moc snazit, abychom se s predpoklady dostali pod napr. 20000ks celosvetove v den uvedeni, ze?
MB: Asrock Z690 Extreme CPU: Core i9-12900K cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 RAM: 32GB 2x16 DDR4-3600 CL16 Kingston Renegade, VGA: MSI 4090 Suprim Liquid SSD: Samsung 960Pro 1TB + EK-M.2 HS HDD: 3TB Toshiba, 18TB WD DC HC550, 8TB Seagate SMR, 2x12TB HGST DC HC520 - RAID1, Optical: LG BH16NS55 BR-RW , Mouse: Logitech G502X Keyb.: Logitech G15+G13+F710, Case: BQ Dark Base PRO 900 r2 PSU: Seasonic Platinum 860W SS-860XP2, Monitor: Asus ROG Swift PG32UCDP, Repro: Logitech Z-5500, Headset: Logitech G935, OS: Win11/64 Pro

>>>>Fórum pro much VRAM much doge věrozvěsty otevřeno! Vstup ZDARMA<<<<
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

Herkis píše:godlike: Já jsem reagoval na hlášku, že 60tis. ks je nereálné. Co se týká ČR, tak si asi nezaregistroval uvedení GTX275, kdy byly celosvětově silně nedostatkové, ale v ČR byly skladem.
Byly to Palitky, ty se delaji v Polsku,mozna proto...
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
Herkis
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Herkis »

nevidany píše:Kde?
Herkis píše:Je fakt, že by v tomto případě neměla Nvidia z TSMC žádné jiné čipy než GT100, ale i to je reálné.
nevidany píše:Vidím tam něco jako "průměrný čip". Doufám, že mi nechceš tvrdit, že to je započítání poměru Hi-end čipů vůči mnohonásobně většímu objemu mainstream-lowend čipů?
Herkis píše:Jestliže je plocha GT100 3x (!) větší než průměrný DX11 čip AMD...
V roce 2009 se prodávaly jen karty s čipy Juniper (180mm2) a Cypress (330mm2). Takže vem si kalkulačku a počítej 3x 180 je 540 a 3x330 je 10cm2. Už je ti to jasnější?

P.S. Redwood vylezl v půli ledna, myslím, že má 140mm2, krát 3 je 420. Ale ty dva miliony karet, to byly jen ty výše zmíněné.

durod: Leadteky, ale situace se může opakovat, ne?

Edit: kecám, samozřejmě Gainward s nereferenčním chladičem.
Naposledy upravil(a) Herkis dne pát 12. bře 2010, 22:40, celkem upraveno 1 x.
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Příspěvek jsem upravoval trochu déle než bylo záhodno tak kdyžtak zareaguj spíše na ono. Myslím, že lovíš kamínky v řece.

Edit:
Takze ted uz se musime strasne moc snazit, abychom se s predpoklady dostali pod napr. 20000ks celosvetove v den uvedeni, ze?
Já se nesnažím, jen zpochybňuji výpočet. Sám jsem se zkoušel dopočítat jenže je příliš mnoho neznámých.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

durod píše:Byly to Palitky, ty se delaji v Polsku,mozna proto...
Herkis píše:Leadteky...
Palit (či Leadtek) vyráběl řadu GTX2XX v Polsku? :shock:
Herkis
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Herkis »

Mě se nejednalo ani tak o to spočítat skutečný počet karet v den vydání, ale předvést, že není dobré hned něco označovat za nerealitu nebo nesmysl. Chtěl jsem prostě ukázat, že pravděpodobnost toho, že bude k dispozici 60 tis. ks (jak uváděl Zed-X) není zas až tak malá. Osobně věřím, že celosvětově bude pro launch k dispozici srovnatelné množství karet (tj. 50% až 200%) jako bylo Radeonů (80tis.). Nevěřím, že by si Nvidia po tak velkém zpoždění od vydání konkurenčních karet dovolila paper launch typu 7800GTX512., tj. pár tisíc ks karet pro vyvolené novináře.

Shit: opravil jsem to dříve, než si mne upozornil, ale díky
xkryspin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xkryspin »

Neumím číst ... do rána si dávám bobžíka.
Naposledy upravil(a) xkryspin dne pát 12. bře 2010, 23:21, celkem upraveno 1 x.
Herkis
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Herkis »

A to máš odkud, ty údaje? A kde by vyráběla ty miliony ostatních 40nm čipů Nvidia a kde AMD?

Myslím, že to mělo být v tisících, ne? :lol:
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Ok, ale pravdou je, že když znáš výsledek ke kterému se chceš dopočítat není problém si rovnici upravit tak aby vyšla.
Na druhou stranu tvrdíš, že radeonů bylo na launch 80k, kolik myslíš že jich bylo v ČR? - zajímá mě jen tvůj odhad nepotřebuji přesné číslo. Já osobně tipuji <500 (pokud někdo ví přesné číslo ať mě opraví).

Edit: k těm waferům- je to blbost. TSMC vyrobí přes 20000 40nm waferů za měsíc.. tohle vím -co nevím jsou poměry výroby tak nemá cenu věštit.
xkryspin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od xkryspin »

Máš recht - v tuhle roční dobu jsem přehlídl, že část toho jejich vlastního reportu je v kpcs a část v penězích. Mažu ten můj nesmysl - chyba byly jednak jednotky a jednak to, že ne všecky 300mm wafery jsou 40nm.

Stav produkce pro Q1/2010 je kolem těch 580 000 wafferů (300 mm) za čtvrtletí. TSMC uvádí, že prodaných 40nm waferů je 9% z celkové produkce TSMC (ale 40nm by měl jet jen na 300nm).

Trochu komplikovanějším výpočtem přes normalizované waffery (8") to vypadá na produkci cca 102 000 waferů (40nm / 300 mm) za čtvrtletí.
nevidany
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nevidany »

Tak já si našel přímo vyjádření TSMC kde se píše konkrétně o produkci 40nm po Vánocích. Přes 20k měsíčně -> to jsi ani nemusel počítat :-) .
Pavel.P.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Pavel.P. »

To je taky pravda... se omlouvám... ale někdy to tady fakt hraničí s blbostí... Já jen čekám co udělá s cenami nová GeForce a jak bude výkonná, pak jdu buď do ATI nebo nVidie do top single high-end karty a budu mít na 2 roky zase pokoj... :wink: jestli ale zase bude GTX 4X0 centrální topítko, tak na ni kašlu...

...
Federmann
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

hnizdo píše:Nicmene ted uz vidime, ze zakladni volume je obrovsky. Pokud nvidia zvedla vyteznost snizenim SP, mohla dosahnout podobne vyteznosti jako ati i s ohledem na to, ze ma pul roku vyvoje procesu k dobru oproti ati.
Výtěžnost je o zvládnutí návrhu čipu, ale také o jeho velikosti. U velikosti vůbec nezáleží čí čip to je, je to jen o velikosti podrobně jsem to v minulosti popsal zde.
xkryspin píše: Stav produkce pro Q1/2010 je kolem těch 580 000 wafferů (300 mm) za čtvrtletí.
Trochu se to tu plete: TSMC má 8 továren, jen FAB12 vyrábí od červena 2009 na 40nm 6.000 ÷ 9.000ks 300mm křemíkových desek měsíčně. Od konce roku 2009 byla produkce navýšena na 20.000ks 300mm křemíkových desek měsíčně. TSMC za leden a únor 2010 navýšilo své tržby ve srovnáním s rokem 2009 o 138,2%, ano 138,2% čtete dobře.

Ať se to někomu líbí nebo ne, je ekonomie výroby naprosto neúprosná a velikost čipu sebou nese menší počet čipů na desce a ještě k tomu i menší výtěžnost, tedy výrazně dražší čip. Aby takový čip na trhu obstál musí, být jeho pozice vyvážena výrazně vyšší cenou, případně menším ziskem. to jsou fakta na výkonnosti čipu nezávislé.
Zamčeno

Zpět na „NVIDIA grafické karty“