Radeony R9 2xx - testy, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Radeony R9 2xx - testy, recenze, zkušenosti

Příspěvek od Mtss »

muzu potvrdit ze 1x za 2 tydny mi to taky vytuhne po prihlaseni, kdyz jsem byl predtim pripojeny pres vzdalenou plochu odjinud. Ale dela mi to neje u teto karty... delalo mi to i s 6950 i jeste za 8800 gts 512.
PC:Intel Core i7 3770k, AS-Rock P67 Professional, Kingston HyperX 2x4GB Ram DDR3 1600 dual channel, 240GB HyperX, R9 290, Seasonic X-660W, 3x Acer 22", LG BD-RE GGW-H20L, Harman/Kardon AVR2000, Inifinity Kappa 7.2i
NAS + KODI: A4-5300, 6GB Ram, 4x4TB WD Green via Adaptec 3405 Raid 5
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Osobně jsem se s ULPS problémem dosud nesetkal, ale kdoví, jestli jsem tu grafiku vůbec někdy do ULPS stavu dostal. Nicméně při nečinnosti se mě monitor vypíná a probouzí zcela normálně.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
3tp2
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od 3tp2 »

Taky žádnej problém s uspáváním a návratem zpět. Win7
CPU: Ryzen 7 7800X3D MB: Gigabyte B650 Aorus Elite Ax RAM: Corsair 2x16Gb Kit 6000Mhz DDR5 GPU: Inno3D Rtx 4070Ti X3 SSD: ADATA Xpg Sx6000 + Kingston A2000 PSU: EVGA SuperNova 750 G2 CASE: Nzxt H440 Monitor 27" AOC A27g2s 165Hz
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

No, mě o ten ULPS stav ani moc nejde, klidně ať nefunguje...ale potřebuju ho nějak funkčně zakázat. Případně teda zprovoznit. Schválně jsem vrazil 290X do hlavního PC a problém je stejnej ALE, je tam určitá random prodleva... LCD se vypne, pohnu hned myší a LCD se rozsvítí, neni problém. Nechám to pár minut, pohnu myší a akorát se na GPU rozjedou větráky naplno a stoupne spotřeba nad 200W a vytuhne to. Následnej restart obvykle shodí OC. Uspání se chová podobně, uspím...během minuty probudím a v pohodě, nechám to déle a PC už se neprobudí, další obstrukce je s biosem kterej komplet krešne a musí se resetovat, jinak deska ani nepostne.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

@RAD-x: A nemůže za to ten bios grafické karty, se kterým jsi dříve experimentoval? Protože je to fakt divné, že se ti to podobně chová v různých PC. Neměl jsi náhodou nějakou utilitu z webu na zakázání ULPS? Něco si matně vybavuji, že jsme o tom diskutovali.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

PET5 píše:@RAD-x: A nemůže za to ten bios grafické karty, se kterým jsi dříve experimentoval? Protože je to fakt divné, že se ti to podobně chová v různých PC. Neměl jsi náhodou nějakou utilitu z webu na zakázání ULPS? Něco si matně vybavuji, že jsme o tom diskutovali.
Teď si nejsem uplně jistej jestli reaguješ na muj post protože se to dost liší od toho co jsem psal o pár postú výše ale utilitku jsem měl, ta asi něco udělala ale posledně se mi to podařilo dostat pod kontrolu editací registru kde jsem našel určitý položky "ULPS disable" "ULPS enable" dokonce i protichúdný a měnící se podle druhu CPU ale mám dojem že poslední windows update to nějka zkrouhnul. Mám to nastavené jak jsem měl a tohle dělají nezávysle na sobě 3 karty, 2 kusy 290 a moje 290X, všecko referenčky, biosy jsem zkoušel všechny možný z těch posledních várek a nic nepomohlo. Ani originál, ani poslední verze pro tu konkrétní kartu...na jedno spuštění jsem už myslel že je to v pohodě, použil jsem bios power collor z nějaký karty s referenčním PCB ale jiným chladičem a ten měl krom jinýho i tu vlastnost že se karta dostala do ULPS ale snad druhej den se ten probém opět vrátil a neměnilo se nic. Zkoušel jsem DDU a nový drivery a opět bez výsledku....dobrý je, že ty máš v podstatě stejnou platformu jako já a nedělá ti to...mohl by si mi někam upnout tvuj bios? nebo alespoň napsat verzi? nemyslim že to pomúže ale co kdyby.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

@spree: Já bych rozhodně uvažoval o koupi R9 290. Ten výkon navíc za ten příplatek stojí.

@RAD-x: Tady máš screenshot GPU-Z s číslem biosu mé grafiky. Je to zcela originální bios, se kterým jsem grafiku koupil.
Grafika je referenční Sapphire z listopadu 2013. Obrázek
Pomocí GPU-Z jsem uložil tento bios do souboru a zazipoval jej. Tady jsem ho dal ke stažení. Snad jej ten GPU-Z uložil korektně. DOWNLOAD NOW!
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od mouldy »

280x nebrat, je to přeznačená podtaktovaná 7970
Tak to asi tezko, kdyz prvni jela na 925MHz... Je to v podstate 7970GHz+ podle verze.

Jinak nevidim v tom problem, kdo resi u grafiky za 7K par wattu? A jaky vlastnosti? S Tri-x, Msi, vapor-x ma nejaky spatny vlastnosti krom lehce vyssi spotreby?

Tonga ma bejt mensi cip a ma bejt nahrada za 7950tku. Vic se zatim nevi...

EDIT: Abych se podelil o sve zkusenosti s 280X a jen tu neplacal, tak mam starsi Vapor-X verzi s dvouma vetrakama a na default nastaveni se mi grafika dostane na nejakych 65-70 stupnu s 1750-1900RPM. V zatezi o ni prakticky nevim. A to je starsi verze chladice... Napeti gpu je 1.184V na 1070MHz.
Naposledy upravil(a) mouldy dne stř 6. srp 2014, 20:56, celkem upraveno 1 x.
Ryzen 9800X3D@PBO/-40CO, 2,2GHz FCLK|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL28 TUNED || Sapphire RX7900 XTX@2,95GHz 1,088V~385W || Kingston KC3000 2TB || Toshiba 6TB Surveillance S300 || ROG STRIX 1000W GOLD || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell S3422DWG
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

PET5 píše:@spree: Já bych rozhodně uvažoval o koupi R9 290. Ten výkon navíc za ten příplatek stojí.

@RAD-x: Tady máš screenshot GPU-Z s číslem biosu mé grafiky. Je to zcela originální bios, se kterým jsem grafiku koupil.
Grafika je referenční Sapphire z listopadu 2013. Obrázek
Pomocí GPU-Z jsem uložil tento bios do souboru a zazipoval jej. Tady jsem ho dal ke stažení. Snad jej ten GPU-Z uložil korektně. DOWNLOAD NOW!
Zvláštní, tak ten tvuj bios je toho ušetřenej, nedělá tyhle problémy. Ještě jsem to nezkusil nechat třaba pár hodin uspané ale 20min vypnutej LCD-> ULPS -> probuzení....a v pohodě, teď ještě sehnat něco podobnýho na moji 290X.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Mám BIOS verzi 015.043.xxx a taky no issues.
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Tak pro 290X jsem zkusil 003518 - první Asus, co jsem našel a taky bez problému, co mě ale udivuje...že, pozdější verze s tím mají problémy...spíš bych čekal, že novější biosy by měli být vychytané.
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

DOC_ZENITH píše:U biosů dost často neplatí novější = lepší. MSI motherboardy by mohly vyprávět. :P (a nebo i má Asus P9X79, po příchodu Ivy bridge byly biosy dost dlouho hrozný).
Tady to platí dvojnásob, ty grafiky jsou s těmi aktuálními biosy nepoužitelný ale naprosto nepoužitelný, jakýkoliv vypnutí LCD, nebo uspání = kreš, někdy i to krešne bios a musí se resetovat nebo desak ani nepostne. Od oka ten starej Asus bios i o pár watíkú méně žere, ještě to poměřím.
Dalarien
Nováček
Nováček

Příspěvek od Dalarien »

Ahoj, nechci kvůli tomu zakládat téma, mám možnost sehnat si tuto grafiku - http://www.sapphiretech.com/presentatio ... 2044&lid=1
Máte s ní někdo zkušenosti, co se týče hlavně hluku a chlazení? Za jakou se zhruba prodává cenu v eshopech? Nikde jsem ji nenašel. Díky za jakékoli info a recenze :-)

Jinak zdroj by k ní měl stačit nějaký kvalitní 600w ne? Třeba seasonic bronze (mám i5 4690). Nebo spíš něco silnějšího?
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Ten referenční chladič je peklo, co se týče hluku i chlazení, to ti potvrdí třeba RAD-x nebo kdokoliv ho má.

Rozhodně nebrat nebo hned vyměnit za nějaký aftermarket chladič.
Dalarien
Nováček
Nováček

Příspěvek od Dalarien »

Dobře, tak nějak jsem to tušil :-). Co se týče těch chladičů, za kolik se tak dá nějaký slušnější koupit, popř. jaký by jsi mi na tuto grafiku doporučil. Ptám se jen orientačně, jestli se to vůbec vyplatí takto montovat, nebo radši koupit jinou grafiku. Jinak taktovat nehodlám, tak ten 600w zdroj by to měl zvládnout ne? Dík

Tak nic, koukám že chladič tak 2 000 nějaký kvalitnější, kouknu se po grafice jinde :-).
RAD-x
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAD-x »

Krteq píše:Ten referenční chladič je peklo, co se týče hluku i chlazení, to ti potvrdí třeba RAD-x nebo kdokoliv ho má.

Rozhodně nebrat nebo hned vyměnit za nějaký aftermarket chladič.
Ten referák je tragickej, dokud jsem ho měl na kartě o nějakým použitlenym OC se nedalo mluvit, tak možná na 3minutovej benchmark ale jinak nic. Dalo se tomu trochu pomoci, nějakou část hluku měla na svědomí rezonance žeber chladiče, stačilo sundat plastovej kryt a na plochu žebernalepit zhruba 3mm tlustej a třeba 4cm širokej plát např pěnové hmoty jak se dává do futer aby dveře nemlátily, nebo zateplovací těsnění. Hluk se trochu redukoval a pokud karta vydržela podvoltování, dalo se to označit jako "se sluchátky nouzově použitlené" a to já slyšim celkem špatně. S nereferenčním chlazením už je to lepší ačkoliv ne podle mých představ, tyhle karty prostě topí a definitivní řešení je prostě pouze voda.
spree
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od spree »

A co Sapphire Tri-X 290. Ta je tiez dost hlucna?
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Ten vlastním a je to OK. Ten Tri-X chladič je jeden z nejlepších nereferenčních (ne-li nejlepší) co na to dávají.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Ano, nejlepší nereferenční chladiče mají karty od Sapphire - Tri-X je výborný, ale bezkonkurenčně nejlepší je Vapor-X.
3tp2
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od 3tp2 »

Taky se přidám,mám Trixe a na automatiku je karta celkem hlučná,chce to upravit křivku větráků(AB nebo TRIXX) já mám ted max 45% a je to akorát.Teploty kolem 76stupnů jak jádro tak kaskáda Ale musel jsem pořešit pořádnej airflow v bedně jinak se to hřálo až k 85 stupnům a kaskáda 90
CPU: Ryzen 7 7800X3D MB: Gigabyte B650 Aorus Elite Ax RAM: Corsair 2x16Gb Kit 6000Mhz DDR5 GPU: Inno3D Rtx 4070Ti X3 SSD: ADATA Xpg Sx6000 + Kingston A2000 PSU: EVGA SuperNova 750 G2 CASE: Nzxt H440 Monitor 27" AOC A27g2s 165Hz
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“