LG CX Oled Ako herny monitor? Stanovisko od LG
Moderátor: maXXmilian
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Re: LG CX Oled Ako herny monitor? Stanovisko od LG
Tak si odpovím sím, ten Philips podle všeho stojí za hovno. Jedno video vydá za všechny. Ano ten Hisense je možná až trochu přetaženej a má black crush, ale sorry, koupit si VAčko a mít ho bez pěkné černé je facepalm. Ten člověk z toho má úplně ten samej pocit jako já když si postavim moderní herní IPSko k mé staré S-PVA Sonce. Ano je to fast a rozlišení je větší, ale je to na blití.
https://www.youtube.com/watch?v=aCp2IUQHqM0
Tenhle člověk má taky pravdu:
https://www.youtube.com/watch?v=4EHJsSTlozM
Dá se říci, že 4K LCD dosahli svého vrcholu cca v 2019 generaci. Od té doby se možná někde o chlup zlepší local dimming, někde se přidá podpora většího refreshe a tak, ale panel jako takovej, jeho barvy, statickej konstrast a pod, tak tam to stagnuje či se dokonce zhoršuje. Spousta firem začala u šedesátek nasazovat IPS, což je dle mého názoru pro TV dost nevhodná technologie, a bohužel se i oběvujou VAčka co maj slabou černou. Nečekal jsem že ze mě tahle věta vypadne ale je to tak. Maj pořád několikanásobně větší kontrast ale problém je v tom jak se kontrast měří, ala nejtemější versus nejsvětlejší bod vedle sebe a rozdíl mezi nima. Mě ale nezajímá jestli má nejsvětlejší bod 1000 nebo 2000 nitů oboje se dlouhodobě nedá používat a vypálilo by mi to kebuli, mě zajímá kvalita barev a hloubka černý při SDR a podsvitu na cca 120-200 nitech.
Problém toho jak se dnes vše měří je že tohle je pro výrobce ideální postup, VAčka maj největší rychlostní problémy v těch nejtmavějších odstínech, tzn ideální postup je se jich prostě zbavit, udělat je více šedé a napálit brightness. Takhle ostatně Samsung došel ke kýženým výsledkům u svejch superrychlejch herních VA monitorů a ten nešvar se přesouvá i do TV.
Je to jak ten čong řekl, většina vývoje jde dnes do 8K panelů, 4K panely jsou jen reckylát starého + naopak se tam tlačí na co nejlevnější výrobu.
Další problém u TV obecně je, že pokud ta recenze neni na ten konkrétní model co chceš, nemůžeš jí věřit, protože se stává že se jedna řada dělá třeba 50" 55" 60" 65" a každá z nich má úplně jinej panel. Tzn výsledky recenze 60" nemůžeš aplikovat na 50". Často se i stává že jeden model je IPS, druhej VA, prostě něco total jiného ale nese to papírově stejné specs a Vesa certifikace protože ty jsou bohužel dost useless.
Co se týče detailů v černé u Oledu, tak ano to je jedna z mála slabin ale generace od generace je to lepší + je to naprosto neporovnatelné s tim co předváděj LCD. Žádnej local dimming se k tomu ani nepřiblíží. Upřímně, mě local dimming vůbec nepřirostl k srdci. Když jsem to viděl tak to vždy stálo celkem za prd, ala bylo to slow (dimming se měnil třeba půl sekundy po změně obrazu tzn světlé oběkty ve tmě měly za sebou tahnoucí se "halo efekt", pak třeba fotka noční oblohy na QN90A vypadala jako by se na to někdo vyblil. U kontrastu je podstané ne jestli je pravej roh tmavej a levej světlej ale čistej pixel to pixel kontrast ti to nikdy nenahradí.
Uvidíme co ta QN90B předvede, snad u ní nebudou šetřit na panelech, ale radši bych byl kdyby se ty QD-Oledy povedly. QN90B vypadá na velkou pálku na to že je to klasické LCD (navíc subpixel layout nebude RGB), ale na druhou stranu, moje Sonka byla ve své době taky drahá jak čert. Otázkou je jestli ten obraz bude stát za to.
Pointa je v tom že když jsem jí ehdy kupoval, tak bych nikdy netušil že po 14 letech nebudu mít obrazově lepší náhradu. Nečekal jsem že to bude forever produkt a že LCD budou takhle stagnovat, to fakt ne.
https://www.youtube.com/watch?v=aCp2IUQHqM0
Tenhle člověk má taky pravdu:
https://www.youtube.com/watch?v=4EHJsSTlozM
Dá se říci, že 4K LCD dosahli svého vrcholu cca v 2019 generaci. Od té doby se možná někde o chlup zlepší local dimming, někde se přidá podpora většího refreshe a tak, ale panel jako takovej, jeho barvy, statickej konstrast a pod, tak tam to stagnuje či se dokonce zhoršuje. Spousta firem začala u šedesátek nasazovat IPS, což je dle mého názoru pro TV dost nevhodná technologie, a bohužel se i oběvujou VAčka co maj slabou černou. Nečekal jsem že ze mě tahle věta vypadne ale je to tak. Maj pořád několikanásobně větší kontrast ale problém je v tom jak se kontrast měří, ala nejtemější versus nejsvětlejší bod vedle sebe a rozdíl mezi nima. Mě ale nezajímá jestli má nejsvětlejší bod 1000 nebo 2000 nitů oboje se dlouhodobě nedá používat a vypálilo by mi to kebuli, mě zajímá kvalita barev a hloubka černý při SDR a podsvitu na cca 120-200 nitech.
Problém toho jak se dnes vše měří je že tohle je pro výrobce ideální postup, VAčka maj největší rychlostní problémy v těch nejtmavějších odstínech, tzn ideální postup je se jich prostě zbavit, udělat je více šedé a napálit brightness. Takhle ostatně Samsung došel ke kýženým výsledkům u svejch superrychlejch herních VA monitorů a ten nešvar se přesouvá i do TV.
Je to jak ten čong řekl, většina vývoje jde dnes do 8K panelů, 4K panely jsou jen reckylát starého + naopak se tam tlačí na co nejlevnější výrobu.
Další problém u TV obecně je, že pokud ta recenze neni na ten konkrétní model co chceš, nemůžeš jí věřit, protože se stává že se jedna řada dělá třeba 50" 55" 60" 65" a každá z nich má úplně jinej panel. Tzn výsledky recenze 60" nemůžeš aplikovat na 50". Často se i stává že jeden model je IPS, druhej VA, prostě něco total jiného ale nese to papírově stejné specs a Vesa certifikace protože ty jsou bohužel dost useless.
Co se týče detailů v černé u Oledu, tak ano to je jedna z mála slabin ale generace od generace je to lepší + je to naprosto neporovnatelné s tim co předváděj LCD. Žádnej local dimming se k tomu ani nepřiblíží. Upřímně, mě local dimming vůbec nepřirostl k srdci. Když jsem to viděl tak to vždy stálo celkem za prd, ala bylo to slow (dimming se měnil třeba půl sekundy po změně obrazu tzn světlé oběkty ve tmě měly za sebou tahnoucí se "halo efekt", pak třeba fotka noční oblohy na QN90A vypadala jako by se na to někdo vyblil. U kontrastu je podstané ne jestli je pravej roh tmavej a levej světlej ale čistej pixel to pixel kontrast ti to nikdy nenahradí.
Uvidíme co ta QN90B předvede, snad u ní nebudou šetřit na panelech, ale radši bych byl kdyby se ty QD-Oledy povedly. QN90B vypadá na velkou pálku na to že je to klasické LCD (navíc subpixel layout nebude RGB), ale na druhou stranu, moje Sonka byla ve své době taky drahá jak čert. Otázkou je jestli ten obraz bude stát za to.
Pointa je v tom že když jsem jí ehdy kupoval, tak bych nikdy netušil že po 14 letech nebudu mít obrazově lepší náhradu. Nečekal jsem že to bude forever produkt a že LCD budou takhle stagnovat, to fakt ne.
- HEAD
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
No ono je to stejny i u OLED.Nikam se to neposouva a jen zdrazuje.Si srovnej LG C9 a C2 2019 vs 2022 model.Kvalita obrazu identicka a jen tam rvou lepsi CPU na lepsi upscaling.
Celkove TV prumysl se nikam moc neposouva a je jedno, jestli je to OLED a nebo miniLED.
2019model 8.8 https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c9-oled
2020model 8.8 https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/cx-oled
2021model 8.8 https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c1-oled
Kdyz se podivas u tech OLED na color volume, tak nejlepsi je 2019 model...U tech miniLED se to aspon posouva v local dimingu.
Celkove TV prumysl se nikam moc neposouva a je jedno, jestli je to OLED a nebo miniLED.
2019model 8.8 https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c9-oled
2020model 8.8 https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/cx-oled
2021model 8.8 https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c1-oled
Kdyz se podivas u tech OLED na color volume, tak nejlepsi je 2019 model...U tech miniLED se to aspon posouva v local dimingu.
CPU-Ryzen 7800X3D, MB-MSI X670E Tomahawk, RAM-64GB 6600mhz CL32@6400mhz CL30, GPU-RTX 4080Super 16GB, ZDROJ-Seasonic GX 850W, Monitor-LG OLED C1 48"
- H2SO4
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
QLED od samsungu má jednu velkou nevýhodu,diky local dimmingu se vymejva barva u objektu na černém/tmavém podkladu,někdy je to vidět méně,někdy vice.Vypnutim local dimmingu se problem odstrani ale prijde se tim o tmavou cernou.Tento problem se třeba na rtings vubec nedozvis.Přitom na Avsforum se to resi hodne.Cekam jak v tomhle dopadne qn95b.
CPU:i9-13900K | MB:ASUS ROG Maximus Z790 HERO | VGA: Asus 4090TuF OC | ram:2x32GB 5600Mhz | SSD:850pro 128GB + evo 1TB | Audio:Creative Titanium | Repro:Z-5500 | MONITOR: QLED55" 4K | Case:Corsair 1000D | zdroj:EVGA Supernova 1300W | os:Windows 11
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Já jsem to včera zjišťoval a problém celé QN90B a 95B řady je, jako tradičně, že co vlastně kupuješ/dostaneš? Co? Zase jsou komplet jiný US a EU modely. EU odely zahrunujou i ty pod 55" tzn 50 a 43", což nikdo neví co to vlastně bude. Nedostaneme jako třešničku na dortu mezi nimi i ňáké IPS modely? Já se prostě bojim toho že až přečtu recenzi tak to bude na US verzi pak půjdu a dostanu tady něco s úplně jinym panelem.
To můžu rovnou jít a vzít GIGABYTE FV43U, sice nebude mít zdaleka tk dobrej local dimming le vzhledem ke stagnaci panelů bych nečekal velké rozdíly + je cheaper + má DP + má KVM (což se mi hodí), sice je to slow VA typ ale ruku na srdce ta TV na tom bude stejně.
To můžu rovnou jít a vzít GIGABYTE FV43U, sice nebude mít zdaleka tk dobrej local dimming le vzhledem ke stagnaci panelů bych nečekal velké rozdíly + je cheaper + má DP + má KVM (což se mi hodí), sice je to slow VA typ ale ruku na srdce ta TV na tom bude stejně.
- H2SO4
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Docu, QN90B pro EU bude i model pod 55" u QN95B jsou od 55" vejš.
tady sem neco nasel ale to si nasel asi taky.
https://www.youtube.com/watch?v=slNQH1MnKBQ
tady sem neco nasel ale to si nasel asi taky.
https://www.youtube.com/watch?v=slNQH1MnKBQ
CPU:i9-13900K | MB:ASUS ROG Maximus Z790 HERO | VGA: Asus 4090TuF OC | ram:2x32GB 5600Mhz | SSD:850pro 128GB + evo 1TB | Audio:Creative Titanium | Repro:Z-5500 | MONITOR: QLED55" 4K | Case:Corsair 1000D | zdroj:EVGA Supernova 1300W | os:Windows 11
- fmx rider
- Začátečník
-
Jenže vypnout LD u Samsung nejde, proto je to odpad TV. U filmů ho nemá tak hrozný, ale u her tragédie. Už jsme to HEADovi psali několikrát a on si stejně bude mlít to svoje. Jen ať si to koupí a pak brečí nad další věcí tady na foru
- H2SO4
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Vypnutim sem myslel nastaveni na low.Standard a High zacne delat problem s vyblednutim barev.Uplne odpad bych to nenazval,ale je pravda ze to dokaze nekdy zobrazit peknou prasarnu Uz sem si na to zvykl,ono se to nedeje tak casto a ja ten obraz nekoumu uplne do podrobna jako HEAD nebo Doc
- fmx rider
- Začátečník
-
Každému vadí něco jiného, ale ja třeba mám lokální stmívání na vrcholu žebříčku a všímal bych si toho pořád. Nejlepší je v tomhle ohledu Sony.
- HEAD
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Skoro 3hodinovej stream LG C1 vs Samsung QN90B
https://www.youtube.com/watch?v=PweXKo19exQ&t=
https://www.youtube.com/watch?v=PweXKo19exQ&t=
CPU-Ryzen 7800X3D, MB-MSI X670E Tomahawk, RAM-64GB 6600mhz CL32@6400mhz CL30, GPU-RTX 4080Super 16GB, ZDROJ-Seasonic GX 850W, Monitor-LG OLED C1 48"
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Poslechnul jsem si to na pozadí a upřímně jsme se moc nového nedozvěděl. Ze začátku i chvíli mluvil o QN85 jako alternativě ale tam jsou právě často ty IPS panely takže jaká alternativa.
Co jsem tak vysledoval je že za tim 90B řada má asi jediné velké + lepší local dimming, nyní už "tak dobrej" že blbé titulky nejsou supernova ale chová se to už trochu inteligentně. Taky je nenší black crush ala nesnaží se to dohánět OLED tam kde to nejde za cenu ztráty detailů v černé.
Pointa ale zůstává, co EU modely a to ty EU only modely menší jak 55"? Budou to srágory nebo good? Je to dost pálka na tyhle nejasnosti, zatim se vůbec neví jestli to bude aspoň ňák lepší než tře a Gigabyte FV43U kterej stojí více jak o desítku méně a jedinej důod proč tu ještě nestojí je BRG layout pixelů a jeden z těch pomalejší VA panelů. Ale kontrast, podsvit a gamut parádní. Možná to tak u mě stejně dopadne, já se toho Oledu zatim prostě bojim a local dimming mě moc nebere zatim vždy když jsem to na LCD viděl, i na těch drahejch tak to byla tragikomedie.
Co jsem tak vysledoval je že za tim 90B řada má asi jediné velké + lepší local dimming, nyní už "tak dobrej" že blbé titulky nejsou supernova ale chová se to už trochu inteligentně. Taky je nenší black crush ala nesnaží se to dohánět OLED tam kde to nejde za cenu ztráty detailů v černé.
Pointa ale zůstává, co EU modely a to ty EU only modely menší jak 55"? Budou to srágory nebo good? Je to dost pálka na tyhle nejasnosti, zatim se vůbec neví jestli to bude aspoň ňák lepší než tře a Gigabyte FV43U kterej stojí více jak o desítku méně a jedinej důod proč tu ještě nestojí je BRG layout pixelů a jeden z těch pomalejší VA panelů. Ale kontrast, podsvit a gamut parádní. Možná to tak u mě stejně dopadne, já se toho Oledu zatim prostě bojim a local dimming mě moc nebere zatim vždy když jsem to na LCD viděl, i na těch drahejch tak to byla tragikomedie.
- HEAD
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Ja jsem koukal na srovnani QN85B vs QN90B(85B je nalevo) a i kdyz je 85 IPS, tak kvalita obrazu je vysoka.Pod game mode je dokonce lepsi nez QN90B(lepsi barvy).V HDR filmech je pak lepsi QN90B.Ale pro me je 85B nepouzitelna pac je jen v 55" a vic a to se mi na stul k PC nevejde.Ja potrebuju neco 42/43" takze jedine ten Samsung QN90B 43" a nebo LG C2 42" a pak Sony A90K 42".
https://www.youtube.com/watch?v=AxFfyna ... xxw03c010c
Jinak LG C2 OLED vypada na slusnou sracku.Srovnani LG C2 vs lonskej model Sony A90J.LG ma black crush a ma proste vyblitej obraz.
https://www.youtube.com/watch?v=Mw2cNhy ... xtw03c010c
https://www.youtube.com/watch?v=AxFfyna ... xxw03c010c
Jinak LG C2 OLED vypada na slusnou sracku.Srovnani LG C2 vs lonskej model Sony A90J.LG ma black crush a ma proste vyblitej obraz.
https://www.youtube.com/watch?v=Mw2cNhy ... xtw03c010c
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ano malá C2 je shit, jak už jsi tu linkoval dříve (byl jsi to ty že?) tak analýza spektrometrem ukázala že používá starej panel, ne ten nvoej EVO jak větší modely z C2 řady.
A co se QN90B týče, tak to vypadá že hropzí opakování loňské blamáže, že ty modely pod 55" budou 60hz only.
https://www.youtube.com/watch?v=XZWqscHwJS4
A co se QN90B týče, tak to vypadá že hropzí opakování loňské blamáže, že ty modely pod 55" budou 60hz only.
https://www.youtube.com/watch?v=XZWqscHwJS4
- fmx rider
- Začátečník
-
Ono je hezké shazovat LG C2 vs top Sony OLED, ale když se podívám na ceny tak loňská C1 55" jde koupit za 27k (za tuhle cenu je cca od podzimu), kdežto A90J je za 53k. A sorry, ale porovnávat dvě tv z fullhd videa na youtube a hodnotit která má lepší obraz, no já nevim, radši bych počkal na rtings recenzi, nebo hdtvtest.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Sony Oledy jsou nepoužitelný, jednak měl větší inputlag jak LG a nebo i LCD od Samsungu a druhak u nich nejde vypnout logo detection, které způsobí že když je na obraztovce déle statickej element (u her s HUD prakticky vždy) pár minut tak se celá obrazovka ztmaví, ala sníží se drasticky jas a tak to zůstane forever dokud onen objekt nezmizí. Jako TV maj lepší obraz, obvzláště jejich Dolby vision je nádherný, ale k PC prostě EE.
Chápal bych to kdyby tam byla ňáká inteligentní technologie co by snížila jas třeba jen toho loga? Ale ne, prosím celé obrazovky, je to tam už mnoho generací a stále s tim nic neudělali. Ani u těch novejch s QD-OLED. U LG to jde vypnout.
Chápal bych to kdyby tam byla ňáká inteligentní technologie co by snížila jas třeba jen toho loga? Ale ne, prosím celé obrazovky, je to tam už mnoho generací a stále s tim nic neudělali. Ani u těch novejch s QD-OLED. U LG to jde vypnout.
- HEAD
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Jo a pokud to vypnes, tak mas za mesic vypaleny UI
- fmx rider
- Začátečník
-
To si proste nevyberes.
Sony oled ma chlazeni, stmivani prvku, takze se tak rychle asi nevypali a na filmy nejlepsi obraz, ale je draha a ma vysoky input lag.
LG je nejlevnejsi, na hry nejlepsi, ale porad je to oled co se muze vypalit.
Samsung qled ma blbe lokalni stmivani, v mensich uhloprickach 60Hz, takze smula.
Ja doufam, ze Samsung qd-oled v 55” bude min trpet na vypalovani, coz podle prvni poznatku vypada dobre, takze ja osobne chci upgradovat na tohle.
Sony oled ma chlazeni, stmivani prvku, takze se tak rychle asi nevypali a na filmy nejlepsi obraz, ale je draha a ma vysoky input lag.
LG je nejlevnejsi, na hry nejlepsi, ale porad je to oled co se muze vypalit.
Samsung qled ma blbe lokalni stmivani, v mensich uhloprickach 60Hz, takze smula.
Ja doufam, ze Samsung qd-oled v 55” bude min trpet na vypalovani, coz podle prvni poznatku vypada dobre, takze ja osobne chci upgradovat na tohle.
- stylar
- Začátečník
Prostě by všechny hry v HDR měli umožňovat nastavit svítivost zvlášť pro HUD, protože aby svítil 1000nits fakt nechceš ani kdyby se to nevypalovalo. Takový Cyberpunk má kontrastní HUD a mám ho na minimum, což je 100 nits a bral bych i méně.
DISPLAY: LG OLED48CX 3840x2160@120Hz 4:4:4 HDR 10bit GPU: MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24GB GDDR6X CPU: AMD Ryzen 7 5800X 3,8GHz@4,7GHz boost CPU COOLER: ARCTIC Liquid Freezer II 420 MB: MSI X470 GAMING PLUS - BIOS 7B79vAM4 - ComboAm4v2PI 1.2.0.Ca RAM: Corsair Vengeance RGB RT 64GB (4x16GB) DDR4 DDR4 3200MHz 16-20-20-38 STORAGE: Samsung 970 EVO 1TB@PCIe x4 3.0 (OS), Samsung 980 1TB@PCIe x4 2.0, Samsung 870 EVO 2TB@SATA, Crucial MX500 1TB@SATA, HDD Seagate BarraCuda - 4TB (ST4000DM004) PSU: Corsair RMx Series RM850x (v.2021) - 850W CASE: Corsair iCUE 7000X RGB Black (5x Noctua NF-A14 PWM) KEYBOARD: SilentiumPC Gear GK550 Omnis Kailh Brown RGB MOUSE: Glorious Model D Wireless (+Grip Tape) SPEAKERS: Edifier R1280T (42Watt RMS) OS: Microsoft Windows 11 Pro CZ 64-bit v23H2
- HEAD
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Tady je srovnani QN90B vs LG C2 ve 4k
https://www.youtube.com/watch?v=UVMGML9Km-M
https://www.youtube.com/watch?v=UVMGML9Km-M
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Pánové, prdim na to. Zlomil jsem hůl nad Samsungem (pod 55 budou okleštěný, možná i jen 60hz), Nad LG C2 (pod 55 palců používaj staré panely a degradaci doháněj častějšim refreshem), a objednal jsem Gigabyte FV43U. O kvalitu obrazu a barvy tentokár ani moc strach nemám, spíš o to jak velkej se bude konat smear-fest. Uvidíme no.
- HEAD
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Teď jsem četl, že 43" QN90B se potvrdilo VA a 144hz.DOC_ZENITH píše: ↑úte 5. dub 2022, 19:45 Pánové, prdim na to. Zlomil jsem hůl nad Samsungem (pod 55 budou okleštěný, možná i jen 60hz), Nad LG C2 (pod 55 palců používaj staré panely a degradaci doháněj častějšim refreshem), a objednal jsem Gigabyte FV43U. O kvalitu obrazu a barvy tentokár ani moc strach nemám, spíš o to jak velkej se bude konat smear-fest. Uvidíme no.