GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
Epidot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: GeForce RTX 5090 - info, recenze, zkušenosti

Příspěvek od Epidot »

takhle kdysi vypadaly přetažené OC pamětí, jak to reaguje na snížení pamětí -500 např?
13600k+Noctua D15SG2, MSI Z690 Tomahawk, 32GB Kingston Fury Renegade 3600, ASUS TUF RTX 5070Ti, ASUS ROG SWIFT PG279Q HW G-Sync, Samsung 990Pro 2TB, 970Evo+2TB, 970Evo+1TB, 960Evo 500GB, Kingston A2000 500GB, Intel 660p 2TB, Crucial M550 256GB, Intel X25-M 80GB, Intel S3520 150GB, Fractal Torrent, Corsair RM1000x('24), Logitech G502+G815 tactile US, Secretlab OMEGA Classic, RME ADI-2 DAC FS+Denon AH-D9200, Modecom Eclipse 60
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Elkim píše: pon 24. bře 2025, 13:40 Aha, díky. Já to neměl nějak čas sledovat už. Takže to je to SW (driver) issue a ne HW?
Vypadá to... ale podle všech těch nedořešených bugů od vydání, to možná vypadá i na ten problém v HW
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Space Marine 2 jsem hral asi hodinu na testing i s tim 80GB texture packem a nemel jsem zadny problem (model Astral OC vzduch).
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Bernardito
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bernardito »

Zdravím, do čeho byste šli? SUPRIM SOC 5090 nebo AORUS 5090 ? AORUS bude hlučnější, ale bude mít menší coil whine, že?
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

Epidot píše: pon 24. bře 2025, 13:59 takhle kdysi vypadaly přetažené OC pamětí, jak to reaguje na snížení pamětí -500 např?
Kdepak :/ tohle jsou specifický objekty, který se opakujou na stejných místech. Až teda na to WoWko, kde to bliká celý jak pominutý.
Sobo píše: pon 24. bře 2025, 15:03 Space Marine 2 jsem hral asi hodinu na testing i s tim 80GB texture packem a nemel jsem zadny problem (model Astral OC vzduch).
Pak to asi bude HW issue no. Taky Astral OC vzduch. Jinak má karta solidní coilwhine.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Jo, tak svoji porci coil whine jsem dostal taky.
Bernardito píše: úte 25. bře 2025, 06:49 Zdravím, do čeho byste šli? SUPRIM SOC 5090 nebo AORUS 5090 ? AORUS bude hlučnější, ale bude mít menší coil whine, že?
Sel bych do Suprimu kvuli tizsimu chlazeni, coz je pro me dulezitejsi nez coil whine, ktery odstinim sluchatky. Nekdo to samozrejme muze mit jinak. A jinak coil whine je naprosto nahodny, onehda si nekdo na overclock foru stezoval, ze jeho Aorus Master je v tom strasnej...
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Bernardito
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bernardito »

Rozumím, já jsem na to pískání cívek háklivej a mám na výběr mezi těmito zmíněnými modely. Takže docela dilema :-D
Mumaq
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mumaq »

Suprim som chcel, gigabyte na mna vysiel. Suprim zaruka 2(3) roky? Gigabyte 4. Suprim pri vade reklamuju, pri gigabyte vraj hladaju dovody, preco nereklamovat. Suprim moze piskat, gigabyte by nemal. Suprim bude urcite tichsia, gigabyte ma zase lepsi chlafiaci vykon o stupen-dva. Ja by som zobral suprim. Ale s masterkou a ich 4. vetrakom je to na nezaplatenie. A popravde na 600W grafike bez aio to bude must have:
Obrázek
Priamo ku grafike dostanes fan s reversed fan blades, ale ten tiez zacina asi na 1100 otackach a nieje velmi tichy, ale rozdiel v teplotach to robi brutalny.
Ja som tam nainstaloval tu noctuu a je to z mojho pohladu uplne dokonale a funkcne riesenie.
Asus ROG Strix X670E-E, 9800X3D, Kraken 360, Gigabyte RTX 5080 Aorus Master+Noctua A12x15, G.Skill 32GB 6000 CL30 Expo, 980Pro 2TB(system), 990Pro 4TB(Data), ROG Strix Platinum 1000W, NZXT H6i + 7x Noctua A12x25 Chromax + 2x NF-A14 Chromax, LG OLED42C44, Roccat Kone Air + HyperX FURY Ultra, Logitech G915 TKL, Marantz NR1710 + Mission M32 + B&W PX. /// Samsung S24 Ultra + Galaxy Watch6 47mm LTE
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

No nevim. Podle testu tady tam ten ventilator navic nedela prakticky vubec nic:
https://youtu.be/NPapJtE_ldk?t=731

A to je 5090 s vyrazne vetsi spotrebou. U mnohem mensi 5080 uz by to tuplem nemelo delat nic. Podobne jako u Asusu - push+pull proste nic moc neprinasi.
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od StepanPepan »

A co třeba idle teploty, když ostatní větráky stojí? U menších karet to může být docela problém. Právě o tom jdu napsat do 5070 Ti vlákna.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Tak Aorus Master bych urcite neoznacoval za "mensi". U 5090 Astral mi to v idle nejde pres 40 stupnu pri surfovani na webu v browseru se 100+ tabama a koukanim na 4K youtube videa. Dokud to nedam fakt do zateze, tak se vetraky nikdy jen tak neroztoci. A kdybych zrychlil spodni vetraky ve skrini, tak to v idle klidne jeste o 5 stupnu stahnu, ale neni k tomu zadny duvod.
StepanPepan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od StepanPepan »

Mně ta příprava na větrák připadá na Master kartách velice šikovná. Nějaký rámeček na větrák by mohl být u všech karet.
Mumaq
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mumaq »

skopirujem tu spravu, ktoru som pisal do ineho fora na 5080 vlakno:
Akurat som to dotestoval s tou Noctuou, ten vetrak navrchu s nizkymi otackami je ekvivalent 2000 otacok priamo na grafike.
Noctuu mozem mat na 1000rpm a vetraky na grafike kludne mozu ist na 35%, co je 1150rpm relativne nepocutelne vs bez noctui 2000rpm na grafike, co je 65% vetraky pri rovnakej teplote. Ked znizim vetraky na grafike na 35%, a noctuu vypnem tak mam rozdiel asi 5°.
Vsetko sa bavime o teplote 62° vs 67° pri rovnakej hlucnosti v rovnakych podmienkach.
Kazdopadne ten Aorus vetrak priamo ku grafike je nepouzitelny, ten spravi len 2° a hlucnost je dvojnasoba.

Ako odpoved k tomu, ze to ini testovali. Ak to testovali s tym originalnym vetrakom, tak ano rozdiel je tam prd, ale s noctuou a12x15 je to uz uplne ine kafe.
A co sa tyka teploty, tak moja 5080tka ide v idle na 30° s vypnutymi vetrakmi aj noctuou(i ked od jej instalacie som ju nechal na nepocutelnych 700 otackach, kedze je zlinkovana s outake noctuou z obrazka). Takze ano, v idle to nerobi nic, teplota sa nemeni a popravde ani nemusi, pretoze v izbe mam zvycajne okolo 24°, ale ked ideme do loadu a tam mam bednu skoro nepoctelnu, lebo vsetko ide na MAX 1200 otackach a teploty su 62°, tak sa nemame o com bavit.
Asus ROG Strix X670E-E, 9800X3D, Kraken 360, Gigabyte RTX 5080 Aorus Master+Noctua A12x15, G.Skill 32GB 6000 CL30 Expo, 980Pro 2TB(system), 990Pro 4TB(Data), ROG Strix Platinum 1000W, NZXT H6i + 7x Noctua A12x25 Chromax + 2x NF-A14 Chromax, LG OLED42C44, Roccat Kone Air + HyperX FURY Ultra, Logitech G915 TKL, Marantz NR1710 + Mission M32 + B&W PX. /// Samsung S24 Ultra + Galaxy Watch6 47mm LTE
Egosef
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Egosef »

Zdravím, tak jsem se konečně dočkal i já a dnes si přivezl AORUS 5090 MASTER.... První dojmy - hrozná kráva... Předtím jsem měl 5080 Vanguard SOC a nevěřil jsem, že to bude ještě větší... Pocitově je AORUS mnohem hezčí - takový kompaktnější, robusnější... Lepší mi přijde i připojení konektoru napájení - má jasný slyšitelný "klik" a na Vanguardu se ten konektor na GPU trochu hýbal... Trochu mi vadí - ale to měl i Vanguard, že ta karta sebou prostě "plácne" na heatsinky na desce okolo chipsetu... Chápu, že na 100% využívají prostor pro PCI-E karty, ale vypadá to prostě divně... Provozní vlastnosti jsem zatím nezkoušel - popravdě se trochu bojím jí "zatopit"... :-D
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

Krteq píše: pon 24. bře 2025, 14:00 Vypadá to... ale podle všech těch nedořešených bugů od vydání, to možná vypadá i na ten problém v HW
Tak jiná karta, stejnej problém. Tak buď je vadná i ta a nebo to není HW issue.

@Sobo nevíš, co jsi měl za drivery?
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Je to zabugovanými driverym viz. předchozí příspěvky.

To co jsem psal ohledně HW issue je spíš to, že stále jsou neopravené problémy s blackscreeny, pády atd. u Blackwell based karet i když NV už několikrát prohlašovala, že je to fixed skrze driver
satik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od satik »

Jaký hry ti to ještě dělaj, že bych to zkusil, pokud ji mám?
GPU GIGABYTE AORUS GeForce RTX 5090 XTREME WATERFORCE CPU AMD Ryzen 7 9800x3D MB ASUS Crosshair HERO, RAM Kingston Fury 96GB @6000MHz CL30
case Fractal Meshify XL PSU Seasonic Prime TX 1600W, M2 SSD 2+4+4+8TB
monitory Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG periferie Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX 300 VR Valve Index
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

WoWKo, Space Marine 2 a Starfield (v menu). Viz link na můj tweet výše.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Jak už jsem psal, Starfield bug je oficiálně potvrzenej. Wowko je reportovaný userama jak na GeForce, tak i na Guru3D fóru, ale NV to ještě nemá jako ACK. SM2 jsem zatím ještě neviděl

Tady je aktuální seznam potvrzených bugu od Manuela Guzmana

Open Issues:
  • Changing state of "Display GPU Activity Icon in Notification Area" does not take effect until PC is rebooted [4995658]
  • Forza Horizon 5 lights flicker at night time 5038335
  • [RTX 50 series] Red Dead Redemption 2 crashes shortly after starting a game in DX12 mode. No issue in Vulkan mode [5137042]
  • [RTX 50 series] Display may show black screen when selecting DLDSR resolution [5144768]
  • [RTX 50 series] Starfield may disaplay dithering/banding artifacts while in the menu screen [5121715]
  • [RTX 50 series] NVIDIA Control Panel setting "Perform scaling on" missing "GPU" option when connected to a monitor in DSC mode [5156168]
  • [RTX 50 series] Cyberpunk 2077 will crash when using Photo Mode to take a screenshot with path tracing enabled [5076545]
  • [RTX 50 series] Colors may appear slightly saturated in games when in game-resolution is below native resolution of monitor and display scaling is set to 100% [5158681]
  • [RTX 50 series] Varjo Aero VR headset may fail to establish connection [5117518]
  • [RTX 50 series] Slightly higher DPC latency may be observed on some system configurations [5168553]
  • On certain PC configurations, vertical sync interrupt may get missed which may result in intermittent micro-stutters [5171856]
  • [RTX 50 series] UBISoft Connect client may incorrectly be detected triggering lower power state by GPU / lower performance in games [5183470]
  • [Cyberpunk 2077/Half-Life 2 RTX] PC may bugcheck with error 0xd1 when playing game while using DLSS Frame Gen + G-SYNC [5144337]
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/fo ... sed-31825/
Egosef
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Egosef »

Tak jsem dnes pro zajimavost pustil na cca 30 minut OCCT na Aorus 5090 a jádro se stabilizovalo na cca 81°C a napájecí konektor (termokamerou) na cca 86°C....
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“