Jaký 3,5" hdd doporučíte...
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jaký 3,5" hdd doporučíte...
Můžou to klidně být zachráněný disky po obnově, samozřejmě hélium pryč. Aby to ukazovalo 0h 0gbw není problém, stačí čínský podvrhy grafik.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Hlavně tve kupovat 12TB repas za 5 táců, když novej 20TB stojí 9500 je fakt joke.
- marek16
- Začátečník

Tak hlavně pokud už by někdo doopravdy dělal "repas" disků, čekal bych že ho rozebere, vymění minimálně ložiska/motor, těsnění a znovu napustí héliem, plus nějaký QA/testy.
No, nechci být pesimista, ale opravdu věříte, že tohle v dnešní době, kdy se vyhazujou auta s trošku víc rozstřeleným předkem, někdo dělá? Let alone nějakej polák na allegru?
Jinak král v price/perf jsou pořád ty 16TB disky, ale o toshibách jsem čet že jsou mega hlučný, Exosy prej zase docela odcházej, a oboje má 7200ot, což prostě v PC co mám u postele nechci kvůli hluku. A lepší to už asi nebude
No, nechci být pesimista, ale opravdu věříte, že tohle v dnešní době, kdy se vyhazujou auta s trošku víc rozstřeleným předkem, někdo dělá? Let alone nějakej polák na allegru?
Jinak král v price/perf jsou pořád ty 16TB disky, ale o toshibách jsem čet že jsou mega hlučný, Exosy prej zase docela odcházej, a oboje má 7200ot, což prostě v PC co mám u postele nechci kvůli hluku. A lepší to už asi nebude
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K
Quis custodiet ipsos custodes?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Repas dnes znamená prošel testy, udělá se zero-fill, reset smartu a jede se dál. Proto nebrat..
Btw pokud někdo bude mít zájem budu cca za tejden v bazaru prodávat svou prakticky nepoužitou 16TB HGST Toshibu za 6K. Nahrazuju jinym, vlastně defakto tim samym diskem protože je 4KN a já chci 4KE (diskový nástroje typu Acronis nedovedou pracovat s 4KN disky).
Btw pokud někdo bude mít zájem budu cca za tejden v bazaru prodávat svou prakticky nepoužitou 16TB HGST Toshibu za 6K. Nahrazuju jinym, vlastně defakto tim samym diskem protože je 4KN a já chci 4KE (diskový nástroje typu Acronis nedovedou pracovat s 4KN disky).
- nou
- Začátečník

-
Linus mal na toto nedavno video https://www.youtube.com/watch?v=PcnWneULGAQ
- RADEONX800
- Začátečník

-
Podle jakych recenzí? Tak to je zajímavé ze už nejsou, jak tady pistete tak to vypadá ze jich polak ma neomezene množství... tak má nabehano podle vas 100milionu hodin a je strašně hlucnej no asi hako startujici vrtulnik kdyz zapnu comp. kamos tam nedavno kupoval 4x exosy 1tb 2.5 jasně taky maj miliony hodiny kupujte hdd jen v ČRmarek16 píše: ↑pát 17. led 2025, 10:21 Podle recenzí tomu vyresetovali SMART data... možná ne všem, ale už tohle je pro mě známka takové neserióznosti, že bych si od nich nekoupil ani lízátko.
A zatavení do fólie... stroj na to si myslím že stojí tak litr, a jak to zvedne důvěryhodnost takovýho ojebu.
Osobně jsem prodejce reportoval allegru, že lže v popisku. čím víc lidí to udělá, tím pravděpodobněji s tím něco udělají.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ano a právě proto jsem varoval pár testů dozadu, jeho pozitrivní nádech k repas diskům je v tomhle případě total mimo. Ale je to dobrej clickbait, teď mu to jede a za rok může udělat další video jak se serou a jakou má teď novou náhradu, jako u spousty jeho projektů.nou píše: ↑pát 17. led 2025, 15:55 Linus mal na toto nedavno video https://www.youtube.com/watch?v=PcnWneULGAQ
- marek16
- Začátečník

Moc nevím proč ta hysterická reakce, přijdeš mi jako někdo, kdo se urazil že koupil použitou věc a teď si to potřebuje za každou cenu obhájit, že neprohloupil.
Klidně bych si koupil disk od polskýho CZC, kdyby to byl eshop, co prodává NOVÝ produkty a drží nějakou záruku. Bohužel allegro je jen tržiště různých více či méně pofidérních šmelinářů, a v tomhle případě je to více.
Tohle je už druhej prodejce (nebo možná druhá reinkarnace toho prvního), co měl na allegru nápadně výhodný 10+TB disky. Jenže když si přečteš komentáře, už teď se tam několik lidí vyjadřuje, že disk co jim došel zjevně nebyl novej, a jeden dokonce, že za měsíc zdechnul. Taky že jejich přístup k reklamacím je, hm , vtipný.
To už pak ta koupě za víc než 75% ceny novýho disku s 5y zárukou moc smysl nedává.
https://allegro.cz/uzivatel/A-PRESS/hod ... lse&page=2
Nemám až tak problém s použitým HW, i když zrovna disky jsou věc, které z druhé ruky osobně nevěřím.
Co mě ale sere nebetyčně je, když se mě někdo snaží bullshitit slovem "nový" a zcela zjevně to podle jeho recenzí není pravda, pro takový lidi existuje slůvko na Z a končící na RD.
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Nikdo nic právě nerozebírá a jo je to běžný a jo vyplatí se to. Poláci jsou v tomto ohledu taková malá Čína. Jsou to vyřazený disky z nějakýho důvodu, podle kapacity tipuju z chia farem, ale může to být i z DC. To se pozná podle data výroby. Rozhodně to ale není nějaký skladový výprodej nových disků. Srovnání s autama se nabízí, taky se vozí totalky, svaří se dvě kastle dohromady, stočí tachometr a naleští se... Nebo vytopeny auta po povodních. Taková klasika.
O pesimismus fakt nejde, spíš nebýt naivní.
- jctrnacty
- Začátečník

-
TAk tohoto klauna fakt nelze brat vazne.....ani trosku.nou píše: ↑pát 17. led 2025, 15:55 Linus mal na toto nedavno video https://www.youtube.com/watch?v=PcnWneULGAQ
Stejen jako Jayzicka a jeho vodni shity, ktery mel tucne sponzorovane od EKWB......o jeho intel shillstvi ani nemluve.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
- urban.novak
- Začátečník

Jestli vám nestačí nabídka použitých HDD na allegru, tak větší výběr maj na https://serverpartdeals.com/ . Některé modely maj za dobrou cenu, ovšem když se k ceně připočte clo a DPH, vyjde to zhruba stejně jako na allegru.
Na ukládání nedůležitých dat, jako třeba stažené filmy a seriály, se tyhle disky docela dobře hodí. Pokud náhodou disk odejde, tak o nic důležitého nepřijdete a navíc ušetříte čas, který byste strávili promazáváním toho, co už vás nezajímá.
Na ukládání nedůležitých dat, jako třeba stažené filmy a seriály, se tyhle disky docela dobře hodí. Pokud náhodou disk odejde, tak o nic důležitého nepřijdete a navíc ušetříte čas, který byste strávili promazáváním toho, co už vás nezajímá.
- MV
- Začátečník

-
No to bude přesně to co propagoval Linus, ne? Imho jako radši si protřídím svoje data a koupím novej disk, než riskovat ježděnky ze serverů. To bych těch disků musel mít fakt hodně, aby se to za a) vyplatilo cenově a za b) bych nějak zásadně nepoznal, pokud jeden umře.
mogbuk: i5 9300H | 16GB DDR4-2666 Samsung | GeForce RTX 2060 | NVMe WD SN720 512GB SSD + SATA Crucial M550 512GB SSD | 1080p 144Hz IPS screen | HP LP2475w | Ultraportable: Toshiba Portégé R100 Centrino | Pentium-M ULV 1.0 | 1280MB DDR | 1.8" MicroIDE -> ZIF IDE -> mSATA SSD Samsung PM830 32GB | Trident Cyber XP4 32MB | 12.1" XGA | 1.09kg/1.4kg | Dell Latitude E6220, Core i5-2520M, 8GB DDR3, Samsung PM830 128GB SATA3.0 SSD, backlit kbd, 12.5" WXGA | NAS: Asrock N3150DC-ITX | 4GB DDR3L-1600 Crucial | Mach Extreme 8GB SLC USB3.0 | 2x 2TB WD Green WD20EZRX @ RAID1 | TerraTec Dual DVB-T PCI-e | OpenMediaVault | Lian Li PC-Q28B Mini-ITX Cube | 65W DC adapter
- nou
- Začátečník

-
Keď by som kupoval jeden alebo dva disky tak určite nové. Ale ak si staviam RAID pole z 6+ diskov tak sú tieto repasované disky podľa mňa už veľmi zaujímavé hlavne keď si zabezpečím redundanciu.
- urban.novak
- Začátečník

Co doporučoval Linus netuším, já jsem na serverdealparts narazil na reditu. Maj tam dva druhy disků, repase od výrobce a repase od prodejce, přičemž k těm prvním dávaj dvouletou záruku, k těm druhejm pouze 90 dní. Rozhodně na mne serverdealparts působěj solidnějš než nějaký anonymní prodejce na allegru.
Je škoda, že většina zajímavých nabídek na serverové disky je za oceánem. Před pár měsícama se prodávali na eBayi 12TB disky za $109. Kdyby se cena pro nás v EU nenavyšovala o pětikilčo za poštovný a 21% DPH, tak bych si jich pár na vyzkoušení taky vzal.
https://www.ebay.com/itm/156046813385 - 34,682 sold - zřejmě z nějakého zrušeného datového centra.
Je škoda, že většina zajímavých nabídek na serverové disky je za oceánem. Před pár měsícama se prodávali na eBayi 12TB disky za $109. Kdyby se cena pro nás v EU nenavyšovala o pětikilčo za poštovný a 21% DPH, tak bych si jich pár na vyzkoušení taky vzal.
https://www.ebay.com/itm/156046813385 - 34,682 sold - zřejmě z nějakého zrušeného datového centra.
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Na druhou stranu Linus nakupoval u dlouhodobyho prodejce s dobryma recenzema a ty disky nemely resetovany SMART (pokud to teda nebylo resetovany a pak neco nabehano pri testech). A ten typek z jeho tymu rikal, ze vetsi mnozstvi takovych disku mu uspesne bezelo pul roku. A ty disky mel za pulku ceny, takze si prostor pro nejaky horsi kusy tam byl.
Jako do pole, kde mam alespon dva disky na redundanci mi to prijde safe. Ten polak ale evidentne nehral cistou hru.
Jako do pole, kde mam alespon dva disky na redundanci mi to prijde safe. Ten polak ale evidentne nehral cistou hru.
- zombux
- Odborník PCT

koupil jsem dva kusy Seagate Exos X16 16TB (SATA varianta, ale na tom nesejde). dost nepříjemně mě překvapilo, že po zašifrování partišny rychlost zápisu spadla někam k 50MB/s a dost divoce lítala, bylo to jen marginálně lepší než předchozí SMR Seagaty který jsem tím chtěl nahradit.
pak jsem dohledal tohle a vypadá to že na tohle použití ty disky asi nejsou https://sourceforge.net/p/veracrypt/dis ... 578966371/
vrátil jsem to a koupil Toshiby MG08, kde pro jistotu byl jeden ze dvou disků rovnou vadný (vydávalo to fakt zlý zvuky a ve SMARTu vadný sektory naskakovaly v realtime před očima, nešla ani vytvořit partišna), takže ten šel taky zpátky. ten co mi zbyl je OK, rychlostně i teplotně.
pak jsem dohledal tohle a vypadá to že na tohle použití ty disky asi nejsou https://sourceforge.net/p/veracrypt/dis ... 578966371/
vrátil jsem to a koupil Toshiby MG08, kde pro jistotu byl jeden ze dvou disků rovnou vadný (vydávalo to fakt zlý zvuky a ve SMARTu vadný sektory naskakovaly v realtime před očima, nešla ani vytvořit partišna), takže ten šel taky zpátky. ten co mi zbyl je OK, rychlostně i teplotně.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ala viz to co jsem psal zde, 2,5 roku dozadu když jsem koupil Toshibu (HGST) s 4KN sektory místo 512E, s dobrou vírou že to bude lepší, aspoň se vyhnu těmhle srágorám a problémům, ale ouha:
viewtopic.php?t=102168&start=2840
Prostě výsledek je jako velice časo, lenost a neschopnost. Místo 4KN standardu se rozšířilo 512E, které tehdy vymysleli jako berličku aby historické OS s těmito disky vůbec naběhly, a pak se v nich musel použít SW jako paragon alignment tool aby se partition přerovanaly na správné sektory a nebylo to nehorázně slow.
15 let poté tu bohužel máme stále 512E. 4KN v normálních a rozšířenejch OS funguje jak má, ale protože disků je jak šafránu tak se tim nikdy nikdo nezabejval. Jsou zde stále nekompatibility co se týče různejch SW na virtualizaci, klonování, práci s disky. Tzn jako datovej disk v OS fajn, ale já velký točáky používám na Acronis a pod. Proto jsem nedávno z dfrustrace shena ten samej, ale 512E disk a ten 4KN teď budu prodávat. Než toi udělám, tak schválně zkusim ten veracrypt. To co se evidentně děje je že ta partition/konterjnár toho veracryptu nesedí správně na fyztickejch 4K sektorech protože tadá... disk o sobě tvrdí že je 512, a jen se spolehá že OS bude vědět že neni a onen "vohek" opět zafunguje. Nuo, zde tedy, evidentně nezafungoval. Kdyby se to už dávno nepoužívalo (dejme tomu od konce podpory windows XP ala posledního OS co to fakt potřeboval) a bylo dnes už vše dávno 4KN, tyhle problémy by neexistovaly.
viewtopic.php?t=102168&start=2840
Prostě výsledek je jako velice časo, lenost a neschopnost. Místo 4KN standardu se rozšířilo 512E, které tehdy vymysleli jako berličku aby historické OS s těmito disky vůbec naběhly, a pak se v nich musel použít SW jako paragon alignment tool aby se partition přerovanaly na správné sektory a nebylo to nehorázně slow.
15 let poté tu bohužel máme stále 512E. 4KN v normálních a rozšířenejch OS funguje jak má, ale protože disků je jak šafránu tak se tim nikdy nikdo nezabejval. Jsou zde stále nekompatibility co se týče různejch SW na virtualizaci, klonování, práci s disky. Tzn jako datovej disk v OS fajn, ale já velký točáky používám na Acronis a pod. Proto jsem nedávno z dfrustrace shena ten samej, ale 512E disk a ten 4KN teď budu prodávat. Než toi udělám, tak schválně zkusim ten veracrypt. To co se evidentně děje je že ta partition/konterjnár toho veracryptu nesedí správně na fyztickejch 4K sektorech protože tadá... disk o sobě tvrdí že je 512, a jen se spolehá že OS bude vědět že neni a onen "vohek" opět zafunguje. Nuo, zde tedy, evidentně nezafungoval. Kdyby se to už dávno nepoužívalo (dejme tomu od konce podpory windows XP ala posledního OS co to fakt potřeboval) a bylo dnes už vše dávno 4KN, tyhle problémy by neexistovaly.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tak jsem to otestoval a u mě žádnej problém. Vytvořil jsem 20GB test kontejnery na obou discích, oba jsou z cca 80% plné a oba kontejnery nakonec zapisovaly mezi 105-140MB/s což odpovídá rychlosti disků na jejich konci, tzn oba dva disky jely jak měly a bylo to zarovnané korektně.
- urban.novak
- Začátečník

V šupliku mi leží jeden starší prázný ST4000DM000 s 512e sektory - a taky bez problémů, rychlost sekvenčního zápisu 160MB/s. A to jak při šifrovaném prvním oddílu tak i při šifrovaném celém disku. Zrada teda nejspíš nebude v discích Seagate Exos X16 16TB a ani ve Veracryptu, nýbrž někde jinde.
- zombux
- Odborník PCT

no pozor, ten Seagate Desktop je úplně jinej model než Exos.urban.novak píše: ↑sob 25. led 2025, 14:49 V šupliku mi leží jeden starší prázný ST4000DM000 s 512e sektory - a taky bez problémů, rychlost sekvenčního zápisu 160MB/s. A to jak při šifrovaném prvním oddílu tak i při šifrovaném celém disku. Zrada teda nejspíš nebude v discích Seagate Exos X16 16TB a ani ve Veracryptu, nýbrž někde jinde.
jinak jo, ty moje Toshiby jsou tuším 512e, u Exosu si to nepamatuju.
ignorelist: kremrole a dezoláti