Měly by recenze GK obsahovat výsledky s FSAA 8x (8xQ)?
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis
- beardie
- Středně pokročilý

Re: Měly by recenze GK obsahovat výsledky s FSAA 8x (8xQ)?
supersampling je zvacsenie celeho obrazu na vyssie rozlisenie
multisampling zvacsi iba miesta, kde sa stretavaju polygony
kedysi sa pouzivalo pevne rozmiestnenie vzoriek v pixely - do stvorca
neskor sa zacalo pouzivat rotated grid rozmiestnenie (3DFX Voodoo 2?), pretoze lepsie reflektuje pomery otoceni v obraze
multisampling zvacsi iba miesta, kde sa stretavaju polygony
kedysi sa pouzivalo pevne rozmiestnenie vzoriek v pixely - do stvorca
neskor sa zacalo pouzivat rotated grid rozmiestnenie (3DFX Voodoo 2?), pretoze lepsie reflektuje pomery otoceni v obraze
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
- no-X
- Středně pokročilý

Ty možnosti ale nejsou dořbe volené, já bych si třeba nevybral. Používám to nejkvělitnější možné, při čem hra ještě jede. A stejně tak bych neřekl, že při 8x jsou hrany opravdu hladké - jsou lepší, ale opravdu hladké nejsou všechny ani při 16x wide-tent, který je imho v současnosti tím nejúčinnějším režimem pro potlačení aliasu (samozřejmě má další výhody i nevýhody, ale o to teď nejde).Krteq píše:Na titulce MAGu je nově hlasování o FSAA, takže si zájemci mohou odhlasovat i tam.
PC Tuning Magazín - Používáte FSAA ve hrách?
beardie: Na konzumních kartách to bylo od VSA-100 (Voodoo 4/5), na profi to uměly už karty postavené na Voodoo 1, jen potřebovaly jeden čipy navíc, který ty vzorky z jednotlivých čipů poskládal.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- sam_217
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To je zase moc rejpani, ta anketa se v podstate spise pta na to, jake AA byste nejradsi pouzili, a jake nejcastejs pouzivate - kdyz uz byste neco pouzili, a muzete, tak to pouzijete, spis bych rekl, ze ta otazka je nepresne polozena. Co se ty ce tebe, rekl bych, ze ti schazi volba "16x - na alias opravdu nedam dopustit" 
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@default Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 64GB Patriot Viper Steel 3600MHz@CL18-22-22-42 // 9070XT Pulse // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // LianLi O11 XL // SSR-850FX
PC2: Lenovo Legion 5 17ACH6H - Ryzen 7 5800H / 16GB / RTX 3070 mobile 130W TDP
- no-X
- Středně pokročilý

Ne. Pokud je cílem ankety zjistit, o jaký AA mají uživatelé zájem (minimálně v recenzích), pak by se měla ptát, jaký AA byste používali, kdybyste si ho po výkonnostní stránce mohli dovolit.
- sam_217
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
NO otazka zni "pouzivate FSAA ve hrach?" - ta se da vnimat v trosku sirsim spektru, teoreticky uzvatel na otazku odpovi tak, jako kdyby se ho nekdo ptal jake AA ma nejradsi. Ovsem neni to upresnene, protoze nekdo by si rad AA uzil ale nema na to HW a tak tam neni moznost odpovedi "AA si nemohu dovolit kvuli HW narokum."
Stejne tak se nemeni pravdepodobny cil ankety - zjistit, jake AA je u ctenaru nejpopularnejsi, nejoblibenejsi.
Stejne tak se nemeni pravdepodobny cil ankety - zjistit, jake AA je u ctenaru nejpopularnejsi, nejoblibenejsi.
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@default Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 64GB Patriot Viper Steel 3600MHz@CL18-22-22-42 // 9070XT Pulse // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // LianLi O11 XL // SSR-850FX
- no-X
- Středně pokročilý

Ne. Jsou dvě odlišné věci "co mám" a "co bych chtěl mít". Čtenář může mít kartu, se kterou si může dovolit maximálně AA 4x, ale zajímalo by ho, jestli by si s jinou kartou mohl dovolit AA 8x. A to bohužel z recenze nezjistí, protože v recenzích testy AA 8x nejsou. A takový čtenář odpoví stejně jako většina, že používá AA 4x. Neznamená to ale, že by to muselo být jeho neoblíbenější. Kdo by nevyužíval něco lepšího, kdyby měl tu možnost?
Že je tahle logika chybná by se dalo demonstrovat na alternativní anketě, kde by ses ptal, jaké hry uživatelé hrají. Většina hráčů se shodne na nějakých 3-5 současných hrách. Znamená to ale, že by výrobci měli zastavit vývoj, protože podle ankety jsou současné hry nejoblíbenější a tudíž žádné jiné nemá smysl vydávat? To je samozřejmě blbost...
Předpokládáme, že uživatel se z recenze má dozvědět, co nového by mu recenzovaný produkt přinesl oproti jeho současnému hardwaru. Nemá smysl recenzi stavět na tom, jaké hry nebo nastavení uživatel používá na svém současném hardwaru (= na což se ptá současná anketa), protože na ty mu jeho hardware stačí a nepotřebuje kvůli nim upgradovat. Uživatel upgraduje kvůli hrám a nastavením, které si na současném hardwaru dovolit nemůže. A to bohužel anketa nezjišťuje.
Že je tahle logika chybná by se dalo demonstrovat na alternativní anketě, kde by ses ptal, jaké hry uživatelé hrají. Většina hráčů se shodne na nějakých 3-5 současných hrách. Znamená to ale, že by výrobci měli zastavit vývoj, protože podle ankety jsou současné hry nejoblíbenější a tudíž žádné jiné nemá smysl vydávat? To je samozřejmě blbost...
Předpokládáme, že uživatel se z recenze má dozvědět, co nového by mu recenzovaný produkt přinesl oproti jeho současnému hardwaru. Nemá smysl recenzi stavět na tom, jaké hry nebo nastavení uživatel používá na svém současném hardwaru (= na což se ptá současná anketa), protože na ty mu jeho hardware stačí a nepotřebuje kvůli nim upgradovat. Uživatel upgraduje kvůli hrám a nastavením, které si na současném hardwaru dovolit nemůže. A to bohužel anketa nezjišťuje.
- Sobo
- Středně pokročilý

Řekl bych, že lidem jde o poměr cena/výkon. Koupím si Radeon HD 4890 Toxic OC za 5500,- (4xFSAA), nebo radši vezmu o trochu výkonnější GeForce GTX 285 za 7500,- (8xFSAA). Imho většina lidí 8xAA nepoužívá, protože vizuální zlepšení oproti 4xAA ani zdaleka neodpovídá dani, kterou za to platím (výkon).
Osobně jsem nedávno vyzkoušel GRID. Místo mnou používaného 4xMSAA jsem nastavil 16xQCSAA (nejvyšší, které GRID umožňoval). Podotýkám, že hraji na 22" LCD panelu v rozlišení 1680*1050px. Framerate zůstal stejný (60FPS s Vsync), stejně tak i obraz. V mém případě jsem žádné vizuální rozdíly nepozoroval. A tak jsem znovu nastavil 4xMSAA s tím, že by mi to občas mohlo trochu zlepšit min. FPS v extrémních situacích.
//Krteq - promaz OT
Zkusit si 8xMSAA dnes může snad každý. Neříkám, že to poběží s ohledem na danou grafickou kartu a hru vždy hratelně, ale posoudit vizuální zlepšení uživatel může už na současném hardwaru a je jen na něm, zda-li se k kvůli tomu rozhodne upgradovat.no-X píše:Kdo by nevyužíval něco lepšího, kdyby měl tu možnost?
Osobně jsem nedávno vyzkoušel GRID. Místo mnou používaného 4xMSAA jsem nastavil 16xQCSAA (nejvyšší, které GRID umožňoval). Podotýkám, že hraji na 22" LCD panelu v rozlišení 1680*1050px. Framerate zůstal stejný (60FPS s Vsync), stejně tak i obraz. V mém případě jsem žádné vizuální rozdíly nepozoroval. A tak jsem znovu nastavil 4xMSAA s tím, že by mi to občas mohlo trochu zlepšit min. FPS v extrémních situacích.
//Krteq - promaz OT
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
- facility
- Začátečník

-
Tak sa to vyfarbuje trochu inak nez hlasovanie miestnych fanAtikov na foru ...

Abit IP35 pro , e2180@ 3 Ghz, 6GB A-DATA 800MHz @900Mhz, Asus 8800GT 512 MB,Barracuda 11. 500GB,WD 640GB,Noctua NH-U12F,Coollaboratory Liquid Pro,Corsair VX550W,Cooler Master CM690,Win XP SP3 NASA2 & Vista Ultimate 64bit Corporate Edition *Nejen hacking *Andreas Claus Rychlokurz finanční krize *Dolezite.sk *Cosmos Club * Global Economic Dictatorship
- no-X
- Středně pokročilý

Čteš vůbec thread, nebo se jen snažíš vyvolat flame, jako vždy? Jak už tu bylo řečeno, tahle anketa se neptá na to, co uživatele zajímá, nebo zo by používal, kdyby si to mohl dovolit, ani na to, jestli vidí rozdíl mezi MSAA 4x a vyšším, ale ptá se ho jen na to, co používá na svém aktuálním hardwaru. A to je dost rozdíl.
Je to asi jako kdybys na základě celkové prodejnosti tvrdil, že nejlepší grafické karty vyrábí Intel...
Je to asi jako kdybys na základě celkové prodejnosti tvrdil, že nejlepší grafické karty vyrábí Intel...
- nevidany
- Začátečník

-
Souhlasím s no-X,
čekal bych, že pokročilejší technologii začnou první používat právě redaktoři IT webů a pak mi nějaká anketa co používá BFU přijde směšná. Kdo má jít příkladem Redaktor BFU a nebo BFU Redaktorovi?
Pokud zdejší redakce používá právě a jen 4x s tím, že je vyšší k ničemu, tak rovnou mohou přestat přetaktovávat procesory a soustředit se na recenze jestli nové eečko má matlavější klavírovou čerň než to předchozí...
//Krteq - promaz OT - facility si dopustí svoje provokativní flame posty nebo nebude přispívat
čekal bych, že pokročilejší technologii začnou první používat právě redaktoři IT webů a pak mi nějaká anketa co používá BFU přijde směšná. Kdo má jít příkladem Redaktor BFU a nebo BFU Redaktorovi?
Pokud zdejší redakce používá právě a jen 4x s tím, že je vyšší k ničemu, tak rovnou mohou přestat přetaktovávat procesory a soustředit se na recenze jestli nové eečko má matlavější klavírovou čerň než to předchozí...
//Krteq - promaz OT - facility si dopustí svoje provokativní flame posty nebo nebude přispívat
- arach
- Začátečník

-
ja bych spis otazku polozil "proc netestovat" (samozrejme u high endu), to je jako testovat ferrari polnacce
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Když už je toto téma znovu otevřené...
Nová generace grafických karet je tu a má dostatečný výkon pro 8x AA. Nabízí se otázka, kam se poděly slibované testy s 8x AA?
Nová generace grafických karet je tu a má dostatečný výkon pro 8x AA. Nabízí se otázka, kam se poděly slibované testy s 8x AA?
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
asi si ty testy budem muset udelat doma kazdy sam protoze recenzenti sou neschopny. snad jenom computerbase si drzi svuj vysoky standart a s 8xAA testuje vzdy.
- Ssnake
- Začátečník

-
snad jste nekdo opravdu necekali ze by na pct testovali 8xAA?
z tech 10ti her (test 5870) se vic nez v polovine testu drzi fps okolo (a i daleko pres) 100, ve zbytku kolem 50, takze si jednoduchou rovnici muzeme spocitat, ze pokles vykonu pri 8AA dela hry nehratelne a porad neni duvod v tom testovat....(btw, slyseli jste ze existuje i rozliseni 2560*1600?)
jen tak jsem koukal na historii, a testy 1600*1200 (~1680*1050) se delaly uz s GF4ti a R9700
z tech 10ti her (test 5870) se vic nez v polovine testu drzi fps okolo (a i daleko pres) 100, ve zbytku kolem 50, takze si jednoduchou rovnici muzeme spocitat, ze pokles vykonu pri 8AA dela hry nehratelne a porad neni duvod v tom testovat....(btw, slyseli jste ze existuje i rozliseni 2560*1600?)
jen tak jsem koukal na historii, a testy 1600*1200 (~1680*1050) se delaly uz s GF4ti a R9700
FD node 202, ST45SF, Z97i, i7-4980HQ CB20:1718,CB24:254 NH-L9i, 2x8, R9NANO , 5100MAX
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890, hd5870 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890, hd5870 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
ono drive se na PCT testovalo take 8xAA a to uz v dobach HD4870, ale jelikoz pak HD4870 porazela v recenzich i GTX280 nekomu se to asi znelibilo a 8xAA bylo zakazano
.
- Kamikadze
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
Kde jsem komu sliboval testy s 8× AA?Krteq píše:kam se poděly slibované testy s 8x AA?
Me osobni duvody, proc s 8× AA netestuji mohu shrnout do techto bodu:
- pro mne de facto nepozorovatelne rozdily (vidim je cca u tri her, viz. drivejsi clanek o AA)
- problematicke zapnuti 8× AA ve mnoha hrach. Pro clanek o AA jsem si vybral jen par her, kde primo vim, ze to funguje a i tak jsem musel ladit. Ve vetsine ostatnich titulu je to bohuzel problem a volba bud chybi, nebo nefunguje korektne. Zejmena na GeForce kartach, kde to clovek musi vynucovat pres ovladace a pote srovnavat screeny, aby se opravdu ujistil, zda to funguje (pricemz rozdily musi lustit lupou).
- casova narocnost. Pokud dnes testuji bez/4× AA, pak pridani 8× AA = casova narocnost o vysokych 50 % vyssi (tedy realne klidne i o den dele, coz si vetsina z vas neuvedomuje, pripadne nechce uvedomit a ignoruje to). Plus plati to, co jsem psal vys, tedy premlouvani her, aby 8× AA vubec zaply. Realna casova narocnost tedy bude jeste vyssi. Kdo nikdy GK netestoval, nepochopi...
Slysel jsi, ze LCD panely s rozlisenim 2560 × 1600 px jsou celkem drahe a nekdo mi ho na test musi dat/pujcit? Pokud mi jeden takovy koupis, rad soukrome primo tobe takove testy udelam. Ale bohuzel vetsina lidi umi jen kecat a kritizovat... mozek uz zapnout nedokazeSsnake píše:btw, slyseli jste ze existuje i rozliseni 2560*1600?
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
- Kamikadze
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:

Mimochodem na argument, ze lze vynechat testy bez AA odpovidam predem ne. Dokud bude vetsina lidi hrat bez/s 4× AA, do te doby budu prinejmensim ja v testech GK tato nastaveni preferovat. Cilem PCT je vyhovet vetsine, nikoliv dupajici mensine.
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
- Ache
- Pokročilý

Teda to jsou argumenty
, 30" displej je možná drahý, ale 8XAA je zadarmo!
Není snad účelem recenzí testovat grafické karty? tzn. zatížit grafiky co nejvíce!
A když není možné zvýšit náročnost rozlišením, proč u her co na Hi-endu lítají přes 60fps přestat testovat 4X AA na nahodit třeba 8XAA (třeba Half-life - ty fps jsou směšný, 60Hz LCD stejně limituje na 60fps)
Není snad účelem recenzí testovat grafické karty? tzn. zatížit grafiky co nejvíce!
A když není možné zvýšit náročnost rozlišením, proč u her co na Hi-endu lítají přes 60fps přestat testovat 4X AA na nahodit třeba 8XAA (třeba Half-life - ty fps jsou směšný, 60Hz LCD stejně limituje na 60fps)
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- sam_217
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To ty máš stupidní argumenty, vše co napsal kamikadze je jasné, nevim co se ti na tom nezdá, testuj si ty grafiky sám, kdo chce 8xAA a ví, že bude mít i tak hodně FPS ať si si ho imho sám zapne! na co potřebuješ test, že nvidia GTX295 je v 8xAA na 100FPS zatímco HD4870X2 150?? to se hodí když testuješ jen tyto 2 karty ale už vůbec k čemu ti to je u HD4850/70???navíc u velkého počtu testovaných karet? měl by si se zklidnit...
- Ache
- Pokročilý

Taky že
Co je na tom stupidního? A 8xAA nebo více nejen že zlepší obraz (hrany už pak skoro nejsou vidět), ale hlavně zase o kus víc zatíží grafiky. A proč ho nepoužívat? Maximálně když mi ho grafika není schopná dát plynule, ale to se dozvím jen z testů. No a nebo když si to zkusím sám. Toť můj nároz, a nepřipadá mě nějak stupidní. Jestli tobě jo, problém je u tebe.
Já Kamikadzeho argumenty samozřejmě chápu, ale souhlasit s nimi prostě úplně nemůžu. A proto se také za 8XAA u některých her kde to jde přimlouvám. A proč za něj odpovídáš ty?
EDIT: co se týče té ankety, samozřejmě jsem také hlasoval pro 4X, ale to jen kvůli tomu jak byla položena otázka.
Na 8800GTS si totiž 8X AA moc dopřát nemohu (akorát u starších her si klidně dám 8XAA + supersamle transparentní, to je pak obraz).
Teda nevim kdo by se tu měl zklidnitsam_217 píše:To ty máš stupidní argumenty, vše co napsal kamikadze je jasné, nevim co se ti na tom nezdá, testuj si ty grafiky sám...
Co je na tom stupidního? A 8xAA nebo více nejen že zlepší obraz (hrany už pak skoro nejsou vidět), ale hlavně zase o kus víc zatíží grafiky. A proč ho nepoužívat? Maximálně když mi ho grafika není schopná dát plynule, ale to se dozvím jen z testů. No a nebo když si to zkusím sám. Toť můj nároz, a nepřipadá mě nějak stupidní. Jestli tobě jo, problém je u tebe.
Já Kamikadzeho argumenty samozřejmě chápu, ale souhlasit s nimi prostě úplně nemůžu. A proto se také za 8XAA u některých her kde to jde přimlouvám. A proč za něj odpovídáš ty?
EDIT: co se týče té ankety, samozřejmě jsem také hlasoval pro 4X, ale to jen kvůli tomu jak byla položena otázka.
Naposledy upravil(a) Ache dne sob 10. říj 2009, 20:52, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO