ATi/AMD Southern Islands (HD 7xxx) - informace, spekulace
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Re: ATi/AMD Southern Islands (HD 7xxx) - informace, spekulace
Ano přesně tak a tohle se, bohužel ani ve velice seriózních recenzích nezohledňuje, ve finální tabulce bude průměrné fps ze všech testů mixováno dohromady, průměrná spotřeba a cena a z toho vyvozen závěr. Dá ze z toho vyvodit jasnej závěr? Ne nedá, ale to BFU nevědi. Je to cheatování, protože si nikdy nevěděl kdy to zasahne a věděl jsi že když GPU naplno vyloaduješ, tudiž přesně kdy výkon chceš, se ti bude propadat? Tohle kdyby se u recenzí psalo, byl bych spokojenej, ale bohužel to tam nebylo, někde byl powertune dokonce i mezi +. Byly tyto obrovské prapady v recenzích 6990? Nevšimnul jsem si že by se o tom mluvilo. Kdy naposledy ňáká X2 karta dostala pod 50% a tunu - za šílenej MS kterej tu kartu degraduje do stavu že když je hra pod 60 fps můžeš cejtit pocukávání a kolem 30 fps je to naprosto nehratelné ačkoliv jedna karta to kolem 30fpm má ještě jakžtakž plynulé? Na to jim asi výrobci moc platěj aby se tam tohle objevilo, či hrozej "když nám nedáte dobré skóre už vám nezapůjčíme HW na testy" vím že se to děje. V tuto chvílli bych ten mail nalepil všude po netu a udělal z toho kauzu okolo ovlivňování recenzí, ne se tomu podřídit probůh...
U 7900 se na toto společně s kvalitou AF a funkčností driverů (ala když si v nich vypnu vsync aby byl fakt vypnutej či když si tam dam AF16 + MSAA+ TRAA aby to TRAA fakt fungovalo (což nefunguje už přes 2 roky), velice zaměřim, budu kartu drtit co to půjde a pokud tam budou random srážky výkonu či dokonce taktů (jde mi o reálnej SW, Furmark či jemu podobné nepočítám), přestanu testovat a vrátim ji zpět na sklad se slovy "useless".
U 7900 se na toto společně s kvalitou AF a funkčností driverů (ala když si v nich vypnu vsync aby byl fakt vypnutej či když si tam dam AF16 + MSAA+ TRAA aby to TRAA fakt fungovalo (což nefunguje už přes 2 roky), velice zaměřim, budu kartu drtit co to půjde a pokud tam budou random srážky výkonu či dokonce taktů (jde mi o reálnej SW, Furmark či jemu podobné nepočítám), přestanu testovat a vrátim ji zpět na sklad se slovy "useless".
- maltra
- Začátečník

@Doc: dufam ze teraz po tomto skandaloznom odhaleni pojdes svetu prikladom a presvedcis bossov CZC ci kde to pracujes aby v predajniach a na webe tie dualne "useless" karty zakaznikom nepredavali. No a potom mozes nalepit ten mail vsade po nete a urobit z toho kauzu.
PC: 9800X3D | 64GB CL30 | X870E Aorus Pro | ZOTAC RTX 5070 Ti AMP | WD_BLACK SN850X 2TB & 4TB | Phanteks Enthoo Pro M Glass | RM1000e | Alienware AW3423DWF
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB
Retro PC: PIII 650E Slot 1 | GA-6BXE Rev 1.9 | 128MB DDR | V4 4500 32MB AGP | SB 32 PnP CT3670 | SpinPoint 80GB>32GB
- webwalker
- Začátečník

Kdo chce kompletní slidy tak ZDE
Man from Antlantis:
Man from Antlantis:
internal oc results for 7970 is 1.2GHz GPU and 6500MHz memory
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- Krteq
- Středně pokročilý

-
- del42sa
- Pokročilý

webwalker: pěkné
o 30% výkon nahoru
ARG: copak ty Argu nevíš, že jediný kdo umí postavit pořádné GPU je Nvidia ? Musím ti připomenout památný OBRův výrok z diskuze o RV770: "Jenum tupé stádo se chytne a rozčiluje se, pokud je jejich oblíbená ATi (značka pro chudší studenty v ČR) vláčena v pravdivém ale nelichotivém světle. Čtenář na výši se nad tím nepozastaví ... v komentářích pláčou jen děcka ..."
http://pctuning.tyden.cz/component/cont ... ommentForm
ARG: copak ty Argu nevíš, že jediný kdo umí postavit pořádné GPU je Nvidia ? Musím ti připomenout památný OBRův výrok z diskuze o RV770: "Jenum tupé stádo se chytne a rozčiluje se, pokud je jejich oblíbená ATi (značka pro chudší studenty v ČR) vláčena v pravdivém ale nelichotivém světle. Čtenář na výši se nad tím nepozastaví ... v komentářích pláčou jen děcka ..."
Naposledy upravil(a) del42sa dne stř 21. pro 2011, 10:02, celkem upraveno 3 x.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
- ArgCZ
- Začátečník

To jsi nám v podstatě už dopředu oznámil, že pro tebe bude useless, protože minimálně jedna ta věc tam bude. Takže se můžem připravit na desítky postů o špatném AMD a skvělé nV a spoustu "nedoporučení" HD7900 v příslušných sekcích....DOC_ZENITH píše: U 7900 se na toto společně s kvalitou AF a funkčností driverů (ala když si v nich vypnu vsync aby byl fakt vypnutej či když si tam dam AF16 + MSAA+ TRAA aby to TRAA fakt fungovalo (což nefunguje už přes 2 roky), velice zaměřim, budu kartu drtit co to půjde a pokud tam budou random srážky výkonu či dokonce taktů (jde mi o reálnej SW, Furmark či jemu podobné nepočítám), přestanu testovat a vrátim ji zpět na sklad se slovy "useless".
Na to OC jsem zvědav, protože 28nm měla mimo jiné podstatně zvýšit frekvence a těch 925MHz mě přišlo docela při zemi, jak s tím asi naložej výrobci
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- webwalker
- Začátečník

Ještě ten poslední a asi nejdůležitější
AMDRadeonHD7970_ReviewGuide_Final
PS: Také mi to tady tak trochu připadá, jako snahy o potopení nových gpu AMD za každou cenu. Jako by výsledky na AF testeru konkurence byly nějaký šlágr, či jejich řízení spotřeby nebo snad dokonce jejich spotřeba samotná!
Are You Crazy?
AMDRadeonHD7970_ReviewGuide_Final
PS: Také mi to tady tak trochu připadá, jako snahy o potopení nových gpu AMD za každou cenu. Jako by výsledky na AF testeru konkurence byly nějaký šlágr, či jejich řízení spotřeby nebo snad dokonce jejich spotřeba samotná!
Are You Crazy?
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- Krteq
- Středně pokročilý

-
- del42sa
- Pokročilý

docela se těším na ty nereferenční edice od XFX,Sapphire,MSI,Gigabyte,PowerColor, myslím že to teprve bude velice zajímavé 
Krteq: podle té chybějící fáze se jedná o HD7950 ?
Krteq: podle té chybějící fáze se jedná o HD7950 ?
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
- ArgCZ
- Začátečník

del: nemyslím, někde jsem četl něco o tom, že HD7950 nemá vyjít vůbec jako referenční a na testy budou už rovnou edice od výrobců a až v lednu
- del42sa
- Pokročilý

ArgCZ píše:del: nemyslím, někde jsem četl něco o tom, že HD7950 nemá vyjít vůbec jako referenční a na testy budou už rovnou edice od výrobců a až v lednu
to jsem postoval já, bylo to ze Semiaccurate, ale neznamená to že HD 7950 nevyjde jako referenční, jen že AMD dá tentokrát výrobcům volné ruce hned ze začátku, takže někteří nebudou muset čekat na svůj vlastní návrh a povolení od AMD.
zajímavý článek o Tahiti: http://alienbabeltech.com/main/amds-upc ... video-card
Is Tahiti Short-lived?
The most interesting thing about this launch is that it appears that Tahiti’s HD 7970 may be short-lived. AMD’s 28nm yields are known to not be great and the specifications of the new GPU indicate that something strange is going on. The chip itself is quite complex with 4.3 billion transistors but its core only runs at a very conservative 925MHz. Most telling is that its performance is not that great except in DX11 games and especially in heavily tessellated scenarios – only about 25% faster than a GTX 580 overall.
Inside sources tell ABT that the HD 7970 is likely to be released much like GF 100 Fermi was. Originally, Nvidia released the hot-running and poor-yielding GTX 480 which was later reworked into the greatly improved GF110 GTX 580. It is pure speculation, however, that this new HD 7970 may ship with some parts disabled that may be enabled in a respin to meet the next generation of Fermi, the GTX 680 in Q1 of 2012.
At the very least, the HD 7970 is debuting very conservatively as a possibly new strategy from AMD’s new CEO. Timing is good as it shows up at the very end of the year so that AMD can now claim the fastest single-GPU crown, and it brings new life to their partners line-up in time for CES. Best of all, it gives AMD time to respin the chips into higher-performing video cards so as to meet the GTX 680.
- ArgCZ
- Začátečník

- Krteq
- Středně pokročilý

-
Zřejmě anodel42sa píše:Krteq: podle té chybějící fáze se jedná o HD7950 ?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Nenene, ty mi nerozumíš. Asi tak3+ roky dozadu, když si v ATI CCC dal vsync force off, byl ve všech hrách force off, fungovalo to. Zhruba 2 měsíce před release Radeonů 5800 se cosi pokazilo a už tomu tak není, poslouchá to asi jen v polovině programů. Tak 2 měsíce po release Radeonů 5800 se to dokonce dělo i s AF, kdy člověk v driverech nastavil napevno 16x a v hrách co zrovna nebyly nej a testovány v recenzích to často zůstalo na disabled. To samé TRAA. TRAA bylo na ATInách sice trošku pomalejší, ale vizuálně mi přišlo hezčí. Ale teď. Teď si spustim třeba starou onlinovku lineage2, v ATI driverech nastavim force AF16x, AA8x, TRAA enabled (u ATI se tomu říká adaaptive AA), jenže co nevidim, TRAA ve hře není, byly časy kdy tam nebylo ani AF, to už díky bohu nfunguje. Nemam rád že něco co 3 roky fungovalo najednou nefunguje protože je někdo línej opravit bug v driverech co se tam oběvil v druhé polovině roku 2009. NV tenhle problém měla v té době taky, ale po asi 2 měsících v dalších driverech opět díky bohu zmizel.ArgCZ píše:To jsi nám v podstatě už dopředu oznámil, že pro tebe bude useless, protože minimálně jedna ta věc tam bude. Takže se můžem připravit na desítky postů o špatném AMD a skvělé nV a spoustu "nedoporučení" HD7900 v příslušných sekcích....DOC_ZENITH píše: U 7900 se na toto společně s kvalitou AF a funkčností driverů (ala když si v nich vypnu vsync aby byl fakt vypnutej či když si tam dam AF16 + MSAA+ TRAA aby to TRAA fakt fungovalo (což nefunguje už přes 2 roky), velice zaměřim, budu kartu drtit co to půjde a pokud tam budou random srážky výkonu či dokonce taktů (jde mi o reálnej SW, Furmark či jemu podobné nepočítám), přestanu testovat a vrátim ji zpět na sklad se slovy "useless".
Na to OC jsem zvědav, protože 28nm měla mimo jiné podstatně zvýšit frekvence a těch 925MHz mě přišlo docela při zemi, jak s tím asi naložej výrobci
Dříve jsem nadával že u Catalystů nešla ani měnit saturace, atd. Ale to už teď neplatí. Už měnit jde a dokonce se mi sama neresetovává v každám programu co hejbe s gama rampou. Bravo, tak to by byl jeden problém fixed, ale uvidíme ještě ty ostatní. Já mám rád HW od ATI, ale ne tu SW podporu.
- ArgCZ
- Začátečník

Jaj, na tohle moc rád vzpomínám, jak byl OBR totálně mimo, pak s GTX480 taky totálně mimo no a nakonec dnes kdy nás přesvědčuje o výkonu HD7970 na úrovni GTX580 je taky totálně mimo protožedel42sa píše: copak ty Argu nevíš, že jediný kdo umí postavit pořádné GPU je Nvidia ? Musím ti připomenout památný OBRův výrok z diskuze o RV770: "Jenum tupé stádo se chytne a rozčiluje se, pokud je jejich oblíbená ATi (značka pro chudší studenty v ČR) vláčena v pravdivém ale nelichotivém světle. Čtenář na výši se nad tím nepozastaví ... v komentářích pláčou jen děcka ..."
did a quick summary of HD 7970 performance vs GTX 580 based on the AMD's review guide numbers.
Single card numbers from the superior gaming table indicate an average advantage of 44%, while latest games point at an average of 40% (44% without Skyrim). That's pretty nice, imo.
The only questions is, how much cherrypicking was involved in selecting games to test.
i kdyby AMD hodně vybíralo, tak nikdy to nezkreslí o 40%, typuju že tam jsou maximálně o 10-15% nad výsledkem který bude ve většině recenzí
- Ache
- Pokročilý

Tak to by mě zajmalo kdepak dělá filtrace nvidie nějaké problémy? Mají sice mírnou úhlovou optimalizaci, ale ta není na žádný textuře vidět a přechody mezi AF stages mají naprosto plynulý a samotná úroveň filtrace (zabraňující shimmeringu a moaré) je luxusní...webwalker píše:PS: Také mi to tady tak trochu připadá, jako snahy o potopení nových gpu AMD za každou cenu. Jako by výsledky na AF testeru konkurence byly nějaký šlágr, či jejich řízení spotřeby nebo snad dokonce jejich spotřeba samotná!
Are You Crazy?
Ano, spotřebu v Idle by mohla nvidia vychytat, ale zase na druhou stranu nemají nějaký podělaný powertune co zasahuje i do běžných her! Ať si chráněj kartu proti furmarku jako nvidia, ale ať to proboha nezasahuje do her! Co to je za hovadinu měnit frekvenci na každým snímku, to je doslova generátor microstutteringu.
Spotřeba v zátěži? U 5-tkový řady už je celkem odpovídající. Když jsem zkoušel tu HD6970 (a prej lepší kus), tak mi sestava s tím radeonem v Metru 2033 žrala jen o cca 30W míň. Což procentuálně odpovídalo i nárůstu výkonu.
Uvidíme co další 28nm generace. HD7000 vs. Kepler.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- webwalker
- Začátečník

Ache: Ano, mám na mysli úhlové optimalizace. Spotřeba je u GTX580 stejně tragická (ne-li vyšší) jako u GTX480, jen zamaskována lepším chladičem.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- ArgCZ
- Začátečník

ježiši Ache, zase to tu chceš otevírat protože ve dvou 10let starých hrách je něco vidět a v dalších pěti najdeš po jedný textuře v celý hře kde to je malinko vidět? Mám ti připomenout jak dopadlo když jsem těm hubujcím majitelům nV hodil tři neoznačený screeny z Oblivionu... víš co označili za Fermi screen? Ten z Cypressu
a to tam byl jeden i z Bartsu. Tohle vidí jen pár lidí...cca 95% si ničeho nevšimne proto ty můžeš být nespokojen a máš na to právo, ale lítat po fóru a každýmu do chce koupit kartu od AMD cpát že kvůli filtraci nee... to je moc.
- Ache
- Pokročilý

A kde vadí? Prosím nějaký herní příklad.webwalker píše:Ache: Ano, mám na mysli úhlové optimalizace.
Tak jo, je strašně tragická, ať máš radost, když budou ty vánoce.webwalker píše:Spotřeba je u GTX580 stejně tragická (ne-li vyšší) jako u GTX480, jen zamaskována lepším chladičem.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
- webwalker
- Začátečník

Ache: Věř mi, že radost z toho nemám, nicméně mě trochu irituje, pokud ty nejhorší vlastnosti této (jinak vynikající) gpu jsou jen tak přecházeny. Ba nyní snad dokonce i předhazovány jako vzor pro ostatní gpu. To mi hlava prostě nebere. Ale jinak také přeji šťastné a veselé 
GPUreport.cz
GPUreport.cz