GTX 970 - Řešení problemů a vadné specifikace

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
Braňo1977
Začátečník
Začátečník

Re: GTX 970 - spekulace o problematické VRAM

Příspěvek od Braňo1977 »

lian li pc-7nb, xeon 1231v3, scythe mugen5, 16gb ddr3 cl9 1600mhz, msi 4060 gaming x nv edition, crucial mx500 500gb, super flower leadex II 80 gold 650w, sound blasterx ae-5, mackie cr3, philips 246e7qdab
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

OT: ... ani to není jejich chyba ne? Na obalu jsou to sice ženský, ale nikde se tam nepíše že mají lulíky :lol:

PS: Ano, celá aféra mě také štve a je to blbé a pitomé apod. ale celé to pramení hlavně z toho že to víme ať již díky neinformování od nVidie nebo naší blbosti prostě pozdě a to je jádro pudla, jinak kdyby to nVidia popisovala přesně, tak to stejně každej druhej bude kupovat a tohle megavlákno by nikdy nevzniklo, max jen jako testovací jak to funguje a řešilo by se to bez hejtování kolem... :)
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Ryan z PcPerspective měl interview s inženýrem z nV a bude o tom mít článek.
UPDATE 1/26/15 @ 12:10am ET: I now have a lot more information on the technical details of the architecture that cause this issue and more information from NVIDIA to explain it. I spoke with SVP of GPU Engineering Jonah Alben on Sunday night to really dive into the quesitons everyone had. Expect an update here on this page at 10am PT / 1pm ET or so. Bookmark and check back!
ulver
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ulver »

morke, blaho
s tymi tromi nvidia slecnami by sme dopadli ako Francis Begbie v Trainspottingu https://www.youtube.com/watch?v=4XENwnPs-Is :lol:
„Štěstí řídí naši věc lépe, než jsme si dovedli přáti. Neboť hleď, příteli Sancho Panzo, tamto se ukazuje třicet nebo ještě o trochu více ohromných obrů, s nimiž míním zápasit a všechny je pobít a jejich kořistí počne naše bohatství. A bude to spravedlivý boj a velká zásluha před bohem odstranit takové býlí s tváře země.“
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

Vlastik80 píše: PS: Ano, celá aféra mě také štve a je to blbé a pitomé apod. ale celé to pramení hlavně z toho že to víme ať již díky neinformování od nVidie nebo naší blbosti prostě pozdě a to je jádro pudla, jinak kdyby to nVidia popisovala přesně, tak to stejně každej druhej bude kupovat a tohle megavlákno by nikdy nevzniklo, max jen jako testovací jak to funguje a řešilo by se to bez hejtování kolem... :)
Kdyby to majitelům nevadilo, celý tohle vlákno by nebylo a ten problém by se nerozmazával, měli to říct na rovinu jak to je, jen ať je klepnou přes prsty, aspoň si to příště rozmyslej, ale máš pravdu u GTX660 to řekli a lidi to stějně kupovali, ale máš taky lidi co ji kvůli tomu nechtěli a o tom to je nemyslíš?
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Je i není, nikde není stanoveno že to musí dopodrobna rozvádět co a jak a jestli je to jejich morální povinnost? To už je na nich, ale evidentně je toto netížilo, prostě přístup jaký má dnes většina firem, nevšiml jsem si že by někdy šlo firmám o pocity zákazníků a sympatii/empatii s nimi... Na to se kašle, hlavně že to sype € ne? V ideálním světě to možná funguje jinak, ale tady si každej kope za sebe, takže se já nedivím, spíš je zázrak že to umí 3500MB a ne jen třeba 2000...

PS: A že příště jen AMD? No prosím, kdo myslí že si tím pomůže a jak tím strašně potrestá blbou nVidii, tak ať to udělá.
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

myslím že mediální rozmaz a průjem na fórech na toto téma bude dosti naučné :D, si nemysli v nV je tohle co se koem toho děje bude štvát a né že ne
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Jistě, nejsou rádi za kritiku, ale jaký to bude mít reálný dopad? Podle mě téměř nulový. Řekne se "ty ty ty nVidio!!!" a půjde se dál.

Tomu že najednou nikdo nebude kupovat nic od nVidie a že se po "aféře" neprodá ani 1 ks 970 a budou se hromadit žaloby a vratky 970-tek může věřit tak leda fantasta. Dopad bude nula k nule. Bu bu bu a za pár týdnů neštěkne pes... :wink:
Max Casper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Max Casper »

90% BFU se o téhle aféře vůbec nedoslechne. Nečte IT magazíny a na fóra nechodí. A zbytku to bude jedno. Já jsem o VRAM "bugu" věděl a přesto jsem si kartu v pátek koupil. A to se za BFU rozhodně nepovažuji.
CPU: AMD Ryzen 7 5800X MB: GIGABYTE B550 AORUS PRO AX RAM: Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix Red HDD: Samsung 970 PRO 512GB & Crucial m4 128GB & Crucial MX500 1TB SSD VGA: MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G DVD: Samsung SH-S203B PSU: Corsair RM650x (2018) Case: Bigtower Chieftec BA-01B-B-SL LCD: 2x 27" Iiyama XB2783HSU-B1DP OS: Win 10 64b
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Tak si uprav ještě podpis, ať si nemyslíme že tu trolíš jako pseudo-majitel 970 a máš přitom 650Ti...

Jinak jo, souhlas... Bude klid i přes tuto obří bouři v sklenici vody co si dá nakonec Huang k snídani...
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Krteq píše:Ryan z PcPerspective měl interview s inženýrem z nV a bude o tom mít článek.
UPDATE 1/26/15 @ 12:10am ET: I now have a lot more information on the technical details of the architecture that cause this issue and more information from NVIDIA to explain it. I spoke with SVP of GPU Engineering Jonah Alben on Sunday night to really dive into the quesitons everyone had. Expect an update here on this page at 10am PT / 1pm ET or so. Bookmark and check back!
Hmm... tak to jsem zvědavej na ty okecávačky... jak to vlastně nemá žádný vliv, nebo jen minimální...
že jo...
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 3#p8755943

Podle mě kdyby ten blok odřízli úplně - aby to byla jen 3,5GB karta, tak by udělali lépe.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Ano, samozřejmě že to vysvětlí tak, že nakonec budeme všichni jásat jak skvěle to mají vlastně vymyšlené a že těch 512MB pomalé vram je vlastně hyper-cache a to je do budoucna featura co jí ani 980 nemá, 970 je tak vlastně experimentální nadčasovou gpu, která má skrytý v budoucnu programovatelný a expandující potenciál. :-D

Podle mě mohla být 970 klidně 3072MB gpu a nikdo by se nezlobil. 780/Ti to má také tak a jaké je to dodnes dostačující řešení, pokud pominu extrémisty, ale tam zase nestačí výkon = nanic tak jako tak.
Max Casper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Max Casper »

2Ache: Podle mě to možná v budoucnu skutečně udělají a odříznou to softwarově přes ovladače. Pokud si to ovšem situace vyžádá. Pokud je zatím kvůli projevení bugu nutné shodit hru na lištu a pustit zátěžový test, tak to myslím většinu lidí trápit nemusí.

Btw, karta je ve druhém počítači v rodině.
CPU: AMD Ryzen 7 5800X MB: GIGABYTE B550 AORUS PRO AX RAM: Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix Red HDD: Samsung 970 PRO 512GB & Crucial m4 128GB & Crucial MX500 1TB SSD VGA: MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G DVD: Samsung SH-S203B PSU: Corsair RM650x (2018) Case: Bigtower Chieftec BA-01B-B-SL LCD: 2x 27" Iiyama XB2783HSU-B1DP OS: Win 10 64b
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Ache píše: Hmm... tak to jsem zvědavej na ty okecávačky... jak to vlastně nemá žádný vliv, nebo jen minimální...
že jo...

Podle mě kdyby ten blok odřízli úplně - aby to byla jen 3,5GB karta, tak by udělali lépe.
Tz okecávky asi budou, ale doufám že snad se konečně dozvíme, jak na sebe u Maxwellu vzájemně navazují základní prvky architektury a proč tedy ořezáním SMM dochází k tomuhle jevu.
hnizdo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hnizdo »

Ache píše: Hmm... tak to jsem zvědavej na ty okecávačky... jak to vlastně nemá žádný vliv, nebo jen minimální...
že jo...

Hele, argumentovat Watch Dogs, kde jsem tri mesice cekal na patch, abych nemel pri rizeni vozu 1 vterinovy zatrhy kazdych 5 vterin, nebo AC:U, jehoz chybovost se stala novou legendou, to neni asi uplne dobry napad.
A pokud si ja se svymi GTX670 narvu 3GB texture pack do Skyrimu, trha se mi to jeste hur nez se to udajne trha na 970. Pretizit jde vsechno.

Mit jako magazin jejich prostredky, vezmu desitku pametove narocnych her, a zaznamenam ve trech rozlisenich prubey 970ky a 980ky. A bude se videt.
MB: Asrock Z690 Extreme CPU: Core i9-12900K cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 RAM: 32GB 2x16 DDR4-3600 CL16 Kingston Renegade, VGA: MSI 4090 Suprim Liquid SSD: Samsung 960Pro 1TB + EK-M.2 HS HDD: 3TB Toshiba, 18TB WD DC HC550, 8TB Seagate SMR, 2x12TB HGST DC HC520 - RAID1, Optical: LG BH16NS55 BR-RW , Mouse: Logitech G502X Keyb.: Logitech G15+G13+F710, Case: BQ Dark Base PRO 900 r2 PSU: Seasonic Platinum 860W SS-860XP2, Monitor: Asus ROG Swift PG32UCDP, Repro: Logitech Z-5500, Headset: Logitech G935, OS: Win11/64 Pro

>>>>Fórum pro much VRAM much doge věrozvěsty otevřeno! Vstup ZDARMA<<<<
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

:? Tady ale nejde o přetěžování, ale o rozdílnou efektivitu využítí těch dvou VRAM "segmentů".
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

hnizdo píše:Hele, argumentovat Watch Dogs, kde jsem tri mesice cekal na patch, abych nemel pri rizeni vozu 1 vterinovy zatrhy kazdych 5 vterin, nebo AC:U, jehoz chybovost se stala novou legendou, to neni asi uplne dobry napad.
Nemáš GTX970 ale víš, že není dobrý nápad v těch náročných hrách testovat. :evil:

Tohle co jsem změřil GTX980 nedělá - Vlastik to ve WD zkoušel a vždy po ALT+ TAB a vyčištění paměti (která se ale zase automaticky naloadovala na cca 3,9GB) měl stejné fps. GTX970 toto nedělá a už u druhé hry při náročném nastavení mám změřeno že čím víc je ta paměť zabraná datami té hry! tím víc jde výkon do kytek. A Naopak pokud se podaří paměť držet pod 3500MB dochází jen k tomu klasickému dotahování textur alá občas škub - škub- jako na každé grafice které dochází paměť.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

hnizdo:
Ani modifikovany wrapper nebyl schopen donutit tu kartu zaplnit pamet. To ze se karta zpomaluje když VRAM dojde k rezerve a zacne i do ni hrabat, to je znamy jev, ale tady to nezacina nekde kolem 3.8-3.9GB u 4GB karty, ale uz u 3.3-3.5GB a pak se tvrdosijne brani jit dal, coz nejspis není SW bug, ale HW featurka. Cely problem je o tom, ze nV to jaksi nikde neprezentovala a je to tedy smerem k zakaznikum dost blbej pristup, protože na GF foru pak postupne zmateni lidi zacali resit, zda nemaji vadnou kartu.

Ache:
AC:U mi nedela zadny "skub skub", a to mam 3GB. To se ti skube mozna když se ti nacitaji NPC a nebo kvůli propadum fps. AC:U je tedy plynulejsi nez WD a Ubisoft se svým "skubanim" ve hrach je povestnej.
hnizdo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hnizdo »

Krteq píše::? Tady ale nejde o přetěžování, ale o rozdílnou efektivitu využítí těch dvou VRAM "segmentů".
Ne, tady je o to, jestli se nekdo snazi najit nastaveni kdy to prestane byt hratelne jak u gtx970 tak jinde, a prohlasi to za bug 970ky. Aniz by mel sajna, jestli to souvisi.
Ache píše:
hnizdo píše:Hele, argumentovat Watch Dogs, kde jsem tri mesice cekal na patch, abych nemel pri rizeni vozu 1 vterinovy zatrhy kazdych 5 vterin, nebo AC:U, jehoz chybovost se stala novou legendou, to neni asi uplne dobry napad.
Nemáš GTX970 ale víš, že není dobrý nápad v těch náročných hrách testovat. :evil:.
Ano, protoze mam obe, AC:U jsem odlozil a ve Watch Dogs mam pres 100 hodin. A vim co to je oboji za technologicke sracky.
Ache píše: Tohle co jsem změřil GTX980 nedělá - Vlastik to ve WD zkoušel a vždy po ALT+ TAB a vyčištění paměti (která se ale zase automaticky naloadovala na cca 3,9GB) měl stejné fps. GTX970 toto nedělá a už u druhé hry při náročném nastavení mám změřeno že čím víc je ta paměť zabraná datami té hry! tím víc jde výkon do kytek. A Naopak pokud se podaří paměť držet pod 3500MB dochází jen k tomu klasickému dotahování textur alá občas škub - škub- jako na každé grafice které dochází paměť.
Kamo, myslim ze i laikovi musi byt jasne, ze 0.5GB pomale ram (natoz chybejici!) nemuze byt pricinou toho jevu. Na Guru3d nekdo spocital minimalni fps podle objemu framebufferu a zmerene rychlosti vram, a vyslo mu minimalni fps 40.

http://forums.guru3d.com/showthread.php ... ost4999741
MB: Asrock Z690 Extreme CPU: Core i9-12900K cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 RAM: 32GB 2x16 DDR4-3600 CL16 Kingston Renegade, VGA: MSI 4090 Suprim Liquid SSD: Samsung 960Pro 1TB + EK-M.2 HS HDD: 3TB Toshiba, 18TB WD DC HC550, 8TB Seagate SMR, 2x12TB HGST DC HC520 - RAID1, Optical: LG BH16NS55 BR-RW , Mouse: Logitech G502X Keyb.: Logitech G15+G13+F710, Case: BQ Dark Base PRO 900 r2 PSU: Seasonic Platinum 860W SS-860XP2, Monitor: Asus ROG Swift PG32UCDP, Repro: Logitech Z-5500, Headset: Logitech G935, OS: Win11/64 Pro

>>>>Fórum pro much VRAM much doge věrozvěsty otevřeno! Vstup ZDARMA<<<<
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Hladis píše:AC:U mi nedela zadny "skub skub", a to mam 3GB. To se ti skube mozna když se ti nacitaji NPC a nebo kvůli propadum fps. AC:U je tedy plynulejsi nez WD a Ubisoft se svým "skubanim" ve hrach je povestnej.
při FXAA jede ok. A také ani moc neatakuje těch 3500. Ale při MSAA (kdy je fps kolem 40) to je jasně vidět jak už to na těch 3500 musí čistit = drobný poškuby.
Ale že ta hra je plynulejší jsem už psal, proti watchdogs nebe a dudy, i těch 40fps je cítit "plynule".

Hnizdo: Teorie je hezká, ale praxe jiná. :wink: A VRAM nerovná se jen framebuffer! jen tak pro info. :wink:
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“