GF GTX 465/470/480 - recenze, porovnání výkonu

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: GF GTX 465/470/480 - recenze, porovnání výkonu

Příspěvek od Stratos »

hodinu souvisleho hrani jsem mel na mysli, ne bechmark. Jinak schvlane to skusim taky testnout dej mi chvilku(jeste to mam snad nainstalovany).
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Nj, ale s čím to budeš zrakově srovnávat, když k tobě karty od nV "nesmí".... :oops:

Já mám výhodu v tom, že jsem měl v PC obě karty. :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Default 5870 vs GTX470 vyhrává 5870. Pokud člověk ale započítá OC tak vyhraje GTX470.

Co se minimálních FPS týče tak ano jsou většinou (ne vždy, drivery jsou nový a je to nová architektura, maj svoje mouchy) velice solidní, souvisí to s překopanym celym front-endem čipu a geometrickym výkonem nejen v teselaci. Starší čipy NV vycházející z G80 měly poměrně mizernej front-end. V čistě geometrickejch testech to vypadalo jako kdyby měly fixních 16 vertex pipeline a ne unifikované jádro, oproti R600 tak třeba G80 dost prohrávala, ale nebylo to tim, bylo to mizernym a zabugovanym front endem. Ke štěstí NV se toto nikde moc neprojevilo protože hry bejvaj co se geometrie týče CPU limited už v enginu hry a tudiž bottleneck karty to v praxi nikdy nebyl. Ale fermi naopak v těchto oblasteh exceluje a hlavně v místech s četnou geometrií a místech co jsou hodně rádoby "cpu limited", ala většinou místa s min.fps, bude získávat body navíc. A to taky díky tomu že ovladače NV z ňákého důvodu méně zatěžují CPU. Je to poznat hlavně na veteránech. Pokud mam třeba stroj s P4 3ghz a je tam GF6800ultra a dam tam místo toho Radeon HD3850, tak mi crysis pojede 25fps jak na low tak medium tak na high, furt to nebude nic moc a moc tomu nepomůzu, s tou 6800U ale na low bude mít 40fps protože je míň cpu závislá. Proč? To se musíme zeptat červených.

Každopádně G100/Fermi jakožto nová architektura je krásná a to nejlepší co tu kdy bylo. Jako konkrétní čip to neni nic moc, je to velice podobné jak ATI s R600, ten čip nebyl úspěch ale dal solidní základ architektury která pak ATI vytahla nahoru. Teď je zas na tahu ATI a co předvede s Northern Islands architekturou příští rok.

Edit: Shite to neřeš, všichni kdo tu měli Fermi a Cypresy v PC si vybrali Fermi, to mě dost stačí jako berná mince.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne ned 30. kvě 2010, 23:27, celkem upraveno 1 x.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Ono pokud není zaplý AF, tak je výkon HD5870 (OC 900) a GTX470 ( OC 700) v crysisu hodně podobný - spíš stejný. Ale po zapnutí třeba 16x AF jde výkon GTX470 do kytiček, kdežto radeon si výkon stále drží skoro stejný (viz. ta moje porovnávačka kvality: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 0#p7999840)
Taky hodně záleží na úseku crysisu. V ledových kolech třeba GeForce i s AF16x dokáže držet výkon +- stejný jako ta HD5870. Ale na obou kartách je crysis krásně hratelný i v 1920x1200 + 4AA.

EDIT:
DOC_ZENITH píše:Edit: Shite to neřeš, všichni kdo tu měli Fermi a Cypresy v PC si vybrali Fermi, to mě dost stačí jako berná mince.
NO JO! To jsem málem přehlídnul také, celkem zajímavá věc, akorát každý má asi jiný důvod proč Fermi :-)
Naposledy upravil(a) Ache dne ned 30. kvě 2010, 23:30, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Shit píše:Měl jsem HD5870 a teď mám GTX470.
Obecně lze říci, že HD5870 je výkonnější. Nicméně jeden moc důležitý poznatek - a sice minima:
Crysis Warhead (framebuffer benchmark), 1680x1050, 4AA, mapa avalanche, Dx10, enthusiast):
HD5870 890/1250 (def. voltage) - min. cca 13,8 FPS
GTX470 690/1674 (def. voltage) - min. cca 20,1 FPS
Docela rozdíl.... :oops:

Rozdíly při "extrémní" teselaci u Heaven-benchmarku nebudu ani rozvádět. ;-)
tak sem skusil to samy nastaveni co ty a min fps 27
screen
http://stratos1.rajce.idnes.cz/crysis_w ... d_test.jpg

jinak jeden postreh.
min 27fps pri 64bit Exaci
min 25fps pri 32bit Exaci

tj hre asi dost pomaha pristupna vetsi pamet pro 64bit rezimu tj mych 8GB
screen 32bit rezimu zde:
http://img5.rajce.idnes.cz/d0510/3/3482 ... /32bit.jpg

cat 10.5WHQL grafika na 850/1150 def voltaz max teploty kolem 55°C viz GPU-Z, procik 3.2Ghz Q9400. Muzu jeste skusit pri 950Mhz na jadre to se urcite prehoupne pres 30fps :). Tj u tebe asi naka chyba zes mel jenom 14fps.

Treba Mirek Jahoda nameril minimalni fps u HD5870 v 1920x1200 max detaily 35fps a s 4xAA 30fps (u GTX470 25fps a 17fps). Tj to celkem odpovida i mejm vysledkum, protoze on mel mnohem vykonejsi CPU. SI pamatuju kdyz sem skousel rozdil mezi 3.2Ghz a 3.5Ghz(max co sem dosahl se zvysenym napetim) rozdil v min fps sem mel asi 3-4fps k dobru.
http://extrahardware.cnews.cz/files/ima ... rysis1.png
nou
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nou »

Shit píše: Rozdíly při "extrémní" teselaci u Heaven-benchmarku nebudu ani rozvádět. ;-)
rozdiel 5850 pri extremnej tesleacii v rozliseniach 1280x1024 vs 1920x1080 s 8AA jeden jediny FPS. proste tam sa objavuje limitacia na teselacnej jednotke. v tomto ma nvidia jasne navrch problem je ze budeme radi ak sa objavi hra ktora bude vyuzivat tesselaciu aspon ako heaven na moderate.

a minimalne FPS su uplne zavadzajuci udaj ak netrvaju dlhsie ako dve tri sekundy pretoze tieto poklesy byvaju v 90% pripadov len nahravanie textur na kartu. napr v heaven mam dva-tri-krat vyssie min FPS pri druhom prechode benchmarku. tak je tpotom o com.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

nou píše:...minimalne FPS su uplne zavadzajuci udaj ak netrvaju dlhsie ako dve tri sekundy...
S tím nemohu souhlasit. Možná si myslel 0,2-0,3 sekundy.
nou píše:...byvaju v 90% pripadov len nahravanie textur na kartu...
To by platilo u prvného cyklu, ale ne u opakovaného měření.
Stratos píše:tak sem skusil to samy nastaveni co ty a min fps 27
screen
http://stratos1.rajce.idnes.cz/crysis_w ... d_test.jpg
Stratos píše:...Mirek Jahoda nameril minimalni fps...
To jsou průměry a navíc na méně náročné mapě. ;-) :!:

M.J. naměřil průměr (na defaultu) u HD5850 35,7FPS - http://extrahardware.cnews.cz/radeon-hd ... u?page=0,8
a pokud dobře čtu ten Stratosův screan, tak Stratos má průměr cca 65FPS.
To je skoro dvojnásobek => to je nějaký divný...
Naposledy upravil(a) Shit dne pon 31. kvě 2010, 09:58, celkem upraveno 1 x.
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

vzdyt jsme ti rikali, ze to mas doma rozbity :P
Ale jinak ma Stratos jinou mapu ;-)
ad min FPS - urcite je to k nicemu bez kompletniho prubehu - bez toho je to temer nic nerikajici cislo.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Fofrer píše:...ze to mas doma rozbity :P ...
Máš pravdu, ty 2+1 vadné HD5870 (a uznané při RMA) o tom jednoznačně svědčí. ;-)
Spíš z těch screanů vyplývá něco jiného...
Fofrer píše:Ale jinak ma Stratos jinou mapu ;-)
Omyl - má správně mapu avalanche, jenom špatně interpretuje údaje ze EHW. ;-)
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

no ne ale Mirek testuje na ambush

ad RMA
to ze neco uznaj neznamena ze chyba nebyla na tve strane :lol: Ja uz taky v ramci RMA nasi firmy provedl leccos a proslo to :lol:
fobos
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fobos »

recenzia GTX 465 @ Computerbase.de

výkon v rozmedzí 10 až 23% slabší (záleží na rozlíšení), spotreba o 20% vyššia, cena ako HD 5850. Žeby FAIL roku ? :roll:
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

Fail to asi nebude, ale bude třeba kartu řádně přetaktovat, aspoň na takty GTX480, jinak to extra sláva nebude.Kdyby třeba byla cena kolem 6000,- s DPH, tak vzít dvě do SLI by bylo určitě než mít jednu GTX480, co se týče (jedině a pouze) výkonu.
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

GeForce GTX 465 SLI review
http://www.guru3d.com/article/geforce-g ... li-review/

Amíci to mají od 5400Kč na naše, do těch 6500Kč/kus by to opravdu nebylo špatné mít ve SLI.

Za zmínku taky stojí v recenzi na guru3d, že přeflashovali bios z GTX470 a tím odemkli část shader clusterů, které můžou být funkční, ale taky nemusí.

There's something else I want to mention here. I'm not saying you should, by all means no. But we already informed you that the PCB, packaging and GPU on both the GTX 465 and 470 are 100% similar. We flashed a GTX 470 BIOS in one of the GTX 465 cards just to see if it would work, and it ran perfectly fine. Risky yes .. the extra disabled shader clusters could be damaged. But well let's just say, keep this little story in mind.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Shit píše:Měl jsem HD5870 a teď mám GTX470.
Obecně lze říci, že HD5870 je výkonnější. Nicméně jeden moc důležitý poznatek - a sice minima:
Crysis Warhead (framebuffer benchmark), 1680x1050, 4AA, mapa avalanche, Dx10, enthusiast):
HD5870 890/1250 (def. voltage) - min. cca 13,8 FPS
GTX470 690/1674 (def. voltage) - min. cca 20,1 FPS
Docela rozdíl.... :oops:

Rozdíly při "extrémní" teselaci u Heaven-benchmarku nebudu ani rozvádět. ;-)
Ty minimalni fps sou v bode, kdy vybouchne ta mina a je to jen na dobu cca desetinu vteriny...
Obecne radeony s timhle maji problemy asi kvuli 256bit sbernici.Vetsinou, kdyz se zacne dit neco nepredpokladanyho jako je obrovskej vybuch a je potreba aby sbernici proteklo za kratkou dobu obrovske mnozstvi dat.Geforce se sirokou sbernici s timhle nema problemy.
Clovek to ale vetsinou ani nepostrehne, protoze je to na setinu vteriny, ale benchmark to samozrejme odhali a zaznamena...
Tenhle argument teda nema zadnou vahu...v crysis navic plati GTX 470=5850 a gtx 480=5870.Takze si spise downgradoval(jak spravne pises :huh: )
Naposledy upravil(a) HEAD dne pon 31. kvě 2010, 13:22, celkem upraveno 3 x.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

To jsem nečekal, obvykle to flashem aktivovat nejde a když jde tak se obvykle aktivuje i paměťová sběrnice a ty paměti tam fyzicky nejsou takže tuna artefaktů a je to nepoužitelný. Ale zde ne, sběrnice se asi detekuje sama dle počtu aktivních modulů jako to bejvalo dříve za dob GF256 a GF2 třeba. A 790mhz na jádře bez zvedání voltáže? To bude minimálně 900 se zvednutim.

Tohle asi nvidia chtěla, karta jako taková je nic moc, ale mezi overclockery šanci rozhodně dá, s trochou štěstí se z ní dá vytřískat hodně výkonu navíc. Opět mi to evokuje sotry s HD2900XT VS HD2900pro. Ale tehdy to bylo ještě mnohem výhodnější než u Fermi.

Jinak ale rozhodně GTX480 místo dvou 465 v SLI, to bez debat. Nikdy neni lepší spřahovat dvě slabší karty, to k dobré hratelnosti oproti jedný silný kartě nikdy nevede.
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

Já osobně dnes s tím dávat slabší karty do SLI nebo Crossfire problémy nevidím, podstatné je aby byly SLI profily včas aktualizovány pro nové hry a to jak NVIDIA tak ATI zvládá vesměs bez problému. Nehledě na to že ty min.fps budou u SLI určitě lepší než s tou jednou GTX480, což bohužel z testu vyčíst nelze.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Právě o těch minimálních fps bych občas pochyboval a v testu můžeš vidět že u dvou her v 2560x1600 už došla Vram (1GB bylo málo). Každej rok pravidelně zkoušim SLI a CF a zatim jsem nedošel k závěru že by se s tim hrálo líp jak s jednou kartou. Prostě ne. I když občas FPS byly tak FPS neznamenej plynulou scénu, prostě všude byl patrnej MS. Ale karty založený na Fermi zatim v SLI podávaj snad nejlepší škálování co jsem kdy viděl, ve všech testech co kde byly to prostě nejde zlomit. Kdyby NV poladila i ten MS tak to prohlásim za použitelný řešení, ale Fermi jsem v SLI ještě neměl tu čest.

Ale 465 je prostě jednoznačně kartou overclockerů, a nikoho jiného.

A překvapilo mě, že i jen s 44TMU karta sice o málo, ale porazila GTX285.
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

Tak první ceny GTX 265 se už objevily .. od 7200Kč :sad:
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Na czc za 7412kc(to je fakt mega lol.Tuhle kartu koupi jen totalni magor :-D )
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=77895
Jeste mam dotaz na shita:Kolik fps dava ta tvoje gtx 470 pretaktovana v te mape avalanche?
Postni sem min/avg/max dik :) .A nobo jeste lip-postni sem vysledek bez OC a pak s OC.

EDIT:jeste k tem cenam.Nv se koukam zblaznila-GTx465=predrazena, gtx470=predrazena, gtx480=predrazena.A to hezky pekne skoro rok po vydani 5850/5870.
Bud sou geforce tak silene nakladne na vyrobu, nebo opravdu manageri(nebo kdo urcuje cenu) zesileli.
Naposledy upravil(a) HEAD dne pon 31. kvě 2010, 13:29, celkem upraveno 1 x.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Shit píše:M.J. naměřil průměr (na defaultu) u HD5850 35,7FPS - http://extrahardware.cnews.cz/radeon-hd ... u?page=0,8
a pokud dobře čtu ten Stratosův screan, tak Stratos má průměr cca 65FPS.
To je skoro dvojnásobek => to je nějaký divný...
ten graf od mirka sou minimalni fps jenom jina mapa(ambush), nez sme testovali my dva.
Ale je tam pekne videt ze ATI maji min fps lepsi net FERMI. Jinak stale mi nejde do hlavy proc sem se stejnym nastavenim zmeril min fps 27 a ty si mel 14 :). Zrejme byla na vine ta vadna grafika co si pak reklamoval, tj je zrejme ze v CRYSIS maji minimalni fps lepsi HD5850/HD5870 vs GTX470/480
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“