O něco se zvedly, dost na palici protože Broadwell-E je mnohem menší než Haswell-E a je to shrink, žádná tech revoluce co by měla drahej vývoj. 10-jádrovej Broadwell-E je tak o 1/3 produkčně levnější než 8-jádrovej Haswell-E a stojí o 70% více. Fakt super... Tohle už intel přehnal.
Porad je to malej skok.Se podivej o kolik kazdej rok zdrazuje Nvidia..
980 startovala na 14700kc
1080 startuje na 21400kc
intel CPU budou stat porad +- stejne rozdil bude max 500-800kc
DOC_ZENITH píše:O něco se zvedly, dost na palici protože Broadwell-E je mnohem menší než Haswell-E a je to shrink, žádná tech revoluce co by měla drahej vývoj. 10-jádrovej Broadwell-E je tak o 1/3 produkčně levnější než 8-jádrovej Haswell-E a stojí o 70% více. Fakt super... Tohle už intel přehnal.
myslis o 1/3 lacnejsi z hladiska velkosti die ?
aka je vytazenost pri tychto (stale) velkych 14nm cipoch nevieme, Intel s tym stale moze mat problemy, takze to v konecnom dosledku to lacnejsie ani nemusi byt, ked mu vznika vela odpadu...
ine by bolo ak by uz mal 14nm zvladnuty tip-top...
mozno za tym je aj nieco ine, a to tlak na 10nm proces, ktory potrebuje zvladnut cim skor a lacne to nie je, hlavne nie ked udajne meni material...preto si to medzicasom takto kommpenzuje...
Intel Core i7 8700K @ 4.8Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO 2.1/15.5Ghz
Crucial MX500 2TB | Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W11 x64 Pro | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p Phone: Samsung Galaxy S22 Ultra 5G Time Spy: 11 610
DOC_ZENITH píše:O něco se zvedly, dost na palici protože Broadwell-E je mnohem menší než Haswell-E a je to shrink, žádná tech revoluce co by měla drahej vývoj. 10-jádrovej Broadwell-E je tak o 1/3 produkčně levnější než 8-jádrovej Haswell-E a stojí o 70% více. Fakt super... Tohle už intel přehnal.
myslis o 1/3 lacnejsi z hladiska velkosti die ?
aka je vytazenost pri tychto (stale) velkych 14nm cipoch nevieme, Intel s tym stale moze mat problemy, takze to v konecnom dosledku to lacnejsie ani nemusi byt, ked mu vznika vela odpadu...
ine by bolo ak by uz mal 14nm zvladnuty tip-top...
mozno za tym je aj nieco ine, a to tlak na 10nm proces, ktory potrebuje zvladnut cim skor a lacne to nie je, hlavne nie ked udajne meni material...preto si to medzicasom takto kommpenzuje...
Jistě že jí má zvládnutou, vždyť 14 vyrábí už rok a půl, navíc kdyby ne myslíž že by dělal 22-24 jádra Xeony, která šla na trh dříve než I7? Ta 10 jádrová I7 je citelně menší a myslim si že rozhodně bude mít lepší výtěžnost než Haswell-E, Intel je prostě vyžírka tady to nejde nijak obhájit.
Elkim píše:Já se v prvopočátku diskuze ptal Flankera, co myslí tou inovovanou pětkou, protože co jsem vnímal kolem a kolem po netu, byl tím právě myšlený Strix Gaming. Ty si začal cosi o tvých zdrojích a že vlastně nevíš a nejsi si jistý...
350$ (350€) je u nás skoro desítka, ceny ale pak bývají o něco větší, takže by ve finále Strix Gaming mohl odpovídat cenovce RE5 jako její refresh.
S těmi tajnými zdrojemi kdesiodkudsi to už vážně začíná být trapné. Buď mám NDA na něco a něco vím a nemluvím o tom, nebo nevím nic stěžejního a není potřeba to neustále předhazovat
V prvopocatku vlakna? http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 5#p9077445
Co z toho co jsem napsal neni pravda?
Strix neni refresh RVE
Je to spekulativni tema... Cena je stezejni, nova top deska taky. Trapny jsi tak akorat ty.
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD DAN Cases A4-SFX V4.1 * 3600X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
Pomaly konci NDA, tak z velmi dobreho zdroja naznacim, ze vykon co sa tyka takt na takt oproti H-E narastol asi o 11% (v niektorych synt. testoch), v priemere bude tak 6%. Pretaktovanie 10-jadroveho monstra je solidne... hovorime o cca 4,3 - 4,4GHz. Dlhodoba prevadzka bude skor 4,2-4,3GHz..
AMD RYZEN 2700X 4.2GHz@watercooled, 32GB DDR4 2,8GHz, AsRock B450 GAMING K4, RIOTORO GOLD 650W; ASUS DUAL RTX 2060; CoolerMaster ML500; AMD RYZEN 3600X, NOCTUA NH-D15, ASUS STRIX B450-F GAMING, SuperFlower GK550, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB
Solidní? To je dle mého názoru hodně špatné OC, s tim jak 14nm netopí + 2011ctky jsou letované, je to špatné OC, horší jak Haswell-E, a je to OC na úrovni malého Broadwellu s L4. Teď se ještě potvrdí že paměťovej řadič nedoznal zvýšení efektivity a IPC se pohlo jen kosmeticky a už vim na 100% že tohle nikdy nekoupim (leda tak někde z druhé ruky či ESko za polovic).
Nevyhody reseni Tri-Gate Intel demonstroval na IvyBridge (seda pasta). Priletovany IHS muze pomoci, ale ne zachranit.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
Jo, na počtu jader moc nesejde pokud to uživíš a uchladíš. Ostatně nikdy nesešlo, 4 či 6 jádrovej FX nevytočíš více jak 8, to samé Ivy 4 a 6 jader, to samé haswell 6 a 8 jader. A u 14nm teplota problém rozhodně neni, takže nepočítej s lepšim OC jak má to 10 jádro. Navíc OC prostě vypadá obodbné jak malej broadwell, a tam je dost nekusové, rozpětí je jen cca 200Mhz, ty CPU dávaj 4,1-4,3Ghz na vzduchu u 90% z nich, z toho 75% dá těch středních 4,2 kolem 1,35-1,375v. Když vidim ty čísla tak to zde očekávám jak přes kopírák.
Spring - Ano, u 22nm to bylo jasně vidět, oproti 32nm horší frekvence a na vyšších taktech větší leakage a výtop (hlavně u Haswellu když se mu naložilo AVX). Ale furt ty CPU daly 4,6-4,8Ghz. Pak po dlouhé době přišel malej 14nm broadwell a dal max 4,2-4,3, tzn zase zhoršení taktů, ale spotřeba a výtop ( i po OC ) se rapidně zlepšily. Jenže pak příšel Skylake a ukázal že i na 14nm to jde, provozní vlastnosti zůstaly (ok žere a topí o trochu více než broadwell ale dá se to, furt mniohem lepší než co měl Haswell), a OC se vrátilo tam kde bylo u haswellu, tzn 4,6-4,8Ghz. A vzhledem k tomu že Broadwell-E měl přes rok spoždění a příšel až rok po Skylake tak všichni doufali (kor když si za to Intel ještě nechává připlatit) že OC bude dobré, ale vypadá to na fail.
Doc - Navodil jsi dojem, alespon tak jsem te pochopil, ze si prejes = ocekavas dalsi Sandy s planarni konstrukci a letovane IHS pro s1155 i 2011. I bez extremniho OC s extremnim chlazenim, vetsina kusu 2600k/3930k atakovala bez vetsiho odporu hranice 4.6 - 4.8GHz, pro vyvolene a se stesim se dalo jit pred 5GHz i bez dusiku. Souhlasim, ze Skylake ukazalo cestu, ale take ukazalo, jak osemetne zustava TSX-NI a sdilet instrukcni sady pro vsechna vlakna.
I kdyz jsem trefil velmi nevhodny OC kus 5930k (z casti za to muze deska Asus X99WS/IPMI), Broadwell-E s doufejme funkcni TSX-NI nebude spravym upgrade. Vlastne jsem, po zahrnuti zmen v instrukcni sade AES-NI, ani nepocital, ale failem bych BE prozatim nenazyval, protoze Xeony se ukazuji ve velmi slusnem svetle. Doba Evga SR-2 s OC DP Xeony se asi nevrati a nemyslim si, ze by to melo nejaky vyznamny dopad. Pral bych si 256MB L4 s vyssim taktem, nebot Broadwell behal myslim na 1.6GHz a nebylo to uplne ono. Chce to veleuspesny Zen, aby se to zase cele o kus pohnulo kupredu.
#edit
preklep
Naposledy upravil(a) Spring dne ned 29. kvě 2016, 18:22, celkem upraveno 1 x.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
Pokud někdo očekává lepší OC než u Haswellu-E, tak vás opravdu zklamu. Jak psal CageJ... je to víceméně Haswell-E. Mně teda hlavní problém dělá vůbec to uchladit, protože i s NZXT Kraken X41 to solidně hřeje. Stejně jako u 5960X, u max stable OC spotřeba stoupá na dvojnásobek. Konkrétní hodnoty prozradit nemůžu, ale obrázek si asi uděláte sami.
Nope, mám jej od čtvrtku a zítra jde zase pryč. Bohužel je jich málo, tradice u Intelu za poslední roky. To OC je možná ještě horší, než jsem si původně myslel. Více detailů po konci NDA. Na osmijádro, které se dá přímo porovnat s 5960X, byť teda má vyšší základní frekvenci, budu mít více času, tak uvidíme, co z toho dostanu. Bohužel jsem na tom celkově časově špatně, tak doufám, že budu schopen naměřit vše, co psal DOC.
Vím no, jeden kus na celou ČR a ještě na omezenou dobu, škoda. Ostatní taky ani nepřímo nehlásej žádnej zázrak, jen to, že na 6G pod dusíkem můžeme zapomenout, takže lepší jak HW-E určitě ne, spíš naopak. To si svou 5960x asi ponechám, dává mi zatím 5,55GHz, jsem zvědavej na "lepší průměr" BW-E :/