Core i7 - pretaktovanie, rady, problemy
- Blue Storm
- Odborník PCT
Re: Core i7 - přetaktování, řešení problémů
2alisan: detail je v tom, že nemá vysoké teploty kvůli horšímu kousku CPU, ale kvůli špatnému kontaktu CPU s chladičem...v takovém případě může na chladič šahat jak chce a nikdy nebude horký (maximálně možná v pasivním režimu)
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Proč myslíš, že mám špatný kontakt cpu s chladičem? O tom, že procesor není rovný jsem přesvědčen. Chladič už k procesoru více dotáhnout nelze
Thermaltake Soprano DX, Gigabyte X58A-UD3R, Intel i7 930, Noctua D14, Saphire 5850 Toxic/1GB, A-Data/6GB/DDR3/1600MHz extreme edition, Asus Xonar DX 7.1, WD 500GB green, Corsair 520HX, Roccat Kave gaming set, Roccat Kone, Roccat Taito, Logitech G15.
- Michael24
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Právě proto, že IHS procesoru není rovná, tak logicky nemůžeš mít správný kontakt mezi CPU a chladičem
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
- alisan
- Začátečník
-
BS, já přece neříkám, že nemá špatný kontakt CPU a chladiče. Jen jsem upozornil, že ty teploty nejsou tragické, tedy k nějakému přenosu tepla na chladič dochází a s ohledem na rozdíl v "topení" mého Ci7 860 a jeho Ci7 930, nelze očekávat vařící žebra chladiče, když u mne, kde mám teploty CPU OK, je chladič při plném vytížení CPU jen teplý ... i ten jeho masivnější chladič nebude hřát jak kamna. Prostě bude teplý a nic víc.
Že má CPU "křivé" a tedy nedosáhne ideálního přenosu tepla na patu chladiče, to je fakt, ale něco "srovná" pasta a tragédie to rozhodně není.
Více méně jsem ho chtěl uklidnit, že nemá čekat extrémní teplotu chladiče, protože ta by tam nebyla ani u dokonalého přenosu tepla z CPU. Jádra mají 68C, kolik má CPU jako celek? Tak 55C? Jakou teplotu pak může mít žebrování chladiče? 40C-45C ... to je teplé, ne horké. A o to mi šlo.
Že má CPU "křivé" a tedy nedosáhne ideálního přenosu tepla na patu chladiče, to je fakt, ale něco "srovná" pasta a tragédie to rozhodně není.
Více méně jsem ho chtěl uklidnit, že nemá čekat extrémní teplotu chladiče, protože ta by tam nebyla ani u dokonalého přenosu tepla z CPU. Jádra mají 68C, kolik má CPU jako celek? Tak 55C? Jakou teplotu pak může mít žebrování chladiče? 40C-45C ... to je teplé, ne horké. A o to mi šlo.
- Blue Storm
- Odborník PCT
2alisan: extrémní teplotu chladiče mít nebude (navíc to u D14 nehrozí), ale bude mít extrémní teplotu CPU, aniž by se chladič nějak víc zahříval...68°C je na default prostě strašně moc, zvlášť s takovým chladičem...ty ho tu uklidňuješ zbytečně, protože má prostě hodně křivé IHS a pasta ten rozdíl už vůbec nevyrovná, maximálně tak Coolaboratory, spíš větší množství pasty tomu ještě možná přihorší...teplota chladič může být fuk každému (pokud má dostatečné odsávání ze skříně), důležitá je teplota na jádrech CPU a tu má on hodně vysokou
2Slzic: nejlepší bude, když zkusíš reklamaci...řekneš jim, že má procák křivou plochu a máš vysoké teploty i s nadupaným chladičem...nebo ne, lepší bude, když jim řekneš, že používáš ten chladič, co byl k procesoru, ale že ho neuchladí a máš strašně vysoké teploty, to by mohlo zabrat víc
2Slzic: nejlepší bude, když zkusíš reklamaci...řekneš jim, že má procák křivou plochu a máš vysoké teploty i s nadupaným chladičem...nebo ne, lepší bude, když jim řekneš, že používáš ten chladič, co byl k procesoru, ale že ho neuchladí a máš strašně vysoké teploty, to by mohlo zabrat víc
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
No jsem teď šahal na trubičky vedoucí od spodní části chladiče a jsou při plné zátěži jen lehce teplé. Teplota v místnosti cca 24-27C. Když vyndám PC ze stolu a sundám bočnici, tak se zvětší při zátěži rozdíl mezi jádrama až na 9 C.
Thermaltake Soprano DX, Gigabyte X58A-UD3R, Intel i7 930, Noctua D14, Saphire 5850 Toxic/1GB, A-Data/6GB/DDR3/1600MHz extreme edition, Asus Xonar DX 7.1, WD 500GB green, Corsair 520HX, Roccat Kave gaming set, Roccat Kone, Roccat Taito, Logitech G15.
- h4__
- Žlutá karta Bazar
-
To je normální. Moje 920 je lapovaná, chladič je lapovaný, v obou plochách se vidím. Chladič Scythe Mugen 2. Chladič téměř pokojová teplota, základna a heatpipes jen lehce zahřáté. Styčné plochy se po sundání chladiče zjevně dokonale dotýkají (dle textury pasty). A teploty idle @ 4.2GHz 1.25V 50C a burn 80C, 3.6GHz 1.1V idle 44C a burn 72C. Je jedno, jestli to mám na 2.6GHz, nebo 4.2GHz, prostě záleží na napětí. Proto jsem na experimenty rezignoval a smířil se s vyšší teplotou. PC je stabilní tak, či tak.
// toto chování i7 ještě nikdo obecně nepopsal, ale na netu jsem narazil na spoustu lidí, co nemohou uchladit své i7 i s těmi nejlepšími chladiči, zatímco jiní mají malé teploty i s relativně horšími chladiči. A to i po opakovaném nanášení pasty vs. různé druhy past... Imho to je nějaký paradox některých i7.
// toto chování i7 ještě nikdo obecně nepopsal, ale na netu jsem narazil na spoustu lidí, co nemohou uchladit své i7 i s těmi nejlepšími chladiči, zatímco jiní mají malé teploty i s relativně horšími chladiči. A to i po opakovaném nanášení pasty vs. různé druhy past... Imho to je nějaký paradox některých i7.
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Všiml jsem si něčeho podobného u uživatelů co používají boxové chladiče. Ti mají i přes 90C a jede jim to stabilně. Pomalu začínám rezignovat také, měl jsem to rozdělané nesčetněkrát a na nic kromě křivého cpu jsem nepřišel. Nicméně pořád lepší stupně kolem 70C v plném zatížení na jádrech, než kolem 100vky s boxem
- alisan
- Začátečník
-
Pro Slzic ... v jakém směru se ten rozdíl na jádrech při sundané bočnici změní? Teplota klesne někde víc?
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
pohybuje se to v rozptylu 61C nejmeně a 69 nejvice
- alisan
- Začátečník
-
Takže když to shrneme ... při teplotě v místnosti cca. 25C máš na jádrech (pokud chladiči dopřeješ víc vzduchu) od 61C do 69C. Tedy reálně má CPU jako celek teplotu tak 50C? To bych při plném vytížení v OCCT bral jako celkem slušný výsledek a nebál bych se ani taktování
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak nějak podobně, nicméně je tam to ale a to je sundaná bočnice
Nyní mám sundanou bočnici a vypadá to takto:
Teplota 25 stupňů
load: http://www.hfv.ic.cz/tep.jpg
idle: http://www.hfv.ic.cz/tepi.jpg
Stejně si myslím, že by se v potaz měli brát stejně průměrné teploty a ne teplota nejvyšší. která tam skočí na chvíli.
Nyní mám sundanou bočnici a vypadá to takto:
Teplota 25 stupňů
load: http://www.hfv.ic.cz/tep.jpg
idle: http://www.hfv.ic.cz/tepi.jpg
Stejně si myslím, že by se v potaz měli brát stejně průměrné teploty a ne teplota nejvyšší. která tam skočí na chvíli.
- alisan
- Začátečník
-
Tak ideální je tu teplotu sledovat v reálu a podle toho si udělat obrázek. Když spustíš OCCT, vidíš co ti to dělá a nakonec ta teplota osciluje kolem nějaké hodnoty (ta tě zajímá), plus mínus 2C. případně si k tomu pusť Core Temp a sleduj oboje.
Průměr jako takový moc neřeš ... přeci jen můžeš začít na nízké hodnotě, pak se CPU zatíží, teplota vyskočí na maximum, ale průměr je co? Tady už je ten rozptyl hodnot velký a nemusí být vypovídající pro potřeby hledání maxima teploty v zátěži.
Každopádně bez té bočnice to máš celkem OK ... tedy sám vidíš, že ne vždy je velký chladič přínosem v malé skříni bez dostatečného větrání. Navíc, tu samou skříň jsem také kdysi používal, tak vím, co je zač. Od jisté doby mi pod stůl smí jen big tower a tiché větráky s manuální regulací.
Průměr jako takový moc neřeš ... přeci jen můžeš začít na nízké hodnotě, pak se CPU zatíží, teplota vyskočí na maximum, ale průměr je co? Tady už je ten rozptyl hodnot velký a nemusí být vypovídající pro potřeby hledání maxima teploty v zátěži.
Každopádně bez té bočnice to máš celkem OK ... tedy sám vidíš, že ne vždy je velký chladič přínosem v malé skříni bez dostatečného větrání. Navíc, tu samou skříň jsem také kdysi používal, tak vím, co je zač. Od jisté doby mi pod stůl smí jen big tower a tiché větráky s manuální regulací.
- Slzic
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Tím jsem chtěl říci, že se na maximu dostanu na 70C na jednom jádru, ale většinou se to pohybuje kolem 65C. Bednu jsem vybíral v závislosti na velikosti PC stolu a i s touto bednou jsem to měl těsné:-) Jinak větráky mám v PC všechny od Noctuy a jedou kolem 900ot, takže mi je nejvíce slyšet HDD v PC Je mi jsané že výhodou co se týče větrání je Big Tower.Mám rád trochu designu(proto ta bedana) a pak ticho
- alisan
- Začátečník
-
Slzic ... řekl bych, že to máš OK, byť je chladič předimenzovaný. Prostě pohoda
- Blue Storm
- Odborník PCT
tady jde poznat to křivé IHS...nejvyšší teplotu bude mít logicky jádro, které je propadlé části nejblíž
- alisan
- Začátečník
-
BS, on to spíš myslel tak, že jedno jádro prostě vyskočí na 70C a hned se teplota jader bere jako 70C ... když se koukneš zpět na záznamy teplot, co postnul, tak z toho fakt nemůžeš říct, že by jedno jádro, nebo dvě, ujížděly v teplotě. Projdi si je a uvidíš sám, že tam nic, co by koreespondovalo s zakřivením CPU, jak by se zdálo dle fotky s pravítkem, nevyčteš. Snad v jednom případě to bylo 70C vůči 60C na nejchladnějším, ale i to se 70C klidně přenechalo jindy primát jinému jádru, co do maxima teploty i průměru.
- Blue Storm
- Odborník PCT
2alisan: prvně se podívej, jaké jsou teploty v zátěži http://www.hfv.ic.cz/tep.jpg...na tom jde jasně vidět, že jádro, které je na druhé straně, má oproti prvnímu o 7°C nižší teplotu...a je z toho zcela jasné, že je křivé IHS, tak tu nepiš nějaké svoje teorie, že je IHS rovné, že mohlo být křivé pravítko, apod...a vůbec, podle postnutých otisků pasty to jde taky jasně vidět
- Godzzila
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Ty teploty rozhodně neujdou když má zhruba o 25 stupňů více než by mělo.
http://pctuning.tyden.cz/hardware/skrin ... er?start=7
Co na tom, že to funguje ok? nekupoval ten chladič náhodou proto, aby měl teploty lepší, CPU chladnější + případně pro přetaktování ?
To tvoje skvělý uklidňování je o hovně.
http://pctuning.tyden.cz/hardware/skrin ... er?start=7
Co na tom, že to funguje ok? nekupoval ten chladič náhodou proto, aby měl teploty lepší, CPU chladnější + případně pro přetaktování ?
To tvoje skvělý uklidňování je o hovně.
- dexterav
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
kedže je to CPU plne funkčné ťažko to zreklamajú...
aj ked skúsiť by sa to dalo
aj ked skúsiť by sa to dalo
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X