kde mate tie panely pracuješ v neakej vyrobe ? Alebo myslíš všeobecne , napr Samsung G7 ? jj o tom smearingu som čital a videl recenzie, preto som stale v tomto zdržanlivy. Mal som doma pred par dňami aj QLED QE55Q80T ktory som chcel použivat ako PC monitor, tak skopirujem svoju skusenosť z ineho fora kde som o nej písal a koli čomu som ju vratil naspat do obchodu.
Keby to niekoho zaujímalo tak som mal doma QE55Q80T kupoval som ho čisto na hranie ako herny monitor takže budem písať iba o tom. Monitor ma podľa testov priemerny Response time 10.6ms čo je vcelku slušna hodnota moj doterajší LG 32GK850G mal priemer 8.4ms a s Ghostingom pri tom LG nemam najmenši problem tak som to bral tak,že to bude určite ešte v ramci normy. pretože tie Slabšie VA monitory maju aj 12-13ms response time ako je napr Samsung C32HG70
Ok k veci. Spustil som hru Battlefield V a v takejto Casual hre bolo to hranie nadherne, super obraz prakticky všetke mapy sú počas dňa a žiadne problemy sa tam nevyskytovali, Ghosting bol už malinko citelny ale absolutne v norme. Neobťažoval ma vobec. To iste v Rainbow six siege. žiaden prehnany ghosting hral som to na 2560x1440 a 120fps čiže udržiaval som plnych 120hz
Problem nastava ale pri neiktorych hrach ktore maju tmavšie prostredie napr, a agresivnejšie prechody určitych odtieňov na ktore je tá TV citliva no hlavne počas tmy. A vznika Inverzny Ghosting a to je ghosting typu že za objektami vznika zelena šmuha ako keby zeleny duch alebo fialovy apod. V niektorych hrach bol minimalny niekde takmer vobec hoci sa odohravali v tme, ale niekde bol cítelny dosť. Zisťoval som niečo o teorii a vysledok je taky, že Inverzny ghosting je preto pretože pri tej TV použili silny Overdrive pixelov na úkor toho aby papierovo ziskali čo najnižši response time v recenziach čiže tych cca 10ms. Lenže v tych recenziach už neuvádzaju OVERSHOOT čiže to je tá hodnota ktorá robi tych zelenych duchov koli agresivnemu Overdrive.
TFT central robia testy monitorov a tí uvadzaju aj hodnoty Overshoot keďže testuju aj OVerdrive ktory sa da manualne nastavovat na monitoroch.. Na televizoroch si ho manualne nastavovat nemožte a ste prakticky odkazany na hodnotu ktoru nastavy Samsung pri vyrobe TV popripade to menia pri zmene Firmware. Pointa je tá ,že keby ten Overdrive nastavia na menej agresivny aby nevznikal ten inverzny ghosting zelenej farby v niektorych situaciach, tak by sa zvyšil Response time tak na 14-15ms a zosilnel by ten bežny klasicky Ghosting ktory vidite prakticky vačšinu času aj počas "denneho,, počas denneho prostredia v hrach. Čiže vysledok je taky že na občasne hranie alebo na hranie hier ktore niesu až tak v tme napr športy fifa, nhl, battlefield, rainbow six siege je tá TV úplne vpohode a bol som spokojny. No pri tmavšich hrach sa možu vyskytnut neaki inverzni duchovia. Ja som TV vratil včera pretože ju chcem primarne na hranie a taky monitor musi byt bez kompromisov. Chcel som objednávat Asus PG43UQ ale dnes prišla od asusu neuveritelna novinka
ktora ma brutalne potešila a ešte si chvilu počkam no verim ,že o par mesiacov budem mat konečne svoj vysnivany dokonaly monitor O:-)
Edit : aby som nezabudol dodať na TV som objavil aj jeden mrtvy pixel . čo mi pri cene tej TV a ,že je to 80kova rada nepride celkom normalne. potom som čítal zahranične fora a takych ľudi bolo ovela viac s vyhorenymi pixelmi , jeden človek ho našiel aj na 90kovej ktory ten TV vratil prišiel mu druhy a na tom druhom bol tiež VYPALENY PIXEL. TV vratil zas a až na treti pokus mal TV bez vypaleneho pixela.. ja som to najvaic pozoroval na Zelenej farbe a na bielej farbe.. pri normalnom uživani TV a pozerani filmov si to nevšimnete ale vo Windowse to už objavit možte lahšie
Monitor na ktory budem čakať
https://www.guru3d.com/news-story/asus- ... nitor.html