Doporučte monitor 30" a více

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
Shaquille
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Doporučte monitor 30" a více

Příspěvek od Shaquille »

Ache píše:
Shaquille píše: Zeptam se te uplne jednoduse, koupis si od Samsungu 32" panel, co ti brani z nej udelat rovny monitor?
No dal by se narovnat, otázka je, zda by pak fungoval :lol:
DOC_ZENITH píše:Dále co se výrobců panelů týče, samotnej panel je jen jeden, jestli ho zakřivěj nebo ne a jak moc už je na výrobci monitoru, pre-curved se panel nevyrábí, z továrny to leze na souvislym pásu, proč teda výrobci nevydaj třeba 3 verze monitoru kde každá je jinak curved mi hlava nebere.
Shaquille píše:Vyse se pise, ze je to stejny panel a je na vyrobci, zda jej prohnou nebo ne... tak to neni pravda? Nebo na cem jsou zavisli? Vyrobcu LCD je hromada, pokud chces schopnejsi, tak je tady LG. Tak znovu, na cem jsou zavisli?
Na tohle uz jsi nereagoval, tak jsem bral ze souhlasis... Takze DOC keca? V tom pripade je tu LG, ktere prokazatelne rovne panely ma. V otazce zamen Samsung za LG, so easy
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 3600X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ripper6 píše:
DOC_ZENITH píše:výrobci otevřeně vyhrožujou recenzentlům co produkty nevychválej do nebes, ala Ryzen Renoir laptop story.

Zrovna Samung je mezi monitory fakt matador přešlapů a failů. třeba Odyssey G9, větší ultrawise bratříček tohodle. Hádej co se s nim stalo, byl potichu staženej z trhu asi po 14 dnech. Strašná kvalita, flickej u freesyncu, fyzicky se rozpadající (od středu se začnozu odlepovat mezivrstvy tak extrémně že začne prosvícení prosvítat škvírou nahoře a pod), je to epic fail za 1400 dolarů
To je tenhle ze? :)
Samsung Gaming Monitor ‘Odyssey G9’
https://www.youtube.com/watch?v=0Wxjg9keFOg
a tobe se tyto ultrawide monitory libi? Prisli tomu lidi na chut?
Me tam teda prijde ze casto to rozliseni je takove uplne domrsene a mam radeji klasiku :)

Za ty prachy je to des :o

Proto dnes taky verit recenzim... zacinam mit problem.
JJ to je ta vlajková loď co se Samsungu fyzicky i firmwarově rozpadá.

Co se těch philipsů týče tak ano, tenhle byl ten velkej o kterym jsem mluvil:

https://www.alza.cz/43-philips-436m6vbpab-d5443988.htm

Tu 27" nemůžu komenotvat protože jí neznám, ale jsou to sakra prachy za 27. Ale za pořádný HDR se platí. Sorry tohle je pro mě moc malý, proto 27 vůbec nestuduju.

Shaq - Hele nechme toho, za pravdu ti nedávám, tvé dotazy typu "co ti brání v tom udělat ho rovnej" jsou mimo, to je jako kdyb jsi se mě zeptal co mi brání zejtra vyhrát ve sportce či co mi brání v tom aby mi přes noc narostly křidla a proletěl se do nebe. Realita v tom brání. V Praxi mi nezbejvá než doufat že LG (nebo někdo jinej) vezme ten panel a udělá ho znova rovnej, celá tahle debata se rozjela tim že já jsem zkritizoval to že je curved jak pí**, zcela nelogicky a neerognomicky moc, má úhled kde aby byl optimální tak by člověk musel sedět max 47cm od obrazovky.... u 32"... prostě LOL a ty jsi to tady začal obhajovat jakože Samsung přeci ví co dělá a že tohle lidi chtěji, k tomu už nemam co dodat. A Ache ti vysvětlil co je Samsung v monitorech zač. Většinou nic co by člověk chtěl.
Ripper6
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ripper6 »

DOC_ZENITH píše:JJ to je ta vlajková loď co se Samsungu fyzicky i firmwarově rozpadá.

Co se těch philipsů týče tak ano, tenhle byl ten velkej o kterym jsem mluvil:

https://www.alza.cz/43-philips-436m6vbpab-d5443988.htm

Tu 27" nemůžu komenotvat protože jí neznám, ale jsou to sakra prachy za 27. Ale za pořádný HDR se platí. Sorry tohle je pro mě moc malý, proto 27 vůbec nestuduju.
Ne ne psal jsem dotaz na 55 palcu Philips :)
tento
55` Philips 558M1RY
https://www.mall.cz/lcd-27/philips-558m ... discussion

mozna matouci, protoze v odkazu je videt to 27 :D

Ideal by pro me byl monitor prave IPS, ale IPS asi nezvladne to HDR pri 1000nitu? nebo jak to je.
Win 11, AMD 7950x3D, SSD M.2 Seagate FireCuda 530 4TB, 2x SSD SATA Crucial 4TB, 2x HDD Toshiba ent MG09 18TB. MB Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, RAM G.Skill Trident Z5 Neo 64GB 6000Mhz (AMD Expo), GPU Gigabyte RTX 4090 OC 24G, Case Fractal Design Meshify 2 XL, MSI zdroj MEG Ai1300P PCIE5 1300W, BDXL VERBATIM UHD 4K USB BD-RW. Monitor Sony Bravia 65x95L (Dolby Vision), Sound PC Onkyo HT-S7805 (Atmos,DTS X)
Shaquille
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

DOC_ZENITH píše: Shaq - Hele nechme toho, za pravdu ti nedávám, tvé dotazy typu "co ti brání v tom udělat ho rovnej" jsou mimo, to je jako kdyb jsi se mě zeptal co mi brání zejtra vyhrát ve sportce či co mi brání v tom aby mi přes noc narostly křidla a proletěl se do nebe. Realita v tom brání. V Praxi mi nezbejvá než doufat že LG (nebo někdo jinej) vezme ten panel a udělá ho znova rovnej, celá tahle debata se rozjela tim že já jsem zkritizoval to že je curved jak pí**, zcela nelogicky a neerognomicky moc, má úhled kde aby byl optimální tak by člověk musel sedět max 47cm od obrazovky.... u 32"... prostě LOL a ty jsi to tady začal obhajovat jakože Samsung přeci ví co dělá a že tohle lidi chtěji, k tomu už nemam co dodat. A Ache ti vysvětlil co je Samsung v monitorech zač. Většinou nic co by člověk chtěl.
Realita ti brani, to mi uplne staci, asi dosly argumenty ;) jak pises, nechme toho. Ty si pockas na svuj vysnenej panel a ja si testnu to zakriveni. Uzivej.
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 3600X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
usc
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od usc »

LG 34GN850 Review, The New 21:9 Ultrawide Performance King

https://www.youtube.com/watch?v=vu0vpIe-dZA

konecne slusna recenzia s celkom fajn vysledkom. Zmiernili i zakrivenie na uroven Alienware. Akurat sa u nas, narozdiel od zahranicia, este stale nepredava. Akonahle bude dostupny, dam sancu ale trom kusom :)

rtings.com

https://www.rtings.com/monitor/reviews/lg/34gn850-b
R9 5950X - Crosshair VIII Hero Wifi - Trident Z Neo 32GB GTZN - 3080 FTW Ultra 10GB - SB ZxR
970 Pro 512GB - 980 Pro 1TB - 640GB Caviar Blue - Ironwolf 4T - Exos 7E8 8T - Exos 16X 16T
Evolv X + 3 x NF-A14 PWM Chromax - Kraken x72 + 3 x NF-A12 PWM - Thor 850W
38GN950 - 2 x u2410 - Alloy Elite RGB - G502 Hero - Z906 - G Pro X Wireless
= OLED C9 + K63 Wireless Gaming Lapboard + G502 Lightspeed =
Flow X13 + MX Anywhere 3
marek16
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marek16 »

ahojte, co tenhle monitor, někdo zkušenosti?
https://www.alza.cz/43-iiyama-le4340uhs ... 10.htm?o=1

nebo víte o nějakých, co už mají AMVA5 panel?
Quis custodiet ipsos custodes?
usc
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od usc »

R9 5950X - Crosshair VIII Hero Wifi - Trident Z Neo 32GB GTZN - 3080 FTW Ultra 10GB - SB ZxR
970 Pro 512GB - 980 Pro 1TB - 640GB Caviar Blue - Ironwolf 4T - Exos 7E8 8T - Exos 16X 16T
Flow X13 + MX Anywhere 3
DAVEmon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DAVEmon »

no vzhledem k tomu, že se jedná o ROG monitor, tak to znamená, že bude předražený jak prase.
usc
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od usc »

Moze byt, no hlavne to znamena reakciu na nadchadzajuce grafiky a konecne moznost poriadneho posunu po rokoch. Snad coskoro i u ostatnych vyrobcov
Flow X13 + MX Anywhere 3
Zofrenko
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od Zofrenko »

dnes vydali Svethardware članok

https://www.svethardware.cz/asus-uvadi- ... 4-hz/52802

Ale tento monitor je už 3 mesiace v predaji. Oni su tak oneskoreni alebo vyšiel neaky iny monitor a maju preklep ? Planujem kupovat neaky takyto vačši monitor no ten PG43UQ ma v recenziach až tak nepresvedčil.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ne, tenhle nebrat, počekj až na ty modely s HDMI 2.1, tenhle má slow panel s black smearingem, už tu máme VA panely co jsou fast a netrpěj smearingem, ale bude třeba si počkat na recenze protože je to vše závislé na prefektně odladěném overdrive a tam Asusu zas tolik nevěřím.
Zofrenko
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od Zofrenko »

kde mate tie panely pracuješ v neakej vyrobe ? Alebo myslíš všeobecne , napr Samsung G7 ? jj o tom smearingu som čital a videl recenzie, preto som stale v tomto zdržanlivy. Mal som doma pred par dňami aj QLED QE55Q80T ktory som chcel použivat ako PC monitor, tak skopirujem svoju skusenosť z ineho fora kde som o nej písal a koli čomu som ju vratil naspat do obchodu.

Keby to niekoho zaujímalo tak som mal doma QE55Q80T kupoval som ho čisto na hranie ako herny monitor takže budem písať iba o tom. Monitor ma podľa testov priemerny Response time 10.6ms čo je vcelku slušna hodnota moj doterajší LG 32GK850G mal priemer 8.4ms a s Ghostingom pri tom LG nemam najmenši problem tak som to bral tak,že to bude určite ešte v ramci normy. pretože tie Slabšie VA monitory maju aj 12-13ms response time ako je napr Samsung C32HG70

Ok k veci. Spustil som hru Battlefield V a v takejto Casual hre bolo to hranie nadherne, super obraz prakticky všetke mapy sú počas dňa a žiadne problemy sa tam nevyskytovali, Ghosting bol už malinko citelny ale absolutne v norme. Neobťažoval ma vobec. To iste v Rainbow six siege. žiaden prehnany ghosting hral som to na 2560x1440 a 120fps čiže udržiaval som plnych 120hz

Problem nastava ale pri neiktorych hrach ktore maju tmavšie prostredie napr, a agresivnejšie prechody určitych odtieňov na ktore je tá TV citliva no hlavne počas tmy. A vznika Inverzny Ghosting a to je ghosting typu že za objektami vznika zelena šmuha ako keby zeleny duch alebo fialovy apod. V niektorych hrach bol minimalny niekde takmer vobec hoci sa odohravali v tme, ale niekde bol cítelny dosť. Zisťoval som niečo o teorii a vysledok je taky, že Inverzny ghosting je preto pretože pri tej TV použili silny Overdrive pixelov na úkor toho aby papierovo ziskali čo najnižši response time v recenziach čiže tych cca 10ms. Lenže v tych recenziach už neuvádzaju OVERSHOOT čiže to je tá hodnota ktorá robi tych zelenych duchov koli agresivnemu Overdrive.

TFT central robia testy monitorov a tí uvadzaju aj hodnoty Overshoot keďže testuju aj OVerdrive ktory sa da manualne nastavovat na monitoroch.. Na televizoroch si ho manualne nastavovat nemožte a ste prakticky odkazany na hodnotu ktoru nastavy Samsung pri vyrobe TV popripade to menia pri zmene Firmware. Pointa je tá ,že keby ten Overdrive nastavia na menej agresivny aby nevznikal ten inverzny ghosting zelenej farby v niektorych situaciach, tak by sa zvyšil Response time tak na 14-15ms a zosilnel by ten bežny klasicky Ghosting ktory vidite prakticky vačšinu času aj počas "denneho,, počas denneho prostredia v hrach. Čiže vysledok je taky že na občasne hranie alebo na hranie hier ktore niesu až tak v tme napr športy fifa, nhl, battlefield, rainbow six siege je tá TV úplne vpohode a bol som spokojny. No pri tmavšich hrach sa možu vyskytnut neaki inverzni duchovia. Ja som TV vratil včera pretože ju chcem primarne na hranie a taky monitor musi byt bez kompromisov. Chcel som objednávat Asus PG43UQ ale dnes prišla od asusu neuveritelna novinka :D ktora ma brutalne potešila a ešte si chvilu počkam no verim ,že o par mesiacov budem mat konečne svoj vysnivany dokonaly monitor O:-) :twisted: :twisted: :twisted:

Edit : aby som nezabudol dodať na TV som objavil aj jeden mrtvy pixel . čo mi pri cene tej TV a ,že je to 80kova rada nepride celkom normalne. potom som čítal zahranične fora a takych ľudi bolo ovela viac s vyhorenymi pixelmi , jeden človek ho našiel aj na 90kovej ktory ten TV vratil prišiel mu druhy a na tom druhom bol tiež VYPALENY PIXEL. TV vratil zas a až na treti pokus mal TV bez vypaleneho pixela.. ja som to najvaic pozoroval na Zelenej farbe a na bielej farbe.. pri normalnom uživani TV a pozerani filmov si to nevšimnete ale vo Windowse to už objavit možte lahšie

Monitor na ktory budem čakať
https://www.guru3d.com/news-story/asus- ... nitor.html
Ripper6
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ripper6 »

Zofrenko: na tohle cekas? Vzdyt to ma za ty prachy jen HDMI 2.0 :D
ASUS ROG Strix XG438Q
https://www.alza.cz/43-asus-rog-strix-x ... 668240.htm
a jen 450 cd/m2 :D fakt super za ty prachy...
Win 11, AMD 7950x3D, SSD M.2 Seagate FireCuda 530 4TB, 2x SSD SATA Crucial 4TB, 2x HDD Toshiba ent MG09 18TB. MB Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, RAM G.Skill Trident Z5 Neo 64GB 6000Mhz (AMD Expo), GPU Gigabyte RTX 4090 OC 24G, Case Fractal Design Meshify 2 XL, MSI zdroj MEG Ai1300P PCIE5 1300W, BDXL VERBATIM UHD 4K USB BD-RW. Monitor Sony Bravia 65x95L (Dolby Vision), Sound PC Onkyo HT-S7805 (Atmos,DTS X)
Ripper6
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ripper6 »

Zofrenko píše:dnes vydali Svethardware članok

https://www.svethardware.cz/asus-uvadi- ... 4-hz/52802

Ale tento monitor je už 3 mesiace v predaji. Oni su tak oneskoreni alebo vyšiel neaky iny monitor a maju preklep ? Planujem kupovat neaky takyto vačši monitor no ten PG43UQ ma v recenziach až tak nepresvedčil.
hmm a co Displey Port? Zase pokud nekdo uzije uz HDR tak ctu ze pri HDR s DP 1.4 neni moc aby nebyla komprese barev. Musi to mit pak alespon 2x DP aby to slo, jinak zase nepouzitelny konektor.
Zofrenko
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od Zofrenko »

No ripper zjavne by si mal viac naštudovať pred tým ako píšeš :D pg43uq ma dsc. Ddisplay stream compresion a dokáže cez hdmi 1.4 pustiť 144hz bez akejkoľvek kompresie v obraze. A po druhé ten link 120hz na ktorý čakám nemá s tým xg438 nič spoločné :D a ten novy bude už mať hdmi 2.1. A 120hz nativnych plus je dosť možné že bude OC na 144hz pre počítače.

A 2x DP je nezmysel pretože vtedy nefunguje gsync ani freesync spolu s HDR
Ripper6
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ripper6 »

aha tak ten odkaz mi tam nenajel cos dal :(
To ti stejne nejde koukam i na tu TV cos zde zdal
AMD FreeSync - je stejne k nicemu pac casto ma clovek Nvidia GPU takze by spis potreboval Gsync :(

Ja zatim nevim presne ale resil jsem to prave kvuli monitoru zde
https://www.mall.cz/lcd-27/philips-558m1ry-558m1ry00

ze jako tvari se dobre ale ma to DP 1.4, kdyz recenze jinde zminuje prave ze pri vyuziti 4K a 120Hz plus HDR uz bude dochazet ke kompresi. Proto ani nespecham a cekam na 55 monitor, co tim trpet nebude :)

Over DisplayPort it can support the full 4K @ 120Hz although this must require some form of colour compression for that to be achieved.
https://www.tftcentral.co.uk/blog/phili ... nd-278m1r/

tedy to ten prastarej DP 1.4 ani neda, hlavne ze za to ma dat zakaznik 30 litru :-D :twisted:
Naposledy upravil(a) Ripper6 dne pon 10. srp 2020, 12:24, celkem upraveno 2 x.
Ripper6
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ripper6 »

a ja k tomu 2x DP dosel zde, kdy me zajmalo ze monitor za 30tisic, jak ho lze provozovat
https://www.alza.cz/43-acer-predator-cg ... ssionPosts

kdy jsem polozil dotaz, jak bude tech 4K a 144Hz fungovat za takto drahy monitor?

Odpoved je Alza radi: K pretaktovani na 144Hz je potreba pripojit dva DP kabely. To se sice muze zdat nepohodlne ale nedochazi k podvzorkovani barevnych slozek.
:)
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

Ripper6 píše: AMD FreeSync - je stejne k nicemu pac casto ma clovek Nvidia GPU takze by spis potreboval Gsync :(
Jenomze pod G-Sync se jiz pred delsi dobou konecne schovala i podpora pro VESA standard a tak, kdyz ma monitor uvedeny Freesync, tak by mel fungovat na Nvidii i G-Sync. Ty HW moduly G-Sync jsou na ustupu konecne.
Zofrenko
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od Zofrenko »

Ripper ale toho pg43uq sa to už netýka. Ak k nemu nápojis grafiku rtx 2000 a vyššie tak podporujú ten ddisplay stream compresion co obsahuje ten monitor to DSC. To znamená ze to hdmi 1.4 pôjde 144hz 4k HDR bez akejkoľvek kompresie obrazu prakticky ako keby si mal hdmi 2.1
usc
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od usc »

Stale zastavam nazor, ze ked uz mam na monitor cez 2000e, tak si rovno kupim 2xLG OLED, ani keby som mal jeden vypalit. Tie Asus, ani nic ine, im minimalne do microled naozaj nebude siahat po clenky.
Flow X13 + MX Anywhere 3
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“