Max Casper píše:
Než sis to zeditoval, tak jsi tam měl napsáno 1000 XP za prohru. Pokud to byl původně překlep, tak to sorry.
A s tím dalším také nesouhlasím. Průměr má velkou vypovídací hodnotu, naopak extrémy jsou o ničem, i když samozřejmě ne každý je schopen dosáhnout nějaké zvlášť vysoké rekordní hodnoty.
Něco jsem tam opravoval a něco přidával, ale nepamatuju si, že bych opravoval zrovna tohle. Každopádně prohru přes 1000 XP jsem měl jen párkrát za těch 16k bitev, takže bych to záměrně rozhodně netvrdil.
Průměry opravdu smysl nemají. Můžu to zdůvodnit řadou důvodů (snad vždy platí aspoň nějaký, mají různé váhy u různých lidí): každý jednotlivec se hru učí a každý má jinou learning curve (někdo se hru naučí za 100, jinej za 1000, další za 10000 zápasů, někdo nikdy, ale průměr se vždy počítá absolutně ze všech zápasů), na účtu nehraje jen jeden člověk (členové rodiny, návštěvy, kamarádi - třeba teď jsem si u kamaráda zkoušel jeho tanky, které sám nemám), faktory náhody (penetrace, damage, přesnost, vyvážení týmů, nevyváženost tanků, špatný matchmaking, ...).
Je pravdou, že tohle všechno se do určité míry dle zákonů statistiky srovná, ale to by každý musel mít řádově 30000 a víc bitev, což má naprosté minimum hráčů.
Pak tu ale máme ještě proměnlivé faktory:
- vztah hráče k tanku (chci třeba T10 tank v dané linii, ale musím se dostat přes 8 jiných tanků, z nichž některé mě mohou fakt štvát a proto je nebudu hrát dobře); opravdu to hraje roli, i s underpowered tankem jde hrát vcelku slušně, pokud si na hraní dává hráč záležet a naopak i s overpowered tankem se dá slušně prohrávat, když člověka jeho hraní nebaví a pouze ho grindí výš
- vztah k hodnocení jako takovému, což souvisí třeba i s náladami - když jde člověk hrát s blbou náladou a na statistikách mu nezáleží, tak jede klidně tank utopit nebo se jede nechat zabít, když se s ním dostane do hry, kde s ním nemá šanci hrát (třeba kdysi stock KV proti T9 tankům, to opravdu nemělo smysl, dnes už je MM lepší), s čímž souvisí i
- vývoj hry - člověku mohlo jít hraní bez fyziky, ale třeba se nebyl schopen přizpůsobit hře s fyzikou apod. - pokud nahrál výrazně více bitev ve starších verzích hry, tak může mít stále dobré statistiky, i když teď jeho hraní stojí za nic (další změny - premium munice, změny v HE mechanice, ...)
- výběr tanků - v každé verzi hry existují tanky, které jsou prostě lepší než zbytek na obdobném tieru (v současné verzi například mnou zmiňované T71, dříve to dobu bylo KV) - hraním takových tanků člověk nedokazuje, že hraje hru lépe, ale do statistik se to promítne
- čety, roty, clan wars - ve statistikách se výsledky z čet, rot a CW nerozlišují - to může hráčské statistiky výrazně pozměnit, pokud je hraje často
- kvalita hardware - na jednom PC mám například ne úplně stabilní overclock a občas se zasekne, se slabším overclockem je hra téměř nehratelná, kvalita internetového připojení (dříve mi padalo), skutečný život - někdo si musí od PC občas odběhnout (někdo pořád - třeba má dítě, jiný zase téměř vůbec)
Shrnu to: Statistiky mají určitou vypovídající hodnotu, ale velmi omezenou. Win ratio se dá nahonit četama a rotama, statistiky damage a penetrace prémiovou municí, efficiency rating obsazováním základen (na to není potřeba příliš skillu). Ztratit se naopak dají mnohem více způsoby, přičemž nemusejí nijak souviset se skillem hráče.
Podle mě o hráčích mnohem více vypovídají extrémy, a to asi tak vrchních a spodních 10 % výsledků s tanky, které dotyčný hráč rád hraje.