Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem
- no-X
- Středně pokročilý
Re: M42 objektivy na DSLR
Nějakou zítra udělám, ale teď je tady pořád zataženo, opar, mlha či co, takže je všechno šedivý
44M je poslední verze, která měla osmilamelovou clonu. Další měly jen 6 lamel. Taky jako jediná má A/M switch, takže není nutná redukce s obrubou, která by stále pin mačkala. Novější už ji potřebují.
44M je poslední verze, která měla osmilamelovou clonu. Další měly jen 6 lamel. Taky jako jediná má A/M switch, takže není nutná redukce s obrubou, která by stále pin mačkala. Novější už ji potřebují.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Holda
- Středně pokročilý
Dobře díky. Sleduju ješte na Aukru dva Pentacony, uvidím, kam se vyšplhá cena. Končí v neděli, předpokládám, že stejně dřív jak v pondělí bys to neposílal.
.
- no-X
- Středně pokročilý
V pohodě
Já jsem poslední dva Pentacony na aukru prodal za 740 (funkční bez MC) a 340 (s porouchanou clonou). Pokud mají jakž-takž popsaný stav, chodí většinou kolem 600-650.
Já jsem poslední dva Pentacony na aukru prodal za 740 (funkční bez MC) a 340 (s porouchanou clonou). Pokud mají jakž-takž popsaný stav, chodí většinou kolem 600-650.
- Voris
- Nováček
-
Pentacon 50/1.8 s antireflexem jsem koupil u Pazdery za 600. Orestegon 50/1.8 s trochu ošoupaným ostřícím kroužkem nabízel za 500 Kč. U Škody jsem padesátky v M42 neviděl žádné.
Moje zkušenost je taková, že přesně dokážu zaostřit jedině přes Live View. O rychlém ostření nemůže být řeč.
Moje zkušenost je taková, že přesně dokážu zaostřit jedině přes Live View. O rychlém ostření nemůže být řeč.
- cleaner1
- Nováček
-
toho 8 lameloveho Heliosa mam aj ja. Na strede vyzera slusne, ale ku krajom trocha mekne. Pancolar MC 50/1,8 mam na ceste aj so starym telom za 500 CZK. Zial neviem, co mi pride, tak sa nebudem predcasne radovat. ak vsetko klapne, tak mi od zajtra bude hovorit panicek.
- no-X
- Středně pokročilý
cleaner1: Budu ti držet palce - z asi pěti pancolarů, které jsem koupil s tělem, byl v pořádku jeden (jeden nefunkční clona, jeden plesnivý, jeden vydřené ostření, další už si nepamatuju...)
ad Heliosy - to je o štěstí na kus, některé jsou nádherně ostré
Voris: To máš dobré. Kdykoli jsem tam zašel, tak je měl za 1200 Tak mu snad konečně došlo, že tržní cena je někde jinde...
ad ostření - live-view by se hodilo, ale vzhledem k tomu, že ho Sigma neumí, tak jedu všechno s hledáčkem a když se člově snaží, tak se trefovat i dá:
http://img2.abload.de/img/sdim1500hq39.jpg
http://img2.abload.de/img/sdim2427hum9.jpg
http://img1.abload.de/img/sdim3615ph314.jpg
http://img1.abload.de/img/sdim3738h5s5.jpg
http://img1.abload.de/img/sdim3967hbfi.jpg
http://img2.abload.de/img/sdim4395hxrtv.jpg
http://img1.abload.de/img/sdim4607h2afj.jpg
ad Heliosy - to je o štěstí na kus, některé jsou nádherně ostré
Voris: To máš dobré. Kdykoli jsem tam zašel, tak je měl za 1200 Tak mu snad konečně došlo, že tržní cena je někde jinde...
ad ostření - live-view by se hodilo, ale vzhledem k tomu, že ho Sigma neumí, tak jedu všechno s hledáčkem a když se člově snaží, tak se trefovat i dá:
http://img2.abload.de/img/sdim1500hq39.jpg
http://img2.abload.de/img/sdim2427hum9.jpg
http://img1.abload.de/img/sdim3615ph314.jpg
http://img1.abload.de/img/sdim3738h5s5.jpg
http://img1.abload.de/img/sdim3967hbfi.jpg
http://img2.abload.de/img/sdim4395hxrtv.jpg
http://img1.abload.de/img/sdim4607h2afj.jpg
- cleaner1
- Nováček
-
Vdaka No-x. Nastastie som sa stretol s tak ustretovym krokom od predajcu, ze posle len za dobierku a ked bude vsetko OK, tak mu mam zaplatit na ucet. normalne som nechapal, ze je toto este mozne v dnesnej dobe. chlapik hovoril, ze s nim donedavna fotil este....no donedavna...spominal dva roky spat a potom lezal pekne v puzdre v skrini. Ked tak, pridem len o postovne naklady. Budem dufat, ze to vyjde.
K manualnemu ostreniu...no mam 450D a lifeview je to o dost lepsie na ostrenie...aj ked aj nie velmi akcne. Na kratku vzdialenost ma moj helios cez ostriaci cip mierny ale viditelny FF. myslim, ze to bude vo vsetobecnosti problem s kazdym takto svetelnym objektivom a novou technikou....teda aspon u Canonu, bo som o tom dost pocital na forach a stazovalo sa vela ludi. Uz to dostavam do ruky aj manualne. Vzdy rukou mierne dobehnem pri ostreni a celkom sa viem uz aj trafit.
K manualnemu ostreniu...no mam 450D a lifeview je to o dost lepsie na ostrenie...aj ked aj nie velmi akcne. Na kratku vzdialenost ma moj helios cez ostriaci cip mierny ale viditelny FF. myslim, ze to bude vo vsetobecnosti problem s kazdym takto svetelnym objektivom a novou technikou....teda aspon u Canonu, bo som o tom dost pocital na forach a stazovalo sa vela ludi. Uz to dostavam do ruky aj manualne. Vzdy rukou mierne dobehnem pri ostreni a celkom sa viem uz aj trafit.
- cleaner1
- Nováček
-
Pekne fotecky No-xi.
- no-X
- Středně pokročilý
To je dobrý přístup.
Bohužel mám třeba i tu zkušenost, že se mi prodejce představil jako jeden ze zakládajících členů svazu ČS fotografů, tak mě ani nenapadlo při převzetí detailněji kontrolovat stav a až doma jsem zjistil, že jeden objektiv měl na optice plíseň a druhý posunutou stupnici clony... Takže doporučuju kontrolovat, kontrolovat a kontrolovat. Tedy alespoň při osobním převzetí nebo zpětné platbě. Při nákupu po internetu - když stav zboží hrubě neodpovídá popisu, požaduju slevu (když to omezuje použitelnost, tak 50%). Tam se mi kupodivu ještě nestalo, že by s někým byly vážnější problémy, jen jeden člověk chtěl předem do mailu poslat oskenované vyjádření nebo účtenku ze servisu.
Bohužel mám třeba i tu zkušenost, že se mi prodejce představil jako jeden ze zakládajících členů svazu ČS fotografů, tak mě ani nenapadlo při převzetí detailněji kontrolovat stav a až doma jsem zjistil, že jeden objektiv měl na optice plíseň a druhý posunutou stupnici clony... Takže doporučuju kontrolovat, kontrolovat a kontrolovat. Tedy alespoň při osobním převzetí nebo zpětné platbě. Při nákupu po internetu - když stav zboží hrubě neodpovídá popisu, požaduju slevu (když to omezuje použitelnost, tak 50%). Tam se mi kupodivu ještě nestalo, že by s někým byly vážnější problémy, jen jeden člověk chtěl předem do mailu poslat oskenované vyjádření nebo účtenku ze servisu.
- Voris
- Nováček
-
Fotky jsou opravdu pěkné. Existuje na zaostřování v hledáčku nějaký fígl? Málokdy se mi na nízkých clonách podaří zaostřit přesně.
- Holda
- Středně pokročilý
- no-X
- Středně pokročilý
Já nepoužívám nic - ale když je možnost, tak snímek cvaknu víckrát, a pak vyberu verzi, která se mi zdá nejlepší
- cleaner1
- Nováček
-
Musim sa pochvalit. Pancolar 50/1,8 dorazil a je v absolutnom poriadku. MC vrstva bez ujmy, clona a lamely OK, cocky bez skrabancov a takmer nulovy prach. len male mikrosmietko sotva viditelne na prednej cocke z vnutra. Ostrenie je malicko viac stuha ako na heliose, ale neprekaza. Som jednoducho dieta stasteny. Zajtra skusim porovnat s mojim Heliosom.
- no-X
- Středně pokročilý
Na čočkách může být bordelu hafo a nemá to vliv Lidi jsou jenom hrozně přecitlivělí. Problém jsou plošné záležitosti, jako plíseň (to je neřešitelné, protože vyčištění ji může odstranit i s antireflexem), různé zamlžení (buďto když v objektivu zkondenzovala voda a smíchaná s mazivem pak zase vyschl, nebo když objektiv spadnul do vody a vyschnul)... to už má vliv na kontrast. Ale viděl jsem fotky z naprosto brutálně poškrabaných objektivů, nebo z objektivů, ve kterých byl uschlý malý brouk, mravenec... a vliv to nemělo
Jinak gratuluju. Kolikamístný sériový číslo jsi trefil?
Jinak gratuluju. Kolikamístný sériový číslo jsi trefil?
- cleaner1
- Nováček
-
No hned som si vsimol, ze ma 5-miestne cislo, lebo som zaregistroval, ako si vyssie ukazoval rozdiel medzi pancolarmi s 4-miestnym a 5-miestnym cislom. trocha sa mi ale zda, na plnu dieru je obraz taky mliecny. Aspon na prvy dojem. Skusim to zajtra porovnat trocha exaktnejsimi testami zo stativu.
Len ma zajima, ako najlepsie testovat clony. Lepsie je z balkona skusat na prirodu s nekonecnom alebo radsej nieco blizsie? Treba knihy v kniznici z dvoch metrov, alebo radsej nieco oblejsie?
Ta info s tym uschlym "broukem" je zaujimava. To by som povedal, ze uz urobi dost vyrazny zasah do kvality obrazu...ak teda ten brouk nelezi niekde na okraji.
Inak sa musim priznat, ze som zo zadnej strany tu cocku vyskrutkoval, bo tam bolo trocha viditelneho mikroprachu. Asi ako hovoris, ze su ludia prehnane citlivy. Moj pripad trocha. Nedalo mi to a kedze som tak pocistil aj na heliose zadne cocky, vedel som co a ako. Takmer som chytil paniku, bo som najprv jemnucko steteckom chcel zotriet mikroprach, ale po par tahoch sa zacal objavovat taky fliacik na jednej cocke. akoby mastny flak, ale na prvy pohlad som neregistroval ani znamku, ze by bol zamlzeny. Stetec je pritom na sto pro cisty. Ono to umocnili aj tie MC vstvy, lebo sa to hned zacalo zafarbovat do fialova. Zacal som si nadavat, bo som myslel, ze som daco skazil. Jemne som na to dychol, aby sa skla zamlzili a pretrel jemne utierkou z mikrovlakna. Hned po jemnom prejdeni to zmizlo. To iste sa mi stalo aj z druhou cockou. Pritom som ani naznakom neregistroval zamlzenie alebo mastnotu, ked som ho proti svetlu vsemozne natacal. cocky som pocistil, vyfukal pred zatvorenim od prachu, zlozil a vsetko OK.
Prednu cocku nemam odvahu odskrutkovat. bojim sa, aby daco nevystrelilo von pri rozberani...a to male smietko isto nemoze vadit.
Este taka otazka. Cim cistit objektiv s MC vrstvami? Ja viem, ako su agresivne niektore pripravky a mozu poskodit MC vrstvu. Myslim, ze treba alkoholove pripravky tomu velmi nevonia. Ja sa bojim aj cistu vodu kvapnut. Nanajvys do toho dychnem, aby sa urobil jemny opar, pretrem do sucha, vyfukam a hned zatvaram.
Len ma zajima, ako najlepsie testovat clony. Lepsie je z balkona skusat na prirodu s nekonecnom alebo radsej nieco blizsie? Treba knihy v kniznici z dvoch metrov, alebo radsej nieco oblejsie?
Ta info s tym uschlym "broukem" je zaujimava. To by som povedal, ze uz urobi dost vyrazny zasah do kvality obrazu...ak teda ten brouk nelezi niekde na okraji.
Inak sa musim priznat, ze som zo zadnej strany tu cocku vyskrutkoval, bo tam bolo trocha viditelneho mikroprachu. Asi ako hovoris, ze su ludia prehnane citlivy. Moj pripad trocha. Nedalo mi to a kedze som tak pocistil aj na heliose zadne cocky, vedel som co a ako. Takmer som chytil paniku, bo som najprv jemnucko steteckom chcel zotriet mikroprach, ale po par tahoch sa zacal objavovat taky fliacik na jednej cocke. akoby mastny flak, ale na prvy pohlad som neregistroval ani znamku, ze by bol zamlzeny. Stetec je pritom na sto pro cisty. Ono to umocnili aj tie MC vstvy, lebo sa to hned zacalo zafarbovat do fialova. Zacal som si nadavat, bo som myslel, ze som daco skazil. Jemne som na to dychol, aby sa skla zamlzili a pretrel jemne utierkou z mikrovlakna. Hned po jemnom prejdeni to zmizlo. To iste sa mi stalo aj z druhou cockou. Pritom som ani naznakom neregistroval zamlzenie alebo mastnotu, ked som ho proti svetlu vsemozne natacal. cocky som pocistil, vyfukal pred zatvorenim od prachu, zlozil a vsetko OK.
Prednu cocku nemam odvahu odskrutkovat. bojim sa, aby daco nevystrelilo von pri rozberani...a to male smietko isto nemoze vadit.
Este taka otazka. Cim cistit objektiv s MC vrstvami? Ja viem, ako su agresivne niektore pripravky a mozu poskodit MC vrstvu. Myslim, ze treba alkoholove pripravky tomu velmi nevonia. Ja sa bojim aj cistu vodu kvapnut. Nanajvys do toho dychnem, aby sa urobil jemny opar, pretrem do sucha, vyfukam a hned zatvaram.
- Holda
- Středně pokročilý
Nedalo mi to a vyhrabal jsem v ostatních ohledech špatný Industar 50/2,8 a zkusil jaké má OOF lights.
.
- cleaner1
- Nováček
-
Este taky maly poznatok. Akokolvek sa clovek snazi a prezera objektiv voci slnku, oblohe alebo umelemu svetlu a hlada stopy prachu, zamlzenia ci akykolvek defekt na cockach, tak jednoznacne objektiv preveri az vysokosvietiva biela dioda. Mam doma jednu 22 000mcd /klucenka/ a druha 7 diodova tiez ako klucenka...to sa clovek cuduje, co vsetko je tam vidiet. Vrelo odporucam, ale upozornujem, ze ukazuje uplne vsetko, ze sa clovek az boji, ze ten objektiv je na vyhodenie. skusal som aj moje setaky...cisto nove...a vidiet tam kadeco. najlepsie doma za jemneho svetla lampy posvietit z jednej strany, potom z druhej a voci prechadzajucemu svetlu cez cocky vidiet aj to, co nejde normalne vidiet.
- no-X
- Středně pokročilý
Jsem skleróza... jakou že máš verzi? L/Z?Holda píše:Nedalo mi to a vyhrabal jsem v ostatních ohledech špatný Industar 50/2,8 a zkusil jaké má OOF lights.
Rozhodně nekonečno, vyloučíš nestejnoměrně přesné ostření.cleaner1 píše:Len ma zajima, ako najlepsie testovat clony. Lepsie je z balkona skusat na prirodu s nekonecnom alebo radsej nieco blizsie? Treba knihy v kniznici z dvoch metrov, alebo radsej nieco oblejsie?
Pokud není nalepený na přední čočce zevnitř, tak to není problém. To je stejný jako tenhle poškrabaný Planar. Jeho nový majitel nenašel jedinou situaci, kde by byl problém. Pokud je to totiž mimo hloubku ostrosti, nemá to vliv. Problém může nastat leda u širokoúhlých skel, kde škrábanec přidává na flares. Čím hloubš uvnitř optiky je problém, tím menší vliv má.cleaner1 píše:Ta info s tym uschlym "broukem" je zaujimava. To by som povedal, ze uz urobi dost vyrazny zasah do kvality obrazu...ak teda ten brouk nelezi niekde na okraji.
To je právě ono... lepší to nechat. Z pár zrnek prachu, které nemají vliv, je pak umaštěný antireflex, který snižuje kontrast. I pán, ke kterému si dávám objektivy opravovat, mě přesvědčuje, že optiku je lepší nečistit, pokud to nemá vliv na výstup.cleaner1 píše:Inak sa musim priznat, ze som zo zadnej strany tu cocku vyskrutkoval, bo tam bolo trocha viditelneho mikroprachu. Asi ako hovoris, ze su ludia prehnane citlivy. Moj pripad trocha. Nedalo mi to a kedze som tak pocistil aj na heliose zadne cocky, vedel som co a ako. Takmer som chytil paniku, bo som najprv jemnucko steteckom chcel zotriet mikroprach, ale po par tahoch sa zacal objavovat taky fliacik na jednej cocke. akoby mastny flak, ale na prvy pohlad som neregistroval ani znamku, ze by bol zamlzeny. Stetec je pritom na sto pro cisty. Ono to umocnili aj tie MC vstvy, lebo sa to hned zacalo zafarbovat do fialova. Zacal som si nadavat, bo som myslel, ze som daco skazil. Jemne som na to dychol, aby sa skla zamlzili a pretrel jemne utierkou z mikrovlakna. Hned po jemnom prejdeni to zmizlo. To iste sa mi stalo aj z druhou cockou. Pritom som ani naznakom neregistroval zamlzenie alebo mastnotu, ked som ho proti svetlu vsemozne natacal. cocky som pocistil, vyfukal pred zatvorenim od prachu, zlozil a vsetko OK.
Se štětcem mám podobnou zkušenost, používám ho akorát zvenčí na očištění od hrubých nečistot, než to vezmu mikrovláknem (abych mezi optikou a hadříkem při čištění neměl např. písek).
Ono záleží, co je to za antireflex. Když jsem skládal rozpadlou optiku MC Flektogonu, šlo to dobře, stačilo dýchnout, vzít to mikrovláknem, trochu přitlačit a těsně před vložením ofouknout balónkem.cleaner1 píše:Este taka otazka. Cim cistit objektiv s MC vrstvami? Ja viem, ako su agresivne niektore pripravky a mozu poskodit MC vrstvu. Myslim, ze treba alkoholove pripravky tomu velmi nevonia. Ja sa bojim aj cistu vodu kvapnut. Nanajvys do toho dychnem, aby sa urobil jemny opar, pretrem do sucha, vyfukam a hned zatvaram.
Jenže když jsem čistil zadní čočku Jupiteru 37A, ve kterým se někdo vrtal, protože byla vysloveně zamaštěná, tak se to stále jen mazalo. Nakonec jsem to risknul, použíl See-Spray od Amwaye (obsahuje čpavek) a šlo to hned a bez poškození antireflexu.
Doma používám baterku s diodoucleaner1 píše:Este taky maly poznatok. Akokolvek sa clovek snazi a prezera objektiv voci slnku, oblohe alebo umelemu svetlu a hlada stopy prachu, zamlzenia ci akykolvek defekt na cockach, tak jednoznacne objektiv preveri az vysokosvietiva biela dioda. Mam doma jednu 22 000mcd /klucenka/ a druha 7 diodova tiez ako klucenka...to sa clovek cuduje, co vsetko je tam vidiet. Vrelo odporucam, ale upozornujem, ze ukazuje uplne vsetko, ze sa clovek az boji, ze ten objektiv je na vyhodenie. skusal som aj moje setaky...cisto nove...a vidiet tam kadeco. najlepsie doma za jemneho svetla lampy posvietit z jednej strany, potom z druhej a voci prechadzajucemu svetlu cez cocky vidiet aj to, co nejde normalne vidiet.
- cleaner1
- Nováček
-
No-xi, No-xi...teba clovek nicim neprekvapi. Ty mas vedemosti hodne knihy.
- Holda
- Středně pokročilý
Je to 61L/3-MC, kvůli tomi písmenku jsem musel za tátou ať mi to z azbuky vyluštíno-X píše:Jsem skleróza... jakou že máš verzi? L/Z?Holda píše:Nedalo mi to a vyhrabal jsem v ostatních ohledech špatný Industar 50/2,8 a zkusil jaké má OOF lights.
.