Intel Core 2 Duo E7x00 - přetaktování, rady

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
rossa
Začátečník
Začátečník

Re: Nové Core 2 Duo E7200

Příspěvek od rossa »

Dobre jak budu doma tak vyskousim...
MSI Z97 GAMING 3 - Intel Z97 - AMD Radeon R9 380X - Intel Core i5-4690K - Corsair Hydro Series H105 - CORSAIR Air Series AF120 Quiet Edition - Seasonic SS-620GM2 Evo 620W - WD Black (FZEX) - 1TB - Scythe SCH-1000 Humiro Hard Disk Cooler - WD Red Nas 1TB - Kingston HyperX Savage 8GB (2x4GB) DDR3 1600 CL9 - Case-NZXT H440 CORSAIR Air Series AF140 Quiet Edition - 2x Be quiet! Silent Wings 2 140mm
rossa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od rossa »

Tak nasobic jsem dal na minimum coz je na 2 a porad to same....Ani na 2.5 to neslo...Takze asi povolam exorcistu.... :(
MSI Z97 GAMING 3 - Intel Z97 - AMD Radeon R9 380X - Intel Core i5-4690K - Corsair Hydro Series H105 - CORSAIR Air Series AF120 Quiet Edition - Seasonic SS-620GM2 Evo 620W - WD Black (FZEX) - 1TB - Scythe SCH-1000 Humiro Hard Disk Cooler - WD Red Nas 1TB - Kingston HyperX Savage 8GB (2x4GB) DDR3 1600 CL9 - Case-NZXT H440 CORSAIR Air Series AF140 Quiet Edition - 2x Be quiet! Silent Wings 2 140mm
Novotak33
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Novotak33 »

Já si myslim, že to je tím, že CPU holt na tuhle frekvenci potřebuje více Voltíků ! Nebo zkus snížit FSB na nižší hodnotu. Mimochodem, na jaké frekvenci jedou mometálně paměti RAM a na jakém časování a napětí ? Ale spíš bych to viděl na to CPUčko, zkus ho nechat projet Intel burn testem, jestli ti vyhodí chybu, což asi ano.
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Postupoval jsi v tom taktování postupně a nebo tam furt házíš FSB 400MHz ?
Goldnoob team proud member!
rossa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od rossa »

Skousel jsem to vselijak i snizovanim FSB a nic...
Axwell
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Buducnost E7200

Příspěvek od Axwell »

no nazdar, tak ako amater overlocker som sa do toho pustil, ziskal som 3Ghz, zvysenim z 266 na nieco nad 300, teplota stupla na +-60°C, hry behali dobre, FPS napr. GTA IV +10 az 20FPS co je super. Lenze windows obcas hodil BSOD, vetrak Freezer hoci jak intel box ma skoro 3 000/otacok ten freezer, predtim som o nom ani nevedel, a teplota tiez o dost stuplna z 35°C, potom som skusil nasobic alebo ako sa to vola no bolo nastavene na 9 tak som to dal na 8 a upravil FSB aby to bolo na 3Ghz, inac nebol problem ani 3.5Ghz, to iste aj teplota, aj dalej by to islo len windows potom hadze obcas BSOD, a teplota je tych 60°C.
Doska je EP35-DS3 od Gigabyte, chladenie je 1x 120mm Airen Hore chladi mechaniky HDD, dalej Freezer, dalej von taha dalsi Airen, Dole dalsi Airen ten chladi VGA a chipset a okolite pci karty, pci zaslepky su dierkovane tam ide vzduch von, vsetky mechanicke casti pc su odhlucnene, ako sa len da, takisto aj skrina komplet odhlucnena, a mensi modding.
Inak BIOS menu som cez CTRL+F1 otvoril aby sa dalo vsetko nastavit co sa da, BIOS verzia je najnovsia tusim F4, nedavno vysla aktualna verzia toho biosu tak pred mesiacom som ho aktualizoval, CMOS bolo resetovane pred taktovanim, inak sa mi paci, ze vacsie zmeny robi bios aj svoje vlastne restarty, co predide chybam.
Takze otazka na vas, ako mat stabilnych 3Ghz na rozumnejsej teplote ako tych 60°C hlavne aby nehucal Freezer, teraz huci fakt sialene, a ze vraj dobry chladic na procesory mno neviem, ako na taktovanie asi moc nebude, a druhy nechcem kupovat, ved som ho nedavno kupil, mal som tam Alpine7 GT tiez od AC a ten vobec nikdy v zivote nehucal ako Freezer, teda som vtedy netaktoval cpu, prave preto som kupil Freezera, aby vydrzalo jemne taktovanie cpu,a este posledna vec napatie nebudem dvihat, je na auto a tak aj ostatne, s napatim u CPU je to nie ako u integracov, tranzistorov...

diky
Novotak33
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Novotak33 »

Ono je sice napětí na Auto, ale spolehni se, že ti ho deska zvýšila, oproti defaultu ! Chce to zkusit třeba trvdě nastavit na 1.25V a pustit test stability a uvidíš, jaké budou teploty a hlušnost. Někdy totiž deska na Auto hodnoty pouští do CPU až moc V.
Hlavně sem napiš, kolik ti do něj deska pouští momentálně, zjistíš to v CPU-Z.
Axwell
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Axwell »

mno tak teraz je to 1.16V, takto je to default takty a teraz mam cpu ochladeny na 30°C a teraz nehuci freezer, ale takto to je default auto vsetko.

myslis ze 1.25 by nemalo poskodit alebo velmi rychlo opotrebovat jeho zivotnost cpu ?
Novotak33
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Novotak33 »

Pokud to tedy teď na 3Ghz jede při 1.16V , tak tomu zkus dát třeba 1.20V a pak otestuj stabilitu ( OCCT - Linpack ).

Při tomto napětí by se nemělo nic stát.
Axwell
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Axwell »

pri 1.16V je 2.5ghz default, tak kolko voltov mam nastavit na 3ghz stabilne ?
Novotak33
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Novotak33 »

Zkus těch 1.20V, jestli to nebude stabilní, tak postupně přidávej, až do těch cca 1.25V, to by tomu CFPU už snad mělo na této frfekvenci stačit, pokud nemáš nějaký špatný kosuek
Axwell
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Axwell »

ok, skusim a potom napisem :)
Axwell
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Axwell »

1.168V mam nastavene, a ide cpu na 3.13Ghz
FSB: 330 Mhz
ide to OK, teploty skoro nezmene, vetrak sa toci ok, len jedna vec preco ked dam restart vo windowse klasicky, tak mi vypne pc a nie restartuje ? teda po par sekund pc nabehne, ale predtim bol restart bez vypnutia pc. diky
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Deska GB ? Pokud ano, tak je to běžné.
Goldnoob team proud member!
Axwell
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Axwell »

jj GB, jakoto ze bezne ?
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

To restartování-vypínání je ale stejně divný, vem zi, že když to takto uděláš párkrát za den, tak už jenom disk bude tímhle trápením dost trpět a rychleji ti jeho mechanika odejde kamsi do věčných lovišť. Mě teda dělá totéž bios (MSI P35 Neo/Fi) ale jen při uložení změn v biosu při přetaktování a to nad určitou mez (tuším, že ta hranice je někde u 3.4Ghz (FSB strap)? Zkrátka se to po restartu biosu (ten je nejnovější, resp. někdy z dubna letošního roku) pc vypne (což je ok, dělá to po každé změně nastavení), pak zase zapne, ale během 3 sec. se zase cca na dvě vteřiny vypne (chudák disk..) a pak okamžitě zapne a jede se vesele dál. Tenhle problémek jsem vyřešil tím, že zkrátka při ladění taktovací frekvence disk vypojím ze sata napájení, doladím těmito opakovanými skoky frekvenci (3.6 - 3.7, pro tichý chod a rozumné teploty zatím stačí..) a pak když už není riziko disk zase zapojím. Jinak voltáž klidně přidej, těch 1.16V (jestli deska nekecá..) je totiž třeba u mě obvyklá voltáž při nastaveném EIST a podtaktovaném CPU se zapnutou minimální spotřebou, jinak třeba bios mi nedovolí jít při manuálním nastavení pod 1.2V a mám ověřené, že do 1.27V je to v pohodě i s teplotami, nehledně na to, že se při tomto nárůstu napětí prakticky nijak nezkracuje životnost. Zkus tam šoupnout natvrdo rozumné kompromisní napětí 1.25V (umí-li bios), nastaví se ti v reálu o nco víc a vyzkoušej jak se to bude chovat. Jinak Výborný airflow je při taktování nesmírně důležitý, mně třeba při taktu 3.7 Ghz při minimálně zvýšené voltáži čas od času taky padalo pc a nakonc jsem zjistil, že to bylo přehřívajícím se pasivem/ čipem chipsetu (+ pravěpodobně moffsetů), takže to chce opravdu vyladit airflow.. a hlavně teď v létě, kdy ty teploty jednotlivých komponent rostou prakticky lineárně s teplotou okolí (25 - 26°C) je právě zajištění efektivního průvani v kompíku velice efektivní cestou jak udělat pc i dalším koponentám v kompu dobře. Ideální jsou v tomto samozřejmě skříně se zdrojem dole (myslím již ty od výroby..) já si svou skříň takovýmto způsobem (právě kvůli zajištění parádního chlazení samotného zdroje - tj. tichosti a stabilitě při oc) vymodoval a málem jsem zde byl za to ukamenován :-) takže ani už neposílám screeny, ale vzhledem k tomu, že už se pátým rokem provozuji na nicmoc chladiči žravku prescotta, tak už tam nějaké ty zkušenosti taky jsou a jak jsem poznal u zajišťování chlazení druhého kompu, tak je pricnip stále stejně stejný. Momentálně jsem třeba zjistil, že CPU můžu na defaultní frekvenci provozovat i zcela pasivně ašetřit ak po 90% času kluzná ložiska referenčního větráku na chladiči Cooler Master hyper 212, stačilo jen přidat tiché odsávání z vrchu (12 cm fan Tricod Scilence jedoucí na tichých 1000 rpm) a 2 fany do zadu, tichý 8cm na 7V nahoru a víc foukající Arctic FAN 3 na 9V, který je mumístěný dole (kde je větší akumulace teplého vzduchu) a chlad9 to takto vrtí to při okolce 25°C na cca 47 - 48 °C v zátěži (překvapilo mě jen relativně rozdílné zahřívání jader - jedno nepřeleze přes 46 °C v zátěži, zatímco druhé má kolem 48°C s tendencemi občas pokukovat po devětařtyřicítce. Ufuf a esej dopsána.
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
Axwell
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Axwell »

mno velmi pekne ti dakujem, vela si toho napisal, vacsinu sice viem, poznam, okrem toho taktovania co som este nerobil, mno takto nastavil som 1.20V a uz to nerobi, teda uvidi sa , ale uz to nerobilo, je nataktovane na tych 3.13Ghz pekne cislo nie :lol: no a zatial to fici ok, vsetko, zahral som si aj narocnu GTA IV a teplota vysla len do 45°C co je myslim, ze ok, skoro tak bolo aj pri default tak 43-42°C bolo vtedy na cpu, ostatne casti pc vga, chipset atd.. su teploty ako predtim, mam dobre vyriesene chladenie, pc je tiche, vetrak na freezery ide tak isto ako pri defaulte, viac ako 3.13Ghz zatial v tejto dobe uplne aspon mne staci, este mozno trosku to napatie znizim a otestujem kde je strop tam pridam trosku rezervu a ide sa ale viac ako 1.20V uz nejdem, inak funguje aj ta uspora cpu pocas necinnosti, znizi takty niekde pod 2ghz, podla vyuzitia pc, ale uz nad 50% ide na full. takze parada :)
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Skim: to, že to dělá u přetaktování je ale něco jiného - v každém rozpětí FSB to počítá děličku (násobič) pro různé věci a jakmile překročíš určitou FSB, musí jí to znova vypočítat a pro aplikování nové se musí provést restart, v tomto případě studený, aby se vše znovu inicializovalo na nových děličkách (násobičích).
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
Novotak33
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Novotak33 »

To Axwell : Jestli ti tento výkon stačí, tak není co řešit a nahoru už jít nemusíš, ale pokud ne, tak bych ho ještě potaktoval, ale abych pravdu řekl, mám E5200@3.2Ghz a jsem nad míru spokojen, vyhnal jsem sběrnici na co možná nejvíce ( 9x356 ) = 1424Mhz a rychlost je pěkná, WinRAR mi jede 1300KB/s a latence pamětí jsou cca 60ns. Převod video ve dvou průchodech je za 35 min hotový. Zkus mi taky snížit násobič na 8 a nastavit FSB na 390 Mhz , tím pádem pojede sběrnice na 1600Mhz a nějaký ten výkon to také přinese navíc, hlavně v propustnosti pamětí RAM.
Axwell
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Axwell »

tak som to znizil pod 1.20V, inac kolko je min. napatie toho cpu ? neviem to nikde najst.
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“