Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
ouderec
Začátečník
Začátečník

Re: M42 objektivy na DSLR

Příspěvek od ouderec »

Jaká bude kvalita obrazu při použití telekonverotru?
co se vám jeví jako vhodnější kombinace:
1) Zeiss Sonar 200/2,8 + TC2x
2) Soligor 350/5,6
Jasně ohnisko nebude stejný, ale jde mi spíš o kvalitu obrazu. Není výhodnější 1)? mám přeci kvalitní 200/2,8 kterou mužu také používat zvlášť.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Holda: Ten by měl být dobrý... buďto musíš mít špatný kus, nebo nevím. Chtěl jsem Industar 61L/Z kolikrát zkusit, ale na to, že není příliš světlý a má hvězdovitou clonu, mi připadá, že všichni prodejci nevědí, co by za něj chtěli.

ouderec: Tady to záleží jen na kvalitě telekonvertoru. M42 nemají až na výjimky moc dobrou pověst.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Momentálně nemám nic v zásobě, až bude líp, tak sem pár fotek dám, ať sám vidíš. Když ho porovnám se Sonnarem 135/3,5 tak je to jako nebe a dudy.
.
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

po otcovi jsem doma vyhrabal telekonvertor - veb optisches werk weixdorf - víc tam nic není... co to je zač? víte někdo? (toho někdo myslím no-X, vypadá to, že ten ví všecko na světě :-D
cleaner1
Nováček
Nováček

Příspěvek od cleaner1 »

Ja mam doma Paragon 2x MC, ale nie som z neho nejaky uneseny. Som si velmi nepocital o TC na M42 a v unahleni jeden kupil. Cakal som od toho viac. Skusal som ho na kamosovej Optomax 300/5.6 a kresba...no des. Ale ono ani ten Optomax mi neprisiel sam o sebe nejaky extra kresebny. Skusim ho na 37A, az pride. Mozno trocha poopravim nazor, aj ked je mi jasne, ze musim pocitat so stratou kvality.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Obrázek

V životě jsem o tom neslyšel, na ebai to šlo nedávno za £9... takže od toho fakt nic nečekej :-) Oni většinou ani ty delší M42 teleobjektivy za moc nestojej. Natož ještě s konvertorem. Ještě taky Zeissy. Jinak je to fakt loterie. I zacloněný bývají měkký.

cleaner1: Žádný na kvalitě nepřidá a i kdyby byl z kouzelného skla, které na kvalitě neubírá, tak ostrost bude vždycky nižší, protože telekonvertor dělá optický výřez. Tzn. kvalita je, jako by objektiv měl poloviční rozlišení (stejně jako když dáš objektiv na mezikroužky, tak se také používá jen středová část optiky a de-facto jde o výřez, takže taková supermakro fotka nikdy není tak ostrá, jako když objektiv použiješ přímo).

Jakž-takž uznávané jsou konvertory značek Vivitar a Komura. Komury jsou myslím bez MC, jinak se hodně doporučuje brát konvertory s MC, má to vliv. Nekompromisní řešení je pak Mutar.

Jinak jestli někdo máte triplet padesátku, jako Domiplan nebo Trioplan, zkuste ho hodit na konvertor - výsledky by mohly překvapit :-)
ouderec
Začátečník
Začátečník

Flektogon 20/4

Příspěvek od ouderec »

Tahle fotka je požízena Flektogonem 20/4. Čip indikoval správné zaostření. Čém to je, že je fotka taková zakalená, jakoby mlečná? S jinými m42 rpoblém nemám, vždy je to ostré a pěkně vykreslené, ale 20/4 dělá tohle (clona nemá vliv) Pordíte?
J
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

Takovejch bych sem tam do nasekal - fuj!
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

chtělo by to vyzkoušet víc věcí...

1. ta fotka je hodně podexponovaná
2. vyzkoušet ostření podle oka, ne podle čipu
3. vyzkoušet co z něj vyleze na nekonečno
4. zkontrolovat optiku s baterkou nebo diodou, jak popisuje cleaner1 (opar na skle, plíseň...)
5. pokud nic z tohohle nepomůže, tak bych to viděl na problém v optice - některá z čoček může mít povolený fixační kroužek... optický schéma není na tohle ohnsiko extrémně složitý, ale ani jendoduchý, takže pokud nemáš s rozebíráním objektivů zkušenost, radši bych to nechal na odborníkovi...

Obrázek
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

- ten čip je OK, s jinýma m42 sognalizuje dobře a když ostřím "okem" tak to tky vypadá dobře.
- fotka byla focena na nekonečno
- asi to nakonec nechám na odborníkovi, nechal jsem tam opravovat flektogon 35/2,4 (neostřil na nekonečno) orpavář říkal, že to mělo strhnutý ostření, tak nevím, jestli toto třeba nebude podobnej problém. Každopádně tenkrát mě to oprava stála cca 800,-
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Zkusil jsem tedy jen před domem znova ten Industar, předtím jsem ho pěčlivě vyčistil mikrovláknem. Koukal jsem teda i dovnitř s pomocí led svítilny, to byla fakt strašná prasečina. :oops:

Nakonec mě ale překvapil, čekal jsem ho z minulých zkušeností horší, nevím co se stalo, předtím byla nejlepší kresba na úrovni fotky od ouderce výše.

Obrázek
plná díra
.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

K tomu čištění optiky - ještě jsem si vzpomněl na jednu věc. Mnoho drahých objektivů od Zeisse mívalo ve skle bublinky. Na první pohled to vypadá, že je v objektivu plno nečistot, ale při detailním prozkoumání zjistíte, že jsou to "kuličky" ve skle :-)

Bylo to typické pro nejdražší objektivy, pro které se používalo nejkvalitnější sklo. Takže se tyto bublinky dokonce považovaly za záruku kvality. Dají se najít ve většině Biotarů, zvlášť starších (proto se jim taky říká "biotar bubbles"), ale občas i v jiných objektivech (např. jsem je našel i v Sonnaru 180/2.8 )

Tady je pro představu pár fotek vnitřku Biotaru 75/1.5 zaostřených do různé hloubky:

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Naposledy upravil(a) no-X dne ned 8. úno 2009, 10:21, celkem upraveno 1 x.
cleaner1
Nováček
Nováček

Příspěvek od cleaner1 »

Zaujimavy poznatok s tymi bublinkami.:-O Obavam sa, ze dnes by objektivy s bublinkami v skle asi tazko predaval nejaky vyrobca s odovodnenim, ze su zarukou kvality.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Oni to netvrdili pro nic za nic. Ty bublinky bývaly jen v dražších objektivech, takže je jasné, že muselo jít o jiný typ skla. Pokud by bublinky zhoršovaly optickou kvalitu, neměli by důvod to dražší sklo používat používat :wink:
cleaner1
Nováček
Nováček

Příspěvek od cleaner1 »

Ja mam dojem, ze mam vo svojom pancolare tiez dve male bublinky. je to na cocke blizsie k cipu. som to malicko analyzoval a kedze som to mal rozobrate a cistil od prachu, vychadza mi, ze to budu tiez bublinky. Je to tak malicke, ze to je tazko rozoznat od prachu. Mam dojem, ze som to tam videl aj pred tym a preto som to rozoberal. Problem sa neostratnil a vady su tam stale vidiet.

Robil som porovnanie medzi pancolarom 50/1,8, Heliosom 58/2, Chinon 55/1,7 a takmer som nebadal rozdiel....pokial som nezacal snimat do Rawu. Tu som presne pochopil ten rozdiel. Tie rozdiely nie su velmi smerodatne...zatial nie je dobre pocasie, ale skusim porovnanie na indenticke podmienky. To ze 450D velmi hladi je zname...som cital na forach, ze rozdiel medzi 40D a 450D v ramci kvality robi len ten prevod, ktory robi rozdiel medzi kvalitou. Akoby umele zanasanie chyby pri spracovani, aby sa rozlisili cenove rozdiely medzi tymito fotakmi. Samozrejme je rozdiel aj medzi kvalitou spracovania, materialmi, rychlostou snimania a rozlizenim...ale co sa cipu, ktory je len 10mpx, tak u 450D /12 mpx/ je podla mna umela chyba, aby sa to financne oddelilo. aj som videl tento test na nete, ktory hovori za vsetko. takze test zopakujem do rawu pri tycho objektivoch a prinesiem vysledok.;-)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Měl by tam být dost rozdíl, hlavně v rozmezí f/2 a f/4. Ani ne tak ve středu, spíš v rozích. Biotar (Helios) ostrost v rozích nabírá až překročením f/4, kdežto Pancolary a Takumary už kolem f/2-f/2.8
Voris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Voris »

Posílám pár fotek z objektivu Pentacon 50/1.8.

Nutnost pamatovat si odchylku objektivu na různých clonách a počítat s ní při kompenzaci expozice je otravná. Nedokážu si představit, že bych měl M42 objektivů několik a u všech si pamatoval nutné korekce. Jinak jsem s objektivem na dení focení spokojený.

Obrázek

Obrázek

Včera jsem zjistil, že Pentacon 50/1.8 není na hvězdy tak vhodný, jak by se dalo soudit podle jeho vysoké světelnosti a snadného zaostření na nekonečno. Objektiv trpí vadou, jejíž ukázku posílám v příloze. Foceno na clonu 2.8. Při nižších clonách je výsledek o dost horší, na vyšších se zlepšuje jen mírně. U krajů je vada výranější než ve středu. Nevíte, jak se této vadě říká?

Obrázek
Jarda-rs
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jarda-rs »

Ahoj znovu otazka redukci tentokrat bajonety.

Je rozdil mezi bajonetama Pentax-K a Praktika-B (praktikar)? Redukce na P-K sou bezne k mani ale na P-B sem nic moc nenasel.

Po netu obcas koluji redukce tamron adaptall povetsinou k olympusu co to je zac to jako ze je to na vsechno?

Jo a nemate nekdo nahodou vykres na redukci T2 objektiv / m42 telo?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

:) Zdá se, že Pentacon je na "psí" snímky ideální... nejlepší z Pentaconu na plnou díru, který mám, má podobný motiv :)
http://img1.abload.de/img/sdim4607h2afj.jpg
Voris píše:Nevíte, jak se této vadě říká?

Obrázek
Je to koma. Tahle vada se primárně kompenzuje u astrooptiky. Také supersvětelné padesátky, kde se počítalo s využitím na ostrofotografii, by ji měly mít výrazněji kompenzovanou (alespoň to výrobci tvrdili) - např. 55/1.2 od Tomioky (yashinony, revuenony, chinony, cosinony...)

http://clanky.katalogfotoaparatu.cz/tec ... ruha-cast/
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

jak je na tom po optické stránce Tair 300/4,5?
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“