Zkusil jsem jít proto výš - na 3,42 Ghz, zde bylo potřeba přidat trochu napětí do CPU (i když minimálně) a to na stále rozumných 1,225 V (z 1.2 V) dále nepatrně (o 0,025 tj z 1.25 na 1.275 V) zvýšil napětí na NB. Paměti jsem nastavil přes děličku 1:1.0 na 750 MHz.
Poté jsem otestoval CPU v poslední verzi programu OCCT konkrétně brutálním testem Linpack, o kterém jsem do teď neměl potuchy a první věc, která mě posadila na zadek, byly zhruba o 15 stupňů vyšší teploty než při vytížení CPU při běžné zátěži (komprese videa, počítání čísla PI, nahrávání + samotný rendering a pohyb ve 3D vizualizacích atd..), ale stále byly zhruba do těch 64 stupňů a navíc zde byla rezerva (oba hlavní 12 cm fany jedou na 5 V, takže zde prostor pro další snížení teploty ještě je..). Nechal jsem to proto jak to je a zkusil CPU přes bios vytáhnout ještě výše, tj. na cca 3.62 Ghz (FSB 380 MHz). Jaké ale bylo mé překvapení, když po nastavení potřebné vlotáže (1.2375 a pak 1.2625) mi test Linpack vygeneroval v prvním případě chybu už po jedné minutě a ve druhém po zhruba třetí.
Přitom SUPERPI CPU na tomto taktu spočítá opakovaně bez problému a ani praktickém využití pc (rendering 3D vizualizace) při tomto taktu nepadá. Pořád mi to vrtá hlavou, ale čím je to možné, netuším, napadla mě ale jedna věc, myslíte že může být příčinou např. permanentně aktivovaný C1E state na desce (bios umožňuje kromě zákazu fce Excecute disable bit potřebné pro zdárné taktování vypnout jen samotný EIST (o C1E jsem zmínku v biosu nenašel),. nebo jde o slabinu průměrné základní desce, případně o slabší kousek CPU, který k těm 3,6 - 3,7 stabilně potřebuje zkrátka víc šťávy (bojím se ale jít výš než na 1.275, protože už je v biosu tato hodnota v červených číslech (jako nedoporučená).
Screeny posílám níže:

Dík moc
S.