Intel Core 2 Duo E7x00 - přetaktování, rady

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
Skim
Začátečník
Začátečník

Re: Nové Core 2 Duo E7200

Příspěvek od Skim »

Zdravím, tak jsem se po nějaké době "hájení" (a mírném klimatickém ochlazení, které OC svědčí) rozhodl opět trochu poškádlit tenhle procesor a narazil jsem na pár zajímavých věcí, z nichž některým moc nerozumím a proto sem vlastně píšu, ale k věci.. při snaze ho přetaktovat na +/- stejnou frekvenci jako minule jsem tentokrát postupoval kvůli snaze předejít "dvojitým" restartům biosu po menších krocích (nejprve na frekvenci 3.13 GHz na def. voltáž CPU i NB přes děličku 1:1.2 (Paměti 799 Mhz). Vše proběhlo v pořádku, pc se po nastavení biosu k mému úžasu jen jednou vyplo a pak zase naskočilo.
Zkusil jsem jít proto výš - na 3,42 Ghz, zde bylo potřeba přidat trochu napětí do CPU (i když minimálně) a to na stále rozumných 1,225 V (z 1.2 V) dále nepatrně (o 0,025 tj z 1.25 na 1.275 V) zvýšil napětí na NB. Paměti jsem nastavil přes děličku 1:1.0 na 750 MHz.
Poté jsem otestoval CPU v poslední verzi programu OCCT konkrétně brutálním testem Linpack, o kterém jsem do teď neměl potuchy a první věc, která mě posadila na zadek, byly zhruba o 15 stupňů vyšší teploty než při vytížení CPU při běžné zátěži (komprese videa, počítání čísla PI, nahrávání + samotný rendering a pohyb ve 3D vizualizacích atd..), ale stále byly zhruba do těch 64 stupňů a navíc zde byla rezerva (oba hlavní 12 cm fany jedou na 5 V, takže zde prostor pro další snížení teploty ještě je..). Nechal jsem to proto jak to je a zkusil CPU přes bios vytáhnout ještě výše, tj. na cca 3.62 Ghz (FSB 380 MHz). Jaké ale bylo mé překvapení, když po nastavení potřebné vlotáže (1.2375 a pak 1.2625) mi test Linpack vygeneroval v prvním případě chybu už po jedné minutě a ve druhém po zhruba třetí.
Přitom SUPERPI CPU na tomto taktu spočítá opakovaně bez problému a ani praktickém využití pc (rendering 3D vizualizace) při tomto taktu nepadá. Pořád mi to vrtá hlavou, ale čím je to možné, netuším, napadla mě ale jedna věc, myslíte že může být příčinou např. permanentně aktivovaný C1E state na desce (bios umožňuje kromě zákazu fce Excecute disable bit potřebné pro zdárné taktování vypnout jen samotný EIST (o C1E jsem zmínku v biosu nenašel),. nebo jde o slabinu průměrné základní desce, případně o slabší kousek CPU, který k těm 3,6 - 3,7 stabilně potřebuje zkrátka víc šťávy (bojím se ale jít výš než na 1.275, protože už je v biosu tato hodnota v červených číslech (jako nedoporučená).
Screeny posílám níže:
Obrázek

Obrázek
Dík moc
S.
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Mám pocit, že Linpack je mimo jakoukoliv realitu.

Takové zatížení jinak nikdy nelze dosáhnout.

Používám pořád OCCT a tobě doporučuji totéž.

Pokud můžeš v BIOSu zapnout Loadline Calibration (Voltage Damper), tak to udělej.

Napětí procesoru se tak bude pohybovat v užším rozmezí.

A v napětí procesoru nepřekračuj 1,4V, s lepším chlazením 1,45V.
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

No nevímco na to Linpack, ale mě se zdá, že by to chtělo přidat voltáž, 1.26V není vůbec hodnota, ze které by měl mít někdo strach, já na 3.7GHz do své E7200 dávám 1.35V a jak píše Lokomotiva bezpečná mez leží ještě kousek výš.
Goldnoob team proud member!
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Výrobce obvykle udává jako maximum 1,3625V.

Tak asi nebude špatně, když se jeho údaji budeš řídit.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

do procesoru může s klidem pustit i 1.7V na kratší dobu a klidně i víc...dlouhodobě můžeš provozovat v pohodě na 1.5V, takže se neusíš bát odpálení procesoru nebo podobně...jinak Super PI ti moc stabilitu neotestuje...to ti projede i při vysoké nestabilitě :wink:
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

Lokomotiva*1: Díky. z toho Linpacku začíním mít mám podobný pocit (kdybych si nedávno neodpálil pojistku v ampérmetru, tak bych i změřil příkon pc za běhu tohoto testu, resp. to, o kolik w víc si vezme cpu oproti běžné zátěži, protože by mě opravdu zajímalo, jestli se fakt tak rozžhaví doběla (a má maximální TDP těch 100 w, či kolik to udává specifikace) nebo jestli je to jen smysl toho testu ukázat, jak moc ty procesory můžou topit bez ohledu na to, jak jsou chlazeny :-) Stáhl jsem si tedy starší verzi OCCT (v té aktuální mi oproti starší při testu nejde zatížit ronvoměrně pouze cpu, tak jsem to nechal, navíc k této jsem našel srovnání teplot na diskusi o jednom chladiči na C&C)
Loadline Calibration (Voltage Damper) v biosu bohužel nemám (asi nějaká finesa Gigabyte a Asus desek, ale zapisuju do poznámek a až se časem pokouknu po nějaké kvalitnější základovce, tak se na to pak kouknu..)
S tím napětím uvidím, vždy ctím zásadu lépe méně než více, ale asi by to kousek přidat pro větší stabilitu opravdu chtělo.. a taky uvidím, co na to teploty..

Thelwin: kdyby 1,26V, na těch 3,42 Ghz zatím jedu stabilně prakticky na defaultní voltáž (jak NB, kde mám přidáno 0,025V) tak CPU (1,2@1,225V), CPU se totiž v zátěži vždy podvoltuje, takže kolísá opravdu v malém rozmezí kolem těch 1,22 - 1,23 V +/-.

Lokomotiva*2: Hmm.. tak jestli je těch 1,3625 V fakt specifikace, tak si asi dám před tím pro uklidnění jednoho frťana a pak to zkusím, snad se CPU neodebéře do křemíkového nebe, u té voltáže je přeci jen (z psychologického hlediska) snazší někomu radit (jak se říká, z cizího krev neteče) než to pak sám zkoušet.

Blue Storm: Já četl v jednom článku na webu PCT magazínu, že průrazné napětí křemíku je 1,5 V a něco podobného i v diskusi tady na foru, takže to fakt budu spíš zkoušet opatrně a po malých krocích, přeci jen je to adrenalin a zas takovým hazardérem nejsem :-), ale dík za info
Jinak aktuální obrázky jsou tu:

Obrázek

Obrázek

btw. když jsme u těch teplot, tak je zajímavé, že třebas Orthos při této frekvenci zvedne teplotu ještě méně, tmax je v jeho případě o dalších 5 stupňů nižší - tj. kolem 52°C
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

Skim píše:Blue Storm: Já četl v jednom článku na webu PCT magazínu, že průtrazné napětí křemíku je 1,5 V a něco podobného i v diskusi tady na foru, takže to fakt budu spíš zkoušet opatrně a po malých krocích, přeci jen je to adrenalin a zas takovým hazardérem nejsem :-), ale dík za info
věř, že se tomu procáku nic nestane...když jsem testoval své E5200 s BOX chladičem, tak jsem mu nastavil 1.725V v BIOSu a reálně to bylo kolem 1.68V a vydrželo to tak běžet několik hodin...člen našeho týmu pustil do E5200 i 1.91V real (samozřejmě s lepším chlazením) a procák to přežil (dosáhnutá frekvence byla myslím 4,75GHz)...při tak vysokém napětí se však už brutálně sníží životnost procesoru (proto je rozumné dlouhodobé napětí kolem 1.5V a krátkodobě můžeš jít i o dost výše)...ty specifikace od Intelu jsou spíš pro hodně neznalé...třeba maximální teplota u E8500 74.2°C, podle toho by ten kus, co jsem měl, už byl mrtev, protože mi i chvíli jel na 125°C (holt BOX chladič nestíhal :lol: ) a to samé platí u napětí :wink:
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
Syntex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Syntex »

Klidně do toho pust 1,35V real, akorát hlídej teploty, pokud to přejde přes 75*C a bude stoupat, tak vypni linpack a sniž napětí a frekvenci. Ale to se nestane, protože, na 1,35V real to nepůjde přes 70*C ani náhodou :)
To kolísání máš perfektní, mě to skáče od 1,28V(burn)až 3,18V(idle), loadline calibration zapínat nebudu, to by tam pak skákalo ještě víc v přechodech mezi idle a load.

Opravdu se toho neboj, neni se čeho bát, bát se začni až by jsi tam začal poušťět víc jak 1,7V, to už je na dlouhodobý blbost (i na vodu).
Syntex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Syntex »

Tady máš výsledky mého OCCT linpack

http://i27.tinypic.com/2rdez2t.png

http://i29.tinypic.com/2ywfsar.png

Chladim Freezer 7 Pro.

Fakt se ničeho neboj 8)
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

no, já bych byl opatrný, když jsem totiž ten linpack zkoušel původně (neúspěšně) na těch 3,6 GHz při napětí 1,27 V, tak se ty teploty dostávaly právě až k sedmdesátce (cca 68 °C), ale mám pocit, že mám pořád už od začátku stále stejný problém spočívající v nedoléhavostí chladiče na základně CPU (ten je spolu s heatpipe a dokonce i jeho hliníkovou základnou dolehající na cpu při zátěži (a to právě při tom spuštěném Linpacku) jen mírně teplý (heatpipe pak vlažné a hliníková žebra dvou pasivů tvořící onu věž dokonce studená). protože ten chladič by měl podle všech testů chladit na těch 1000 rpm (vidím tu srovnání s tím tvým procesorem na podobné frekvenci a chladičem..) podstatně lépe a mám takový dojem, že příčinou je právě prohnutá základní deska (mám křivou zadní stranu skříně na které leží MB (nechal jsem na položené skříni tenhle chladič přes víkend ležet na boku a právě část na níž se upevňuje MB tento tlak nevydržela a prohla se cca o 4 mm dovnitř (změřeno, na distatnčních šroubcíh mám přesně tak vysoké dvojité podložky, aby MB "nevisel" ve vzduchu.. stejně tak je pravděpodobně prohlá i část desky kolem cpu, které se "vboulila" směrem dovnitř). Mám ale vyhlídnutou novou skříň, navíc za rozumné peníze, která má v místě pro CPU zezadu otvor pro snadné přišroubování chladiče, takže až to zase všechno přeskládám, tak snad konečně zezadu uvidím, kde je zakopaný pes.. protože je přeci jen škoda zůstat na těch 3,4 GHz..
Syntex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Syntex »

No, ono to taktování může být úplně zbytečné, když máš 7600GT :)

Na co potřebuješ taktovat procesor?

Tak já mam taky žebra jenom vlhký při burnu, protože to teplo stačí větrák odfoukávat z bedny (zdroj, zadní fan, cpu fan, přední fan, gpu fan)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Syntex píše:No, ono to taktování může být úplně zbytečné, když máš 7600GT :)

Na co potřebuješ taktovat procesor?
Hra je hra, ne?
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

Syntex : tušíš správně, hry to nebudou, ty jsem prakticky přestal hrát před dvěma lety a tu 7600 GT dal do nového kompíku spíš z toho důvodu, abych si graficky při upgradu nepohoršil (přeci jen sem tam jednou z půl roku si něco oblíbeného staršího pustím :-) ). Účel snahy dosáhnout vysoké frekvence procesoru je ten, že o prázdninách tu dodělávám bakuli a jejími finálními výstupy je rendering (vykreslování) trojrozměrných scenérií a průlet v nich a vzhledem k tomu, že program, který mám v zadání, a ve kterém to dělám, nemá ve zdrojáku napsanou žádnou optimalizaci pro grafické čipy, se celé ty scény + průlety v nich vykreslují jen za pomoci procesoru (+ ruku v ruce s operační pamětí pc - 2.7 GB obsazené RAM při načtení všech prvků není výjimkou), takže čím je vyšší frekvence, tím lineárně : a) klesá doba potřebná k jejich načtení (místo 15-ti minut 12) b) stejně linérně roste počet fps (změřené frapsem) při průletu scénami. (takže zatímco při normálním taktu kolísá od 10 - 15 fps, po přetaktu na (zatím maxima, co jsem z CPU dostal) 3.7 GHz už to lítá kolem 17 - 22 fps, což už je hodně znát (a min. fps/ (takové ty cuky při znovunačtení náročných částí scén) není 3 ale již použitelných 8 fps). Navíc už takhle jsem ten kompík stavěl kvůli nedostatku financí postupně skoro 3 měsíce, takže jsem použití architektury Nehalem vyloučil rovnou a čtyřjádro bylo zbytečné, protože ten program nevyužív efektivně pomalu ani dvě jádra, takže je to stejně zbytečné.
S těmi fany to mám podobné, je fakt, že mi od žeber odfukuje z bezprostřední blízkosti vzduch Arctic fan 3-ka na 9V, která má na 8 cm větrák tah jak ďas, nad ním je pak další fan na 7V a seshora ještě k tomu 12 cm Tricod jdoucí na 7V, ale i tak to při nejbližší výměně pasty/ dotažení překontroluju..

ad Lokomotiva: Obávám se, že jsem tenhle bonmot nějak nepochopil :-)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Já mám pocit, že výkonu není nikdy dost.

A tak přetaktovávám procesory, paměti, GK, kdykoliv je k tomu příležitost.

Připadá mi to jako docela zábavná činnost (zábavnější dokonce než mnoho her).

A tak mi přijde jako zvláštní zkoumat jestli a proč někdo potřebuje větší výkon.

Třeba chce jen taktovat a to je taky dobrý důvod.

Prostě hra je hra, ne?
Skim
Začátečník
Začátečník

Re: Buducnost E7200

Příspěvek od Skim »

sice už je to trošku "s křížkem po funuse", jak se říká, ale přeci.. minimum je, jak už tu někdo psal těch 1.16V (mám to totožné - takže ověřeno z (minimálně dvou) různých zdrojů...
Axwell
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Buducnost E7200

Příspěvek od Axwell »

ok, dik za info :)
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

tedy.. úplně jsem tu na to zapomněl.
Lokomotiva: jj, hraní to je a jaké.. i když já už hry (myslím ty klasické) v podstatě nehraji (až na pár srdečních výjimek) a spíš než samotné taktění mě baví vymýšlení způsobů, jak ty procíky rozumně (= tiše či dokonce neslyšně) uchladit a jakou voltáž do nich při tom pouštět (aby to bylo +/- stabilní i na vysokých frekvencích) což jde ale ruku v ruce.. s efektivním chlazením všech komponent v pc a hlavně pasivů + moffsetů na desce..
Btw, když už jsme u té voltáže.. tak je zvláštní, že u tohoto procíku zvlášť se člověk s původní voltáží dostatne velice snadno prakticky na frekvenci 3.4 GHz (1.2@1.225V), ale pokud chce tak nějak +/- stabilně provozovat frekvence vyšší, tak už mu musí pustit i těch 1.275 V (v praxi kolísá napětí mírně pod a mírně nad 1.3V) kdy už teplota docela brutálně leze vzhůru (o dalších 5 - 6 °C oproti těm pohodovým 3.4 GHz. protože když to porovnám třeba s 5200-kou, tak u ní jsou při podobné frekvenci teploty výrazněji niží (asi to bude nižším násobičem tohohle procíku, kdy se to musí dohánět přes rychlost FSB, která už je v základu dost vysoká..) Nebo jde jen o průměrný kus CPU bo nevím.. a začínám si dělat zálusk na tu novou E7500-ku (ten násobič 11.5 opravdu láká :-) ) samozřejmě ideálně pokud se mi ji podaří sehnat časem levněji a starší (ať je zase co lapovat :-) ) pač ta by mohla v defaultní voltáži (do těch 1.225V) dávat i pohodově uchladitelných 4 GHz což by mohl být masakr.. protože u mě, vozhledem k tomu, co na tom pc dělám, není frekvence nikdy dost a už ta dvoustovka mě v tomto nadchla.. nu alespoň je zase na co šetřit :-)
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Ono 2 a nebo 3 MB L2 cache je taky pěkných pár milionů tranzistorů navíc.

Ty všechny musíš napájet proudem a ty taky topí.

Třeba je ten rozdíl tady.

No a zkus si 3,8 Ghz, ne?

Uvidíš s jakým napětím se ti to podaří...
PEKY
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PEKY »

Dobrý deň, mam E7200 a chcel by som urobiť nejaké OC nikdy som netaktoval mám len teoretické znalosti :D chcel by som to dať na 3,4GHz ale veľmi sa nerozumiem do tých hodnôt napätia v biose mám nastavené Auto a vedľa toho je hodnota 1,2...V (Gigabyte MB) :D V OCCT mám teraz Vcore 1,10V. A ako je to s PCIe freqeuncy? 8-)
Naposledy upravil(a) PEKY dne pon 7. pro 2009, 22:21, celkem upraveno 1 x.
MB: Gigabyte EP45 DS3 CPU: Intel C2D E7200 2,5Ghz FAN: AC Freezer 7 PRO RAM: 2x2GB A-Data DDR2 800Mhz GK: ATI Sapphire HD4850 512MB DDR3 625/993 ZK: Creative Audigy SE HDD: Samsung HD322HJ 320GBPSU: Fortron BlueStorm II 500W CASE: Gigabyte Poseidon 310
Serj
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Serj »

cokoliv pod 1.4V (realné napětí, ne to co nastavíš v biosu) řekněme pod 70°C je bezpečné, tak zkoušej)
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“