Intel Core i5-2500 BOX (HD Graphics 3000)
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO
- Honza177
- Nováček

-
Koupil jsem i5 4570S a G43 B85 MSI
Zdravím, už jsem objednal. Chvíli jsem konzultoval s ruznými lidmi a zvolil jsem tuto kombinaci. Jinak mám 7950 a 550W zdroj.
Bude to na hry, zajímal by mě Váš názor.
Volil jsem 4570S, protože nabízí to samé turbo, co 4570 při nižší ceně. Desku MSI G43 B85, protože má 6 fázové napájení a celkově jde podle všeho o kvalitní desku.
edit: podle všeho se dá Turbo frekvence zvýšit nějak tak, že by minimální takt procesoru byl 3.2GHz, místo 2.9GHz. Co je na tom pravdy?
Děkuji Vám za odpovědi.
Bude to na hry, zajímal by mě Váš názor.
Volil jsem 4570S, protože nabízí to samé turbo, co 4570 při nižší ceně. Desku MSI G43 B85, protože má 6 fázové napájení a celkově jde podle všeho o kvalitní desku.
edit: podle všeho se dá Turbo frekvence zvýšit nějak tak, že by minimální takt procesoru byl 3.2GHz, místo 2.9GHz. Co je na tom pravdy?
Děkuji Vám za odpovědi.
- Hladis
- Moderátor

Re: Koupil jsem i5 4570S a G43 B85 MSI
Nevidim jakykoliv duvod v koupi S verze. Vetsina programu, která vytizi CPU na všech jadrech ti pak pojedou s nižší frekvenci kvůli nižšímu zakladu. To Turbo ti pojede takhle vysoko jen při jednovlaknove aplikaci, takze skoro vubec. To je vyhodnejsi koupit i5-4440 nez tohle Sko a i5-4570 zase o tolik drazsi není. No to je ted jedno.
Nevim o tom ze by slo jakkoliv menit zakladni frekvenci Turba u zamcenych modelu a me to tedy na B85 neslo. Mozna se něco zmenilo, ale ja nepohnul s nicim a s BCLK nedoporučuju hýbat.
Nevim o tom ze by slo jakkoliv menit zakladni frekvenci Turba u zamcenych modelu a me to tedy na B85 neslo. Mozna se něco zmenilo, ale ja nepohnul s nicim a s BCLK nedoporučuju hýbat.
- Honza177
- Nováček

-
Ahoj, díky za odpověď.
Mrkni sem: http://www.intel.com/support/processors ... 032278.htm
Podle tohohle poběží procesor maximálně na 3.2GHz při využití 4 jader.
Moderátor jiného fóra napsal toto:
Právě tenhle procesor mi přišel jako nejlepší volba, díky tomu stejnému Turbu jako u trochu dražšího 4570 bez S.
Mrkni sem: http://www.intel.com/support/processors ... 032278.htm
Podle tohohle poběží procesor maximálně na 3.2GHz při využití 4 jader.
Moderátor jiného fóra napsal toto:
a přiložil daný link.Snad by po zvýšení power limitu mělo jít nastavit i těch 3.6 GHz pro všechny. Ve výchozím nastavení je to až 3.2 GHz pro všechny.
Právě tenhle procesor mi přišel jako nejlepší volba, díky tomu stejnému Turbu jako u trochu dražšího 4570 bez S.
- Honza177
- Nováček

-
Opravdu by bodlo nějaké vyjádření, jak to teda je?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Dost možná máš smůlu. Některé desky uměj locknout CPU na max turbu, ala tam by jsi mohl mít štěstí, obvykle se tomu říká "enhanced turbo" v biosu. Ale jestli to vytahne max i z Skový verze to ti fakt nikdo nepoví.
Dále jsi koupil fakt špatně. Ta S verze je krok vedle, tohle je Haswell, u haswellu musíš mít pro změnu násobiče bezpodmínečně K verzi. U LGA1155 šlo posunou násobič o pár stupňů i u non-K CPU, z čehož CPU s vysokyem turbem mohly benefitovat. Ale tohle je Haswell tady to nejde. Špatná koupě. Ta deska je taky spíš nic než moc.
Dále jsi koupil fakt špatně. Ta S verze je krok vedle, tohle je Haswell, u haswellu musíš mít pro změnu násobiče bezpodmínečně K verzi. U LGA1155 šlo posunou násobič o pár stupňů i u non-K CPU, z čehož CPU s vysokyem turbem mohly benefitovat. Ale tohle je Haswell tady to nejde. Špatná koupě. Ta deska je taky spíš nic než moc.
- dexterav
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
nepôjde to
LGA1150 sú locknuté viac ako LGA1155
výrobcovia síce vydali dosky z OC aj na iných ako Z8x ale musíš mať K procesor a tam sa niečo dá
ale je to aj tak trochu obmedzené
ty máš úplne zlú kombináciu
T a S sú vyhodené prachy tak či onak
LGA1150 sú locknuté viac ako LGA1155
výrobcovia síce vydali dosky z OC aj na iných ako Z8x ale musíš mať K procesor a tam sa niečo dá
ale je to aj tak trochu obmedzené
ty máš úplne zlú kombináciu
T a S sú vyhodené prachy tak či onak
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- Honza177
- Nováček

-
Vždyť jediný rozdíl mezi S a normální verzí je v taktu, nechápu co jsem udělal špatně.
Tu základovku všude doporučují do sestav nad 20k s i5 4440.
Testy nedopadají tak zle.
http://www.cpu-world.com/benchmarks/Int ... 4570S.html
http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html 6803 (o 300 bodů lépe než i5 4440, o 200 pod i5 4570)
http://www.cpu-world.com/Compare/508/In ... 4570S.html
A co deska, ta je proč špatná?
Tu základovku všude doporučují do sestav nad 20k s i5 4440.
Testy nedopadají tak zle.
http://www.cpu-world.com/benchmarks/Int ... 4570S.html
http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html 6803 (o 300 bodů lépe než i5 4440, o 200 pod i5 4570)
http://www.cpu-world.com/Compare/508/In ... 4570S.html
A co deska, ta je proč špatná?
Naposledy upravil(a) Honza177 dne sob 21. pro 2013, 10:11, celkem upraveno 1 x.
- tielka
- Středně pokročilý

je to MSI asi tak ...
- Honza177
- Nováček

-
- tielka
- Středně pokročilý

Mě zaráží jedna věc vyhodíš dost prachu a hájíš si to....přihozením pár stovek seš uplně někde jinde a nemáš potřebu řešit to co řešíš asi tak..kup cpu bez K nebo s K tvá volba, desku Z87 nejlépe ASUS a máš vystaráno.... 
- ifkopifko
- Začátečník

-
Zapnúť "enhanced turbo"/"multicore enhancemet" by podľa všetkého malo ísť aj na non-K. Táto funkcia nastaví pre všetky jadrá maximálnu turbo frekvenciu. Osobnú skúsenosť s tým nemám, ale zaregistroval som v diskusiách, že užívatelia práve chvália ten procesor i5-4570S, lebo zapnutím spomínanej feature v BIOSe spôsobí beh v plnej záťaži na 3,6GHz. A to mali lacnejšie dosky s H81 chipsetom. Takže buď v kľude. 
Potom daj prípadne vedieť, ako to dopadlo v tvojom prípade.
Potom daj prípadne vedieť, ako to dopadlo v tvojom prípade.
CPU: R7 7700 COOLER: Endorfy Fera 5 MB: ASUS B650M-E RAM: 2x16GB DDR5 VGA: Asus GTX 1060 3GB OC HDD: Samsung 980 Pro 1TB + Crucial MX500 1TB + WD Red 6TB PSU: Seasonic Focus GM550
CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H
CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H
- dexterav
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
samé o sebe to neni zlá zostava ale podša mňa zlá kombinácia
stále tvrdám ak taktovať tak k + Z8x
je mi jasné že cenovo je to o dosť horšie ale zrovna dosky z B85 už nijak lacné niesú a hlavne človek nemusí riešiť takéto veci
a dalšia vec stačí jeden nepodarený update biosu a je po OC kedže intel to relatívne rýchlo zatrhol
mno nejaké dosky z H81 som mal ale oc nešlo ani na jednej
hodnoty idú/išli meniť čo už je síce dobré znamenie ale to je všetko v reále stále iba základ
celý problém je že je to trochu partizánština, hlavne s1150, takže to nemusí stáť za tie nervy a dokonca ani za ušetrené E
stále tvrdám ak taktovať tak k + Z8x
je mi jasné že cenovo je to o dosť horšie ale zrovna dosky z B85 už nijak lacné niesú a hlavne človek nemusí riešiť takéto veci
a dalšia vec stačí jeden nepodarený update biosu a je po OC kedže intel to relatívne rýchlo zatrhol
mno nejaké dosky z H81 som mal ale oc nešlo ani na jednej
hodnoty idú/išli meniť čo už je síce dobré znamenie ale to je všetko v reále stále iba základ
celý problém je že je to trochu partizánština, hlavne s1150, takže to nemusí stáť za tie nervy a dokonca ani za ušetrené E
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- Hladis
- Moderátor

S tim Enhanced Turbo pozor. Na zaklade pozadavku od Intelu to bylo odstraneno.
Jinak desky MSI jsou v pohode a plne srovnatelne s Gigabyte a ASUS.However, we have to update microcode because of Intel’s request.
Please be advised that all MB manufacturers have to follow this update.
It will lock the function of enhanced turbo, which follows Intel’s SPEC.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ani se nedidim že to intel zatrhnul, bez ručníh ovyladění voltáže to totiž dost citelně zhoršovalo provozní vlastnosti. Hlavně spotřebu + CPU se s boxem (haswell) mohl v AVX testech dostat až na hranici throtlingu + logicky byl hlučnější. Protože krom taktu enhanced turbo obvykle dá i kapánek voltáže.
A většina recententů CPU je ještě horších než ti co testujou grafiky. Ala opět vše nechaj na default protože si myslej že default = tak jak to má bejt. Ano věšina BFU bude pc provozovast na default a ani neví co je to bios, ale to že bylo skoro všude enhanced turbo zapnuté neznamená že by se tento stav měl považovat za oficial bencharky CPU, chjo.
A většina recententů CPU je ještě horších než ti co testujou grafiky. Ala opět vše nechaj na default protože si myslej že default = tak jak to má bejt. Ano věšina BFU bude pc provozovast na default a ani neví co je to bios, ale to že bylo skoro všude enhanced turbo zapnuté neznamená že by se tento stav měl považovat za oficial bencharky CPU, chjo.
- Honza177
- Nováček

-
Tak pánové, koho to ještě zajímá, jak to tedy dopadlo:
Ve 11:50 přijela pošťačka, platil jsem 6660,- za i5 4570S, B85 G43 a MX-2.
Starou desku ASUS P7P55D-E EVO a i5 750 (na kterém odumřelo jedno ze čtyř jáder - to byl důvod upgradu) jsem tedy zaměnil. Jelikož to bylo poprvé, co jsem instaloval komponenty do PC (krom HDD a grafiky), tak to pro mě bylo jako španělská vesnice. Všechny ty kabely a takhle. Díkybohu přehledný a srozumitelný manuál k základní desce a videa na YouTube pomohly.
Vše se mi podařilo zapojit, chladič fungoval, větráky se točí a vše jede jak má. Po zapnutí PC nechtěly naběhnout widle, ale to, protože byl špatně nastaven HDD řadič v biosu (stačilo změnit z AHCI na IDE).
Takže teď už PC běží nějakou pulhodinku. Záměna teplovodivé pasty a celková změna prospěla hlavně teplotám. U staré i5 jsem měl v idle nějakých 35C, teď mám kolem 24-27C. V zátěži teploty nejdou přes 50 stupňů. Zatím jsem ale OCCT nebo Prime 95 nezapínal, to bude následovat. Přes Passmark jsem tedy otestoval celou sestavu a dopadlo to takto: http://www.passmark.com/baselines/V8/di ... 7363527247
Bohužel porovnání mám jen oproti starému procesoru v obrázcích, nevěděl jsem, že to jde takhle postnout na stránky. CPU Mark u i5 750 vyšel na 4197.
Grafika se taky posunula o pár bodů, jde vidět, že starý CPU tu grafiku brzdil.
Po OCCT max. teploty 56.
V BIOSu mám zapnutý Enhanced Turbo.
EDIT: mrkněte sem:
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu ... Hz&id=1925
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu ... Hz&id=1896
Úplně dole, na posledním grafu jsou vyobrazeny poslední uživatelské výsledky. Ten z 21 dec. je můj, 7782.
Druhý odkaz ukazuje, jak je to s i5 4570 bez S.
Ve 11:50 přijela pošťačka, platil jsem 6660,- za i5 4570S, B85 G43 a MX-2.
Starou desku ASUS P7P55D-E EVO a i5 750 (na kterém odumřelo jedno ze čtyř jáder - to byl důvod upgradu) jsem tedy zaměnil. Jelikož to bylo poprvé, co jsem instaloval komponenty do PC (krom HDD a grafiky), tak to pro mě bylo jako španělská vesnice. Všechny ty kabely a takhle. Díkybohu přehledný a srozumitelný manuál k základní desce a videa na YouTube pomohly.
Vše se mi podařilo zapojit, chladič fungoval, větráky se točí a vše jede jak má. Po zapnutí PC nechtěly naběhnout widle, ale to, protože byl špatně nastaven HDD řadič v biosu (stačilo změnit z AHCI na IDE).
Takže teď už PC běží nějakou pulhodinku. Záměna teplovodivé pasty a celková změna prospěla hlavně teplotám. U staré i5 jsem měl v idle nějakých 35C, teď mám kolem 24-27C. V zátěži teploty nejdou přes 50 stupňů. Zatím jsem ale OCCT nebo Prime 95 nezapínal, to bude následovat. Přes Passmark jsem tedy otestoval celou sestavu a dopadlo to takto: http://www.passmark.com/baselines/V8/di ... 7363527247
Bohužel porovnání mám jen oproti starému procesoru v obrázcích, nevěděl jsem, že to jde takhle postnout na stránky. CPU Mark u i5 750 vyšel na 4197.
Grafika se taky posunula o pár bodů, jde vidět, že starý CPU tu grafiku brzdil.
Po OCCT max. teploty 56.
V BIOSu mám zapnutý Enhanced Turbo.
EDIT: mrkněte sem:
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu ... Hz&id=1925
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu ... Hz&id=1896
Úplně dole, na posledním grafu jsou vyobrazeny poslední uživatelské výsledky. Ten z 21 dec. je můj, 7782.
Druhý odkaz ukazuje, jak je to s i5 4570 bez S.
- Hladis
- Moderátor

DOC:
i7 s Enhance turbem trotluje i bez AVX. (s Boxem samozrejme)
Naposled co jsem to zkousel na B85 to nefungovalo. Mozna to funguje s nejakymi BIOSy, ale menit BIOS jsem nezkousel. Co jsem zaznamenal, tak se musí prohazovat BIOSy a najit ten kde to slo.
Enhance Turbo myslim nefungovalo ani se vsema CPU.
Drtiva většina lidi se vůbec v Biosu nehrabe a ani nevi co tam nastavovat, takze stejne to jede v defaultu.
Je pochopitelny, ze to Intel zarazil. To pak by ztrácelo smysl vrstvit ruzne rady CPU a nesplnovalo to samozrejme specifikace.
Honza177:
Hmm to je skoda ze i5-750 umrel. PO OC je vykonejsi nez jakykoliv netaktovatelny i5. i5-750 topil a ty teploty v idle jsou u nej normalni. Mels ho vůbec pretaktovany ?
i7 s Enhance turbem trotluje i bez AVX. (s Boxem samozrejme)
Naposled co jsem to zkousel na B85 to nefungovalo. Mozna to funguje s nejakymi BIOSy, ale menit BIOS jsem nezkousel. Co jsem zaznamenal, tak se musí prohazovat BIOSy a najit ten kde to slo.
Enhance Turbo myslim nefungovalo ani se vsema CPU.
Drtiva většina lidi se vůbec v Biosu nehrabe a ani nevi co tam nastavovat, takze stejne to jede v defaultu.
Je pochopitelny, ze to Intel zarazil. To pak by ztrácelo smysl vrstvit ruzne rady CPU a nesplnovalo to samozrejme specifikace.
Honza177:
Hmm to je skoda ze i5-750 umrel. PO OC je vykonejsi nez jakykoliv netaktovatelny i5. i5-750 topil a ty teploty v idle jsou u nej normalni. Mels ho vůbec pretaktovany ?
- Honza177
- Nováček

-
Ano. Tři roky běžel v pohodě na nějakých 3.6GHz, potom bohužel to jedno jádro a výkon šel z kopce.
I když měl ty čtyři jádra, tak tu 7950 neuživil. Výkon na jádro je u té 4570S stejně větší, i když není přetaktovaná.
I když měl ty čtyři jádra, tak tu 7950 neuživil. Výkon na jádro je u té 4570S stejně větší, i když není přetaktovaná.
- Hladis
- Moderátor

No na stejny frekvenci ano, ale ne o moc. Je to tak 100-200Mhz ve prospěch Haswellu. Na 4.0GHz ta i5-750 vydrti tyhle netaktovatelny Haswelly. Jinak Kde ti to nekrmilo konkretne HD 7950 ? Mam tu Lynfiealda a krome MMO to krmi GPU bez problemu.
Jinak skus spis otestovat tohle:
tohle je s i5-4430
Jinak skus spis otestovat tohle:
tohle je s i5-4430
Cinebench 11.5 - 5.14
Cinebench 10 1core - 6217
Cinebench 10 4core - 21149
Super PI 1M - 11s
CPUmark 99 - 555
WinRAR - 5049
wPrime v2.09 32M - 12.292
Fritz Chess - 9881
- Honza177
- Nováček

-
Nemůžu tady dát obrázky, nemám náladu je upravovat tak, aby se to fóru líbilo.
Cinebench: 6.06
Super Pi 1M: 10.093
CPU Mark 99: 624
edit: grafika nejela na plno při BF3, DotA 2 se sekala, Cities XL (u těch je to pochopitelné) neběžely plynule.
Cinebench: 6.06
Super Pi 1M: 10.093
CPU Mark 99: 624
edit: grafika nejela na plno při BF3, DotA 2 se sekala, Cities XL (u těch je to pochopitelné) neběžely plynule.
- Honza177
- Nováček

-
http://www.youtube.com/watch?v=gbeDSB63wNA
I5 750 @4.1GHz.
Nevím no, pořád mi to připadá, že jsem koupil dobře.
Stejná cena jako i5 4440 a vyšší výkon, nějak nevidím proč je ten procesor tak odsuzován.
Enhanced Boost podle všeho funguje. BIOS asi updatovat nebudu, jestli to fixnuli.
I5 750 @4.1GHz.
Nevím no, pořád mi to připadá, že jsem koupil dobře.
Stejná cena jako i5 4440 a vyšší výkon, nějak nevidím proč je ten procesor tak odsuzován.
Enhanced Boost podle všeho funguje. BIOS asi updatovat nebudu, jestli to fixnuli.