R7x0 - informace, spekulace... #2

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Zamčeno
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

BudyShine píše:a nemá mít náhodou RV740 256bit ??někde jsem to četl..
však taky podle Jaweda má
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
lukas85
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukas85 »

BudyShine píše:a nemá mít náhodou RV740 256bit ??někde jsem to četl..
My se bavili o RV730 :wink: A na základě 8RBEs usoudily že bude mít jen 128bit sběrnici :)

Podlé té tabulky bude mít urcite RV740 256bit sběrnici

edit to Lukfi // Já to nemyslel na tebe ale jen jsem upozornil BudyShine ze se spatne podival kdyz jsem rikal ze RV730 bude zhruba stejne vykona jako HD3870 a do toho Coololooser napsal že RV730 bude mit "jen" 128bit sběrnici....což by neměla být zas taková tragedie když jde o low-end
Naposledy upravil(a) lukas85 dne sob 7. čer 2008, 23:45, celkem upraveno 4 x.
Láska je mechanizmus jenž vymysleli bankéři aby nás donutily přečerpat účet...
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

lukas85 píše:Tohle chápu...Tak to by nebylo pro ati jednodužší je ty SP zjednodušit a dát jich tam víc...Tím že jsou složitější tak ted podle mě zabírají víc místa takže by se ještě ušetřilo na místu.A výkonu by to pomohlo.
Právě, že to nechápeš :-) 5D jednotka ATi (tzn. 5 SPs) je složitější, než 1 SP nVidie, ale ne o mnoho. Jednotky nVidie nejsou skalární, ale dual issue (což nVidie v prezentacích neuvádí) a navíc potřebujou podpůrné obvody pro to, aby mohly běžet na těch vysokých frekvencích. Odhadem - 5D jednotka ATi (5 SPs) stojí cca 2 miliony tranzistorů, SP nVidie stojí cca 1,2 milionu tranzistorů. I když jsou jednotky ATi vytížené z 80%, jsou 3x levnější, než jednotky nVidie. Co je tedy výhodnější?
lukas85 píše:Ty jejich 5D ALU jim perfektně fungujou v hrubém výpočetním výkonu ale ve hrách to zas tak slavné není.Kdyby je třeba tak moc brzily ty TMu jednotky tak to je to tak nemožné jich dát víc (Vím že nemužu jen tak brát a přidávat veci do jádra ale když zvednu poměr ALU tak bych mohl zvednout i TMU a ROPs)
Jedna TMU ATi je minimálně 3x dražší na počet tranzistorů, než jedna 5D ALU (5 SPs)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
lukas85
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukas85 »

no-X píše:Právě, že to nechápeš :-) 5D jednotka ATi (tzn. 5 SPs) je složitější, než 1 SP nVidie, ale ne o mnoho. Jednotky nVidie nejsou skalární, ale dual issue (což nVidie v prezentacích neuvádí) a navíc potřebujou podpůrné obvody pro to, aby mohly běžet na těch vysokých frekvencích. Odhadem - 5D jednotka ATi (5 SPs) stojí cca 2 miliony tranzistorů, SP nVidie stojí cca 1,2 milionu tranzistorů. I když jsou jednotky ATi vytížené z 80%, jsou 3x levnější, než jednotky nVidie. Co je tedy výhodnější?
Jako vždy máš pravdu :)
Jedna TMU ATi je minimálně 3x dražší na počet tranzistorů, než jedna 5D ALU (5 SPs)
Tak proč nezvednou SP jen na 480 a zbytek dají do TMU velikost cipu tak at nepresahne 300mm a ve výsledku by to bylo efektivnější řešení než těch 800SP....nebo se zase mýlim :lol:
Láska je mechanizmus jenž vymysleli bankéři aby nás donutily přečerpat účet...
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

lukas85 píše:My se bavily o RV730 :wink: A na základě 8RBEs usoudily že bude mít jen 128bit sběrnici :)
No když BudyShine vysloveně napsal RV740, tak jsem mu odpovídal. Když jste se, slečny, bavily o RV730, tak se vám tedy omlouvám, že jsem vám do toho vpadl.
Tak proč nezvednou SP jen na 480 a zbytek dají do TMU velikost cipu tak at nepresahne 300mm a ve výsledku by to bylo efektivnější řešení než těch 800SP....nebo se zase mýlim
Údajně se i počet TMUs zvedne, na dvojnásobek, a to by mělo docela stačit. Kdyby se pak shadery flákaly, dá se to použít na AA skoro zadarmo.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

lukas85 píše:Tak proč nezvednou SP jen na 480 a zbytek dají do TMU velikost cipu tak at nepresahne 300mm a ve výsledku by to bylo efektivnější řešení než těch 800SP....nebo se zase mýlim :lol:
Pokud stavíš čip na architektuře, kdy je TMU 3x dražší, než 5D ALU, tak co je lepší? Mít v čipu nadbytek levných ALUs, které třeba nebudou vytížené na maximum, ale díky jejichž přebytku budou vždy naplno využité drahé TMUs... nebo mít nadbytek drahých TMUs, které nebudou využity, protože bude výkon viset na nedostatku ALUs?

ATi si nemůže brát příklad z nVidie - ta má dražší SPs a levnější TMUs, takže je pro ni naopak výhodný přebytek texturovacích jednotek.

A ještě jedna věc k RV770 - pokud se na FSAA podílí ALUs a současné výsledky FSAA (R6xx) nejsou z výkonnostního hlediska uspokojivé, tak proč počet ALUs nezvýšit, když se to může pozitivně projevit hned v několika směrech (nárůst ALU:TEX u nových her, zvýšení výkonu při FSAA, celkové zvýšení výkonu, GP-GPU segment, kde ATi může nabídnou výkon jako má GT200, ale za polovišní cenu atd)?
BudyCZ
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BudyCZ »

lukas85 q Lukfi>>>oka asik jsem něco přehlídl :wink: sry ..a co ten Launch?je tedy ve stejným týdnu jako Geforsky nebo až o tejden později?
Mobo: ASUS B550-EXTREME / CPU: AMD Ryzen™ 9 5900X @ DEFAULT / Cooling: AMD Wraith Prism RGB LED / RAM: G.SKILL 32GB 3600MHz CL17 (2x16GB) / GPU: PowerColor RX 6800XT 16GB @ DEFAULT / HDDs :2x2TB SAMSUNG 980PRO, 2x2TB SAMSUNG SSD = 8TB SSD / PSU:Corsair HX1000i 1000W / CASE: Phanteks Enthoo Evolv X Tempered Glass stříbrná / Panel: 43" ASUS ROG Strix XG438QR 4K UHD HDR
DEVastor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DEVastor »

no-X: jenze jen malo her pouziva AA realizovany pres ALUs, vyvojari to pry nemaji radi
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Doporučuju, abys přestal číst Inquirer, Fudzillu a všechny weby, který ty jejich nesmysly překládají.

Když si na RV670 zapneš FSAA, tak ve všech hrách bude realizováno (resp. resolve pass) přes shadery, protože R6xx ho takhle a pouze takhle podporuje.
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

kdyz tady tak pekne debatujete, tak se zeptam .. mozna blbe, nebo moc brzo ... bude 4870X2 dostatecnym partnerem 16x pcie 1.1 nebo uz nee? :? spekulu a pocitam penizky, kolik si mam cca vyhradit :-D jestli bude potreba nova deska nebo neee
Mayhem(cz)
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mayhem(cz) »

Fofrer píše:kdyz tady tak pekne debatujete, tak se zeptam .. mozna blbe, nebo moc brzo ... bude 4870X2 dostatecnym partnerem 16x pcie 1.1 nebo uz nee? :? spekulu a pocitam penizky, kolik si mam cca vyhradit :-D jestli bude potreba nova deska nebo neee
Bude zpětně kompatibilní s PCI Express 1.1.
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

BudyShine píše:lukas85 q Lukfi>>>oka asik jsem něco přehlídl :wink: sry ..a co ten Launch?je tedy ve stejným týdnu jako Geforsky nebo až o tejden později?
launch je 25.6.

=>Fofref: Jak píše Mayhem, zpětně kompatibilní bude, ale ty se ptáš, jestli to nebude brzdit výkon. To bohužel nevíme, protože ani nevíme, jestli to nějak brzdí Radeon HD 3870 X2, zasloužilo by si to test.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Dají se najít testy, ve kterých je HD3870 i X2 včetně grafů průběhu. Nevím, jak se současnými ovladači, ale se staršími bylo krásně vidět, jak jsou některá minima v případě X2 dvojnásobná (tím myslím dvakrát menší). Prostě když je třeba načíst data, musí karta čekat nejen dvojnásob dlouho, ale krom toho, že má karta jako celek vinou pomalejšího můstku poloviční BW oproti klasické HD3870, se tohle ještě dělí pro každý čip, takže výsledný BW pro každý čip je čtvrtinový oproti single HD3870).

Třeba to novější drivery dokázaly trochu zlepšit (možná ATi povolila HM-tweaks pro 512MB karty, jako v roce 2005 pro 128MB a v roce 2006 pro 256MB...), ale vždy bude rozdíl, když je přenosová rychlost 16GB/s, nebo 4GB/s. Už testy single RV670 na PCIe 1.x vs. 2.0 ukázaly, že v některých situacích je rozdíl znát, takže efektivní PCIe 1.x 8x oproti PCIe 2.0 16x na kartě, která je ještě 2x rychlejší, musí brzdit ještě mnohem výrazněji.
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Hmm, a to jsem si doteď myslel, že PCIe je docela dostatečně naddimenzované :|
Mayhem(cz)
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mayhem(cz) »

Lukfi píše:Hmm, a to jsem si doteď myslel, že PCIe je docela dostatečně naddimenzované :|
To já taky :)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

V podstatě je, po PCIe neproudí stále 8 nebo 16 GB dat za sekundu, ale jsou tam velké nárazy, kdy je třeba rychle do paměti naloadovat texutry a vertex data a to jsou v případě X2 ta minima.

Pak je druhá situace a to, když na grafické kartě dojde paměť a začne se přes PCIe využívat paměť operační. To je hned PCIe vytížená naplno a dokud má přenosovou rychlost nižší, než je datová propustnost operační paměti, pak bude každé navýšení znát.
Sanchez
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sanchez »

http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=285719
newzhunter píše:Got some inside info from a source who doesn't wish to be named.

HD 4870 X2 has 1024MB GDDR5, 2x 256bit memory interface, 1050MHz shader clock, 1800MHz memory clock. Core clock is defined by the AIB partners and ASUS will have the highest clocks.

While Radeon 3870X2 relys on the PLX chip to communicate between the GPUs, 4870X2 GPUs will comunicate with each other through the memory. Since the GDDR5 is clocked at 1800, the total bandwidth will be roughly 160 GB/s at 1 Gigabyte through the 256bit-bus, compaired to the 8 GB/s of the PLX chip of the HD3870x2. Also 4870x2 WILL NOT have micro studdering.
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Zrovna jsem ti chtěl napsat, že už to tu bylo, ale asi jsem to viděl jen na B3Df :oops: každopádně tomu nevěřím.
yazoo
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yazoo »

Tím chcete říct, že moje DS3L, která pracuje na standartu PCIe 1.1 (8x), nebude stačit na kartu jako je HD4870 ? Nerad bych nevyužil celý potenciál této karty...
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ježiš marja, to je ale snůška nesmyslů... Když už vynecháme shader domain a překousneme i nesmysl s absencí můstku (nějaké PCIe rozhraní musí na kartě být - ať samostatné, nebo integrované v čipu, protože bez něj by jeden z čipů byl jaksi odkrojený od sběrnice), tak stále zbývá:

"4870X2 GPUs will comunicate with each other through the memory"

jak mohou čipy komunikovat skrze paměť, když architektura a pinout pamětí neumožňují, aby byly moduly připojeny více, než k jednomu řadiči? :roll:

A jak by mezi grafickými čipy mohlo být 256bit rozhraní, když každý čip má 256bit rozhraní k pamětem a vzhledem k rozměrům čipu (~250mm2) by se na něj už druhé 256bit rozhraní nevešlo?
yazoo píše:Tím chcete říct, že moje DS3L, která pracuje na standartu PCIe 1.1 (8x), nebude stačit na kartu jako je HD4870 ? Nerad bych nevyužil celý potenciál této karty...
Říkal někdo něco takového? :) Na jednočipovou verzi samozřejmě stačit bude, ale oproti PCIe 2.0 bude výkon nižší asi takovým způsobem, jak můžeš vidět v testu, na který jsem se odkazoval v předminulém postu.

(co to vůbec znamená "bude stačit"? tam není žádná hranice, po jejímž překročení karta přestane fungovat... prostě čím nižší BW, tím nižší výkon a je na každém, aby sis zvolil úroveň poměru cena/výkon)
Zamčeno

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“