Gigabyte EP45-DS4 (775, P45 + ICH10R)

Základní desky firmy ASRock a firmy Gigabyte.

Moderátor: Eddward

Krovak
Nováček
Nováček

Re: Gigabyte EP45-DS4 (P45) - rady, zkušenosti, problémy

Příspěvek od Krovak »

Tak problém je vyřešen,po flashi biosu z verze F5 na verzi F9 (nejnovější),se zdá že je vše v pořádku,i když samotný flash zas až tak korektní nebyl,musel jsem vyndávat baterii z desky,jinak komp odmítal nastartovat do biosu a neustále se zhruba po pěti vteřinách restartoval.A co se týká toho cvakání,tak jediné co mě napadá je cívka,jinak nevím.
KostaT
Nováček
Nováček

Příspěvek od KostaT »

Chtěl bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti s přetaktováním Q9300 na této desce?
Při podrobnějším laděním jsem dosáhnul stabilní FSB480 při násobiči 7,5x, což dává 3,6GHz.
Strap 400, dělička 1:1 paměti na 960MHz DDR2 1066 corsair. Vcore 1,4V, nevíte jak nastavit vhodné GTL napětí spolu s (CPU reference,CPU reference2 a MCH reference)? což bývá u přetaktování quad core zásadní, díky za odpověď... :)
Mnau
Začátečník
Začátečník

Nekonečné restartování GA EP45 DS4

Příspěvek od Mnau »

Zdravím, trápí mě moje nová deska Gigabyte EP45 DS4
Na normálních taktech funguje v pohodě, ale po docela i mírném přetaktování mi začíná blbnout. Svoji konfiguraci mam napsanou v podpise dole. V BIOSu si nastavim potřebne hodnoty na přetaktování podobně jako jsem to měl na předešlé GA EP35 DS3 (pro začatek to bylo z 2,66GHz na 3,10GHz), restartuje se komp a všechno běži OK. Abych nic nevynechal tak v ten den bylo vše Ok. Druhý den jsem dělal kabely protože jsem je měl prasacky roztahany a použil jsem u toho i prodlužku na 24pin a 8pin napajení přesně tyto http://www.alphacool.cz/produkt/Akasa_A ... rg1=010502 a http://www.alphacool.cz/produkt/Akasa_A ... rg1=010502 kvůli výšce case... v ten den jeste vsechno fungovalo. Další den ( dnes 25.12 ) zapnu rano kompa vlezu do BIOSu, zase trošku přitahnu procesor, v pohodě jdu do kuchyně za 10 minut se vratim a vidim kompa jak se rozsvětí a shasíná, přilítnu k němu a vidim jak se restartovává jeste než se načte BIOS, jsem myslel že je to v poho, protože moje starší EP35 DS3 mi to dělala taky, ale ta se parkrat restartla, restartnul se ji BIOS a jela dal a u novy EP45 DS4 se restartovala do aleluja.. proto jsem mačkal tlačitko CLR Cmos, On/Off, nakonec jsem musel přecvaknout zdroj na 0, zapnu zdroj radši zmačknu znova CLR Cmos zapnu a zase restarování do aleluja, udiveně pozoruju a koukal že se netočí CPU fan a jeste jeden PWN fan, proste komp se zapne beži par sec ( jeste ani nenabehne BIOS ) vetrak na CPU se pootoči a komp chcipne a takhle dokola, zkusil jsem vytahnout oba vetraky a porad restart, rikam si zkusim jeste ramky tak vytahnu ramky v dual chanellu a zkusim každou zvlašt a nic, potom mi to neda a odpojim od zdroje celou 12V větev s 6 fanama u case a běží to. Řikam si super, tak to postupně všechno zapojim zpatky a naloguju se do windows, a koukam ze tlačitko CLR Cmos fungovalo asi moc dobře protože procesor misto zakladnich 2,66GHz bežel jenom 2,1GHz. Komp chvili funguje a potom při poslouchani pisniček pri brouzdani na netu se mi seka zvuj jako když mluvi porouchanej terminator :-D (nevim jak ten zvuk jinak popsat) potom freezne komp a šup zpatky restart do aleluja, postupně začnu vsechno zas odpojovat, CLR Cmos nejde opět, odpojim první PWN fan na boku a jede to, řikam si super. koukam na netu na fora na tuhle desku a šup, freeze, restart. tentokrat nepomohlo nic. musel jsem celyho kompa rozebrat, zkusim jsem vyndat "prodlužky" taky nic, tak jsem vyndal baterku a čekal a mezitim si dal zakladku na stul abych kdyby ti zas chciplo to měl hned otevřeny a nemusel lezt porad do Case. zandam baterku zapnu, už jen jeden restart a běžim dal, v BIOSu jsem radši nic nedělal. Moje bejvalka EP35 mi to dělala taky, ale ta se restartla max pětkrát a pak běžela i když s resetovanym BIOSem, jinak jsem taktoval stejnym postupem jako na byvale desce. Nevím co můžu jeste čekat, rozhodně chci taktovat, ale nejak se mi do toho nechce. Kdyby jste někdo něco věděl poraďte prosím. Tady na foru jsem o tyhle desce nic nenašel.

Jinak teplota CPU je v pohodě mám Noctuu NH-C12P takze v pretaktovani v idle kolem 30 a v burnu to nešlo pres 60 myslim nikdy ( teploty jader )

Stabilitu pamětí jsem testoval memtestem i OCCT Linpackem a v pořadku

Stabilita procesoru take v poradku - 4 hodiny v OCCT 3,6GHz

Aktualni verzi BIOSu jsem našel v CPU-Z nějakou F12 a na strankach vyrobce je posledni F10 beta potom F9 a ta "F12" je datumově mezi F10b a F9 tak jsem to radši tak nechal zatím.

Jinak mam připojeny pouze 1 HDD

Jinak jsem si všimnul že u ty patice na procesor jak jsou ty dviřka ktera přitlačuji procesor na piny na desce jsou nějak neobvykle prohnutá do U tak že docela drasticky mačka procesor na desku, jen jestli to je v poradku, když jsem vyndaval procik ze stary desky, nepřišlo mi že by tam byl tak našponovanej že když jsem odemknul sponku tak se ta přiklapka rozlitla.

Potom ještě jedna maličkost, když testuju procesor v OCCT, jak tak jsou ty okenka s napětím a teplotama, tak mi všechno ukazuje správně až na napětí 12V tak mi hodnota lítá od 1,3V až k 8V proste jakakoliv hodnota od 1,3 k 8 a je uplně jedno jestli v idle nebo load, ostatni napěti jsou v pořádku a na minule desce se 12V napajeni ukazovalo take v poradku, ale tam byl 4 pin na procesor tady už je 8 pin ktery mam plně zapojený, jinak Everest mi ukazuje napětí 12V 12-12,1V, vím že Everest neukazuje přesně ale precejen 1,3V a 12V ...
CPU: Intel Core i5 2500k CPU Cooler: Noctua NH-C12P GPU: GTX680 MSI Lightning MB: Asus Sabertooth P67
MEM: Kingston HyperX DDR3 8GB 1600 MHz HDD: Samsung 840 PRO 256GB, Seagate 2TB, WDGreen 2TB
SOUND: Asus Xonar D2 + Microlab Solo 6c + Sennheiser PC360 Monitor: Samsung S24A850DW
CASE: Fractal Design Define XL Titanium Grey PSU: Corsair HX750
HunterGtNet
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Nekonečné restartování GA EP45 DS4

Příspěvek od HunterGtNet »

to vypada co popisujes na zdroj
Mnau
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mnau »

Myslím že ne, už jsem nahrál nejnovější BIOS F10b tak to bylo od patku dobry, v pohodě jsem taktoval a testoval a v poho. Potom jsem zkusil zapojit 8pin a 24pin prodlužky a už byl problem s restartovanim ( když už se mi to podaři rozjet s tema prodlužkama tak komp zamrzává a pada do restartů), tak jsem to vratil zpět, nic. postupně jsem odendaval součastky a pořad restart. nakonec jsem nechal jen CPU bez chladiče v desce a porad to blblo, vyndal jsem CPU a v pořádku. Myslím že problém je bud v desce nebo v CPU, jinak takhle deska podporuje C2D E7300 co mám, spíš myslím že to je v desce protože na předešlé desce procesor jel v pohodě. koukal jsem jestli nekde neni poškozeny procik a neni koukal jsem i na patici na desce a taky neni nic ulomenyho nikde, dam to tam zpatky a jede to v poho. Potom jsem zkusil vytahnout 8pin a zastrcit zpatky a byl zas problem. zkoušel jsem i 4pin napajeni porad restarty, tak jsem pro zmenu vyndal baterku z desky, chvili počkal a už to jelo. Neměl někdo někdy podobný problém ? Kdyby jste někdo měl nějaký nápad rád to uvítám, jsem z toho opravdu zoufalý už.
CPU: Intel Core i5 2500k CPU Cooler: Noctua NH-C12P GPU: GTX680 MSI Lightning MB: Asus Sabertooth P67
MEM: Kingston HyperX DDR3 8GB 1600 MHz HDD: Samsung 840 PRO 256GB, Seagate 2TB, WDGreen 2TB
SOUND: Asus Xonar D2 + Microlab Solo 6c + Sennheiser PC360 Monitor: Samsung S24A850DW
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Někdy pomůže novější BIOS, někdy trochu zvýšené napětí procesoru.

Někdy nic.

Když to ale takhle popisuješ, já bych zkusila použít jiný zdroj.

Půjčit si ho - jen na zkoušku.
Spo.On
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Spo.On »

Ještě bych zkusil ten starší Bios F9..... osobně mám GB EP45 extreme a když sem tam šoupnul nejnovější betaBios začla blbnout.... a s tou 12V větví mám stejnej problém v OCCT má 1.66V :), ber to jako chybu programu kdyby tam bylo opravdu 1.66V deska by ani nenaběhla.... taky sem to přeměřoval multimetrem a hle 12V... :mrgreen:
Mnau
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mnau »

Dik Spo.On F9 zkusim hned dam vědět, jen potřebuju zase nějak přivodit tu zavadu :)

Zkusit to můžu s tim zdrojem taky, až nějaký seženu dám vědět, ale mam nedavno kupovany, dost by mě to naštvalo.

EDIT/ Tak už to běží v pohodě, zjistil jsem že ta 24pin prodlužka byla vadná a jeden pin nedržel a vysouval se ven, tím se to asi restartovalo a pak to blblo dokola dokud se nevyndala baterka. Tak nevím přesně jestli to je tím starším BIOSem F9 nebo kabelem, zatim to jede bez problémů, snad to vydrží.
Soptik81
Nováček
Nováček

Příspěvek od Soptik81 »

Jak si pročítám Tvé problémy ,tak si přidám také trošku do mlýna. Počítač s EP45 DS4 (sestava v podpisu) mám cca rok a půl. Po složení a instalaci Win vše OK a tak i nadále cca půl roku. Pak jednoho pěkného odpoledna cca před rokem ,si brouzdám na netu a najednou modrá smrt. Restartoval jsem system a PC se zacyklilo stejně jako popisuje Mnau. Pc naběhne ,těsně pře biosem deska i power Led zhasne následuje samovolné spuštění , opět těsně před biosem restart atd,atd. Napadnul mě stejně jako Vás zdroj. Volám kolegovi ,jedu si půjčit zdroj a po návratu zkusím PC zapnout a ejhle vše v pořádku ,systém naběhne. Proto jsem zdroj neměnil a snažil se závadu nasimulovat. Po záťežových testech a trápení PC nic ,vše fungovalo jak mělo. Proto jsem po pečlivé kontrole pamětí ,kabelů ,procesoru ,prostě všech komponent PC složil a fungovalo. Závadu jsem časem zařadil dozadu do pořadníku a s heslem do funkční sestavy zbytečně nehrabej ,jsem cca půl roku zase vesele užíval PC. Po půl roce ,čistě náhodně to samé. Modrá smrt ,restart a PC se zacyklí jak jsem popisoval výše. Počítač jsem rozebral vše zkontroloval ,znovu složil s tím ,že pokud nenaběhne poběžím pro zdroj o ono ejhle po zapnutí PC znovu neběhlo a běží cca půl roku zase doteď. Všechny komponenty kupovány ve stejný čas ,takže za půl roku mi končí na některých komponentech záruka a PC naštěstí funguje jako by se nechumelilo. Po všech záťěžových testech ,testech RAM a CPU už se mi závadu nepodařilo znovu nasimulovat. Na zdroj to nevypadá ,jelikož i po několika hodinové zátěži vše OK. Navíc PC při obou dvou pádech s půlročním odstupem , beželo těsně před kolapsem ve 2D při prohlížení webu. Popis sestavy mám v podpisu ,CPU narozdíl od Mnau netaktován ,bios také původní. Prostě pro mě záhada ,které na zoubek přijít nemůžu ,jelikož vše funguje. Jak tak přemýšlím ,raději ani nechci ,pokud bude vše fungovat! :)
Ps: co se týče uchycení CPU ,jak výše zmiňuje Mnau ,ano i mě při kompletaci šla spona upínající CPU do patice velice těžce zavřít. Jen podotknu ,že již jsem několik PC s paticí 775 skládal a nikdy něšel CPU do patice zamknout tak těžce ,jako u mé desky. Já však narozdíl od Mnau ,žádné prohnutí nezpozoroval.
CPU: Core2Duo E8500 (A-C Freezer 7 Pro), MB: Gigabyte GA-EP45-DS4, VGA: Sapphire ATI Radeon HD 4870 512MB, RAM: Corsair DHX 4GB (2x2GB) 800MHz CL4, HDD: 2x WD6400AAKS, Mechanika: Lite-On LH-20A1L, Zdroj: Fortron Epsilon 80PLUS 600W CASE: Chieftec CX-05B-B-OP, Klavesnice: Logitech Media Keyboard 600, Myš: Microsoft Laser Mouse 6000
yNo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

EP45-DS4 problem

Příspěvek od yNo »

Ahojte mam zostavu: Ep45-DS4 od GB, 2x2GB Corsair Ram,Q6600.
Pocitac vo vypnutom stave svieti na cerveno nejaka ledka vedla ram. a svietia namodro tri tlacidla,CLRCMOS,RESET,POWER. Po zapnuti PC sa rozbehnu vetraky, pri rakmkach svieti pasik diodiek a namiesto cervenej svieti zelena dioda, SPEAKER NEVYDAVA ZVUKY. za par sekund sa pocitac restartuje a tak dokola.neviete co s tym?
Nothin´
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: EP45-DS4 problem

Příspěvek od Lokomotiva »

A to nastalo jen tak ze dne na den?
Všechno do té doby fungovalo skvěle a najednou tohle?

Nebo jsi něco v PC měnil?

Máš BIOS verze F5 nebo novější?
Cunt
Začátečník
Začátečník

GIGABYTE EP45-DS4 - firewire zpomaluje

Příspěvek od Cunt »

Zdravím, asi mám na této desce něco s firewirem. Ať už mechanicky HW (nic ošklivého jsem desce ale nedělal), nebo něco SW s driverama...

Firewire nepoužívám na nic, než na externí disk od WD... Už jsem si myslel, že je vadnej a byl jsem připraven ho dnes dát na reklamaci, ale radši jsem ještě udělal pár testů. Můj problém: Dám kopírovat přes FW soubor na disk a naskočí nejprve nereálná rychlost 200MB/s a pak to po hyperbole klesá... přes reálnějších 120, 80, 60 až limitně k nule. Není to chyba ukazatele kopírování, fakt to tak funguje a s menšími soubory tedy není problém a i 700MB soubor se stihne zkopírovat. Ale když chci soubory co maj několik GB (což je spousta vzhledem k tomu, že jsem disk používal na přenos DV_AVI videí), tak se to u 1MB/s jakoby kousne a pak vytuhne celej počítač, ani s myší nehnu... Pomůže jen vytažení disku z firewiru natvrdo a vše na PC jede normálně.

Zkoušel jsem to přes USB 2.0 (disk umí i ten) a tam jede vše bez problémů konstant 30 - 35, což jsou max hodnoty USB 2.0. Tak jsem myslel, že je problém jen na FW, ale radši jsem teď zkusil na starším PC vedle a sice nevim proč mi to jelo přes FW jen asi 40kou, ale naprosto konstantně a bez problémů, zkopčil sem tam i párgigový soubory. Problém je teda v mým PC s řadičem FW nebo co. Nesetkal se s tím někdo? Mam Win764U a ovladače k chipsetu desky originální...

Disk jsem teď po dlouhé době asi 3x pomalu a řádně formátoval a chovám se k němu dobře, je jako novej, rok starej. Připadá mi to, jako kdyby ty obvody prostě nestíhaly a postupem kopírování se nějak zahřívaly nebo co, až se to kousne, ale až tak technicky mikroelektronice nerozumim... Jo a to samé platí na mém PC při kopírování. Před včerejšími formáty jsem 200GB z disku po částech (aby se to nekouslo) kopíroval celej den... Díky za každou radu.
Case: BITFENIX Shinobi, Supply: Corsair HX1000i@1000W, MB: GIGABYTE Z68X-UD7-B3, CPU: Intel Core i7 2600K ~ 3,4 GHz, RAM: Corsair Vengeance Pro ~ 1600MHz CL 9-9-9-24 (32GB), GPU: GIGABYTE nVidia GTX 1060 OC ~ 1582MHz/8008MHz (3GB), Sound: CREATIVE Sound Blaster X-Fi Elite Pro - 64MB X-RAM, HDD: 12x Seagate (10 + 10 + 10 + 10 + 6 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 0,5 + 0,25) TB, 1x Intel (250GB)
TUNER.
Začátečník
Začátečník

Re: Gigabyte EP45-DS4 (775, P45 + ICH10R)

Příspěvek od TUNER. »

Vyskytl se u mě problém,napřed s grafickou kartou....čáry na monitoru,při výměně za jinou půjčenou GK bylo vše ok. Tak jsem si pořídil jinou grafiku a od té doby se PC už ani nezapne.
Zkoušel jsem postupně bez dalších komponent,až jsem zjistil že je problém v napájecím 8pinovém konektrou základní desky. Ten když odpojím tak se vše tváří že funguje (větráky,disky,diody svítí.)
Když tento napájecí konektor zapojím,počítač se pokusí o start,krátce pípne,ale po půl vteřině vše spadne a toto se opakuje asi ve 4 sekundových intervalech stále dokola.
Vidím to na chybu zdroje,nebo desky..... ? Máte nějaký tip co a jak dál vyzkoušet,prověřit ?
Zkusím někde sehnat jiný zdroj a pokud bude OK,bude kaput deska. Opravují se ještě někde tyhle starožitnosti ?
Díky za každou radu :)
GA EP-45 DS4 / Q9550 @ 3,4 GHz / TR Ultra-120 Extreme / 8 GB DDR2 Kingston HyperX T1 - 1066 MHz / MSI GTX 950 GAMING 2G / Be-Quiet P10 - 750W / Crucial BX500 480GB + 2x4 TB HDD WD Green
Soptik81
Nováček
Nováček

Příspěvek od Soptik81 »

To sedí, mě tato deska přesně stejně odešla, cca před rokem.
Přesně jak popisuješ "Když tento napájecí konektor zapojím,počítač se pokusí o start,krátce pípne,ale po půl vteřině vše spadne a toto se opakuje asi ve 4 sekundových intervalech stále dokola."
CPU: Core2Duo E8500 (A-C Freezer 7 Pro), MB: Gigabyte GA-EP45-DS4, VGA: Sapphire ATI Radeon HD 4870 512MB, RAM: Corsair DHX 4GB (2x2GB) 800MHz CL4, HDD: 2x WD6400AAKS, Mechanika: Lite-On LH-20A1L, Zdroj: Fortron Epsilon 80PLUS 600W CASE: Chieftec CX-05B-B-OP, Klavesnice: Logitech Media Keyboard 600, Myš: Microsoft Laser Mouse 6000
ifkopifko
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ifkopifko »

Nemáš možnosť si opäť požičať presne tú kartu s ktorou to bolo OK? Neviem akú GK si si zohnal, ale nevylučoval by som nejakú nekompatibilitu MB s GK. Napríklad ak GK vyžaduje UEFI, čo tvoja doska nemá...
CPU: R7 7700 COOLER: Endorfy Fera 5 MB: ASUS B650M-E RAM: 2x16GB DDR5 VGA: Asus GTX 1060 3GB OC HDD: Samsung 980 Pro 1TB + Crucial MX500 1TB + WD Red 6TB PSU: Seasonic Focus GM550
CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H
TUNER.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TUNER. »

Kartu si mohu opět půjčit tu samou,ale v té problém nebude....problém přetrvává i s prázdným slotem bez jakékoliv grafické karty. Takže nejspíš jak píše Soptík81 KO deska :( Ještě zkusím dneska ten zdroj.

Soptiku ty jsi desku zahodil,ani jsi nezjišťoval kde přesně byl problem ?

Díky
GA EP-45 DS4 / Q9550 @ 3,4 GHz / TR Ultra-120 Extreme / 8 GB DDR2 Kingston HyperX T1 - 1066 MHz / MSI GTX 950 GAMING 2G / Be-Quiet P10 - 750W / Crucial BX500 480GB + 2x4 TB HDD WD Green
Soptik81
Nováček
Nováček

Příspěvek od Soptik81 »

Nezahodil, mám ji pořád, vlastně celou sestavu.(odstavenou ve skříni)
Detekoval jsem chybu nepájecích obvodů a novou 775ku jsem nesháněl
TUNER.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TUNER. »

Tak další posun. Zdrojem to není,zkusil jsem jiný a choval se uplně stejně. Vyndal jsem teda procesor a zkusil to bez něj......a vše normálně nabíhalo. Zkusil jsem to několikrát a vždy se stejným výsledkem s procesorem se po půl vteřině vždy vyplo,bez něj normálně nabíhalo. Takže bych to zúžil na desku nebo procesor. Ale je mi to divné. Je možné že by to dělal nějaký malinko křivý pin pod CPU ? Velkou lupu nemám a ani z fotky focené na makro jsem toho moc nevyzkoumal. Malinko tam nějaká odchylka je,ale je mi divné že by se to stalo z ničeho nic.....nebo je odpálená nějaká cesta napájení k procesoru ?
Další akce bude zkusit jiný procesor,jen nějaký musím sehnat,případně zkusit ten můj v jiné desce.......
Kdyby měl někdo nějakou úvahu či nápad,jsem otevřen všemu..
Díky
Soptik81
Nováček
Nováček

Příspěvek od Soptik81 »

Pokud ti to pomůže, tak já kdysi pracoval i s teorií, že by se mohlo jednat o pokousaný Bios. Deska má dual bios. Ale stejně jsem se nikam neposunul. Nakonec jsem se smířil s vadnou deskou, respaktive napájecí obvody na desce. Což ale neznamená, že tomu tak musí být, já možnost experimentů s jednotlivými komponenty neměl.
ifkopifko
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ifkopifko »

Keďže sa ti to stalo pri prehadzovaní GK, skúsil by som posledný funkčný setup (teda tá požičaná GK) a spraviť reset CMOS.
CPU: R7 7700 COOLER: Endorfy Fera 5 MB: ASUS B650M-E RAM: 2x16GB DDR5 VGA: Asus GTX 1060 3GB OC HDD: Samsung 980 Pro 1TB + Crucial MX500 1TB + WD Red 6TB PSU: Seasonic Focus GM550
CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H
Odpovědět

Zpět na „ASRock a Gigabyte“