Prvořadě bych tě chtěl poprosit, aby sis nejdříve přečetl, mé předchozí posty, případně reagoval pouze na to, co jsem napsal...
Kamikadze píše:no-X píše:Podle hlasování to chybí 70% osob.
Jestli se dobre divam, tak tady v ankete hlasovalo celych 60 lidi. Opravdu je to tak velky vzorek lidi, ze ktereho lze delat zavery, navic jeste v uzke skupine lidi na foru? To snad nemyslis vazne, ze ne.
... protože z tohoto žádné závěry nevyvozuji. Pouze jsem konstatoval, že 70% osob hlasovalo PRO, což skutečně hlasovalo. Nic jsem z toho čísla nevyvozoval, takže mi skutečně není jasné, co má znamenat tvá poznámka: "To snad nemyslis vazne, ze ne.". Ano, myslím vážně, že v době psaní mého postu se 70% hlasujících vyjádřilo PRO.
Kamikadze píše:Pokud se tyce toho upozorneni v diskusi a zakomplexovane priznivce NVIDIE, mohl bych videt alespon jediny priklad na libovolnem ceskem velkem magazinu? Verim, ze clovek jako ty si tady nevymysli

Ale ovšem! Stačí si přečíst OBRovy posty v tomto threadu a v threadu k RV790, kde tato diskuse započala
Kamikadze píše:Nabizi se tedy otazka, proc se netestuje v hrach podporujicich PhysX? Vzdyt jich neni malo (Mirror's Edge, Sacred 2, Cryostasis (jiste jsem na dalsi zapomnel) + vsechny chystane tituly od 2K, EA, THQ jako Mafia II atd.). Myslim ze proto, aby se netestovalo ve hrach, ktere jednoznacne znevyhodnuji ATI. Nebo existuje (smysluplny) argument proc PhysX ne a 8× AA ano?
Samozřejmě. Opět jsem se ale k tomu již částečně vyjádřil. Nemá smysl dávat do souvislosti FSAA 8x s PhysX. PhysX je proprietární featura jednoho výrobce zatížená licenčními poplatky, omezená na vybraný hardware a podporovaná v silně omezeném okruhu her, která je podle aktuálního vývoje situací (OpenCL, Havoc) odsouzena k zániku. Zatímco MSAA vychází ze specifikací DirectX, je kompatibilní s majoritou her a veškerým moderním hardwarem, není třeba, aby hra měla podporu pro FSAA 8x, můžeš ho používat ve starých hrách, v nových hrách a nezávisle na tom, jakou značku hardwaru máš. Jediný limitující prvek je výkon hardwaru.
Pro PhysX potřebuješ grafickou kartu nVidie, jinak běží softwarově přes CPU. Kód pro CPU je navíc silně záměrně deoptimalizovaný (obdobné efekty na Havocu běží softwarově rychleji, PhysX také záměrně využívá pouze jedno jádro CPU, aby ani sebelepší čtyřjádrový procesor nestačil na plynulé rozhýbání PhysX aplikace bez HW akcelerátoru - Ageia nebo GeForce).
Bavíme se o testování grafické karty a jelikož PhysX využívá pouze grafické karty nVidie, nemůže být chápán jako aplikace použitelná pro testování grafických karet - protože není-li přítomna GeForce, neběží PhysX na grafice, ale na procesoru. Jde tedy o srovnání běhu optimalizvoaného kódu na GPU s neoptimalizovaným kódem na CPU, nikoli o srovnání výkonu dvou grafických karet.
Stačí si vzpomenout na první verzi Folding@Home s podporou HD2000. Kdo měl GeForce, běžel mu F@H 40x pomaleji softwarově, ale nikoho tehdy nenapadlo z toho vyvozovat na hlavu postavený závěr, že z tohoto důvodu by GeForce měla být 40x pomalejší. Srovnání HW akcelerované aplikace na GPU jednoho výrobce oproti SW akcelerované aplikaci běžící na CPU v sestavě s GPU druhého výrobce je nelogická demagogie.
Na druhé straně je FSAA, jehož funkčnost je dána pouze hardwarem a softwarem výrobce grafické karty, takže není žádná třetí strana, která by jeho kvalitu/výkon mohla záměrně sabotovat, jako je tomu v případě PhysX přes CPU.
Dále doporučuju přečíst recenzi na Anandtechu, kde se na PhysX zaměřili a dospěli k závěru, že většina těch "her" jsou ve skutečnosti jen tech-dema s mizivou hratelností, případně že PhysX je implementovaný jen v pár levelech z celé hry. Závěr byl takový, že hra, kde je skutečně rozdíl a která je opravdu hratelná, je všehovšudy jedna. Což se samozřejmě s šíří využitelnosti FSAA nedá srovnávat - krom možná pěti her za celou historii si ho můžeš zapnout v jakékoli 3D aplikaci, která byla za posledních 12 let vydaná. I když si koupím GeForce, tak si PhysX v oblíbené hře nezapnu, protože ho nepodporuje. FSAA si zapnu kdekoli a nijak mi to neomezuje výběr hardwaru.
Pokud bys chtěl u ATi hledat paralelu k PhysXu, tak snad jedině DX10.1, ale ani to není nejvhodnější přirovnání - DX10.1 je standard a nVidia si sama vybrala, že jeho podporu nebude implementovat.