kompakt ci zrdcadlovku?
- reifik
- Žlutá karta Bazar
-
Re: kompakt ci zrdcadlovku?
Hm,asi jsi neviděl žádné fotky s Canonu S5 IS.Podívej se třeba sem:
http://forum.digineff.cz/read.php?47,2128201
- Blue Storm
- Odborník PCT
ale viděl...EVF snad nikdy nebude dělat tak kvalitní fotky jako zrcadlovky...ano, vypadají pěkně, ale ke kvalitě fotek ze zrcadla se nedají prozatím přirovnat...teda soudím podle sebe a snažím se pokud možno nezaujatě, i když mám zrcadloreifik píše:Hm,asi jsi neviděl žádné fotky s Canonu S5 IS.Podívej se třeba sem:
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
- no-X
- Středně pokročilý
Nic proti tomu, S5 nefotí špatně, ale se zrcadlovkou se srovnávat nedá. Šum, difrakce, dynamický rozsah... to vše je u kompaktů výrazně na jiné úrovni a použitelnost v horších jasových podmínkách a v protisvětle je kvůli tomu dost omezená. Stejně takm nožství detailů ve vyšším rozlišení. Pokud se snímky nezmenší alespoň na 2MP, tak u naprosté většiny kompaktů nevypadají dobře, protože nemají jemné detaily.
EOS 500D ISO1600
S5 IS ISO400
S5 IS ISO1600
EOS 500D ISO1600
S5 IS ISO400
S5 IS ISO1600
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Liqid
- Začátečník
tak tady je to jasne videt zrcadla rozdrti jakykoliv kopmpakt
- crashPC
- Mírně pokročilý
Za Dobrých světelných podmínek se může zdát, že zrcadlo o moc lepší neni. Za horších, nebo třeba v zimě v šerém denním počasí je rozdíl do očí třískající...
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- no-X
- Středně pokročilý
Jakákoli zrcadlovka jakýkoli kompakt zas ne, je pár kompaktů, které mají velké senzory, jako zrcadlovky - již nevyráběná Sony R1, kteráměla velký seznor a málo šuměla, pak Sigma DP1 a D2, které také mají velký senzor, ale šumem jsou mezi kompakty a APS-C zrcadlovkami (zhruba jako 4/3 zrcadlovky). Nízký šum srovnatelný ve své době s levnějšími zrcadlovkami měla z kompaktů F-ková řada od Fuji, ale spíš tak F30 a F31. U novějších si to zase pokazili.Liqid píše:tak tady je to jasne videt zrcadla rozdrti jakykoliv kopmpakt
crashPC: Na kompaktech je jeden z největších problémů ten, že přicloněním nezlepšíš kresbu objektivu, protože dřív než se kresba zlepší ji zase zkazí difrakce kvůli pidipixelům
- Smith
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Tipuju, že většina majitelů DSLR - řekněme z těch, co si nekoupili DSLR na machrování, ale na skutečné focení - tiskne své fotografie na podstatně větší formát než je pohlednice/10x15 ... osobně netisknu na menší formát než 30x20, občas na 45x30 a 60x40.reifik píše:Ale stále tvrdím,že málokdo si tiskne fotky větší než pohlednice.
Za dobrých světelných podmínek sice nebude tolik znát šum, ale i tak ho bude u EVF na nízké ISO víc než u DSLR... ale hlavně bude mít pořád nižší dynamický rozsah a horší kresbu bez detailů.crashPC píše:Za Dobrých světelných podmínek se může zdát, že zrcadlo o moc lepší neni. Za horších, nebo třeba v zimě v šerém denním počasí je rozdíl do očí třískající...
Ovšem za mizerných světelných podmínek, tam kde u DSLR musím použít ISO 1600/3200, tak EVF může rovnou letět do koše.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
- crashPC
- Mírně pokročilý
Neodkážu si představit focení s kompaktem na ISO1600. Respektive umím, viděl jsem to na tom Olympusu, a opět odkazuji na toho oponenta, kdo mi tu psal jak je dobrej, Tak ať si zkusí v manuálním režimu zoomovat, clonit a ostřit, aby pochopil, jak naho*no ten foťák pro opravdovýho fotografa je.
- CityFly
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
napíše zakladatel topicu co nakonec z týhle hádky vybral za foťák?
- no-X
- Středně pokročilý
Nedivil bych se, kdyby to nakonec vyhrál Ljubitel...
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Nene, pán je určitě vlastenec a vybere si Flexaretu
Taky nikde nepíšete, že si můžete pořídit DSLR bazarově a i s objektivy vás to vyjde na míň, jak Hi End EVF.
Taky nikde nepíšete, že si můžete pořídit DSLR bazarově a i s objektivy vás to vyjde na míň, jak Hi End EVF.
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
- reifik
- Žlutá karta Bazar
-
Když se tu tak oháníš Flexaretou,fotil jsi s ní vůbec někdy?
Byl to totiž perkektní foťák!
- zombux
- Odborník PCT
však Trinom to určitě nemyslel zle ale myslím že autor threadu chtěl trochu něco jiného než středoformátovou plně manuální dvouokou zrcadlovkureifik píše:Když se tu tak oháníš Flexaretou,fotil jsi s ní vůbec někdy?
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ano, naposledy teď o víkendureifik píše:Když se tu tak oháníš Flexaretou,fotil jsi s ní vůbec někdy?
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
- Shiny
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím: Měl bych jednu radu nebo snad jen upozornění: Uvědom si zásadní rozdíl mezi kompaktem a zrcadlovkou: a to je past zvaná objektivy a s tím spojené starosti. Pokud budeš fanda i do techniky, jsou to starosti krásné ))
Ale jinak........
Ale jinak........
- Shiny
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Je také rozdíl tahat sebou kompakt nebo EVF někde v kapse nebo jen tak u těla a nebo zrcadlovku s objektivy a příslušenstvím..a to jak z pohledu váhy, tak i velikosti a v neposlední řadě i starostí s tím spojených .....
Fotím asi 45 let..kdysi dávno jen malej foták v kapse a šlo to, pak zrcadlovka a začala ona uvedená past a starosti...pak digi kompakt a radost z toho že ho mám pořád u sebe a fotil krásně...jenže jsem se stejně dopracoval k DSLR a začalo to ))) Naštěstí jsem hračička a tak mne baví nejen fotit ale i mazlit se s výbavou :_))))
Jen manželka občas bručela, že na výlet tahá batoh s jídlem pitím a oblečením ona a já na zádech batoh jen s fotákem a objektivama )))...Ale vyřešil jsem to nakonec ke všeobecné spokojenosti.. Zatáhl jsme ji do focení a ted má zrcadlovku i ona a už "neremcá" )))))))))
Světlu zdar
Fotím asi 45 let..kdysi dávno jen malej foták v kapse a šlo to, pak zrcadlovka a začala ona uvedená past a starosti...pak digi kompakt a radost z toho že ho mám pořád u sebe a fotil krásně...jenže jsem se stejně dopracoval k DSLR a začalo to ))) Naštěstí jsem hračička a tak mne baví nejen fotit ale i mazlit se s výbavou :_))))
Jen manželka občas bručela, že na výlet tahá batoh s jídlem pitím a oblečením ona a já na zádech batoh jen s fotákem a objektivama )))...Ale vyřešil jsem to nakonec ke všeobecné spokojenosti.. Zatáhl jsme ji do focení a ted má zrcadlovku i ona a už "neremcá" )))))))))
Světlu zdar
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Taky řešeníShiny píše:Zatáhl jsme ji do focení a ted má zrcadlovku i ona a už "neremcá" )))))))))
Světlu zdar
- crashPC
- Mírně pokročilý
Hlavně nekupovat dvě stejné, ale zase ne od různých firem - to povede vždycky k rozvodu
- Shiny
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Já mám Canon 40D a ženě jsem pořídil 450D. To proto abychom si mohli dovolit vícero objektivů
- no-X
- Středně pokročilý
A žena je ještě ráda, že má vyšší modelové číslo, ne?