Tak závěr celé anabáze je ten, že se mi
nepodařilo kartu
SAPPHIRE 5770 VAPOR-X produkt number : 11163-05-20R přetaktovat za použití overvoltage. Laboroval jsem z kartou 14 dní a chci se podělit s Vámi o své zkušenosti.
Karta s product number : 11163-05-20R je poslední revízí 5770 Vapor-X karty od Sapphire, předešlá revize byla 11163-05-10R, ještě byla v prodeji karta s product number 11163-00-50R, avšak to byla karta 11163-05-10R + kupón na stažení hry Dirt 2.
Karta 11163-05-20R se od předešlé 11163-05-10R liší tímto:
- má o 10Mhz zvýšený takt na jádře
- měla by mít některé jiné součástky (lepší či horší těžko říct) - myslím kondíky a tak
- údajně má mít pozlacený DVI konektor ... mám ji a pozlacený mi nepřijde, ale nemám porovnání se předešlou revizí karty
- na některých diskuzních fórech se tvrdí, že tato nová revize má už jen paměti Samsung, které jdou hůže OC (strop někde u 1250 Mhz), já mam na této kartě stále paměti Hynix (údajně lepší OC potenciál)
a také (a to je má doměnka, nevím zda to platí pro tuto poslední revizi, nebo všeobecně pro Sapphire 5770 Vapor-X)
- karta má vlastní návrh PCB od Sapphire, na délku má karta jen cca 21cm
A společný fakt všech 5770 Vapor-X:
-Vcore karty je od výrobce jen 1.125 V což moc velký potenciál OC neumožňuje
Výše popsané souvisí s problematikou celkového OC mé karty.
V krátkosti shrnu co jsem uvedl již v předešlých postech...
Na kartu vyzkoušeno jako první taktování pomocí CCC od ATI a funkce overdrive.
- 960/1350 - po delším testování nestabilni
- 900/1300 - po cca týdením testování stabilní hodnoty pri Vcore 1.125 V
Následně zkoušen program MSI Afterburner (verze 1.6 beta 5 i předešlá verze 1.5.1)
- možnost měnit takty stejně jako v CCC, strop taktů je dán CCC a to 960 Mhz pro jádro a 1400 Mhz pro paměti
- v případě mé karty nelze měnit napájení ani po zapnutí možností změni voltage či neofociálního přetaktování jak v menu programu tak v samotném CFG souboru, jež se nachází v instalačním adresáři programu.
Dále zkoušen program AMD GPU Clock pro kartu 5870, jíná verze programu vůbec nefunguje, hlásí že kartu nezná/nedetekovala
- AMD GPU Clock for 5870 detekuje správně takty i napětí, modifikovat však nelze, respektive lze ale bez výsledku.
Tak a teď hrátky s BIOSy.
Nejdříve jsem zkoušel vytahnout origo BIOS z karty a pomocí RBE (Radeon Bios Editor) verze 1.25, modifikoval jsem frekvence a napájení na 1000/1350 při Vcore 1,3V. BIOS jsem poté pomocí utility WinFlash pod Windows nahrál zpět do karty ... po restartu karta ukazuje nové takty v GPU-Z, avšak FurMark při testu ukazuje default hodnoty 860/1200 a benchmark výsledek FurMarku je stejný jako předtím, takže OC BIOSu nefunguje a změna napětí taky nefunguje .. zkoušeno posléze nastavit vyšší frekvence pomocí CCC - nestabilní, dle toho usuzuji, že k navýšení napětí v reálu nedošlo.
Dále jsem zkoušel do karty nahrát ASUS Unlock Bios (BIOS z ASUS karet 5770 kde měnit napětí lze). Nahrání tohoto BIOSu už je třeba udělat z upravené flashky, ze které nabootujete nástroj
atiflash a nahrajete nový BIOS. Karta po nahrání BIOSu jede, hlásí se jako ASUS, ještě před jakýmikoliv pokusy o OC jsem projel benchmark ve FurMarku na defaultních taktech 850/1200 ... karta se výkonově propadla o cca 25% oproti originálnímu Sapphire BIOSu (860/1200). K nastavení napětí jsem použil program ASUS Smart Doctor verze 5.57 (na zahraničních fórech jsem se dočetl, že při BIOSu ASUS je pořeba použít právě tuto utilitu a při BIOSu MSI zas MSI Afterburner, prý oba tyto programy používají k nastavení požadovaných hodnot jinou metodu). Program Smart Doctor mi již umožnil měnit napětí a frekvence, testováno nastavení 1000/1350 při Vcore 1,3 V .. avšak ve Furmarku se výkon oproti default taktum ASUS BIOSu (850/1200) sice zvedl, ale stále byl cca o 15% nižší než při použití originálního BIOSu od Sapphire a default taktech (860/1200).
Nakonec jsem zkusil použít BIOS z karty MSI 5770 Hawk (default 875/1200). Po nahrání BIOSu karta běží, na default taktech benchmark ve FurMarku - naměřeny cca stejné hodnoty jako při použití origi BIOSu Sapphire. Bohužel ani při použití BIOSu MSI se mi nepodařilo zprovoznit možnosti modifikace napětí pomocí MSI Afterburneru (možnosti zapnuty jak v menu programu tak v CFG souboru).
Nakonec jsem se tedy vrátil k originálnímu BIOSu Sapphire, který byl v kartě (dle webu TechPowerUp a jejich databáze VGA BIOSů je BIOS "VER012.014.000.001.034761" ) posledním zvěřejněným BIOSem pro tuto kartu od Sapphire
ZÁVĚR:
Zavěrem je dle mého - a nemusí být zcela pravdivý, budu rád za každou připomínku čí nápad - že karta Sapphire 5770 Vapor-X v revizi dle product number : 11163-05-20R neumožňuje změnu voltage a její OC strop při Vcore 1.125 V je v mém případě 900/1300 (možná by to ještě o kousek šlo výš, ale 10 Mhz navíc už nehraje žádnou výkonnostní roli).
Domnívám se tedy, že jak v recenci autor, tak i jak někteří uvádějí zde, byla pro OC s modifikací Vcore použita starší revize karty pod product number : 11163-05-10R či 11163-00-50R a nefunkčnost OC v mé nové revizi je dána vlastním návrhem PCB od Sapphire - tzn. nejedná se o referenční PCB a mohou být použity i některé jiné součástky ... Informace o použitém Voltage chipu na kartě zatím nemohu ověřit, ale měl by být použit standardní L6788A, který modifikaci voltage umožňuje, takže na kartě v mé revizi může být změňěno asi více věcí než jen PCB ...
La finito ....
PS1: budu rád za každou připomínku, návrh, tip či zkušenost s kartami Sapphire 5770 Vapor-X, nechci se ještě možnosti OC vzdát, ale momentálně nevím co dál zkusit...
PS2: Za BIOS velice díky Jane Machalíku, byl dle hashe totožný jako mnou použitý ASUS Unlock BIOS
LINK na mnou zakoupenou kartu:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=73356