Asus Xonar nebo Creative? Vliv na vykon CPU?

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Asus Xonar nebo Creative? Vliv na vykon CPU?

Příspěvek od Jindy »

Vím o více lidech, co by mi asi vyšli vstříc, ale...už je to dojednáno jinak a nelze mít všechno. Ta logistika při více dodavatelích je strašně složitá. U těch headsetů taky může spousta lidí prskat, že tam ten a ten chybí. Jenže ono jich je cca na trhu 200 nebo víc a já z nich musel vybrat 10. To samé hi-fi sluchátka. Stejně jde jen o jeden dva modely, které mi tam chybí ke spokojenosti, jinak je výběr ok, vzhledem k tomu, že jdeme až na dno a objeví se tam i věci za 300 Kč.
Navíc, jsem teď dost nemocný a jsem rád, že teď dodělám test headsetů. A co má společného porovnání DA převodníků se stereem nebo pseudoprostorovostí zvuku? V jakém smyslu se ptáš, ve smyslu použití u her, nebo kde?
Já udělám u sluchátek to, že porovnám stereo sluchátka se "surround" headsety a posoudím, kde je ta lokalizace v prostoru lepší. Ale zvukovky už jsou uzavřené téma, s těmi jsem se natrápil dost.
Jinak, skrz binaurální ať už simulaci či reálnou nahrávku ti z každých stereo sluchátek udělám surround, to není nic těžkého. Zvuk může jít ze všech stran, i zdola či shora.
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

Poronání kvalitních zvukovek s levnými sluchátkovými zesilovači (uDAC 2) bylo myšleno tak, aby se dala porovnat kvalita zvuku do sluchátek právě mezi zvukovkami a DACy.
Jestli je lepší investice do DACu který nakrmím onboard zvukovkou a nebo má srovnatelný zvuk slušná zvukovka.
Vše je samozřejmě myšleno pro sluchuchátka.
AMD Ryzen 7 5800X3D || Scythe Ninja 4 || ASUS Rog Strix B550-F Gaming || 32GB DDR4 Crucial Ballistix 3200@3600 CL16|| Gainward RTX 5080 Phoenix 16GB || SSD M.2 NVMe Samsung 980 PRO 2TB + Samsung 970 EVO 500GB || 3x HDD WD Red 3 TB || Creative X-Fi Titanium HD + Shure SRH840 || FRACTAL Define R4 + Corsair HX850 850W|| Razer DeathAdder 3500 || 27" Gigabyte Aorus FI27Q-P (1440p + 165 Hz)
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

Tam ale nezáleží jen na DA převodníku, ale i na spoustě jiných věcí na zvukovce. Od kondenzátorů, přes operační zesilovače, až po sluchátkový zesilovač. DAC je v každé zvukovce, která nabízí analogový výstup a tam samozřejmě platí, že čím lepší je DAC, tím lépe. Ale jak říkám, nejen na něm to stojí, DAC je "jen" základ. Jde o celý řetězec čipů a kondíků, které ovlivňují výsledný charakter a prostorovost zvuku. Když jsem si hrál s výměnou operáků na Xonar Essence, ovlivnilo se jak vnímání prostoru ve stereu, tak vnímání basů a výšek. Nádavkem k tomu je, přes jaké kondenzátory signál proudí, ty ho též velmi ovlivňují a formují. A pak způsob připojení zvukovky, drivery, napájení...to vše má vliv. Kdo hledá ten nejlepší DAC na světě, nechť zabrousí na audiozone.cz a hledá téma "nunu dac".

Ale pokud se bavíme o použití ve hrách, tak profi zvukovky nenabízejí funkce, jako ty herní, například Dolby Headphone, které funguje výborně. Tím nejlepším pro tohle použití, tedy vytvoření virtuálního surroundu ve stereo sluchátkách se slušným DAC, dobrými kondenzátory a dobrými operáky, je zatím pro mě Xonar Xense, nebo Essence, na kterých testuji. Na profi zvukovkách s daleko lepšími DAC se mi nepodařilo docílit ve hrách věrného virtuálního surround zvuku, protože na to prostě nemají dělaný software.
No ale jestli si myslíte, že kvalitní syrové stereo vám ve hrách umožní slyšet ve sluchátkách nepřítele nebo rány zezadu, tak to se mi tedy nepodařilo a to jsem měl jak E-MU 1212m (která má jeden z nejlepších DAC vůbec) ve spojení se sluchátkovým ampem v SoundCraft Compact 4, tak ani s MOTU UltraLite (kde jsem to ale pravda zatím příliš nezkoušel, mám ji pár dnů).
theedge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od theedge »

Myslím že chybí porovnání hlavně pro hudbu ... tzn. čistě stereo režim. Je jasný že ve hrách budou mít vždycky navrch herní zvukovky. Ale u hudby to není až tak jasné jak vycházi v porovnání třeba právě levný nuforce uDAC2 ( který je na audio fórech hodně používán a nebo zvukovky se slušným stereo jako Essence a nebo Titanium HD.
Obojí je za podobnou cenu a ty zvukovky k tomu mají navíc onu herní podporu.
AMD Ryzen 7 5800X3D || Scythe Ninja 4 || ASUS Rog Strix B550-F Gaming || 32GB DDR4 Crucial Ballistix 3200@3600 CL16|| Gainward RTX 5080 Phoenix 16GB || SSD M.2 NVMe Samsung 980 PRO 2TB + Samsung 970 EVO 500GB || 3x HDD WD Red 3 TB || Creative X-Fi Titanium HD + Shure SRH840 || FRACTAL Define R4 + Corsair HX850 850W|| Razer DeathAdder 3500 || 27" Gigabyte Aorus FI27Q-P (1440p + 165 Hz)
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dvorix »

E-mu a jeden z nejlepších DACanů :D Podívej se třeba na BB-DAC, Caseu Lyra...

Samozřejmě celá situace okolo Dolby Headphone a podobných prasáren by vyřešil mix pro binaural, to se ví už dávno. Ale proč to nikdo nedělá...?
jvopenka
Nováček
Nováček

Příspěvek od jvopenka »

oneill_sx1 píše:
Broxik píše:kdyz na otocku prohodim HD555 vs HD580 a slysim ten rozdil jedna se o psycho akustiku...
To není žádná psychoakustika, ale dva různé modely sluchátek z rozdílných tříd. Když si přesednu z Fabie do Octavie, taky poznám rozdíl.

Psychoakustika je, když si na HD555 poslechneš originální CD a pak jeho CD-R kopii a pak všude říkáš, jaký je to obrovský rozdíl. :-D Říká se tomu placebo.
Psychoakustiku využívá třeba formát MP3. Udělat ztráty tak, aby to mozek nepoznal. Takže tam může chybět to, co ucho nedokáže v dané situaci poznat :)

Jinak je to vědní obor jako každý jiny, jen je na pomezí a zkoumají ho třeba němci ve Frauenhoferově institutu, kde mimojiné vznikl formát MP3.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“