Asus Maximus IV GENE-Z /GEN 3 (1155, Z68)

Základní desky firmy Asus.

Moderátor: Eddward

flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: ASUS-MAXIMUS-IV-GENE-Z

Příspěvek od flanker »

2600k by měl profit obecně v silném multithreadu, 2500k o něco méně topí a výkonu má i tak přebytek.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

i5ka je jasná volba. :)
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16" (R7 5800H, RTX3060, 16GB, 2TB) ///
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
Audio: Sennheiser HD650 / Cambridge Audio Dacmagic / Hypa 1 ///
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Takze prvni zadrhel tedy spis asi vlastnost co jsem se docetl pres UTFG ohledne GENE-Z

Mam v PC 5x HDD 1TB

Nainstalovane W7 64bit na jednom.

Dva terove jsem uvolnil a chtel bych udelat raid stripe 0 na testy a pripadne pak na hry a nedulezita data kde mi bude jedno kdyz se to podela...

Tak jsem v biosu zmenil Mod z AHCI na RAID.....ale pres raid radic pak jdou vsechny pripojene disky.
Windowsy jdou pri bootu do BSOD. Instalace driveru vsech probehla uz predtim.

Cetl jsem ze je treba jiz od zacatku instalace W7 mit radic nastaven na RAID mod a po nainstalovani doinstalovat drivery z DVD dodanem vyrobcem...
A je jedno jestli se W7 instaluji na disk v raid poli a nebo jen chci mit proste nekde vedle raid.
Docetl jsem se tedy ve vysledku ze se musi moznost raidu promyslet pred instalaci systemu.

Nebo nekdo ma reseni ci figl? Nejak se mi nechce verit, ze takto moderni deska by to nejak neumela zvladnout kdyz to nebyl problem u sest let starych stroju...Vsechny drivery z DVD vcetne raid driveru jsou nainstalovane ale stejne po prepnuti do raid modu nenabootuju.

Melo by smysl treba vnutit disku, resp radici pres spravce zarizeni nejaky jiny driver nez se standardne stane po instalaci W7 + vsech driveru a utilit z Asus DVD?

Neni to zase tak extremne dulezite abych to zprovoznil, spis je mi to divne, ze to nejde jednoduse. Kdyby nekdo resil presne to co ja tak tu hodte info, jinak asi nema smysl metoda pokus omyl, to by pak bylo na solo tema a nechci to tu moc zasirat :-D

Zkousel jsem i opravit startovaci soubory klasickou metodou W7 pri startu pc a taky nepomohlo.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Martinsix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Martinsix »

Nevim jestli ti to pomuze po takove dobe, ale napriklad ja jsem v praci resil na notebooku neco podobneho.
Nase OS (WINXP) se nam instalovaly na defalutni nastaveni kdy se SATA disky v BIOSu emulovaly na IDE. Jenze uzivatel chtel k notebooku pripojovat externi dvd mechaniku prez esata. Pripojeni za nabehnutych WinXP samozrejme neslo, takze bylo potreba zmenit v BIOSu nastaveni z IDE emulace na AHCI.
I kdyz se do woken nainstaloval ovladac na AHCI (ve spravci zarizeni porad ale byla normalni na IDE verze) ovladace, okna chodili do BSOD. Podle navodu na internetu stacilo do systemu natlacit na SATA radic AHCI (v tvem prpade RAID) ovladace a pak zrestartovat. Prepnout v BIOSu mod a system vesele nabehl v AHCI. Nasel jsem navod na foru www.notebook.cz od uzivatele Kruger. Zkus tam pohledat, pripadne poslu PDFko PMkem.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Jo diky moc za reakci, tohle jsem prave zkousel. jeste v Ahci modu znovu nainstalovat AHCI/RAID driver a pak restart a nastavit v biosu raid, ale nechytlo se to.

Ja uz to resit budu jinak, koupil jsem SSD a ostatni disky budu HW vypinat pomoci(Lian-li BZ-H06, ktery mam objednany) aby zbytecne nejely, v tomhle pripadne mit neco v raidu by bylo zbytecne.
Ale diky za reakci :-)

Chtel jsem to spis zkusit, a docela jsem se divil ze moderni deska to ma takhle krkolome, hlavne ze vsech 6 sata internich portu je na jednom radici a neda se zvolit ktery port z tech sesti bude v raidu a ktery ne.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Martinsix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Martinsix »

Neni zac.

Jo je to pravda me to taky zaskocilo ze ten RAID se zapne uplne na vsechny pole. To nekdy budu muset otestovat poradne dukladne :)
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

update prvního postu o BIOSy
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
TOC
Začátečník
Začátečník

Menší problém: ASUS Maximus IV Gene-Z

Příspěvek od TOC »

Zdravím.
V pondělí jsem předělával okruh (výměna hadicí) a jednu jsem zřejmě špatně špatně zapojil. Výsledkem byla stříkající voda v PC při hraní Call of Juarez řekněme asi 2h po zapnutí PC.
Počítač se okamžitě vypnul.
Všechno jsem vyndal, vysušil a dal zpět, když jsem PC zapnul deska začala nabíhat, ale initializaci součástí nedokončila a spadla.
Vyndal jsem jí a vyčistil technickém lihu, výsledkem byl zásek na kódu 20 zobrazujícím se na POST displeji (při initializaci nenabíhá BIOS a monitory jsou tedy ještě bez obrazu), což by mělo být: "System is waking up from S2 sleep state"
Clear CMOS, ani dlouhodobější vyndání baterky BIOSu samozřejmě nepomáhá.
A jelikož už si opravdu nevím rady, tak se ptám vás.

Kde je chyba a jaké je řešení?

PS: RAM to nedělají, ani zdroj ne. Na desce jsem zapojil jen to nejnutnější, tudíž CPU fan, klávesnici, myš a disky, grafiky jsem vypojil a všechny nepotřebné periferie taky.
Periferie: Razer BlackWidow Elite (yellow) / Razer Orbweaver Chroma / Roccat Nyth / Dell S3220DGF + Dell U2719D (portrait) + Alza Ergo ///
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Menší problém: ASUS Maximus IV Gene-Z

Příspěvek od tielka »

Noooo,tak já bych postupovat takto kontrola pinů na desce jestli některý neshořel pokud jsou všechny OK tak bych zašel za kámošem a zpřeházel komponenty a výsledek se dostaví.TIP: deska KO reklamace :)
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

Všechno je samozřejmě v pohodě.
Co jsem zpřeházet mohl, to jsem zpřeházel z vlstních zásob (RAM, zdroj, CPU).
Problém je 100% v desce. Když jsem měl ještě Sabertooth 55i, tak se mi tohle stalo vícekrát, vždycky vypadala takhle KO, ale po nějaké době se vzpamatovala.
Tahle je taky v pohodě a časem se asi vzpamatuje, ale dobré by to bylo trochu urychlit... :D
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

takovou tu klasiku jako 1 ram,vypnuti setricich funkci,vyzkouseni jiny grafiky atd zkousels ? podle me: voda na desce = smrt desky
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Broxik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Broxik »

no asi zalezi kam se ta voda dostala. Ja jednou nesl case ve sportovni tasce byl otevreny a dal sem do tasky i kofolu. Nejak se to pri manipulaci pos..alo a case rozrizl kofolu. Jak sem vylezl z autobusu tak si rikam co to kape se otocim no a nestesti na svete. Ale oplachl sem ji vodou a nechal uschnout a prekvapive fungovala jest eldouho potom. Potiz byla jedina a to nechutny lepkavy zvuk pri zasunovani karet v nizsich PCI slotech. Ale tak mozna to bylo i tim ze to bylo v dobe Athlona/durona. To se prej delaly desky jinac.
Okurek!
U toho se nedá honit, kdyby si aspoň sundaly ty nitě z řiti.
chronograph
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

Nemusí to tak nutně, být ačkoli je to možné.
Jak jsem psal výše, tak se Sabertothkou se mi to stalo několikrát a vždycky se vzpamatovala.
Ale je možné, že teď ta voda prskla zrovna na blbé místo a s deskou je amen.
1 RAM nepomůže, zkoušel jsem i jiné, osadit všechny sloty, nebo je vyndat úplně, výsledek stejný.
K vypnutí šetřících funkcí se nedostanu, tyj sou všechny nastavovány v BIOSu a od toho jsem ještě hodně daleko.
Vyzkoušení jiné grafiky, zkoušel jsem single GTX480 a zkoušel jsem jenom onboard integrovanou, výsledek stejný. Stejnak GK téměř roli nehraje, když se nedostanu k obrazu. :D

Broxik: Oplachovat HW vodou z kohoutku... to chce kuráž, i když to není pod proudem. :D
Já jsem to postříkal destilkou, která má 100x menší vodivost, takže k nechtěnému propojení kontaktů dochází jen zřídka.
Desky se dělají na úplně stejném principu jako tehdy, jako jakékoliv jiné PCB.

Nechutný lepkavý zvuk bude tím, že tam zbyla ta kofola a ta když uschne, tak lepí (jako každá slazená tekutina) a to pak vytváří ten zvuk. Divím se, že to funguje, protože kdyby zakryla piny, tak to fungovat nebude.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

jenze tobe tam natekla voda za chodu a jemu kofola kdyz pc prenasel(vypnutej),takze jeste bych zkusil jinej zdroj,mohlo ho to nejak poskodit a treba desce neublizit,ale dost pochybuju
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

Jak jsem psal ned v prvním příspěvku, zdrojem to není, zkoušel jsem jiný.
Broxik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Broxik »

no byl sem nezkusenej nic neudelas kazda zkusenost neco stoji. Snad se ti to teda rozjede.
Okurek!
chronograph
Shakall605
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Shakall605 »

Zkrat díky destilce nehrozí, má, spíše nemá zádné ionty. Takže vést el. Proud nemǔže :wink: spíše je pravděpodobnější nějaká koroze či zanešení. Ale voda s prachem, byť malým množstvím je taky problém. Asi bych to zkusil ofénovat horkým vzduchem a pokud to nepojede, asi bych nečekal na zázrak a poslal to na RMA.
TOC
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TOC »

Jj, ještě jednou jí prohlídnu, jestli někde nejsou nějaké usazeniny a pak jí pořádně ještě ofénuju a jak to do pondělí nepůjde, tak jí pošlu na RMA.
Broxik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Broxik »

prosim vas je mezi temi deskami rozdi jen cca ve 2 sata 6gbps slotech usb 3.0 slotech atd?

http://www.alza.cz/asus-maximus-iv-gene-z-d241237.htm

vs

http://www.alza.cz/asus-maximus-iv-gene ... 285290.htm

Ja tam teda nic jineho nevycetl. Jde mi o to at zbytecne nekoupim GEN I a pak zjistim ze pro planovany upgrade IB mi tam neco nepojede jak ma.
Okurek!
chronograph
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

gen3 ma certifikaci pro pci-e treti generace, cili kup ji pokud nechces pockat na 7mickove chipsety
Odpovědět

Zpět na „Asus“