Kvalita ethernetového kabelu
Moderátor: Don
- Lancelot
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Kvalita ethernetového kabelu
No přesně, jako Cat6 je určitě lepší, ale po Cat5e to běhá taky, a dost rychle běžně mi to hází 60MB/s - 80MB/s u velkých souborů.
- peavey
- Nováček

-
Vim, ze je rec o kupovanem kabelu, jen jsem chtel poukazat na rozdil mezi rucni a strojovou 5e.
Proto jsem tam taky zminoval, ze na domaci pouziti to staci. Samozrejme ze vam to na 1000BASE-T jede, ale realne tam maximalni propustnosti (~125MB/s) nikdy nedosahnete. Proto v komercni sfere nepouzitelne, krome patchcordu, ktere se ale vetsinou delaji jen do 20-30m.
Proto jsem tam taky zminoval, ze na domaci pouziti to staci. Samozrejme ze vam to na 1000BASE-T jede, ale realne tam maximalni propustnosti (~125MB/s) nikdy nedosahnete. Proto v komercni sfere nepouzitelne, krome patchcordu, ktere se ale vetsinou delaji jen do 20-30m.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Vím že tu záčínáme být OT, ale ~700Mbit/s proti RB750G není problém udělat (3com + Gb SFP). Rozvody po domě a koncovky/keystony děláte přece taky ručně a server vs. PC (obě s dobrým CPU a Gb Eth adaptérem) vám udělá takový datový tok, co stíhá HDD/řadič.
Jen stále nechápu proč by měl být strojně krimpovaný konektor jiný než ten, který je krimpovaný ručně. V čem by měl být ten rozdíl? V hloubce "proříznutí" drátu? V kontaktech?
Jen stále nechápu proč by měl být strojně krimpovaný konektor jiný než ten, který je krimpovaný ručně. V čem by měl být ten rozdíl? V hloubce "proříznutí" drátu? V kontaktech?
- peavey
- Nováček

-
Presne tak, strojove delanej kabel ma tech 8 dratku presne po plastovou hranu RJ45, tzn. noze, co proriznou drat jsou s nim v maximalnim kontaktu. To se pri rucnim krimpovani podari jen hodne tezko.Krteq píše: Jen stále nechápu proč by měl být strojně krimpovaný konektor jiný než ten, který je krimpovaný ručně. V čem by měl být ten rozdíl? V hloubce "proříznutí" drátu? V kontaktech?
- Krteq
- Středně pokročilý

-
V tom případě si kup pořádné kleště (ne ty za 200,-) 
- peavey
- Nováček

-
Chapu, ze jako moderator mate potrebu mit pravdu za kazdou cenu, bohuzel letitou praxi (hosting centrum, 2k+ kabelu v evidenci) overenou vec mi nevymluvite
Chce to mit zkousecku jinou, nez tu za par kurun, co vam jen rekne, ze mate draty ve spravnem poradi...
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
peavey: nemistifikuj nam tu usery. v sitarine mam uz taky odmakano a s krimpovanejma konektorama sem nikdy nemel problem. to same plati pro cat5e kabely. skoda ze uz tu nemam klubo cat5ky... ukazal bych ti prenosovku. 
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Pokud bude dneska čas, můžu ti to naměřit (3com + Gb SFP vs. RB750G nebo cokoliv s Gb adaptérem), nafotit a udělat pár screenů na 50m+ kabelu s dělanými koncovkami 
Když už se tu oháníš letitou praxí, dělám pár let u jednoho ISP a s Gbit sítí na dělaných konektorech a zásuvkách (standardní keystone) na Cat5e nikdy nebyl problém.
Když už se tu oháníš letitou praxí, dělám pár let u jednoho ISP a s Gbit sítí na dělaných konektorech a zásuvkách (standardní keystone) na Cat5e nikdy nebyl problém.
- Lancelot
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tak opět sai mi objevil sporadický problém, kdy se na několik vteřin odpojí ethernetový kabel.
Naposled to dělalo asi před rokem, to blbo celý den, od té doby nic.
Kabel je pořád stejný, nikde není, aspoň podle mě, nějak namáhán (nevede pod prahem atd.).
Je to Cat5e, staří asi 7 let. blbne mi propojení mezi NB HP Pavilion 6460b a routerem WNDR3700v2.
Předpokládám, že to bude v kablu, jinde v síti to totiž nedělá nebo taky možná blbne síťovka na NB.
Naposled to dělalo asi před rokem, to blbo celý den, od té doby nic.
Kabel je pořád stejný, nikde není, aspoň podle mě, nějak namáhán (nevede pod prahem atd.).
Je to Cat5e, staří asi 7 let. blbne mi propojení mezi NB HP Pavilion 6460b a routerem WNDR3700v2.
Předpokládám, že to bude v kablu, jinde v síti to totiž nedělá nebo taky možná blbne síťovka na NB.
- SpeedyGT
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Může být vyčochtaný konektor a podobně. Chce to prozkoušet jinde a taky jiný kabel.
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Corsair RM850e (2025) / Fractal Meshify / 3x Samsung Odyssey G5 G50 2560x1440 180Hz
- Lancelot
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Zkoušel jsem jinde, a problém nebyl. I hýbat s kabelem jsem zkoušel a nic, viděl bych to na nějaký stuďěnák, každopádně jsem se rozhodl, že těch cca 8m kabelu vyměním za cat6 a bude.