Asus P9X79 /PRO /Deluxe (2011, X79)
Moderátor: Eddward
- Tomco
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: ASUS P9X79 /PRO/Deluxe (LGA2011 - infa, zkušenosti, problémy
Ta vec sa prepaja so zosikom Onkyo TX-SR608 ako v mojom pripade optikou a s PC USBckom ? Zvuk ide teda USBckom do DAC a z DAC optikou do zosika a to je cele ? Si to jaksi nedokazem predstavit... nebude tam trebars niaka prodleva v hrach a tak ?
Ak je toto lepsie riesenie, tak by som ho rad vyuzil, kedze mat medzi grafikami zvukovku nie je moc stastne riesenie. Ale pri LGA 2011 pokial chce ist clovek multiGPU ine riesenie prakticky ani neni...
Ak je toto lepsie riesenie, tak by som ho rad vyuzil, kedze mat medzi grafikami zvukovku nie je moc stastne riesenie. Ale pri LGA 2011 pokial chce ist clovek multiGPU ine riesenie prakticky ani neni...
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Nejsi nucen aby jsi používal externí USB zvukovku (v tomto případě bych doporučoval spíš firewire, USB je bleh), tou optikou to můžeš vyvést klidně z integrované zvukovky do jakéhokoliv audiosystému, a ten pak bude hrát velice solidně, z PC půjdou jen 1 a 0, u těch je jedno jestli tečou z realteku nebo čehokoliv, to co určuje kvalitu zvuku, bude mimo PC, neurušené, a kvalitní.
- Kyselinka
- Začátečník

Ano to som chcel presne napisat. Tiez som skusal prepojit moju integrovku optikou na HK3490 a zvuk bol neruseny a kvalitny. Ako zenith pise, optikou idu len data a az receiver si to rozdeluje sam. Ale keby si chcel pouzivat nejake kvalitne sluchatka, tak to je potom o inom. Tam uz je treba kvalitny sluchatkovy zosilovac. Alebo ich zapojit do receiveru.
Ved DAC/zvukovka sa da vzdy dokupit, osobne by som to najprv vyskusal takto
P.S: preco, ze USB je bleh? Nestihalo by to? Ved cez to idu tiez len data.
Ved DAC/zvukovka sa da vzdy dokupit, osobne by som to najprv vyskusal takto
P.S: preco, ze USB je bleh? Nestihalo by to? Ved cez to idu tiez len data.
- Tomco
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Nejdem teda zbytocne vymyslat a uz som si objednal STX, tak som zvedavi... z X-fi som bol ohureny ako to dobre hralo, tak ocakavam vyssi level
A prasknem ju hned pod prvu VGA... medzi koncom VGA a zvukovkou bude 10 cm, takze grafika bude aj dychat som to pomeral. Sloty budu teda v rezime 16 - 8 - 0 - 16.
- dexterav
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
xonar je o triedu lepsi
minimalne co sa hudby tyka
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- Kyselinka
- Začátečník

Ked to budes mat zlozene, tak potom vyskusaj prepojit integrovku s receiverom optikou, ci tam budes pocut nejaky rozdiel oproti STX.
A daj vediet
A daj vediet
- Tomco
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
medzi Realtekom a X-fi som rozdiel pocul a velmi velky...takze osobne si myslim, ze skusat to na karte este lepsej od X-fi a znovu porovnavat s Realtekom je bezpredmetne ci nie ?
- Youki
- Začátečník

A to si mal prepojene cez optiku?Tomco píše:medzi Realtekom a X-fi som rozdiel pocul a velmi velky...takze osobne si myslim, ze skusat to na karte este lepsej od X-fi a znovu porovnavat s Realtekom je bezpredmetne ci nie ?
CPU: Core i7-3930K @ 4400Mhz / 1.30V, MB: Gigabyte GA-X79-UD5, RAM: G.Skill RipjawsZ 4x2048MB DDR3 2133 9-11-10-28,VGA: 2 x Gigabyte 580 GTX SLI @ 855/1710/4200, HDD: Corsair SSD Force Series 240GB,2x WD Caviar Black 1TB SATA3,PSU: Enermax Revolution ERV950EWT,Audio: Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Champion Series,Keyboard: Logitech G19,Mouse: G9x + Razer Destructor,LCD: 30"HP ZR30w,Case: CM HAF X,OS: Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Pokud byl na té X-fi zapnutý crystalizer, nebo další efekty, určitě měla jiný zvuk i přes optiku. Na druhou stranu ale musím říci že X-fi jsem se musel zbavit po koupi lepších sluchátek kolem 5000 protože se to nedalo poslouchat, X-fi hraje skvěle, ale to jen proto že ze shit sluchátek a shit repráků dokáže vytlačit alespoň ňáký výšky a basy, ale co se týče přesnosti a kvality zvuku, tak všechny karty creative stojí za velké kulové, snad krom starejch SB128 a pod, s čipy ensoniq, což vlastně nebyly produkty creativu. Jakmile máte solidní aparaturu, jsou cretive zvukovky hrozné.
Jinak znovu opakuji že tu novou kartu vidim jako Placebo a nemyslím si že bude v čemkoliv lepší, neni tam žádnej HW. Pokud někdo chce zvukovku s creative čipem a čistými výstupy, tak třeba tu X-fi od Auzenu, atd.
Ješn tak btw. vzhledem k tomu že ty "X-fi certified" VIA a realtek kodeky na drahejch boardech jsou identické s těmi normálními levnými, pár lidem se povedlo upravit driver a pak máte ty slavné X-fi featurky na jakémkovil integrovaném shitu... a hraje to úplně stejně, stejně mizerně.
Jinak znovu opakuji že tu novou kartu vidim jako Placebo a nemyslím si že bude v čemkoliv lepší, neni tam žádnej HW. Pokud někdo chce zvukovku s creative čipem a čistými výstupy, tak třeba tu X-fi od Auzenu, atd.
Ješn tak btw. vzhledem k tomu že ty "X-fi certified" VIA a realtek kodeky na drahejch boardech jsou identické s těmi normálními levnými, pár lidem se povedlo upravit driver a pak máte ty slavné X-fi featurky na jakémkovil integrovaném shitu... a hraje to úplně stejně, stejně mizerně.
- Tomco
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
prave prave... DOC_ZENITH to vystihol. Pokial sa tam pozapinal crystalizer, 3D surround a pod. tak to hralo podstatne lepsie jak integrovana zvukovka...taktiez to malo aspon niake basy....teraz som na integrovanej Realtek a basy to nema ziadne 
Na Creative zvukovke sa dal zapnut DD resp DTS connect a aj na zosiku svietilo ze prijima DD resp. DTS signal.... a tuto to proste nejde. Ako pokial pustim MKVcko v DD, tak sa aj receiver prepne do DD, ale proste inak furt len PCM a ten zvuk stoji uplne za prd.
A inak mal som to optikou prepojene a Xonara budem mat koaxialom.
Na Creative zvukovke sa dal zapnut DD resp DTS connect a aj na zosiku svietilo ze prijima DD resp. DTS signal.... a tuto to proste nejde. Ako pokial pustim MKVcko v DD, tak sa aj receiver prepne do DD, ale proste inak furt len PCM a ten zvuk stoji uplne za prd.
A inak mal som to optikou prepojene a Xonara budem mat koaxialom.
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
updaty BIOSů:
P9X79
http://91.121.148.119/downloads/BIOS/P9 ... S-0906.ROM
P9X79 Pro
P9X79 Deluxe
Rozšířená podpora PCIe 3.0 funkce
Rozšířená podpora RAM kitů.
Lepší OC možnosti.
Podpora VT-d na C2 revizi SB-E
P9X79
P9X79 Pro
P9X79 Deluxe
Rozšířená podpora PCIe 3.0 funkce
Rozšířená podpora RAM kitů.
Lepší OC možnosti.
Podpora VT-d na C2 revizi SB-E
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- dexterav
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
906 je tam už niekoľko týždňov
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
to ano, ale zde nic nebylo a tak jsem přidal poslední vydané BIOSy i sem 
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tak, rozhodl jsem se že napíšu pár mejch poznatků k P7X79 která se stala mým novým primárním boardem. Proč jsem zvolil tento board a ne jiné? Konkurence od Gigabyte je na tom mizerně, chcípaj, slabé OC. MSI či Asrock nemam rád a vyšší Asusy neoslovily, Sabertooth 2 fany onboard, ostatní pak zas nemaj PCI, atd. P9X79 má vše co je potřeba (Esaty, Firewire, Intel lan, atd.) a ne žádné kydy navíc co by akorát zvyšovaly poruchovost desky.
Takže zde jsou mé poznatky.
+ Naprosto žádné rpoblémy SW charakteru, žádné problémy se stabilitou, atd. Přechod z 1155 platformy proběhl naprosto hladce bez reinstallu a jedním restartem.
+ Neni na ní jediný PEG přepínač, vše je vedeno nativně z CPU nebo chipsetu. Ala čím méně švábů tím méně studeňáků a tím větší spolehlivost a životnost.
+ Napájecí kaskáda je solidní, ani při přetížení nemá tendenci bouchat nebo podtaktovávat board při správnym nastavení biosu, v nejhorší situaci dojde k safe shutdown.
+ Líbí se mi tuna možností v biosu, nohem více než jsem měl na 1155 platformě, bios spíš připomíná top end ROG boardy z minulosti.
+ FSB nemá vliv na výkon. Nemusíte tedy mít obavy že když použijete nestadardní FSB tak riskujete jakékoliv ztráty výkonu, ne neriskujete.
+ Narozdíl od P67 nemam problémy s kompatibilitou AHCI a mých Hitachi disků, vše fungue jak má, což se o řadiči na mé předcházející P8P67 EVO říci nedalo, tam jsem musel jet v IDE modu.
+- Oc neni zlé, ale dosažená FSB neni přesvědčivá, a to 125Mhz rock stable, 126 nikdy ani nepostlo. Vzhledem k tomu že neni CPU kde by to hrálo roli to tedy přejdu.
- Bios je zabugovanej a to solidně a Asus se netváří že by zrovna s upgrady spěchal. Příklady:
- Když člověk chce vypnotu nebo zapnout HT, nesmí být násobič výš než 36, jinak systém neanběhne bez ohledu na jakékoliv jiné nastavení a prostě se resetne do OC failed, po savnutí konfigurace opět failne a bude se dít dokud nesnížíte násobič.
- Když jsem to doma sestavil a snažil se spustit systém, pípání "no VGA present" Ok zkusim tunu grafik i všechny sloty žádnej pokrok. Víte čím to bylo? Opět další bug v biosu. Způsobovala to prosím má audiotrak PCI zvukovka. Když jsem jí vytahnul systém najel. A čím to bylo? No měl jsem u všech 3 PCI-E slotů nastaveno GEN 3.0. Takže jsem nastavil u všech 1.0, uložil, vrazil tam zvukovku, systém naběhnul, pak jsem to vrátil na 3.0 a vše od té doby jede. WTF? Jak jsem se nasral než jsem na tohle přišel. Jak může mít sakra mod nqa PCI-e něco společného se zvukovkou v PCI a kor když to pak funguje, jen je třeba na první post s ní v systému mít gen1. Prostě bug.
- Je sice hezké že i po OC fungujou C režimy a speedstep, ale nefunguje změna voltáže. Offest nefunguje tak jak u socketu 1155, ale když nepoužijete manual ale offset, je default pro offset přesně 1v a o kolik dáte + nebo - taková bude voltáž. Žádné real-time změny se nekonaj, přitom ale speedstep funguje, násobič se mění, atd. To taky zamrzí, pár W v idle by to ještě ubralo.
Ještě pár poznatků k taktování I7 3820 M1 ( to samé co C2 u šestijader, odstraněné všechny bugy s VT-D a PEG). CPU jde taktovat velice snadno a dobře a dosahuje lepších frekvencí při menší voltáži než moje předchozí 2600K. Nicméně nad 4,8Ghz nemá smysl moc tlačit protože nárůst odběru je pak obrovskej a frekvencí už pomalej. Dále pak vnitřní teploty jsou OK, dokonce lepší než jsem měl na 2600K, asi proto že tuna křemíku kolem je offline a pomahá lépe odvádět teplo. Top OC dosažené pro bencharkování bylo 5125Mhz 1,43v, ideální pro provoz považuji 4750Mhz kterejch jsem dosahnul s krásnejma 1,275v. Narozdíl od standardního SB nemá na OC vliv aktivní HT. U 2600K při stejnym napětí HT off znamenalo lepší OC. U SB-E ne.
Desce ve finále momentálně dám 6/10. Dal bych jí 8/10 kdyby nebyly ty otravné bugy v biosu. Dal bych jí 9/10 kdyby jeden z PCI-E 1x nebyl useless pod prvnim 16x ale nad nim. A dal bych jí 10/10 kdyby ještě firewire řadič byl by Texas instruments ne by VIA.
Takže zde jsou mé poznatky.
+ Naprosto žádné rpoblémy SW charakteru, žádné problémy se stabilitou, atd. Přechod z 1155 platformy proběhl naprosto hladce bez reinstallu a jedním restartem.
+ Neni na ní jediný PEG přepínač, vše je vedeno nativně z CPU nebo chipsetu. Ala čím méně švábů tím méně studeňáků a tím větší spolehlivost a životnost.
+ Napájecí kaskáda je solidní, ani při přetížení nemá tendenci bouchat nebo podtaktovávat board při správnym nastavení biosu, v nejhorší situaci dojde k safe shutdown.
+ Líbí se mi tuna možností v biosu, nohem více než jsem měl na 1155 platformě, bios spíš připomíná top end ROG boardy z minulosti.
+ FSB nemá vliv na výkon. Nemusíte tedy mít obavy že když použijete nestadardní FSB tak riskujete jakékoliv ztráty výkonu, ne neriskujete.
+ Narozdíl od P67 nemam problémy s kompatibilitou AHCI a mých Hitachi disků, vše fungue jak má, což se o řadiči na mé předcházející P8P67 EVO říci nedalo, tam jsem musel jet v IDE modu.
+- Oc neni zlé, ale dosažená FSB neni přesvědčivá, a to 125Mhz rock stable, 126 nikdy ani nepostlo. Vzhledem k tomu že neni CPU kde by to hrálo roli to tedy přejdu.
- Bios je zabugovanej a to solidně a Asus se netváří že by zrovna s upgrady spěchal. Příklady:
- Když člověk chce vypnotu nebo zapnout HT, nesmí být násobič výš než 36, jinak systém neanběhne bez ohledu na jakékoliv jiné nastavení a prostě se resetne do OC failed, po savnutí konfigurace opět failne a bude se dít dokud nesnížíte násobič.
- Když jsem to doma sestavil a snažil se spustit systém, pípání "no VGA present" Ok zkusim tunu grafik i všechny sloty žádnej pokrok. Víte čím to bylo? Opět další bug v biosu. Způsobovala to prosím má audiotrak PCI zvukovka. Když jsem jí vytahnul systém najel. A čím to bylo? No měl jsem u všech 3 PCI-E slotů nastaveno GEN 3.0. Takže jsem nastavil u všech 1.0, uložil, vrazil tam zvukovku, systém naběhnul, pak jsem to vrátil na 3.0 a vše od té doby jede. WTF? Jak jsem se nasral než jsem na tohle přišel. Jak může mít sakra mod nqa PCI-e něco společného se zvukovkou v PCI a kor když to pak funguje, jen je třeba na první post s ní v systému mít gen1. Prostě bug.
- Je sice hezké že i po OC fungujou C režimy a speedstep, ale nefunguje změna voltáže. Offest nefunguje tak jak u socketu 1155, ale když nepoužijete manual ale offset, je default pro offset přesně 1v a o kolik dáte + nebo - taková bude voltáž. Žádné real-time změny se nekonaj, přitom ale speedstep funguje, násobič se mění, atd. To taky zamrzí, pár W v idle by to ještě ubralo.
Ještě pár poznatků k taktování I7 3820 M1 ( to samé co C2 u šestijader, odstraněné všechny bugy s VT-D a PEG). CPU jde taktovat velice snadno a dobře a dosahuje lepších frekvencí při menší voltáži než moje předchozí 2600K. Nicméně nad 4,8Ghz nemá smysl moc tlačit protože nárůst odběru je pak obrovskej a frekvencí už pomalej. Dále pak vnitřní teploty jsou OK, dokonce lepší než jsem měl na 2600K, asi proto že tuna křemíku kolem je offline a pomahá lépe odvádět teplo. Top OC dosažené pro bencharkování bylo 5125Mhz 1,43v, ideální pro provoz považuji 4750Mhz kterejch jsem dosahnul s krásnejma 1,275v. Narozdíl od standardního SB nemá na OC vliv aktivní HT. U 2600K při stejnym napětí HT off znamenalo lepší OC. U SB-E ne.
Desce ve finále momentálně dám 6/10. Dal bych jí 8/10 kdyby nebyly ty otravné bugy v biosu. Dal bych jí 9/10 kdyby jeden z PCI-E 1x nebyl useless pod prvnim 16x ale nad nim. A dal bych jí 10/10 kdyby ještě firewire řadič byl by Texas instruments ne by VIA.
- dexterav
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
tak neviem mne offset funguje normálne
PCI tiež nejavý známky problémov
HT som normálne vypol a zapol pri 4700 MHz
podľa toho čo si napísal je tá doska shit
PCI tiež nejavý známky problémov
HT som normálne vypol a zapol pri 4700 MHz
podľa toho čo si napísal je tá doska shit
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Jenže máš jinej CPU. Funguje ti offest a dynamická změna voltáže i se zvednutym FSB?
Ne neni to shit, ale já jsem velice kritickej a nenechám jedinou chybu či zádrhel projít aniž bych to ořval, asi tak jak to má dle mého názoru být. Uvidíme až nasadim 64GB ram, protože to jest v plánu, to se teprve ukáže zač je toho loket.
Ne neni to shit, ale já jsem velice kritickej a nenechám jedinou chybu či zádrhel projít aniž bych to ořval, asi tak jak to má dle mého názoru být. Uvidíme až nasadim 64GB ram, protože to jest v plánu, to se teprve ukáže zač je toho loket.
- dexterav
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
to môžem ešte čeknúť s tou fsb ale až niekedy v stredu
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ne že by mi to ňák vadilo, přes problém jsem se prokousal, je to rock stable, oc je solidní atd. Ale prostě.... ten bios je zabugovanej, alespoň pro mně je.
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
máš tam poslední, jo? O těch problémem PCIe 3.0 jsem doposud věděl jen v souvisloti s grafikama třetí generace PCIe...Dal jsi to tedy na GEN1 nebo GEN2? Ten offset s vyšším bclk se týká STRAPu 125 MH a nebo od klasického 100?
Máš celkem štěstí na CPU, vybíral si z několika kusů a nebo to byl náhodný výběr? Štve mě, že já zas neměl moc šťastnou ruku pro výběr 3930 K
, prostě průměr. Na LN2 max 53xx MHz, víc ani prd, benchmarky do 5300 MHZ s 1.65V a teplotami kolem -30C.
Máš celkem štěstí na CPU, vybíral si z několika kusů a nebo to byl náhodný výběr? Štve mě, že já zas neměl moc šťastnou ruku pro výběr 3930 K
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Co se offsetu týče tak ano pravděpodobně se chová divně jen při zvednuté FSB. Nicméně to opět považuji za bug biosu, když speedstep jako takovej funguje, nevidim jedinej důvod proč by nemohlo fungovat dynamické vcore.
Co se týče toho GEN3 tak nevim jestli jsem to napsal srozumitelně, ale jednalo se o PCI zvukovku, ne PCI-E. Neměla s PCI-E vedeného z CPU nic společného, prostě jen další bug v biosu. Prostě to nechtělo postnout, když jsem jí vyndal, v biosu vše změnil na gen1 (možná by stačilo 2, nevim dal jsem pro jistotu1) tak to naběhlo, pak stačilo dát restart, změnit vše zpět na GEN3 a už to fungovalo. Prostě bugy v biosu, žádná nekompatibilita HW.
CPU jsem nevybíral. Prostě jsem vzal první co přišel a použil ho, otestoval, a když jsem se dostal na těch 4875 s boxem z phenomu tak jsem věděl že ani dál vyabírat nemusim, jen jsem si ještě ověřil že je tam opravdu VT-D a že je to poslední revize což se potvrdilo. Ale zároveň s stim musím říci, že to bude velká kusovka. Minulej tejden si tam někdo nechal sestavovat sestavu přes 100k na 2011, měl tam ty experový SSD řadiče (docela cool naměřil jsem 1,5GB/s sekvenčka). A dal si tam extremema... že, toho předraženého co nikdo nekupuje a válej se na skladech, no tak logicky dostal hned toho z první C1 dodávky ever, takže šílenej CPU na 4,2Ghz topil víc než ten můj na 5 (vim má o 2 jádra víc, ale stejně). Ale kdo chce kam......
Co se týče toho GEN3 tak nevim jestli jsem to napsal srozumitelně, ale jednalo se o PCI zvukovku, ne PCI-E. Neměla s PCI-E vedeného z CPU nic společného, prostě jen další bug v biosu. Prostě to nechtělo postnout, když jsem jí vyndal, v biosu vše změnil na gen1 (možná by stačilo 2, nevim dal jsem pro jistotu1) tak to naběhlo, pak stačilo dát restart, změnit vše zpět na GEN3 a už to fungovalo. Prostě bugy v biosu, žádná nekompatibilita HW.
CPU jsem nevybíral. Prostě jsem vzal první co přišel a použil ho, otestoval, a když jsem se dostal na těch 4875 s boxem z phenomu tak jsem věděl že ani dál vyabírat nemusim, jen jsem si ještě ověřil že je tam opravdu VT-D a že je to poslední revize což se potvrdilo. Ale zároveň s stim musím říci, že to bude velká kusovka. Minulej tejden si tam někdo nechal sestavovat sestavu přes 100k na 2011, měl tam ty experový SSD řadiče (docela cool naměřil jsem 1,5GB/s sekvenčka). A dal si tam extremema... že, toho předraženého co nikdo nekupuje a válej se na skladech, no tak logicky dostal hned toho z první C1 dodávky ever, takže šílenej CPU na 4,2Ghz topil víc než ten můj na 5 (vim má o 2 jádra víc, ale stejně). Ale kdo chce kam......