asi trochu pozdě, ale i tak bych rád otevřel tohle tema.
je to asi týden co jsem přestavil pc do podobný konfigurace jako je popsaná od autora topicu:
M5A97 PRO
AMD X4 960 BE
2x4GB RAM
GTX 550 Ti
atd...
dokonce i stejnej chladič
a stává se mi tohle:
přijdu z práce, komp nenabootuje, jen svítí ledka, všchno se točí, monitor ani neblikne, klávesnice numlock nic, prostě mrtvo - zmáčknu RESET, nic, znova, nic, 2x, 5x nic - jediný na co jsem přišel že funguje je to, že na desce je tlačítko MEMTEST a ten když zmáčknu, tak se PC zresetuje, nabootuje, ukáže že ramky jsou ok a at si zmáčknu F11 do biosu. bohužel to má za následek reset biosu do defaultu. Zajímavý ale je to, že když si načtu v biosu (UEFI) profil, ve kterym mam uložený celý nastavení biosu před tim než se zresetoval, dám SAVE and RESET. tak se komp zresetuje a naběhne normálně. Dělám na něm celej den, klidně přetočený na 4Ghz z původních 3Ghz a neni problém, teplota CPU je dobrá, OCCT běžel přes hodinu a nic. nevim už
ASUS M4A97 PRO, Phenom2 X4 960T BE, 2x 4GB Kingston HyperX Black Edition 1600, GTX 550Ti Zotac, SSD Crucial M4 128GB, HDD 2x500GB, 24"LCD
Bez problémů, já jsem teda nikdy neslyšel ani zmínku o tom, že by byly ramky vadný, možná i proto na ně dávaj výrobci tak dlouhou nebo i doživotní záruku, nicméně tady problém nebude, ale dneska jsem přišel domu a situace stejná...Skoro to vypadá na problém typu desky, ještě zkusim update biosu na nejnovější verzi, uvidíme.
apropo, ví někdo jak se updatuje přímo v biosu? nechce se mi to updatovat přes wokna, co jsem četl,t ak s tím jsou občas problémy, ale když stáhnu novej bios z asusu, tak mi ho bios jako update neveme, je to nejspíš jen pro ten wokňáckej AsusUpdateSoft
ASUS M4A97 PRO, Phenom2 X4 960T BE, 2x 4GB Kingston HyperX Black Edition 1600, GTX 550Ti Zotac, SSD Crucial M4 128GB, HDD 2x500GB, 24"LCD
Skutečně si Hyperpí zkoušel? Nebo jen si to odbyl touto větou, že RAM jsou v pohodě (nejde ani o RAM jako takové, ale o jejich nastavení na kterých nemusí být stabilní)?
Update BIOSU je lehký, vstup do této záložky (ASUS EZ flash utility)
A v ní je vše již naprosto intiutivní, BIOS měj na flashce již při spuštění PC a v EZ flashy soubor najdeš, potvrdíš ENTEREM, pak ještě jendou s etě to zeptá a začne asi 1 minutový až dvouminutový update BIOSu, pak budeš vyžádán k restartu PC, toť vše
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
Tak nejsem pako když píšu že proběhl test v pohodě tak to tak je, až budu u svýho pc tak ti mohu napsat i minuty a sekundy jak dlouho to trvalo, jestli nevěříš jinak jak jsem psal, ramky jsou v defaultu, to asi nemusim psát jaký je.
Co se týče updatu v biosu tak tohle neni ten problem, zaplaťpánbůh takovej amatér taky nejsem, ale problém jsem měl právě s tim, že mi nechtěl ten bios updater "EZ Flash 2...." schroupnout ten soubor s novou verzí co jsem stáhnul z webu asusu, proto jsem se na to ptal, jinak bych s tim nemel sebemensi problem. jakej má mít název soubor pro update? já stáhl z ofic webu "M5A97-PRO-ASUS-1007.ROM" a "EZ Flash..." mi ho nechce vzit
Ha
Tak už vim kde byl zakopanej pes u updatu biosu, zároveň si na to dejte bacha všichni ostatní - nějakym záhadnym způsobem se mi stalo že ten staženej novej bios měl datum změny souboru 2008, stáhl jsem ho znovu, uplně stejnej soubor, jen jinej datum a už to šlo všechno tak jak má, takže to byl problém.
ohledně botování/nebotování jeden postřeh - dneska jsem přišela komp naběhl hnedka, ale bios byl v defaultu, a fakt je že asi po každý, když jsem předtim komp zapínal po vypnutí tak byl asi přetočenej, ale nijak drasticky myslim že jen násobičem, bohužel po updatu biosu mam profily smazaný, takže teď už to nezjistim a nepamatuju si to, takže budu asi nějak teď delší dobu testovat co z toho mýho taktování to mohlo způsobovat, ale je to divný, nicméně aspoň o krok blíže ke zjištění důvodu
mám problém po výmeně základní desky za ASUS M5A97 mi nefunguje režim spánku.
PC sice do něho přejde,ale asi po 5 sekundách svévolně naběhne opět na přihlášení windows. Podotýkám,že to udělá ikdyž vytáhnu jediné usb zařízení a to je bezdrát myš s klávesnicí,prostě pořád to samé.
predpokladam ze mas pocitac zapojen do nejake domaci site. zkus odpojit i LAN kabel. Jestli to pomuze a PC zustane uspanaly, hledej v biosu polozku wake on lan a vypni ji.
mam tam pouze polozku Erp Redy a tam nekolik podpolozek ,ale sit tam nefiguruje...jinak at delam cokoliv anin nic podobneho v celem biosu nevidim.U stare desku gigabyte tam slo nastavit druh S3,S1 a td tady neni nic ani ohledne monitoringu te sitovky....
kazdopadne v biosu to mas, koukal jsem do manualy a z nej jsem vycetl presne tydle nazvy... muze nastat ze ti PC prestane probouzet Win, ale porad ti to bude nahazovat HW (sitovka - jeslti je povoleno) http://www.manualowl.com/m/Asus/M5A97-E ... 6?page=100