Help chlazení z lednički na PC

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Breyn
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Breyn »

mina píše:Pokud te doted nezajimala Fyzika, tak mas duvod se o ni zacit zajimat :wink:
Pravě že fyzika mě baví ve škole nejvíce!! :wink: a už to vypadá slibně jeden kámoš mi pomůže udělat ten chladič, a druhej na oboru se zaměřením na ledničky poradí zas s tým výměníkem ale hlavně potřebuju vědět podrobný postup co zkama a sjakou reakcí jde kam!!! :?
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Breyn píše:
mina píše:Pokud te doted nezajimala Fyzika, tak mas duvod se o ni zacit zajimat :wink:
Pravě že fyzika mě baví ve škole nejvíce!! :wink: a už to vypadá slibně jeden kámoš mi pomůže udělat ten chladič, a druhej na oboru se zaměřením na ledničky poradí zas s tým výměníkem ale hlavně potřebuju vědět podrobný postup co zkama a sjakou reakcí jde kam!!! :?
Si me s tou Fyzikou dostal...asi ste to teda jeste nebrali :?.

Takze predne v celym tom systemu zadna reakce neprobiha, vyuziva se jen znalosti fyziky plynu. Kdyz plyn stacujes, zahriva se, kdyz se rozpina, musi se samozrejme ochlazovat (zakon zachovani energie). A prave tohohle naprosto primitivniho principu se ve vsech tehle mrazacih a lednicich pouziva...

Takze, v kompresoru plyn stlacis, to teplo, co pri tom vznikne odvedes do radiatoru. Pak ten stlacenej plyn nejak odvedes do druhyho "vymeniku". Ten je na procesoru, a tam se plyn necha zase rozpinat - tim chladi okoli, v tomhle pripade procesor. Pak uz to zbejva jen pospojovat. Tot vse :wink:
Windows 2008 "Workstation" >>> Vista Ultimate ;)
Breyn
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Breyn »

Sorry ale na základce se to tak do hluboka neprobírá :oops:
jinak fakt dík :wink:
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

2mina: bezne se plyn zkapalnuje :wink:
Máte-li zájem o levnou laserovou operaci očí, přiložte bulvy k obrazovce
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Dr Meduza píše:2mina: bezne se plyn zkapalnuje :wink:
A co sem psal? Ja tam psal, ze v kompresru se to stlacuje - to ze se ten plyn pri danym tlaku zkapalni je jen nepodstatny dusledek - vedeni musi byt na tento tlak dimenzovano. Jinak, treba by tam dal jinci plyn a ten zkapalnit nemusi 8-)
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

mina píše:
Dr Meduza píše:2mina: bezne se plyn zkapalnuje :wink:
A co sem psal? Ja tam psal, ze v kompresru se to stlacuje - to ze se ten plyn pri danym tlaku zkapalni je jen nepodstatny dusledek - vedeni musi byt na tento tlak dimenzovano. Jinak, treba by tam dal jinci plyn a ten zkapalnit nemusi 8-)
musi to zkapalnit protoze jinak toho moc nenachladi :roll: ten plyn je studenej protoze se vodpari to vodebira nejvic tepla a dela to vecinu chladiciho efektu
Breyn
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Breyn »

A co když vysoko tlakej obvod nevydrží jak velkej poprask to udělá??? :shock:
mina
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mina »

Dr Meduza píše:
mina píše: A co sem psal? Ja tam psal, ze v kompresru se to stlacuje - to ze se ten plyn pri danym tlaku zkapalni je jen nepodstatny dusledek - vedeni musi byt na tento tlak dimenzovano. Jinak, treba by tam dal jinci plyn a ten zkapalnit nemusi 8-)
musi to zkapalnit protoze jinak toho moc nenachladi :roll: ten plyn je studenej protoze se vodpari to vodebira nejvic tepla a dela to vecinu chladiciho efektu
ee, zkapalnit to nemusi, fakt staci jen tlak - ale radsi to zkouknu, nejak si me nahlodal...

To breyn - dej si lednicku pred barak, zapn ji a prestrihni tam nejakou tu trubicku - uvidis. Jinak, zas o tak velkech tlacich tu nemluvime - nemusis se bat, ze by si srovnal byt se zemi...
Dr Meduza
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dr Meduza »

Tlak vydrzi vysokotlaka hadice takova ta co je vopredena dratem :razz:
Breyn
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Breyn »

Dr Meduza píše:Tlak vydrzi vysokotlaka hadice takova ta co je vopredena dratem :razz:
:P :razz: :P :razz: nemaj tam být ty železný trubky??? :wink:
Breyn
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Breyn »

Neznáte někdo nějakou adresu kde se podobný adresy řeší???? :?
Lilith
Začátečník
Začátečník

Kondenzace

Příspěvek od Lilith »

Chtel bych se zeptat toho, kdo ma zkusenosti s brutalnejsim chlazenim, kdy zacina kondenzovat voda na medenych blocich v PC.

Mam vodnika s nemrznouci kapalinou a napadlo mne hodit radiator ven za vokno, v zimne to bude supr. Ale bojim se prave kondenzace.

Co jsem zkousel s kostkami ledu, tak se mi podarilo dostat vodu na cca 16°C (z puvodnich 26°C asi 0,5-0,7 l ledu, v okruhu koluje asi 1-1,5 l vody) a teplota procaku sla na nejakych 30°C (normalne pri vode 26°C mam cca 39-42°C podle zatizeni. Zadna jinovatka se nedelala.
Ale pokud dam radiator za vokno a dostanu se s teplotou vody na nejakych 3°C tak pak uz se kondenzace nejspis projevi a zarazovat do okruhu rizeny ohrev vody abych ji drzel na cca 15° to je dost slozite.

Problem taky nastane kdyz nahodou kompa vypnu (nestava se to casto ale obcas ano) cerpadlo totiz jede furt a bez oteplovani vody pomoci bloku v PC se voda ochladi na teplotu venkovniho vzduchu (takze napr az na -15°C) co potom chudak deska a hlavne disky kdyz je budu rozjizdet a budou mit teplotu pod bodem mrazu. To je na jejich odepsani ci ne?
CPU: AMD 2500+@3200+(1.65V@35-44°C)___MB: MSI KT6Delta FISR___RAM: 1024MB 400MHz DDR Kingmax___HDD: WB PATA 80GB, 2x WB SATA 160GB RAID0___OS: Windows 2003 Server Enterprise Edition R2___COOLER: Complete Close Water (CPU,ChSet,GPU, HDD)___Gallery: http://www.aji.estranky.cz/
.exe
Začátečník
Začátečník

Re: Help chlazení z lednički na PC

Příspěvek od .exe »

Breyn píše:Mohl by mě někdo poradit co mám všechno a kde to mám sehnat k realizaci chlazení za pomoci motoru z lednički :?
PLease::... Motor mám.
vyresil si tonak z timhle typem chlazeni?taky bych to chtel prubnout
Breyn
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Help chlazení z lednički na PC

Příspěvek od Breyn »

.exe píše:vyresil si tonak z timhle typem chlazeni?taky bych to chtel prubnout
jj všci mi moc pomohly ale tenhle projekt budu dělat až příští rok v létě
:!: :!: :!: Stejnak se na to těším jako malý děcko!!!!!
Už mám všechno naplánovaný jeden kámoš je na oboru ledničky
a druhej je velice manualně zručnej na sváření atd. :wink:
Tak že doufám že to celý cvakne!!!!!!
BadGuy
Nováček
Nováček

Tak ako? :)

Příspěvek od BadGuy »

Vyslo to? Urobil si to? :? :worship:

Ja sa toto leto budem pokusat o to iste... :up:

:borg: :devil: :lock: :onfire:

Dufam, ze sa nieco nepo.... :blee:

Tiez rozmyslam, ako vyriesit problem so zrazanim pary na vyparniku... :huh:

Drzte palce! :bigups: Ak to pojde, bude sranda!!! :love: Potom poslem foto! :wink:
MB Asus P5W DH Deluxe, CPU C2D E6600 @ 3GHz, RAM Corsair 2GB 5-5-5-15 @ 866MHz, VGA ASUS GF7300, HDD1 WD Raptor 76GB SATA, HDD2 Seagate 7200.7 200GB SATA, DWD-RW LG H12L, POWER Enermax Liberty 500W, and some cathodes and fans,,,
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

Kondenzace vody se resi uplne stejne jako na peltieru a to ze kolem procesoru a socketu to musi byt dokonale utesneny.Se podivejte na MAch 64 nebo nejaky jiny komercni vyrobky tam to utesni nejakou gumou kolem socketu aby se tam nemohl dostavat vzduch.

Srazeni vody v socketu se uz ve dnesni dobe nemusi vubec resit,protoze doba Socketu A je pryc.Aby ste to pochopili, v sk.A jak vite je ctvecova dira na cidlo a tam je docela dost mista na vzduch(tim padem na srazeni vody),ale u dnesnich modernich socketu 754,939,775,AM2 neni misto na vzduch a tim padem v socketu nemuze vzniknout kondenzace.(Mezi jednotlivimi piny procesoru na patici to neni mozny protoze je tam prilis malo vzduchu.

Takze aby nedochazelo nekde ke srazeni vody je dobry to utesnit od okoli....(gumou,penou,nekdo rikal karimatku) cokoliv.....Já jsem osobne pri pouziti peltieru a exttremnich teplot kolem minus 20 stupnu pouzil gumu ze ktere se dela tesneni.
XXXtremer
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od XXXtremer »

:lol: :lol: tagle pekne uz sem se dlouho nezasmal...

3/4 veci co tu o tom pisete sou totalni kraviny..
myslim ze pokud to chce negdo stavet nejdrif by vudec mel vedet jag cely ten system funguje.. potom se teprv do neceho poustet...

v tom "motoru" jinac se tomu rika kompresor.. se vlastne nedeje skoro nic.. zadna kondenzace.. ten tam je jen k ucelu prenosu toho "plynu" (chladiva) vsechny skupensky zmeny se dejou v kondenzatoru a vyparniku...

tagze... dejme tomu ze mate klasickou lednicku co je treba doma..
vzadu je videt takova cerkne koule.. to je kompresor :lol: potom sou vsude mozne trubky.. ty ted vynecham.. to je jen spojovaci material.. potom tam je kondenzator... takovy to velky cerny.. sou na tom draty...
(v nem se z plynyho chladiva ktery tam dotlaci kompresor stava kapalny...) dal je tam filtr (ten tam je pouze k zechytavani necistot z kompresoru (napr. zkarbonizovany olej) a potom je tam takova uzoucka tocena trubicka.. to je kapilara.. kera slozi k nastriku chladiva (tim jag je mala zzvysi jeste tlak chladiva..) a to prichazi do vyparniku... to je takovy to co je vevnitr lednicky...tam se to chladivo zase zmeni v plyn a odebere tou skupenskou zmenou teplo z veci co sou v lednicce... a plyn de zase znova do kompresoru.. potom se to zas opakuje.. do konecnyho vychlazeni vnitrku lednicky... to urci termostat a ten vypne kompresor..

vypada to slozite ale je to uplne jednoduche.. :lol:
wector
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wector »

Třeba ti pomůže článek v tomhle computeru http://computer.zive.cz/h/computerCompu ... ARI=121019. Sosni si PDFko a uvidíš. Neni to sice použití motoru, ale prostě tam narvali celý PC. Pravda, je to už 5 let starý, ale pointa zůstává.
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“