Návrhy waterblocků, kdo může vyrobit?

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
UFo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Vysvětlení

Příspěvek od UFo »

Starmen píše:
Což mě tak vnuko nápad. Jsou někde testy účinosti WB?? Co kdyby byl WB, kterej by přivedl studenou vodu přímo nad jádro a pak ji spirálovitě odváděl ke kraji??
no o to prave de u toho MK4, jestli sis nevsiml, je tam primo nad jadrem privod na soustavu malych kanalku, aby byl zajisten maximalni prenos tepla, nevyhodu bych videl v tom, ze ty kanalky budou drsne brzdit, chce to vetsi tlak vody, tj. radsi silnejsi cerpadlo
Durex Applebred 1400 | Asrock K7NF2-RAID | 2x 512MB DDR 400 PQI | Inno3D gf4mx440 | WD 3200YS + 60GB Baracuda V | DVD-RW NEC 3551A | Seasonic S12-430W | M-Audio DX4 + Koss Porta Pro | Hyundai Q790 Silver | Logitech Office Internet Keyboard + MS Wireless Intelli Mouse Explorer 2.0A
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

UFo píše:
Starmen píše:
Což mě tak vnuko nápad. Jsou někde testy účinosti WB?? Co kdyby byl WB, kterej by přivedl studenou vodu přímo nad jádro a pak ji spirálovitě odváděl ke kraji??
no o to prave de u toho MK4, jestli sis nevsiml, je tam primo nad jadrem privod na soustavu malych kanalku, aby byl zajisten maximalni prenos tepla, nevyhodu bych videl v tom, ze ty kanalky budou drsne brzdit, chce to vetsi tlak vody, tj. radsi silnejsi cerpadlo
Otázkou ale je, jestli se vyplatí stát u frézky několik desítek hodin a frézovat MK4 nebo udělat nějakej blok a když nebude stačit tak ho prodat a zkusit jinej tvar. Myslím, že blok bez práce uvítá kde kdo a výzkum jde dál. Co říkáš tomuhle??? :-)
blok1
blok2

P.S.: To černé je těsnění a je to a`la Aquacool s tím rozdílem, že Aquacool má jen 4 varhánky a já jich tam nekreslil...celkem je to dlouhé cca260mm. Ale udělej program a vyrob to!!! Účinnost by mohla být možná sqelá
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

karf píše:Otázkou ale je, jestli se vyplatí stát u frézky několik desítek hodin a frézovat MK4 nebo udělat nějakej blok a když nebude stačit tak ho prodat a zkusit jinej tvar. Myslím, že blok bez práce uvítá kde kdo a výzkum jde dál. Co říkáš tomuhle??? :-)
blok1
blok2

P.S.: To černé je těsnění a je to a`la Aquacool s tím rozdílem, že Aquacool má jen 4 varhánky a já jich tam nekreslil...celkem je to dlouhé cca260mm. Ale udělej program a vyrob to!!! Účinnost by mohla být možná sqelá
Osobně si myslím, že je lepší přivádět studenou vodu přímo nad jádro procesoru a proto pokud ti jde o co nejlepší blok navrhoval bych ho s phledem na tuto skutečnost. MK4 je zatím bezkonkurenčně nejlepší návrh co jsem zatím viděl, ale je velice náročná na výrobu.
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
Starmen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Starmen »

U toho MK4 bude podle mne problém se shromažďováním vody, protože pokud jsem jej dobře pochopil, tak není dán směr vody. Voda by se musela odebírat po celé délce toho tlustého kanálku.

Neumím kreslit v žádným 3D studiu a v CADu jsem dlouho nedělal. Co takhle:

Přívod vody kousek vedle středu (vystředěn cca tak, aby vstupní díra byla vedle jádra) a přes střed vést kanálek takovej, jakej má MK4 nad jádrem. Za středem s tím udělat nějaký klikatiny apod. jako na obrázku od karfa (obotčit WB od toho místa o 360° - po 180° minout za přívodem).
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

Starmen píše:U toho MK4 bude podle mne problém se shromažďováním vody, protože pokud jsem jej dobře pochopil, tak není dán směr vody. Voda by se musela odebírat po celé délce toho tlustého kanálku.).
OBRAZEK

Směr vody je podle mě dán dost jasně a také nechápu smysl odebírání vody po celém kanálku.
Starmen píše:Přívod vody kousek vedle středu (vystředěn cca tak, aby vstupní díra byla vedle jádra) a přes střed vést kanálek takovej, jakej má MK4 nad jádrem. Za středem s tím udělat nějaký klikatiny apod. jako na obrázku od karfa (obotčit WB od toho místa o 360° - po 180° minout za přívodem).
Učinnost tohoto WB je právě dána tím, že pouštíš vdu přímo na tenká žebra pod tlakem. Nevím co by to udělalo kdybys chtěl přes ty tenká žebra hnát vodu, ale myslím si že vy to působilo jako škrtící orgán což má řadu nevýhod.
Klikatice možná není tak špatný nápad, ale těžko říci jestli by to přineslo zlepšení oproti klasické MK4, v každém případě to ale neuškodí.

//EDIT by PAJA

2JAFIDO: sorry ale fakt to neni dobry davej obrazky jako link dik
Prescott 650@17x200/1,4V,Intel i915 GAG,3072MB DDR400 ( 2.5-3-3-8 ),WD 320GB,MSI 6600 500/600 s VM-101
Barton 2500+@11x200/1,7V,Asus A7N8X Deluxe,2x1024MB DDR400 ( 2.5-3-3-11 ),Maxtor 400GB,ATI R9550@R9600 485/500 s VHC-L61
Starmen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Starmen »

Aha, už to vidím... :oops: . Už chápu průtok vody :roll: .

S tím odporem pro vodu to ale podle mne bude cca stejné.

Ještě teda další poznámka. Když se dívám na ten obrázek , tak podle mne v krajních drážkách nad jádrem teče méně vody, než v těch přímo pod přívodem. Alespoň podle obrázku a základu fyziky to tak vypadá :roll: .
Guzii
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

nepochopen

Příspěvek od Guzii »

Ale vy jste mě nepochopili. Já to myslím tak, že voda musí nabrat ve WB co nejvíc tepla a pak ho co nejrychleji opustit, aby ho na vnejší částech zase neochlazovala. To co myslím přesně NEsplňuje ten WB co je nahoře. Tolik rádiusů musí vodu totalně spomalit. To že je skoro přímá cesta k járu je pěkný, ale pak ta cesta kolem je příšerná. Vemte si, že je na jádru 40st. Voda vezme teplo a po té dlouhé cestě ven ho předá chladnějším okrajovím částem WB. Navím proč tolik chlatid vnější část, když se nejvíc hřeje jádro.
UFo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od UFo »

ta voda ale to teplo neprebira zrovna nejrychleji, proto je nejdulezitejsi celkova stykova plocha, a ne jen rychlost proudeni

btw.: nezapomen ze ta med vede teplo mnohem lip nez voda a tedy i kdyz ten blok bude nejspis nad jadrem mit nejvetsi teplotu, tak ten rozdil vzhledem ke krajum WB nebude tak velky,
proste to teplo se rozvede do celkeho WB i kdyz ne uplne rovnomerne, a nas zajima predevsim celkove odvedene teplo a tedy je nutne mit hlavne co nejvetsi stykovou plochu pro prestup tepla samozrejme s privodem nejlip negde v blizkosti jadra aby tam byl co nejvetsi tepelny spad

EDIT: ta voda bude mit vzdy mensi teplotu nez ten WB
Durex Applebred 1400 | Asrock K7NF2-RAID | 2x 512MB DDR 400 PQI | Inno3D gf4mx440 | WD 3200YS + 60GB Baracuda V | DVD-RW NEC 3551A | Seasonic S12-430W | M-Audio DX4 + Koss Porta Pro | Hyundai Q790 Silver | Logitech Office Internet Keyboard + MS Wireless Intelli Mouse Explorer 2.0A
liquidfunk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Panove ZAJIMAVY

Příspěvek od liquidfunk »

Tak jak jsem zhledl vase navrhy docela jste mne nadchli. V praci mame frezku a ta je po odpolednich volna,zkusim neco vykutit. Kazdopadne nektery navrhy jsou fakt drsny ale jdou udelat. 8) Zkusim vykutit nejaky navrhy,kazdopadne jedno slovo do pranice, v minulosti jsem nejake podobne veci kutil a 100% vim ze minimalni stena muze byt i min nez 1 mm, presto by to bylo opravdu narocne a muselo by se pomalinku,polehounku. Ja nejsem sice VŠ pres materialy ale myslim ze pokud by stena byla rekneme 3mm je to lepsi nez 1mm,nemyslite? 8)
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Ono jde o stykovou plochu vody a WB. Faktem ale je, že se bavíme o ploše na jádrem. Máme ale 2 typy CPU Intel a AMD. Intel má jádro sice jádro stejně velké jako AMD ale ten plechový cosi asi nepoužívají zbytečně. Jak jsem už napsal: udělat celý vodní okruh a několik WB a zkoušet.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
UFo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od UFo »

karf píše:Jak jsem už napsal: udělat celý vodní okruh a několik WB a zkoušet.
no to nejlepsi reseni i kdyz trochu dost casove narocne :D , kazdopadne to same sem navrhnul panu Tlapkovi na OC kdyz tam sahodlouze resili jak tluste ma byt dno
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

UFo píše:no to nejlepsi reseni i kdyz trochu dost casove narocne :D , kazdopadne to same sem navrhnul panu Tlapkovi na OC kdyz tam sahodlouze resili jak tluste ma byt dno
Co jsem zkoušel své pokusy, nemá smysl dělat WB s tlustší jak 4 mm, pak je ti spíše na škodu.
liquidfunk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Panove poslete mi nejaky vykresy

Nazdarek. Hele hosi dohodnete se mezi sebou a poslete mi nejaky vykres toho podle vas NEJ pasivu. Zkusim ho vyrobit a pak poslat treba Tobe FX na vyzkouseni. Jde jen o to aby byl vybran podle vas nejlepsi navrh. Co takhle maly hlasovani. Zatim 8)
Guzii
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Guzii »

Tak když tu požád básníte o frézkách...proč to nevypálit plazmou nebo nevyříznout vodní pilou? Sice by se musel spodek pripájit nebo raději přiletovat, ale s velikostí stěny by jste si nemuseli dělat starosti. Nicméně by to bylo i levnější a časově nenáročné. Doma udělat rys v CADu...ve firmě ho importovat do CNC a vše je takřka na počkání ne?
Fx
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Panove poslete mi nejaky vykresy

Příspěvek od Fx »

liquidfunk píše:Nazdarek. Hele hosi dohodnete se mezi sebou a poslete mi nejaky vykres toho podle vas NEJ pasivu. Zkusim ho vyrobit a pak poslat treba Tobe FX na vyzkouseni. Jde jen o to aby byl vybran podle vas nejlepsi navrh. Co takhle maly hlasovani. Zatim 8)
Hlasovani nebude problem, tak mi ale reknete, na jakych kandidatech se dohodnete, protoze nektere mozna vyradite jako mene vhodne...

K tomu vyzkouseni - rad bych zkousel, ale vodnika teprve chystam... V blizke dobe budu mit na vyzkouseni vodni chlazeni Koolance, jinak ale vodnika nechavam na podzim, az budou dlouhe vecery a nebude s cim si hrat...
Svět je neskutečně proměnlivá záležitost...
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Koukněte na tohle

blok01
blok02

šířka kanálku 5mm, hloubka 10mm, šířka stěny 1.5mm, celkové 60x60mmx12mm tloušťka dna 2mm :-D
Fx
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fx »

To dno mi přijde moc tenký, co si o tom myslíte vy ostatní?
Svět je neskutečně proměnlivá záležitost...
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Fx píše:To dno mi přijde moc tenký, co si o tom myslíte vy ostatní?
Kolik navrhuješ? 3mm? 4mm? To neni problém. A co tvar drážky? Mylím, že hranatá spirála je výrobně jednodušší, než na otočáku dělat archimédovu spirálu.
liquidfunk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Vyrobni technologie

Ono vyrobit to treba vypalenim plazmou by nemuselo byt spatny ja mam ale pocit ze takovy matros ani nejde vypalit. Udelat na frezce to nebude problem zas az takovy jak to vypada. Mam par lid kteri se na to vrhnou se mnou takze uz pohnete zadkem 8) a poslete mi aspon jeden navhr at se na to muzu vrhnout! Myslenka vyrobit to beze steny a pak stenu pripajet ci svarit by taky sla. Nu uvidime nejak se s tim poperu,kazdopadne pokud to bude mit uspech nebyl by problem dokonce zacit s vetsim poctem kusu na objednavku. Za lidovy peniz. 8) Tak zatial
Jafido
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jafido »

2FX: Máš někde ty výkresy WB od Radka?
Odpovědět

Zpět na „Voda“