proč by tady nebylo těch 14nm zmíněno?
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

tohle mě právě vrtá hlavou a k tomu to že AMD vlastně vůbec o procesu nikde nehovoříDolan píše: Navyše Samsung nemá skúsenosti s tak veľkými a žravými jadrami, a vôbec je otázne, či by to ten proces zvládol.

Bingo!ArgCZ píše:...podle mě to není o procesu ale o návrhu...

Len tak mimochodom, oni niesú na rovnakom procese, majú len rovnaké číslo (28nm) ale samo TSMC má 28nm procesov asi 5, pokiaľ rátame tie na HP (vysoký výkon). Navyše pri veľkých odberateľoch ako je Nvidia alebo AMD to funguje tak, že každý zo zákazníkov má záujem nechať si aspoň časť svojho know-how pre seba. Vo výsledku tak môže AMD pracovať v úplne iných verziách knižníc ako Nvidia.ArgCZ píše:ale výkon GP104 nahání frekvencí, ale podle mě to není o procesu ale o návrhu, Maxwell taky zvládal o 20-30% vyší frekvence než GCN na stejném procesu

Takhle jednoduše by se to dalo posoudit výhradně z hlediska herního výkonu. Pokud bychom to porovnávali z hlediska výpočetního výkonu, tak to bude zase jiný poměr.Dolan píše:Ale čo vieme bezpečne je to, že Pascal má oveľa lepší pomer výkonu k ploche.

No, je to sice především herní grafika, tj. pravda, nicméně v DX12 už to není to pravé ořechové.Dolan píše:A to že ich Nvidia dosť osekáva niekomu vadiť môže, ale jedná sa o herné karty

Ja práveže verím, že určitú zásluhu na tom má aj proces. Inak by to znamenalo, že to spackalo čisto len AMD.Jelikoz vlastnosti cipu stoji hlavne na architektrure a ne na procesu,

Jen "shrink" to samozřejmě není, ale Polaris je GCN 4. generace - AMD.com - Polaris ArchitectureDolan píše:Je niekde nejaký zdroj, najlepšie od AMD, kde sa hovorí, že Polaris je len shrink 28nm GCN