jo klidně může, protože support tam nesmyslně napíše podporu 125W FX (ale už nikdo neřekne, že to má být všechno na stock nastavení se zapnutým C&Q) , a nějakej BFU si to koupí, ale už si nepřečte na stránkách, že je potřeba speciální typ chladiče, který fouká od shora dolů a má ofukovat tu kaskádu, stejně tak si ten BFU neuvědomí, že když to CPU přetaktuje, tak se spotřeba dostane na uplně jinou úroveň a ta kaskáda to prostě nemusí ustát. Obzvláště když nějakou utilitou zakážeš throttlování, které má právě podobným věcem zabránit
Mně jde hlavně o to, jestli tady skutečně např. Alza, CZC a další prodejci nabízeli x let komponenty které jsou závadné a nikdo to doposud neřešil? Uvědomuješ si co tady píšeš?
Už tu na to odpověď byla. Ti píše, že to řešil v rámci reklamací, tak proč tomu pořád nevěříš? Pamatuju si, že se to řešilo i v době, kdy to bylo aktuální...
DOC_ZENITH píše:Protože se prodává vše co dodavatel dodává, nebudeš se připravovat o kšeft a rovněž nemůžeš lidem věci zakazovat kupovat a já ani nikdy nebyl v pozici kde jsem mohl rozhodovat o tom co se bude prodávat, mohl jsem pouze vydávat doporučení. Kdyby to bylo na mě tak by se FX neprodávaly vůbec. K ňákýmu low-power Athlonu či 95W phenomu ty desky byly ok a byl to fail AMD že FX s dannym TDP jej přestřelovaly.
Pokud chcípne tak reklamace u výrobce nebo dodavatele, to neni problém shopu a zase tolik jich nebylo protože jakmile takovej komp dorazil na servis tak už jsme jí tam odmítli vrátit, s tim že si musí koupit lepší. Pokud odmítnul dostal na ní dobropis a mohl si to řešit jak chctěl.
Dokud nehoří baráky nebo neumírají lidi, tak to samozřejmě nikdo řešit nebude. Tohle jde na vrub výrobcům, obchody za to nemůžou a ani je to nijak neštve, pokud to zákazník reklamuje, pošlou do dál.
Nezapomeň, že kdyby to byl masový problém, tak by se to řešilo hodně rychle. Ale prostě se to občas stávalo.
Naposledy upravil(a) werygood dne sob 2. úno 2019, 11:50, celkem upraveno 1 x.
Prodávaly se desky, které ten CPU dlouhodobě nemuseli zvládnout a je to logické. FX je crap CPU, který ale chce velmi kvalitní napájení, jenže kdo ti bude dělat takové desky, když je ten CPU k ničemu a nikdo ho pořádně nekupuje? Koncové shopy to nezajímá a zákazníka taky ne (dokud to funguje)
Mně je úplně jedno jestli je to deska AMD nebo Intel. Ale představa že si půjdu koupit cokoliv a shoří mi to i když prodejce o tom dobře ví, no tak to je dost síla i na mně.
WTF? U každé desky prodejce vidí poruchovost "hoří" je blbost, prostě zdechne. Jak psal doc, maximálně můžeš dát dobrou radu, ale že si zák vybral levnou mrdku je prodejci jedno, když ji chce.
Máš 2+ roky záruku na komponenty, takže desku reklamuješ a tím problém přeneseš na obchod, který ho hned dál přenese na výrobce. Nevím, proč tě to tak vzrušuje.
Ale za tohle nemůže obchodnik proboha. On jen prodavava zboží se specifikaci výrobce. Další věc je, jestli si uživatel koupi spravnou kombinaci HW a drzi se manuálem výrobce.
killerek píše:Ale za tohle nemůže obchodnik proboha. On jen prodavava zboží se specifikaci výrobce. Další věc je, jestli si uživatel koupi spravnou kombinaci HW a drzi se manuálem výrobce.
Naprostý souhlas, (pokud se někdo nedrží doporučení výrobce) o tom se zde bavíme.
HafanPetr píše:Nějaké další pádné argumenty Havli?
Nevim, co te na horicich lowend deskach tolik prekvapuje. Tohle je bezne trzni prostredi - lidi chteji HW laciny, ale zaroven vykonny... Vyrobce vyrobi laciny sunt, ale naslibuje v podpore CPU hory doly. Prodejce proda, zakaznik koupi. Hotovo... obcas to holt chcipne.
Naprosto normalni a funguje to tak od jakziva. Tady neni co resit.
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Chcípaj všechny desky, všechny komponenty, nehledě na značku a platformu. Pokud jsou ve větší míře reklamace na závadný produkt, určitě se to nějakým způsobem řeší, stáhne se z prodeje, apod.
Každý výrobek je dimenzovaný na učitou zátěž, výkon atd. a to s nějakou rezervou vždy zvládá. Když ale nějaký chytrák chce "ušetřit", vybere si komponentu na maximu papírových možností, navíc ještě tu zátěž zvýší a s kvalitou je to v lowendu na štíru, tak je na problém zaděláno (pro příklad si stačí vzpomenout na noname zdroje, kde číslo na krabici kolikrát absolutně neodpovídá realitě a proto si na to dneska už lidi dávají větší pozor). U Bulldozerů k tomu ještě přispělo to brzké uvedení desek a větší spotřeba (určitě více, než se původně očekávalo).
U těch hořících desek takových "chytráků" mohlo být celkem dost, ale ve srovnání s celkovými prodeji, kde to někde v kanclech fungovalo absolutně bez problémů, zanedbatelné množství.
Nic nezhoří. Většina desek má zapnuté APM, které hlídá spotřebu, tzn pokud FX překročí TDP začne throttlit. Pokud v Bios vypneš APM a kaskáda to nezvládne, začne throttlit.