základ domácí workstation

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: základ domácí workstation

Příspěvek od zombux »

Natural píše:Tak tak, jestli máš s775 tak na ty dlouhá léta bych měsíc dva počkal. Dneska na fotky a single thread výkon vyhrává intel. Jinak deska je mi sympatičtější gb aorus pro, jen abych přilil do ohně :)
nojo, jenže kde to rozumně porovnat. v těch modelech je takovej šílenej mrdník, že se totálně nechytám v tom, porovnat to po stránce vybavení. počítám že Z390 je jen jeden, takže se to bude lišit v absolutních detailech. nezastírám že Asus je mi sympatickej, už proto že s ním mám jedině dobrý zkušenosti kdežto s GB takový různý, ale zase - je dobrý mít alternativu a porovnávat.
koukal jsem i na ROG Maximus řadu, ale to už je pro mě nesmysl, vybavení v zásadě nemlich to samý co řada Strix, a navíc jen věci který určitě nepotřebuju, za poměrně vysokej příplatek.
ignorelist: kremrole a dezoláti
nacos
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nacos »

mrkni jeste sem https://www.smicro.cz/z390/c-658/

Bereme serverove veci od supermikra a supr, tak snad normalni desky budou taky v poho.

tento model ma 10gb sit coz by se mohlo v budoucnu hodit
https://www.smicro.cz/supermicro-mbd-c9 ... 17563.html

stranka vyrobce: maji dobre manualy.
https://www.supermicro.com/products/mot ... 90-CGW.cfm
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

hm. tak možná tu věc přece jen budu muset koupit dřív, protože stávající sestava začala stávkovat - zdá se, že zdechlo systémové SSD. nějak to samozřejmě zrestoruju, ale nevím nevím jestli tomu ještě můžu věřit :|

no nic, řekněme že bych kupoval teď:
CPU - Core i5-9600K
MB - Asus Strix Z390-E
RAM - 2x16GB - co vzít? Crucial Ballistix Sport LT DDR4 3000 jsou nejlevnější - jsou v pohodě?
CPU chladič - doporučte, CPU pojede na default + turbo, žádná divočina - takže nějaký tower s 12/14cm fanem, ať to je hezky tiché?
zdroj - nevím? Seasonic Focus Plus Gold 550W?
SSD na systém - Samsung 970 Pro 512GB
SSD na data - uvidíme co seženu, ADATA XPG S11 Pro 1TB možná bude stačit, nebo Samsung 970 Evo Plus 1TB

toť asi vše. vaše názory?
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

Ballistix su v pohode ked sa nechystas na nejake OC.
Zdroj radsej RM750X (2018) a chladic napr. Dark Rock 4, Ninja 5, NH-U12A, Pro 4, NH-D15,..
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

OK, zdroj by byl.
k chladiči - nebude tam problém s prostorem pod chladičem versus paměti a ten bordel co Asus nasázel na desku kolem socketu CPU a jeho napájení?
djstudio
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od djstudio »

chladic na i5-9600K Noctua NH-U12A je drahej jako blazen sice je TOP ale ja bych tam pouzil třeba
ARCTIC Freezer 34 eSport DUO - nezasahuje do RAM a muzou se casem osadit všechny 4 sloty.
https://www.alza.cz/arctic-freezer-34-e ... 561382.htm

NOCTUA NH-U12A - za 2500,- Kč to bych za něj nedal.
https://www.alza.cz/noctua-nh-u12a-d557 ... Komponenty
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3222 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x32GB - 64GB CORSAIR Vengeance RGB DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

Tie crucial su nizke ram a pasivy na vrm by nemali kolidovat s nicim u nicoho. Napr. pod dark rock pro 4 vojdu aj vysoke tridentz ram a tie veci okolo vrm (pasiv, plastovy kryt) nijak nevadia.

JJ, ta noctua stoji 100 eur ale mas tam 2x fany co stoja cca 28x2€
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

2500 za chladič je nonsens, pro mě vyhozený prachy, až tak extrémní chlazení nepotřebuju.
ten Arctic Freezer mi přijde dost malej, spíš se mi líbí varianta s jedním fukarem, ale tohle nemůže chladit až tak dobře, nebo ano?
DR4 nebo Ninja 5 jsou kolem 1500, to už je "snesitelná cena", jo.

edit: co Shadow Rock 2?
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

Za tu cenu je ok. Mozes pozriet aj na: https://www.tiphardware.cz/thermalright ... rev-b.html
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

to se shání dost blbě... nejspíš to budu skládat z CZC, Softcomu, Suntechu, podle toho kde kdo bude mít zajímavou cenofku. objednávat odněkud z eshopu se mi nechce. uvidíme. asi prubnu DR4 nebo Ninja 5.
pravda, zrovna u chladiče je to vlastně jedno, reklamace tam moc nehrozí :)
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Na to bych nespoléhal.

Be Quiet! Shadow Rock 2 vypadá dobře na obrázku, ve skutečnosti jde o podřadnou kvalitu s nedomyšleným uchycením, který bez pracného laborování a srovnání styčné plochy neusadíš. Není to ani měsíc, co jsem s ním půl dne bojoval a nakonec se musela srovnat styčná plocha (ihned -15°C dolů). Noctua je Noctua, ať si říká kdo chce co chce, vydrží, snadno se montuje a chladí. To už raději Arctic/SilentiumPC, než Be Quiet!, Zalman, Thermal... a další šmejdy.

Rozmyslel bych si desku, Aušusku snad jen při absenci šifrování, autorizace (TPM - MMC/CMD/DAS) a virtualizace. Diletanti se soustředí na barevné provedení tepelných akumulátorů - pardon, chladičů a na funkce z vysoka kašlou. Podpora a schopnost zachování funkcí v Aušus neznají.

P.S.: Relativně levná Noctua NH-U12S (Noctua NT-H1) s přehledem uchladí dlouhodobě plně zatížený Epyc 7351 (Supermicro H11SSL-NC), aniž by docházelo k přehazování vláken (interní sheduler) v závislosti na teplotách jednotlivých jader. Udrží takt a tasky nepřelétávají mezi logickými jádry. Lidových ±1500Kč se vyplatí, v budoucnu koupíš mouting kig a jedeš dál.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Spring píše:Na to bych nespoléhal.

Be Quiet! Shadow Rock 2 vypadá dobře na obrázku, ve skutečnosti jde o podřadnou kvalitu s nedomyšleným uchycením, který bez pracného laborování a srovnání styčné plochy neusadíš. Není to ani měsíc, co jsem s ním půl dne bojoval a nakonec se musela srovnat styčná plocha (ihned -15°C dolů). Noctua je Noctua, ať si říká kdo chce co chce, vydrží, snadno se montuje a chladí. To už raději Arctic/SilentiumPC, než Be Quiet!, Zalman, Thermal... a další šmejdy.

Rozmyslel bych si desku, Aušusku snad jen při absenci šifrování, autorizace (TPM - MMC/CMD/DAS) a virtualizace. Diletanti se soustředí na barevné provedení tepelných akumulátorů - pardon, chladičů a na funkce z vysoka kašlou. Podpora a schopnost zachování funkcí v Aušus neznají.

P.S.: Relativně levná Noctua NH-U12S (Noctua NT-H1) s přehledem uchladí dlouhodobě plně zatížený Epyc 7351 (Supermicro H11SSL-NC), aniž by docházelo k přehazování vláken (interní sheduler) v závislosti na teplotách jednotlivých jader. Udrží takt a tasky nepřelétávají mezi logickými jádry. Lidových ±1500Kč se vyplatí, v budoucnu koupíš mouting kig a jedeš dál.
good, tý Noctui za 1500 jsem si nevšiml. jo, ta by šla :)
k desce - dej stejně vybavenou alternativu. šífrování, TPM a virtualizaci na tom určitě provozovat budu.
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

Inac na noctuu ti staci faktura (nova doska a noctua) a poslu ti mounting kit free.

Dark rock ma imho tichsi fan ako ta "lacna" noctua. Od 700rpm nastupuje mohutny zvuk. Uplne neporovnatelne s tym silent wings 3 fanom. Noctua ma sice top uchytenia, prislusenstvo, balenia, servis... ale tu by som vzal radsej Dark Rock 4.
keistown
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od keistown »

Spring zije nekde v enterprise segmentu, horko tezko se dockas srovnatelny desky, ktera by mela top podporu vyjmenovanych veci a nestala o znacnou cast ceny navic.
Musis to brat tak, ze Aususka je deska za 3000 a zbyly dva litry delaji intel tax za Z chipset. A je to deska pro BFU, ten nesifruje a nevirtualizuje. Brouzda web a maximalne tak hraje hry nebo zkonvertuje video.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

¯\_(ツ)_/¯

jdu to naklikat do eshopu a objednat, tahle stará mrcha už mele z posledního a něco je možná špatně na pamětech nebo řadiči, riskovat data nebudu.

díky všem za rady, dám vědět jak jsem pořídil, nejspíš v pondělí nebo v úterý :)

edit: CPU, deska a chladič Softcom, zbytek Suntech. nejlevnější byl jen zdroj v CZC asi o stovku, to mi nestojí za to tam chodit. Softcom i Suntech všechno skladem nebo "skladem v eshopu", takže pondělí vypadá reálně. fingers crossed :)
mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mlrs »

ted uz jen doufat, ze novy Ryzeny budou na houby :lol:
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,5TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
PC2: Mac mini M2 Pro + Xbox Series X&S + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

mlrs píše:ted uz jen doufat, ze novy Ryzeny budou na houby :lol:
to si nemyslím, pro určitý scénáře budou určitě super. jenže - ne pro mě. kdybych potřeboval stroj na multithreaded práci, nejspíš bych neváhal a koupil rovnou Threadripper :mrgreen:
ale takhle, kdy mi stačí relativně málo jader s co nejvyšším výkonem, je jasno. ani ta i7 pro mě není vlastně zajímavá :)
ještě jsem zvědav na tu integrovanou grafiku. možná zjistím že to je příliš línej kepl a přece jen nakonec koupím nějakou dedikovanou - uvidíme.
werygood
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od werygood »

oproti tomu historickému stroji to bude obrovský posun tak či tak.
nacos
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nacos »

zrovna nejblbejsi doba na nakup kompu :)
opravdu ta rachotina nevydrzi jeste par mesicu, co kdyz se stane zazrak a z AMD fakt vyleze neco schopneho.
HafanPetr
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od HafanPetr »

zombux píše:ještě jsem zvědav na tu integrovanou grafiku. možná zjistím že to je příliš línej kepl a přece jen nakonec koupím nějakou dedikovanou - uvidíme.
JJ, největší rozdíl není ani tak ve výkonu na jedno jádro, jako v integrované grafice (kde Intel podstatně ztrácí).
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“